KEFIR CISTENI STREV je téma, které bylo inspirací k napsání tohoto článku. Zdraví tlustého střeva je nezbytné pro celý organismus. Tlusté střevo má totiž schopnost zbavit organismus odpadu a absorbovat životně důležité živiny ze stravy. A to může pouze zdravá sliznice ve střevech, která je nezbytná i pro naši imunitu. Naštěstí existují potraviny, které napomáhají očistě střev, tedy i regeneraci organismu, a mezi ně patří kefír a lněné semínko.
Účinky
Kefír a lněné semínko patří mezi superpotraviny. Zajímá vás proč? Tak si přečtěte následující řádky.
Kefír chutná podobně jako jogurt, je to hladká bílá směs, která je plná enzymů s obsahem probiotik. Kefírové částice jsou doslova nabité makro- i mikroživinami, esenciálními vitamíny a minerály, jako jsou bílkoviny, vitamín B, vitamín K, kyselina listová, draslík, hořčík, fosfor. Kefír vzniká kvašením za pomoci kefírové kultury. Domněnka některých lidí, že stačí nechat zkysnout krabicové mléko, je opravdu mylná. Obecně existují dva druhy kefírové kultury. Mléčný druh žije a rozmnožuje se v mléce, má mazlavou, gelovitou konzistenci bílé barvy (vypadá jako malé měkké růžičky květáku) a krmí se laktózou, zatímco vodní druh žije ve sladké vodě, je pružný, průsvitný a křehký. Kefírová houba je vlastně společenstvím různých druhů kvasinek a bakterií. Schopností kefíru jakožto přírodního probiotika je tedy udržovat střevní mikroflóru v perfektní kondici.
Lněné semínko je plodem lnu setého a obsahuje přibližně 42 % tuku. Mastné kyseliny lněného oleje jsou ze 47–71 % tvořeny omega-3 mastnou kyselinou α-linolenovou, z 10–22,5 % kyselinou olejovou (omega-9), z 12–24 % kyselinou linolovou (omega-6), z 4–7 % nasycenou kyselinou palmitovou a z 2–4,5 % nasycenou kyselinou stearovou. Lněně semínko dále obsahuje okolo 20 % bílkovin a 29 % sacharidů, z toho 27 % je vláknina. Mezi další důležité složky patří fytoestrogeny, fenolické látky (především lignany), slizy, vitamíny B1, B6, B3, kyselina pantothenová, hořčík, zinek, železo a vápník. Látky obsažené ve lněném semínku mohou zabraňovat nebo snižovat riziko vzniku některých onemocnění. Vliv mají hlavně omega-3 mastné kyseliny, vláknina, antioxidanty a lignany. Doporučená denní dávka jsou přibližně 2 polévkové lžíce lněného semínka. Výhodou užívání lněného semínka je i fakt, že dosud nebyly zjištěny vedlejší účinky, pouze se při opravdu nadměrné konzumaci může negativně projevit neurotoxický vliv obsaženého linamarinu a imunosupresivní vliv cyklických nonapeptidů. Všechny odrůdy lnu mají stejnou nutriční hodnotu.
Ve svém příspěvku TIBETSKÁ HOUBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.
Nabízím Tibetskou houbu do mléka, získáte výborný a hlavně zdravý kefîr,který mohou užívat i osoby alergické na laktozu, velmi jednoduchá přípráva pří použití kvalitního mléka.
Pří zaslání i osobním předání dostanete podrobný návod a způsob užití,
houbu budete mít nastálo a časem Vám naroste.
Kefîr obsahuje vitamíny, které běžně nezískáte z kupovaných výrobků, je to vít. B a hlavně kyselina listová.
Kefîr podporuje vyprázdnění střev a tím čistí tělo od nečistot,70% imunity je právě ve střevech.
Zasílám sterilní balení na 1|2l mléka,na dobírku 100kč+pošta,druhý den je u Vás v čerstvém stavu.
Nové zakoupené houbičky properte v odstáté vodě, která má pokojovou teplotu. Jemně je promněte prsty, sceďte a opakujte to stále dokola, dokud voda nebude čirá, nebo jen mírně zkalená (asi čtyřikrát), při přípravě nepoužívejte kovové věci, použijte skleněnou nádobu, plastový cedník, umělohmotnou lžičku, houby dejte do sklenice s obsahem 700 ml a do poloviny zalijte nesvařeným mlékem (7 ks hub na 300 ml mléka). Sklenici přikryjte látkou nebo papírovou utěrkou, nechte stát při pokojové teplotě, občas krouživými pohyby promíchejte, kefír je hotov za 2–3 dny. Dole ve sklenici se usadí syrovátka, houbičky s kefírem budou nahoře. Tekutinu sceďte přes plastový cedník, houbičky properte a rozdělte. Když vyrostou více než 1 cm, můžete zdvojnásobit množství mléka. Sklenice nesmí být na slunci, pouze ve stínu. Každých 14 dní houba zdvojnásobí svůj objem, rozdělte ji, darujte třeba známým. Nápoj můžete vyrábět donekonečna.
Doporučení: Mléko si obstarejte co nejkvalitnější, platí přímá úměra – čím kvalitnější mléko, tím kvalitnější kefír. Vynikající jsou bio mléka, je celkem jedno, zda je mléko plnotučné, nebo polotučné, hlavně nesmí být trvanlivé. Mléko přímo z farmy je naprosto ideální, málokdo si ho však je schopen tímto způsobem zajistit. Kravské nebo kozí, to je jedno, vyberte si, co vám chutná. Když zrovna budete chtít udělat přestávku ve výrobě kefíru, dejte houbičky do sklenice s vodou a nechte v lednici. Do týdne je properte a vyměňte vodu. Houbičky by takto měly odpočívat nejdéle 2 týdny. Čím víc houbiček dáte do mléka, tím kyselejší kefír vyrobíte. Množství regulujte dělením. Použijte asi 1 polévkovou lžíci na 1 dávku.
