Vhodné ovoce při cukrovce: borůvky, vodní meloun, třešně, broskve, meruňky, jablka, kiwi a pomeranče.
Méně vhodné ovoce při cukrovce: hrušky, švestky, banán, hroznové víno.
Nevhodné ovoce při cukrovce: přezrálé ovoce, sladké kompoty a džemy, kandované ovoce.
Doporučuje se sníst každý den nejméně 5 porcí zeleniny a ovoce, což je 500-600 g. Zeleniny by pak mělo být dvakrát více než ovoce. To stejné platí i pro diabetiky, jen s tím rozdílem, že je nezbytné ovoce započítat do denního příjmu a vejít se do požadovaného množství sacharidů.
Jedna porce obnáší například tři švestky, dvě meruňky, sedm jahod, hrst drobného ovoce, dvě kiwi, jedno jablko, jednu hrušku, menší banán, jeden pomeranč, jednu nektarinku, polovinu grepu, plátek ananasu nebo plátek melounu. Jedna porce čerstvého ovoce by měla odpovídat 80-100 g.
Ve svém příspěvku NEMOCI KŮŽE PŘI CUKROVCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina.
Ty obrázky různých kožních defektů při cukrovce jsou strašné. Měl by je vidět každý cukrovkář a pak by si rozmyslel nedodržování diety. Se mnou to tak zamávalo, že končím s jakýmkoliv porušováním . Třeba jen maličkostí a občas.... Děkuji za možnost tohoto shlédnutí a tím prohlédnutí! Jiřina
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
V naší poradně s názvem WARFARIN A NIMESIL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rychly.
Lze užívat také při cukrovce?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Nimesil popřípadě Aulin jsou doporučeny pro léčbu bolesti při cukrovce. Dále vzhledem k diabetes je bezpečný lék proti bolesti Paracetamol a krátkodobě Ibuprofen.
Recepty při dně a cukrovce by měly vycházet z těchto zásad: omezte nebo vynechte poživatiny jako vnitřnosti, mladou drůbež, uzeniny, masové vývary a silné vývary a šťávy, mořské ryby, slanečky, sardinky, hrách, čočku, fazole, špenát, chřest, zelený hrášek, fíky, čokoládu, kakao, černý čaj, kávu, alkoholické nápoje. Při cukrovce se snažte dodržovat diabetickou dietu. Nutné je dodržovat dávky sacharidových potravin a jíst pravidelně. Tato dieta je zároveň redukční dieta. Z tuků vybírejte raději ty, které jsou rostlinného původu, a to olivový olej, a ztužené pokrmové tuky místo másla. Na pálení žáhy je vhodné mléko.
Ve svém příspěvku NEUROPATICKÁ BOLEST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza Blažková.
Popravdě řečeno mě na mojí cukrovce nejvíc vadí právě neuropatická bolest :-(, lékař mi doporučil toto: http://www.angelini.cz/wps/…. Nemáte někdo zkušenosti?
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Má-li být léčba úspěšná, musí být výživa a stanovený jídelníček u diabetiků odpovídající. To platí pro oba typy diabetu. Pojem diabetická dieta je nevhodný. Výživa (dieta při cukrovce 1. typu) při cukrovce 1. typu se zásadně liší od výživy diabetiků 2. typu.
Cílem diabetické výživy je zajistit, aby každý diabetik žil naplno a cítil se přitom celkově dobře.
Diabetici 1. typu jsou téměř vždy štíhlí a neustále musí jíst stravu bohatou na kalorie na rozdíl od diabetiků 2. typu. První typ musí být léčen inzulinem, a proto je nutné dbát na sacharidy, které zvyšují hladinu krevního cukru. Sacharidy se počítají podle chlebových nebo jiných jednotek přepočtu.
1 chlebová jednotka odpovídá 12 g zužitkovaných sacharidů.
U diabetiků 1. typu se doporučuje, aby v závislosti na formě inzulinové léčby dodržovali 4 až 6 dávek jídla denně.
V naší poradně s názvem WARFARIN A KEDLUBNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva.
jeste jsem se chtela zeptat nikde jsem nenasla zda se na warfarin muze jist uzenina. a treba kralik nebo kachna.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Uzenina, kachna a ani králík nevadí. Nic z toho totiž neobsahuje žádný vitamín K a proto to nijak neovlivňuje účinky Warfarinu. Při Warfarinu nemusíte hlídat maso, rýži, ani mouku a výrobky z nich.
Užívání inzulinu je typické pro cukrovku prvního typu. V tomto případě je dieta a rady lékaře na cukrovku podmíněna podáváním inzulinu. Musíte respektovat, že rychle účinkující inzulin se podává 15–30 minut před jídlem, déle účinkující až 45 minut. Podávají se komplexní sacharidy, při kterých glykemie nestoupá tak rychle – ovesné vločky, celozrnná rýže a těstoviny, celozrnný chléb a pečivo. 50 % z přijaté energie by měly tvořit sacharidy, takto vás cukrovka nebude příliš limitovat.
Na snižování hladiny cukru je ideální v přiměřeném množství konzumace grapefruitu či jahod. A také se doporučuje konzumace melounu či švestek. Také sušené brusinky nebo borůvky jsou plody schopné snižovat cukr v krvi.
Jak jsme již uvedli, diabetici mohou konzumovat ovoce, ale vždy v optimální dávce. Jednou porcí ovoce se rozumí množství ovoce obsahující cca 10 g sacharidů, například jablko (100 g), polovina banánu (50 g), pomeranč (125 g).