Připravený nápoj pijte vždy večer před spaním. Nic už potom nejezte. Chcete-li dosáhnout opravdu viditelných léčivých účinků, pijte kefír z tibetské houby po dobu dvaceti dní. Poté si udělejte desetidenní přestávku. Opakujte, dokud nepocítíte výrazné zlepšení zdravotního stavu. Během přestávky houbu dále čistěte a zalévejte mlékem. Pokud houbu zalévat nebudete, zčerná, a po třech týdnech ztratí zdravotní účinky.
V naší poradně s názvem LNĚNÉ SEMÍNKO A KEFÍR - LÉK NA ČIŠTĚNÍ STŘEV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Maminkaa.
Je toto doporučení vhodné i pro pacienta, který má problémy se zažíváním a je mu zavedena trvalá kolostomie? Stále nemohu vyladit vyprazdňování, musím i 3 x denně používat laktulozu.
DĚKUJI.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Ozdravné kůry z lněného semínka a kefíru by mohly pomoci i u pacienta s vývodem. Je třeba to pomalu zařazovat do stravy a pozorovat reakci. Také nezapomeňte dodržovat tyto rady v boji s tuhou stolicí.
- Jezte stravu bohatou na vlákninu – ovoce (oloupané), zeleninu, celozrnné výrobky, luštěniny, ořechy a další semínka.
- Vyvarujte se potravin s nízkým obsahem vlákniny, potravin chudých na živiny, jako jsou smažená jídla, rychlé občerstvení a vysoce zpracovaná instantní jídla.
- Pijte hodně vody, přirozeně sladké ovocné a zeleninové šťávy a čisté polévky, popřípadě i kefír, abyste zůstal hydratován.
- Dopřejte si i dostatek každodenní fyzické aktivity. Tím, že se udržíte v pohybu, zvýšíte zásobení střeva krví, a tím napomůžete pohybu peristaltiky (pohybu střevních svalů), což by mělo pomoci vytlačit stolici skrz stomii.
Postup: Čerstvě umelte požadované množství lněného semínka a vsypte je do kefíru. Promíchejte a ihned vypijte na lačno.
Po dobu tří týdnů užívejte lněné semínko s kefírem, a to vždy ráno na lačný žaludek – místo snídaně. Konzumace této směsi za dobu 3 týdnů vyčistí vaše střeva, přičemž zachová střevní mikroflóru. Len absorbuje a odstraňuje škodliviny v těle a snižuje i hladinu cholesterolu v krvi. Očistu provádějte pouze tehdy, pokud jste v dobrém zdravotním stavu. Kúra není vhodná pro těhotné, ženy plánující těhotenství a jedince s alergiemi na len.
Další jídlo by mělo následovat přibližně 2 hodiny poté. Dobré je vynechat mouku, cukry, mléko, maso, kávu. Vhodnou stravou jsou luštěniny, zelenina, ovocné šťávy.
Postup a dávkování
Očistná kúra je rozdělena do 3 týdnů a je jednoduchá. Každé ráno si dejte k snídani kefír s čerstvě rozemletým lněným semínkem.
1. týden: 1 polévková lžíce pomletého lněného semínka a 100 ml kefíru (cca 7 lžic kefíru)
2. týden: 2 polévkové lžíce pomletého lněného semínka a 100 ml kefíru (cca 7 lžic kefíru)
3. týden: 3 polévkové lžíce pomletého lněného semínka a 150 ml kefíru (cca 10 polévkových lžic kefíru)
Ve svém příspěvku TIBETSKÁ HOUBA NA LÉČEBNÝ DOMÁCÍ KEFÍR- OSOBNÍ ZKUŠENOST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.
Nabízím Tibetskou houbu na domácí kefír, který pijeme již několik let, je to léčebný kefír s probiotickými látkami, které zvyšují imunitu v těle, / pomáhá řešit onk. a gynek. problémy/, příznivě působí na cévy, střeva, žlučník a žaludek, obsahuje vit. B, kyselinu listovou, léčí záněty v těle, má chuť kyselého mléka/výborné /, mohou užívat osoby citlivé na laktózu a samozřejmě děti, zašlu na DOBÍRKU mladé houbičky, STERILNĚ zabalené + návod na přípravu a uchování houby + další recepty, napište mi adresu a já Vám oznámím den dodání, cena 100 Kč+pošt, email:jasinkocin@seznam.cz PORADÍM- OSOBNÍ DLOUHODOBÁ DOBRÁ ZKUŠENOST s uchováním houby a to je DŮLEŽITÉ!!! Zasílám KVALITNÍ houbičku! V Č.B. možno osobně bez pošt. s návodem. NEPOUŽÍVÁM KRABICOVÉ/TRVANLIVÉ/MLÉKO- je třeba mléko tzv. čerstvé, domácí, farmářské nebo bio. PORADÍM
Při kolonoskopii se vyšetřuje někdy i střevo tenké a je nutné střeva před samotným vyšetřením důkladně pročistit a zbavit je všech zbytků. Aby vyšetření proběhlo maximálně hladce, rychle a bez problémů, je důležité striktně dodržovat rady lékaře včetně správné diety před samotnou kolonoskopií. Obvykle se doporučuje dieta 5 až 7 dní před vyšetřením. Výsledkem by mělo být opravdu čisté tlusté střevo. Kromě diety bývá pacientům doporučeno vhodné projímadlo nebo klyzma, které pomůže dokončit očistu střeva jeden den před vyšetřením. Není-li příprava střeva dostatečná, je vyšetření komplikované nebo jej nelze provést vůbec a musí se opakovat. To samé platí pro případ, že pacient dietu nedrží vůbec.
Kolonoskopie pomáhá vyšetřit tlusté střevo, odhalit příčinu potíží a stanovit diagnózu (vředy, polypy, zánět, hemoroidy, karcinom a jiné), případně provést menší zákroky (například odstranění polypů, provedení biopsie a podobně). Včasné vyšetření tlustého střeva může dokonce zachránit život.
Dietě před kolonoskopií se hodně podobá takzvaná bezezbytková dieta, jejíž součástí jsou zakysané mléčné výrobky. Bezezbytková dieta není o zbytcích na talíři, ale týká se zbytků, které zůstávají ve střevech a škodí celému trávicímu traktu. Bezezbytková dieta se zaměřuje na očistu střev. Primárně ji drží lidé, které trápí chronický zánět tlustého střeva, Crohnova choroba, střevní neprůchodnost či častý průjem. Jako každá dieta má i ona řadu pravidel a omezení, které je třeba dodržet. Důraz je kladen na lehce stravitelnou stravu s nízkým obsahem tuků a nadýmavých potravin. Zároveň obsahuje více bílkovin oproti běžné stravě. Platí, že strava při bezezbytkové dietě nesmí trávicí trakt dráždit a zanechávat v něm nestrávené zbytky. Nevhodné jsou také potraviny bohaté na hrubou vlákninu. Hlavním cílem diety je zbavit střeva všech nestrávených zbytků.
Potraviny, které jíst můžete:
libové maso s nízkým obsahem tuku – kuřecí, krůtí, telecí a hovězí, vepřové medailonky, králičí, jehněčí a podobně
ryby – sladkovodní i mořské druhy s nižším obsahem tuku – pstruh, štika, kapr a jiné
vařená či dušená šunka, dietní párky
tuky – hlavně rostlinné, občas máslo
mléčné a zakysané výrobky – jogurty bílé i ovocné, tvaroh, kefír, podmáslí, jogurtová mléka, tvrdé sýry, pribináček, termix, tvarohové sýry (lučina, gervais)
vajíčka – maximálně 1 denně a tepelně upravené
brambory, bramborová kaše, halušky, noky
obiloviny – těstoviny, rýže, kroupy
minimálně den staré pečivo, občas piškoty, suchary, může být i vánočka
zelenina – pouze vařená nebo dušená mrkev, dýně, celer a petržel ve vývaru, velmi vhodný je špenát a hlá
Ve svém příspěvku TIBETSKÁ-KEFÍROVÁ HOUBA-ZDRAVÝ NÁPOJ 40,- KČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radomira.
Nabízím tibetskou kefírovou houbu na výrobu vynikajícího zdravého kefíru.Posílám i s návodem a recepty.Mladé zdravé houbičky na 1/4 l mléka,Do 14 dnů se rozmnoží.
Osobně Brno 40,- Kč
Na dobírku 40,-Kč + poštovné radomira.r@seznam.cz
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alena.
Nabízím Tibetskou houbu na domácí kefír, který pijeme již několik let, je to léčebný kefír s probiotickými látkami, které zvyšují imunitu v těle, / pomáhá řešit onk. a gynek. problémy/, příznivě působí na cévy, střeva, žlučník a žaludek, obsahuje vit. B, kyselinu listovou, léčí záněty v těle, má chuť kyselého mléka/výborné /, mohou užívat osoby citlivé na laktózu a samozřejmě děti, zašlu na DOBÍRKU mladé houbičky, STERILNĚ zabalené + návod na přípravu a uchování houby + další recepty, napište mi adresu a já Vám oznámím den dodání, cena 100 Kč+pošt, email:jasinkocin@seznam.cz PORADÍM- OSOBNÍ DLOUHODOBÁ DOBRÁ ZKUŠENOST s uchováním houby a to je DŮLEŽITÉ!!! Zasílám KVALITNÍ houbičku! V Č.B. možno osobně bez pošt. s návodem. NEPOUŽÍVÁM KRABICOVÉ/TRVANLIVÉ/MLÉKO-je třeba mléko tzv. čerstvé, domácí, farmářské nebo bio- poctivé jednání.
Ve svém příspěvku TIBETSKÁ KEFÍROVÁ HOUBA PRODEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.
Nabízím Tibetskou houbu na OČISTU těla/ celoročně/ - léčebný kefír s probiotickými látkami nahradí ACTIMEL za cenu mléka, které zvyšují imunitu v těle, / pomáhá řešit onk. a gynek. problémy/, příznivě působí na cévy, střeva, žlučník a žaludek, obsahuje vit. B, léčí záněty v těle, má chuť kyselého mléka/výborné /, mohou užívat osoby citlivé na laktózu, zašlu na DOBÍRKU mladé houbičky, STERILNĚ zabalené + návod na přípravu a uchování houby + další recepty, napište mi adresu a já Vám oznámím den dodání, cena 100 Kč+pošt, email:jasinkocin@seznam.cz PORADÍM- OSOBNÍ DLOUHODOBÁ DOBRÁ ZKUŠENOST s uchováním kvalitní houby a to je DŮLEŽITÉ!!!
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alena.