Snídaně: 250 ml bílé kávy ze 100 ml nízkotučného mléka, nebo čaj s mlékem (vždy bez cukru), k tomu 50 g nízkotučného sýru či tvarohu, libové kuřecí či krůtí šunky, nebo rybí pomazánka a 50 g tmavého celozrnného chleba
Dopolední svačina: 100 g ovoce (třeba malé jablko), nebo 150 g zeleniny (třeba mrkev)
Oběd: 80 g libového masa (ryba, kuře, krůta či králík) a k tomu buď 100 g brambor, nebo 80 g těstovin, nebo 70 g rýže, nebo 100 g luštěnin
Odpolední svačina: 200 ml netučného mléka
Večeře: 80 g libového masa, nebo dietní šunky, netučný tvaroh, nebo sýr, k tomu buď 100 g brambor, nebo dalších příloh jako u oběda
O cukrovku se jedná v případě, že hladina glukózy v krvi přesáhne hodnotu 10 mmol/l. Zvýšená hladina cukru v krvi může mít dvě příčiny, podle nich rozdělujeme diabetes mellitus na dva typy, a to diabetes 1. a 2. typu.
Správná barva kontaktních čoček záleží také na barvě vlasů a pleti. S barevnými kontaktními čočkami je to podobné, jako u obrouček brýlí, aby vám co nejlépe seděli a ladili s vámi.
Mezi vhodné nápoje se řadí voda, neslazené čaje a minerální vody. Lze pít i neslazenou kávu. Téměř denně je možné vypít i 2 dl vína nebo 0,5 l piva. Za den je potřeba vypít asi dva litry tekutin (káva a alkohol se do tohoto příjmu nepočítají).
Nevhodný je tvrdý alkohol, víno nebo pivo ve větším množství, slazené nápoje.
Recept na cukrovku neexistuje. V počátcích diety si diabetik zpravidla potraviny váží, později už má na množství vycvičené oko. Množství sacharidů se určuje jednotkami, jejichž počet na den stanoví lékař. Pozor na dia sladkosti. I když na glykemii nemají vliv, bývají dost tučné. Nejsou vhodné ani výrobky z bílé mouky, je dobré se vyhýbat smažení kvůli obsahu tuku.
Pivo má velké množství několika druhů cukrů a nejenže má vysokou cukernatost, ale i vysoký glykemický index, takže pro diabetika opravdu špatná kombinace. Navíc pivaři svou cukrovku odhalují pozdě. Proč? Protože jejími projevy jsou žízeň a časté močení. Na žízeň pijí pivo a pak chodí často močit, takže ani nepozorují, že by to mohlo být známkou diabetu.
paráda pokud možno pošlete mi prosím více jídelníčků při cukrovce 2 tipu a naa zhubnutí byl bych vám strašně moc vděčen děkuji mockrát krásný den Spáčil
Ty obrázky různých kožních defektů při cukrovce jsou strašné. Měl by je vidět každý cukrovkář a pak by si rozmyslel nedodržování diety. Se mnou to tak zamávalo, že končím s jakýmkoliv porušováním . Třeba jen maličkostí a občas.... Děkuji za možnost tohoto shlédnutí a tím prohlédnutí! Jiřina
Popravdě řečeno mě na mojí cukrovce nejvíc vadí právě neuropatická bolest :-(, lékař mi doporučil toto: http://www.angelini.cz/wps/…. Nemáte někdo zkušenosti?
Uzenina, kachna a ani králík nevadí. Nic z toho totiž neobsahuje žádný vitamín K a proto to nijak neovlivňuje účinky Warfarinu. Při Warfarinu nemusíte hlídat maso, rýži, ani mouku a výrobky z nich.
Nimesil popřípadě Aulin jsou doporučeny pro léčbu bolesti při cukrovce. Dále vzhledem k diabetes je bezpečný lék proti bolesti Paracetamol a krátkodobě Ibuprofen.
Nemít na druhý den tvrdou pizzu - jednoduchý návod na to je mít kvalitní mouku a z ní dělat těsto. Rozhodně nedělejte těsto jen z Hladké mouky, potřebujete 00 - pekařskou hladkou, nejlépe Italskou. Já podle tohoto testa dělám co je na stránce dělám už dlouho a jsem velice spokojená. A manžel si rochní
Dobrý den, určitě bych použil místo sádla lůj z hovězích kostí, ten je tuhý více než sádlo a je lepší na kůži a lépe vstřebatelný, dá se použít i s kokosovým olejem . Tchýni to vařím už několik let používá to na vysušené nohy při cukrovce.
Vážená paní sestro, bratr má cukrovku, zatím nepíchá si inzulin, má dlouhod. cukr,2.typ., a tvrdil, že nesmí ani trochu ostré papriky ze zahrádky. Prosím Vaše vyjádření, v článku jsem se dočetla pouze o paprice, že ji mohou cukrovkáři. Díky , sestra
Zřejmě to bude diabetická neuropatie dolní končetiny. Zajděte za svým diabetologem a řekněte mu o svých nových nepříjemných pocitech v nohou. Diabetolog bude nejlépe vědět, jak tuto situaci ve vašem případě řešit.
mám s tím také problém.pozor na sálavé teplo a ostré jidlo.Také vypustit s jídelníčku mouku a sladké a alkohol.Problém dělá í káva.Dobré je mirvaso krem který stáhne zarudnuti ,stojikolem 550kč.musi napsa recept kožař.Vydrží až 12h bledá tvář.Zatim nevím nic nové,používám od mixy krém.rikají že je dobrý leiser.15000na 2 roky .