Kefír bez laktozy/ houba se laktózou živí/- vhodné i pro osoby na ni citlivé a samozřejmě děti, je to léčebný kefír s probiotickými látkami, které zvyšují imunitu v těle, / pomáhá řešit onk. a gynek. problémy/, příznivě působí na cévy, střeva, žlučník a žaludek, obsahuje vit. B, kyselinu listovou, léčí záněty v těle, má chuť kyselého mléka/výborné/, zašlu na DOBÍRKU mladé houbičky, STERILNĚ zabalené + návod na přípravu a uchování houby + další recepty, napište mi adresu a já Vám oznámím den dodání, cena 100 Kč+pošt, email:jasinkocin@seznam.cz PORADÍM- OSOBNÍ DLOUHODOBÁ DOBRÁ ZKUŠENOST s uchováním houby a to je DŮLEŽITÉ!!! Zasílám KVALITNÍ houbičku! V Č.B. možno osobně bez pošt. s návodem. NEPOUŽÍVÁM KRABICOVÉ/TRVANLIVÉ/MLÉKO-je třeba mléko tzv. čerstvé, domácí, farmářské nebo bio. s podrobným návodem
Nalijte dostatek kefíru na pokožku hlavy a masírujte 10 minut, nebo jak vás to bude bavit. Při masáži kefírem se často stává, že na ruce ulpí nějaké vypadlé vlasy. Na začátku kefírové terapie je to normální, protože kořeny vlasů jsou oslabeny a vlasy hůře drží v pokožce. Při prvních kefírových masážích může vpadnout i 50 vlasů. Tento trend se ale bude postupem času měnit, tím jak pomocí kefíru budou sílit vlasové kořínky. Po kefírové masáži si své vlasy mírně opláchněte příjemně teplou sprchou. Pro dosažení nejlepších hojivých účinků si po okapání vody zabalte hlavu do teplého ručníku. Když teplota stoupá, póry na pokožce hlavy se lépe otevřou a lépe pak přijímají vitamíny, které pronikají hlouběji a léčí vaše vlasy skutečně od kořínků. Kefírovou léčbu nechte na vlasech 1 až 2 hodiny a potom ji umyjte šampónem na vlasy. Šampón z vlasů spláchněte studenou vodou. Studená voda póry i vlasy rychle stáhne a díky tomu se pak nevyplaví důležité vitamíny, které budou nadále vyživovat vaše vlasy u kořínků. Po studené sprše si vlasy ještě opláchněte odvarem z listů kopřivy. Tento postup vám pomůže postupně eliminovat další ztrátu vlasů a pomůže vám, aby vaše vlasy byly silné a lesklé. Kefír je přírodní lék, který nejen zastaví vypadávání vlasů, ale posílí i růst vlasů, které již ztratily vitalitu. Viditelné zastavení vypadávání vlasů a obnovení jejich síly od začátku potřebuje trpělivost a spoustu odhodlání. Kromě kefírové terapie budete muset použít i jiné opravné prostředky, organické vlasové kúry a také užitečné rady na zastavení vypadávání vlasů a obnovení jejich lesku. Vlasy, které vypadly a nenarostly po nich nové, tak se nejdříve začnou objevovat jen velmi světlonké jemné vlasy, podobně jako takové chmíří, které pak časem bude stále viditelnější a silnější.
Ve svém příspěvku TIBETSKÁ HOUBA DO MLÉKA- KEFÍR PROTI ÚNAVĚ- OBNOVENÍ ENERGIE A IMUNITY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.
Nabízím Tibetskou houbu na OČISTU těla/ celoročně/ - léčebný kefír s probiotickými látkami nahradí ACTIMEL za cenu mléka, které zvyšují imunitu v těle, / pomáhá řešit onk. a gynek. problémy/, příznivě působí na cévy, střeva, žlučník a žaludek, obsahuje vit. B, léčí záněty v těle, má chuť kyselého mléka/výborné /, mohou užívat osoby citlivé na laktózu, zašlu na DOBÍRKU mladé houbičky, STERILNĚ zabalené + návod na přípravu a uchování houby + další recepty, napište mi adresu a já Vám oznámím den dodání, cena 100 Kč+pošt, email:jasinkocin@seznam.cz PORADÍM- OSOBNÍ DLOUHODOBÁ DOBRÁ ZKUŠENOST s uchováním kvalitní houby a to je DŮLEŽITÉ!!! Zasílám kvalitní houbičku! Dodání do druhého dne v čerstvém stavu.Jednoduchá příprava
Tel: 732231707
email: jasinkocin@seznam.cz
Kefír je velmi chutný a získáte z něj vit B. a vzácnou kyselinu listovou, v kupovaných výrobcích tyto látky nenajdete.
Níže najdete možná doporučení, ale jedná se pouze o informativní jídelníček. U každého pacienta by měl být individuálně sestaven jídelníček dle jeho aktuálního stavu.
Den 1
snídaně: plátek žitného chleba s lučinou a libovou šunkou, okurka
svačina: jablko
oběd: vepřová pečeně s kořenovou zeleninou a rýže
svačina: kefír
večeře: zapečené brambory s brokolicí a mozzarellou, rajčatový salát
Den 2
snídaně: celozrnný rohlík s lučinou a pažitkou
svačina: banán
oběd: losos s rajčaty a se sýrem, bramborová kaše
svačina: ovocný tvaroh
večeře: šunkofleky s rajčatovým salátem
Den 3
snídaně: kaše z ovesných vloček, ovocem a ořechy
svačina: kiwi
oběd: krůtí medailonky s vařeným bramborem a dušenou mrkví
svačina: jogurtový nápoj
večeře: špagety s bazalkovým pestem, rajčátky, olivami a parmazánem
Den 4
snídaně: dalamánek s máslem a plátkem libové vepřové šunky, ředkvičky
svačina: pomeranč
oběd: hovězí závitek s rýží, mrkvový salát
svačina: kefír s banánovou příchutí
večeře: zeleninové lečo s pečivem
Den 5
snídaně: celozrnný chléb s tvarohovou pomazánkou, okurka
svačina: pomelo
oběd: kuře na paprice s těstovinami
svačina: ovocný tvaroh
večeře: bulgur se zeleninou osmaženou na másle
Den 6
snídaně: müsli s jogurtem
svačina: hruška
oběd: zapečené rybí filé s bramborem, posypané sýrem
svačina: okurka, paprika a mrkev s česnekovo-tvarohovým dipem
večeře: zeleninové rizoto, okurkový salát
Den 7
snídaně: celozrnný chléb s pomazánkou z bílého tvarohu a červené papriky
svačina: jablko
oběd: pečená kýta se šťouchaným bramborem
svačina: kefír
večeře: pstruh na grilu s dýňovou kaší, rajčatový salát
Ve svém příspěvku TIBETSKÁ HOUBA DO MLÉKA - NA IMUNITU-ZAŠLU NA 1/2L MLÉKA-ZÁRUKA MNOŽSTVÍ A KVALITY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.
Nabízím tuto léčivou houbu do mléka- kvalitní mladé houbičky, zašlu na dobírku- druhý den je u Vás sterilně zabalená v AMPULCE S MLÉKEM vč. NÁVODU + recepty, cena 100kč + pošt.
Vlastní dobrá zkušenost, dospělí a děti, ti také potřebují zajistit od mala dobrou funkci střev ve kterých je 70% naší IMUNITY, posílám houbu, která dobře startuje v každém mléce,/ jen nepoužívám krabicové/ , kefír obsahuje vit. B a kyselinu listovou,které v kupovaných výrobcích nejsou a chuťově je domácí kefír vynikající, při použití kvalitního mléka.
Zasílám houbu na 1/2 l mléka - záruka MNOŽSTVÍ A KVALITY, houbičku budete mít nastálo.Do budoucna kdykoliv poradím.
Z kefíru a ovoce získáte výborný a zdravý koktejl
z kefíru také-tvaroh a jogurt
Detoxikace není moderním vynálezem vědců. V lidském organismu probíhá neustálá přirozená detoxikace. Během přirozené detoxikace se vylučováním odstraňují toxické a organismus zatěžující látky spolu s nadbytečnými látkami.
Týden před začátkem detoxikace se doporučuje vyloučit maso, mléčné výrobky, pšenici, sladkosti, uzeniny a polotovary. Vhodné je konzumovat hlavně sójové výrobky (tofu, tempeh), žitné a ovesné obiloviny, luštěniny (čočka, fazole, cizrna), mnoho zeleniny, ovoce, semínka a za studena lisované oleje (lněný, konopný, mandlový a podobně). Samozřejmostí je vyloučit alkohol a nekouřit. Očista se začíná vždy od střev. Zde se tvoří první linie obrany proti rakovině a dalším nemocem, protože v zanešeném střevě vznikají ty nejhorší toxiny otravující tělo, škodliviny vyvolávající křeče našich cév a ničící naše ledviny.
Problém zahnívajících látek naschlých na střevní stěně, starých několik let nebo dokonce i několik desítek let, má takové destruktivní dopady na zdraví člověka, že je velmi důležité je ze střeva odstranit. A tím nejšetrnějším prostředkem je voda. Voda působí jako odlupovač všech naschlých látek na jakémkoliv povrchu. To, že na krátkou dobu vypláchneme i zdravou střevní mikroflóru, vůbec nevadí. Tu pak znovu osídlíme probiotiky. Zdravá strava a návyky zdravého životního stylu pak střevo uvedou do správně fungujícího orgánu. Klystýry jsou technikou užívanou už od dávných dob. Moderním způsobem očisty je takzvaná hydrocolonoterapie, která je nejen pohodlnější, ale i mnohdy méně časově a psychicky náročnou alternativou. Bez očisty střeva totiž nemají další detoxikační postupy skoro žádný význam.
Moderní trend zvaný hydrocolonoterapie představuje výplach střev velkým objemem vody a provádí se ve specializovaných pracovištích. Nezoufejte, i doma si můžete sami provést výplach střev, a to pomocí irigátoru. Irigátor neboli střevní sprcha je staronová metoda čištění střev, která vychází z tradice staroindické medicíny. Odstraňuje z hrubého střeva nahromaděnou a stagnující stolici, taktéž hnilobné části.
Irigátor je možné použít u stejné osoby při správném čištění několikanásobně. Irigaci si můžete po jednoduchém zácviku vykonat sami. Flexibilní zaváděcí hadička umožňuje důkladné vypláchnutí a vyprázdnění střev.
Postup:
Nádobu naplňte vlažnou vodou z vodovodu (přísady, například heřmánkový odvar, jsou vhodné u zánětlivých onemocnění střev). Konec zaváděcí hadičky potřete neutrální mastí či lékařskou vazelínou.
V poloze na boku zaveďte hadičku pomalu do análního otvoru a opatrně zasuňte asi 20 cm dovnitř.
Případný odpor nepřekonávejte silou, ale hadičku mírně povytáhněte a potom opět opatrně zasouvejte.
V naší poradně s názvem ZLUTA RIDKA STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomas.
Dobry den,
Rad bych se zeptal, jestli muze mit nejaky vliv na stolici cistenistrev soli. Nevim, kdy presne me problemy zacali ale zhruba pred tremi tydny jsem si precetl clanek, jak si procistit organismus, tak sem to zkusil. Popravde nevim o tom, ze bych se nasledne snazil dostat nejake probioticke kultury. Blbost. To si rikam dneska taky ale v te dobe mi to nedoslo. A v poslednich tydnech,dnech mam zlutou a ridkou stolici. Bolesti zadne. Mozna lehce na prave strane u slepeho streva ale sam nevim, jestli to neni spis nafouknutim. Mozna z meho prohmatavani a stresovani. Mensi nabeh na karcinofobii by tu byl :) a stresovani v posedni dobe bylo az moc. Mel jsem dovolenou poslednich 14 dni a musim priznat, ze jsem kazdy den pil alkohol. ne moc ale vetsinou min. pivo sklenicku vina atd. Pred par (dny cca 4dny) jsem prestal pit uplne, zacal jsem pouzivat makrobiotika a od vcerejska jim tmavou cokoladu. Pomalu se to zlepsuje ale protoze jsem v Anglii novy a sveho obvodniho lekare muzu navstivit az za tri tydny, tak nevim, jestli nejit radsi na pohotovost a zadat o vysetreni. Cekat, cist clanky plne strasaku o rakovine slinivky nebo byt v klidu a cekat na zlepseni a vysetreni za tri tydny? Je mi jasne, ze dotaz je asi jeden z nejdivnejsich, co tu kdy bude ale jsem uprimny. Predem moc dekuji a kdyby byla moznost Vam zavolat, tak to rad udelam. Diky.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Průjem nebo u vás řídká žlutá stolice je častým průvodním jevem detoxikace a slouží tělu k rychlému vypuzení škodlivin z těla. Obvykle po skončení detoxikační kůry končí i průjem a vše se vrací k normálu. Začněte znovu normálně jíst a pít a stolice by se měla vrátit do normálu. Pomoci si můžete přípravkem Smecta, který se dá koupit i v Anglii. Kdyby průjem přetrval, tak se obraťte na svého lékaře po návratu do ČR.
Příčinou zauzlení střev u dětí může být řada poruch trávicího ústrojí.
Pylorostenóza: Tato vrozená porucha způsobuje blokádu vrátníku (trubice vedoucí ze žaludku do tenkého střeva). Sval kolem vrátníku slábne a neumožňuje průchod stravy do tenkého střeva. Porucha postihuje především chlapce a projevuje se ve 2. až 8. týdnu života. Příznaky zahrnují zvracení, dehydrataci, nerovnováhu chemických látek v těle a podvýživu. Léčba spočívá v chirurgickém otevření vrátníku.
Atrézie střeva: Děti, které se narodí s atrézií, mají neprůchodná střeva, neboť jim část tenkého nebo tlustého střeva chybí nebo je nedostatečně vyvinutá.
Stenóza střev: Částečná blokáda střev, která je následkem vrozeného zúžení části tenkého nebo tlustého střeva.
Pooperační střevní srůsty: Po operaci břicha dochází někdy v břiše ke srůstům zjizvených tkání, které způsobí neprůchodnost střev.
Paralytický ileus: Střevo dítěte může být paralyzováno po infekci nebo po operaci a ztratí schopnost posunovat potravu a stolici do konečníku. Paralyzované střevo se zvětšuje, neboť se plní tekutinou, potravou a vzduchem.
Volvulus („zauzlení střev“): Střevo dítěte se otočí kolem své osy a stane se neprůchodným. Příčinou může být vrozená malformace střev, zánět Meckelova divertiklu nebo střevní srůsty.
Nádory: Střevní neprůchodnost může vyvolat rakovinný nebo nerakovinný nádor, který roste ve střevní stěně nebo na ní.
Jiné poruchy: Příčinou střevní neprůchodnosti mohou být i některé nemoci nebo poruchy, například Crohnova nemoc, Hirschsprungova nemoc, neprůchodná řiť nebo kýly (kýla brániční a kýla tříselná).
Příznaky: Příznaky střevní neprůchodnosti se liší podle místa neprůchodnosti a podle toho, zda jde o neprůchodnost částečnou, nebo úplnou. Postižení tenkého střeva se projeví křečemi a bolestí břicha. Bolest může být ostrá a rozšířená, trvalá nebo přicházející a odcházející. Může být doprovázena žaludeční nevolností a zvracením. Zvratky často obsahují žluč (zelená tekutina vylučovaná játry). Mohou rovněž obsahovat krev nebo stolici. Dítě může mít horečku. Bolest a zvětšení (otok) břicha ukazují na neprůchodnost tlustého střeva. Dítě se nemůže vyprázdnit, ani mu neodcházejí plyny. Průjem může být příznakem částečné neprůchodnosti. Dítě bývá rozmrzelé, neklidné, nemá chuť k jídlu, je dehydratované a ztrácí na váze. Má-li dítě některý z uvedených příznaků, okamžitě vyhledejte lékaře. Lékař určí diagnózu na základě informací, které mu dáte, a na základě fyzického vyšetření. K potvrzení diagnózy a k lokalizování místa neprůchodnosti je obvykle nutný rentgen břicha a krevní testy.
Léčba: Dokud není neprůchodnost odstraněna, dítě není schopné normálně jíst, proto musí zůstat
V naší poradně s názvem LNĚNÉ SEMÍNKO A KEFÍR - LÉK NA ČIŠTĚNÍ STŘEV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mária Vašíčková.
Dobrý den,
ráda bych se zeptala k detoxikační kůře lněným semínkem. Píšete, že semínko nemá nabobtnat. Dokážete objasnit, z jakého důvodu by to měl být problém? Také jsem nikde nenašla odpověď na otázku, jak často lze tuto třítýdenní kůru praktikovat.
Děkuji předem za reakci
Majka Vašíčková z Čejkovic
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Tím, že lněné semínko bobtná, tak započne proces klíčení, při kterém se začnou spotřebovávat prospěšné látky v něm obsažené k vytvoření klíčku. Nabobtnáním dojde ke změně v jeho obsahu. Proto je žádoucí předejít nabobtnání lněného semínka.
Třítýdení kůru můžete praktikovat tak často, jak vám to bude vyhovovat. Nehrozí zde žádné předávkování ani výživový nedostatek.
Díky obsahu výživných látek v kefíru její užívání není jen možné, ale přímo vhodné. Jak v období těhotenství, tak i v době kojení můžete bez obav kefír konzumovat. Pokud máte alergii na laktózu, pak se nemusíte ničeho bát. Kefír se laktózou krmí, a proto ve výsledném nápoji je laktózy jen minimálně. Čím déle se fermentuje, tím méně je laktózy v nápoji. Pro co největší omezení obsahu laktózy je vhodná sekundární fermentace. Obecně je mléko v kefíru natolik přetráveno, že by nemělo způsobovat trávicí obtíže.
U kefíru vyrobeného doma pomocí tibetské houby byly zjištěny negativní účinky jen co se týká konzistence a zážitků při pití. Tento domácí kefír totiž nechutná moc dobře a také obsahuje různé hleny. Tyto vlastnosti mohou u některých lidí způsobit zvracení. Jinak je kefír zdravý a zdraví velice prospěšný.
V naší poradně s názvem LNĚNÉ SEMÍNKO A KEFÍR - LÉK NA ČIŠTĚNÍ STŘEV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.
Tím, že lněné semínko bobtná, tak započne proces klíčení, při kterém se začnou spotřebovávat prospěšné látky v něm obsažené k vytvoření klíčku. Nabobtnáním dojde ke změně v jeho obsahu. Proto je žádoucí předejít nabobtnání lněného semínka.
Třítýdení kůru můžete praktikovat tak často, jak vám to bude vyhovovat. Nehrozí zde žádné předávkování ani výživový nedostatek.
Zdraví Cempírek!
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mária Vašíčková.
Při přípravě kefíru z tibetské houby se doporučuje nepoužívat kovové předměty, jako je cedník nebo lžíce. Při styku s kovem houbičky ztrácejí účinek a mohou zčernat. Nesmí se pak už používat. Nevystavujte kefír vysokým teplotám a čisticím prostředkům (vymýváte-li sklenice jarem, pořádně je vypláchněte a nechte je vychladnout, než do nich nalijete kefír).
V naší poradně s názvem LNĚNÉ SEMÍNKO A KEFÍR - LÉK NA ČIŠTĚNÍ STŘEV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.
Tím, že lněné semínko bobtná, tak započne proces klíčení, při kterém se začnou spotřebovávat prospěšné látky v něm obsažené k vytvoření klíčku. Nabobtnáním dojde ke změně v jeho obsahu. Proto je žádoucí předejít nabobtnání lněného semínka.
Třítýdení kůru můžete praktikovat tak často, jak vám to bude vyhovovat. Nehrozí zde žádné předávkování ani výživový nedostatek.
Zdraví Cempírek!
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lada.
Ta odpověď, že se klíčením spotřebují užitečné látky, mi není moc jasná. I kdyby to byla pravda u lněných semen, tak u jiných semen se naopak tvořením klíčků (klíčením)dost užitečných látek vytváří, ale tady se do kefíru dávaji ROZEMLETÁ semena a ty jen nabobtnají, ale určitě nebudou klíčit. Předem děkuji za objasnění kde se pletu a proč se to nemůže nechat nabobtnat. Předem děkuji za odpověď. Lada
Vynikající přírodní probiotikum je kefír. Nápoj z kefíru zamezuje shromažďování a hnití potravy ve střevech, odkyseluje organismus (i když je chuťově kyselý, vyvolává zásaditou reakci organismu), produkuje enzymy, které pomáhají uvolnit ve vodě nerozpustné látky, rozkládá těžce stravitelné látky. Mléčná kefírová houba přeměňuje mléčnou laktózu v jiné sloučeniny, a proto je kefír vhodný i pro lidi trpící intolerancí laktózy. V trávicím traktu se dokáže vypořádat s různými nežádoucími přemnoženými kvasinkami, bakteriemi a viry a účinně stimuluje imunitní systém. Je obecně známo, že imunitní systém je v takové kondici, v jaké je vaše zažívání, a hlavně vaše střevní mikroflóra. Schopností kefíru jakožto přírodního probiotika je tedy udržovat vaši střevní mikroflóru v perfektní kondici. Kromě kefíru se probiotika vyskytují v zakysaných mléčných výrobcích, jako jsou jogurty, sýry. Tento druh potravin bychom měli konzumovat nejlépe každodenně, jelikož mléčné výrobky nám kromě zdravých probiotik dodávají i nezbytný vápník, jehož hlavní funkce v našem těle je jistě každému dobře známá.
Některým lidem může příjem mléčných výrobků způsobovat jisté zažívací potíže, mnoho z nás je totiž alergických na mléčnou bílkovinu nebo nedokážeme zpracovat mléčný cukr – laktózu. V takovém případě je nezbytné přijímat probiotika z jiných zdrojů. Kromě doplňků stravy zakoupených v lékárně, kde máte tyto „hodné bakterie“ již v koncentrovanější formě, můžete do jídelníčku zařadit zeleninu, která prošla procesem mléčného kvašení. Patří sem například zelí, okurky, nebo takzvané pickles, což je zkvašená zelenina bohatá na probiotické bakterie. Většinou jsou zakysané mléčné výrobky v určitém množství dobře tolerovány i u lidí trpících laktózovou intolerancí, v těchto produktech je totiž mléčný cukr již částečně naštěpen. Někdy můžeme probiotika nalézt i ve fermentovaných sójových produktech, což ocení zejména vegetariáni, vegani nebo lidé vyznávající jiný alternativní směr stravování.
Tvaroh pomůže odbourat tuk, aniž by trpěly vaše svaly, to je velká výhoda jeho konzumace. Navíc váš organismus dostane podporu v podobě vitamínů A, B6 a B12, C, D a E. Kromě vápníku obsahuje tvaroh i draslík a hořčík a nenasycené mastné kyseliny. Budete-li tvaroh pravidelně konzumovat, dodáte svému tělu hodně aminokyselin, které nezbytně potřebuje. Kromě toho v tvarohu najdete i hodně vápníku, který je stavebním kamenem pro vaše kosti a zuby. Pravidelnou konzumací tak budete účinně bojovat i s osteoporózou, tedy řídnutím kostí.
Metoda Dr. Budwigové je založena na léčebné dietě. Jde o dietu bohatou na nutriční složky, bez aditiv, bez živočišných produktů – pouze s výjimkou tvarohu (tvarohového sýru Cottage), který je smíchán s olejem ze lněných semen. Tato směs rostlinného oleje a proteinů poskytuje nemocnému tělu potřebnou výživu, aby se vyléčilo samo na molekulární úrovni. Rakovinné buňky se přitom odbourávají nebo absorbují a tělo se uzdravuje už během tří měsíců této diety. Dr. Budwigová tak objevila přírodní cestu, jak je možno lidem co nejvhodněji dodat esenciální složky, které nevyhnutně potřebují ve své každodenní stravě. Docílí toho jednoduše konzumací kombinací dvou přírodních, lahodných potravin – tvarohu a lněného oleje (semínka), které nejenže mohou rakovině předejít, ale v mnoha případech je možné ji i zcela vyléčit.
Chcete-li zahájit dietu, budete muset mít dva spotřebiče: mlýnek na kávu na mletí lněných semínek a ponorný ruční mixér.
Mějte na paměti, že strava by měla být přizpůsobena vašim podmínkám, symptomům a toleranci. Nejedná se o dietní plán. Toto dietní doporučení úspěšně pomáhá lidem s rakovinou, s artritidou, astmatem, fibromyalgií, cukrovkou, krevním tlakem, roztroušenou sklerózou, onemocněním srdce, lupénkou, ekzémem, akné a jinými chronickými onemocněními.
Povolené potraviny: stevia, syrový nepasterizovaný med, xylitol (z břízy), datle, fíky, jahodové a ovocné šťávy sloužící jako sladidla. Dále byliny v jejich přirozené formě, semena a ořechy, kromě arašídů. Syrové nezpracované kakao, drcený kokos bez cukru, šálek černého čaje. Jakákoliv mouka je povolena, pokud je 100% celozrnná. Nakládaná zelenina jedině bez konzervantů! Zmrazený tvaroh, stejně jako ovoce a zelenina, je v pořádku. Vedle tvarohu a sýru Cottage pak jogurt, kefír, výše zmiňované lněné semínko i lněný olej (lněný olej musí být vždy uchovávaný v chladničce). Cibulka, drcený česnek, koření (zázvor, kurkuma, italské bylinky a podobně), sůl, zelenina (mrkev, zelená cibulka), vařené brambory, kyselé zelí, ovoce (maliny, borůvky, banán a další), šampaňské. Pijte pouze čistou vodu.
Recept: 150 g sýru Cottage nebo 1 hrnek tvarohu obsahujícího přes 10 % tuku, 2–5 polévkových lž
Tato dieta má šetřící charakter, a to jak z hlediska termického (vynechat horké a ledové), chemického (ne nadýmavé a dráždivé) i mechanického (nejíst tuhé slupky, zrníčka, kůrky a podobně). Pokrmy se připravují vařením, dušením, vhodné je i pečení v alobalu, kdy nevzniká kůrka. Důležitá je pravidelnost v jídle a dostatečný přísun tekutin. Platí úplný zákaz alkoholu (ani nealkoholické pivo není zcela prosté alkoholu). V pooperační dietě při zánětu slinivky z jídelníčku zcela vypouštíme grilovaná, smažená a kořeněná jídla. Nepoužívá se cibulový základ ani opékání na oleji. Zahušťovat je možné zálivkou z mouky a vody. Malé množství tuku (například čerstvé máslo, do 10 g) přidáváme až do hotového pokrmu. Důležitý je zákaz kouření.
Tipy: Veka raději alespoň den stará (čerstvé pečivo nadýmá), netučný sýr a kefír jsou v pořádku, co se týká ovoce, pozor na druhy s tvrdými slupkami a zrnky.
NE: maliny, jahody, rybíz, hrušky
ANO: jablka, meruňky, broskve, banány, pomeranče, kompoty a ovocné přesnídávky z povolených druhů ovoce, obecně spíše vyzrálejší ovoce
Ovesné vločky je lepší povařit či alespoň nechat změknout v jogurtu přes noc. Tuňáka v olivovém oleji v malé porci jíst můžete, olej nechte důkladně okapat. Vodové bílé pečivo bez posypky je mnohem lépe stravitelnější než klasický pšeničný chléb. Klasický chléb se na pankreatickou dietu ani na dietu s omezením tuků nedoporučuje.
Důležité je vyhýbat se celým zrnům, posypkám, zrníčkům a semínkům. To znamená, že celozrnné pečivo v této dietě není vhodné. Nať jarní cibulky by měla být bez problémů. Rajčata je lepší vypeckovat. Po určité době od operace se doporučuje velice pozvolna zkoušet zařazovat do jídelníčku některé dříve vynechávané potraviny a vysledovat, jak je budete tolerovat. Nové potraviny zkoušet v malém množství a doporučuje se též nezkoušet je večer, ale během dne, pro případ, že by se objevily trávicí potíže. Při potížích je třeba se vrátit o krok zpět. Strava bývá velice individuální a každý snáší něco jiného. To se týká například celkového množství tuku ve stravě, mléčných výrobků, druhů zeleniny a podobně. Doba dietního omezení závisí na intenzitě proběhlého zánětu slinivky, ale obecně se doporučuje celoživotní dietní omezení (vynechat smažená, příliš tučná a ostrá jídla) s individuálně zařazenými potravinami.
U lehkého zánětu slinivky břišní je potřeba dodržovat slinivkovou dietu. V jídle se vyvarujte tučných jídel, přesolených a překořeněných pokrmů. Z masa vybírejte libové druhy, jako je kuřecí, králičí maso, ryby, vepřová kýta, hovězí zadní. Z uzenin se doporučuje jen jemná libová, například kuřecí párek, kuřecí šunka.
Na internetu, ale i u výživových poradců naleznete vhodné kombinace a tipy pro zdravé stravování při dně. Sami si musíte odzkoušet, co pro vás bude nejvhodnější.
Tip na jídelníček
1. den:
snídaně: tofu, zelenina, sójový rohlík
svačina: banánové smoothie s kefírem
oběd: dušený losos s grilovanou zeleninou
svačina: celozrnný chléb s řepnou pomazánkou
večeře: grahamové těstoviny s bazalkovým pestem a parmazánem
2. den:
snídaně: celozrnné pečivo, mrkvová pomazánka
svačina: ovocný salát s bílým jogurtem
oběd: pohanka s opékanými kuřecími prsy a zeleninou
svačina: kefír
večeře: brokolicová polévka s krutony
3. den:
snídaně: omeleta s ředkví a grahamovým rohlíkem
svačina: mrkvovo-jablečná šťáva
oběd: dýňový „prívarok“ s volským okem
svačina: tvaroh s ovocem
večeře: zapékaný květák s vařenými bramborami
4. den:
snídaně: nízkotučný bílý jogurt s ovesnými vločkami, maliny