Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

KOMBUCHA NEGATIVNÍ ÚČINKY

OBSAH

Negativní účinky

Pití kombuchy není v zásadě omezené ani věkem, ani zdravotním stavem člověka – je vhodná prakticky pro každého. Negativní účinky se objevují hlavně u lidí, kteří s pitím kombuchy začínají. Nejsou nijak vážné, obvykle jde o nevolnost, pálení žáhy či střevní problémy. Příčin může být několik – důsledky pročišťování organismu, přílišná stimulace imunitního systému nebo překyselení žaludku. Těmto potížím se dá zabránit vyšším příjmem tekutin, pitím menšího množství kombuchy nebo pitím nápoje zároveň s jídlem. Jednou z možností je ale také alergická reakce. Jinak se kombuše nic vytknout nedá, jedině snad poměrně vysoký obsah kofeinu v zeleném nebo černém čaji, ze kterého se nápoj vyrábí.

Zdroj: Kombucha

Poradna

V naší poradně s názvem KOMBUCHA - TIBETSKÁ HOUBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Drahomíra Kühnelová.

Dobrý den, prosila bych o informaci jaký je rozdíl mezi Kombuchou a Tibetskou houbou. Je-li vůbec nějaký. Děkuji za odpověď . Přeji pěkný den Drahomíra Kühnelová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kombucha i kefírová (tibetská) houba jsou známé jako tibetská houba. Pravděpodobně kvůli svým legendárním zdravotním výhodám, pro které se obě tyto kvašené potraviny vyrábějí. Kombucha také hláskována jako kombu-cha, či přeložena z japonštiny jako kombu (mořské řasy) a Cha (čaje), je často zaměňována s japonskými vodními krystaly (Tibi) nebo Tibicos, které jsou velmi podobné oné kefírové houbě. Japonská vodní zrna jsou normálně fermentována ve vodě (nebo v džusu) a cukru no a kefírová zrna naopak v mléce. Kombucha také kvasí ve vodě, čaji a cukru a nikoliv v mléce. Každý z těchto zástupců nabízí jedinečné účinky na lidské zdraví a chutný nápoj a přesto jsou odlišné.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kombucha - tibetská houba

Pozitivní účinky

Kombucha obsahuje množství zdraví prospěšných látek. Nejvýznamnějšími z nich jsou:

  • kyselina glukuronová – pročišťuje organismus, povzbuzuje správnou funkci imunitního systému a látkovou výměnu, napomáhá odbourávání cholesterolu, je stavební látkou mnoha důležitých polysacharidů, které tvoří například vazivo nebo chrupavku;
  • kyselina mléčná – údajně brání vzniku rakoviny;
  • vitamíny – B1, B2, B3, B6, B12, C;
  • kyselina listová – metabolismus bílkovin, tvorba červených krvinek, zlepšuje vstřebávání železa, podporuje přeměnu některých aminokyselin a syntézu nukleových kyselin, preventivní účinky proti rakovině a dalším nemocem;
  • mnohé další jako kyselina citronová, kyselina jablečná, kyselina uhličitá, kyselina usnová, kyselina glukonová.

Kromě výše zmíněných chorob a obtíží by kombucha měla působit i proti dalším nemocem, například cukrovce, zánětům, kožním onemocněním, nemocem kloubů, zažívacím obtížím, pomáhá proti migrénám, menstruačním bolestem, vysokému tlaku, obezitě a podobně a měla by příznivě působit i na psychiku.

Zdroj: Kombucha

Poradna

V naší poradně s názvem UŽÍVÁM WARFARIN JAKOU ZELENINU MÁM SNÍŽOVAT NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY MOHU VAŽENOU ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kozák Ladislav.

myslel jsem že listová zelenina sníží negativní účinky Warfarinu. Platí to i pro vařenou v polévce ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Doporučuji nexperimentovat, ale naopak stravovat se stále stejně. Warfarin má své nežádoucí účinky, které ale nejsou tolik závažné, jako když uděláte změnu v jídelníčku, která může způsobit krvácení. Základní pravidlo u Warfarinu: Jezte stejné potraviny, jako v době kdy vám byla odebrána krev (Quickův test). Při změně ve stravování je zapotřebí odebrat znovu krev a zjistit její aktuální srážlivost.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Užívám warfarin jakou zeleninu mám snížovat nežádoucí účinky mohu važenou ?

Negativní účinky

U kefíru vyrobeného doma pomocí tibetské houby byly zjištěny negativní účinky jen co se týká konzistence a zážitků při pití. Tento domácí kefír totiž nechutná moc dobře a také obsahuje různé hleny. Tyto vlastnosti mohou u některých lidí způsobit zvracení. Jinak je kefír zdravý a zdraví velice prospěšný.

Zdroj: Kefírová houba

Diskuze

V diskuzi NEJLEPŠÍ VITAMÍNY NA SRDCE CÉVY ENERGII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kombucha.

Mně vzhledem k rodinné anamnéze doktor doporučil brát MaxiCor s Omega3 mstnými kyselinami, že je to dobré jak na srdce a cévy, tak na cholesterol.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Allemagne.

Také beru MaxiCor, protože máme v rodině špatný cholesterol; po dvou měsících už mi na testech vyšel dobře, tak ho užívám pravidelně i dál.

Zdroj: diskuze Nejlepší vitamíny na srdce cévy energii

Léčivé účinky kombuchy

  • Všeobecně posiluje imunitní systém.
  • Působí jako vynikající detoxikační prostředek.
  • Prohlubuje spánek.
  • Uklidňuje.
  • Zlepšuje činnost ledvin a jater.
  • Má protialergické účinky.
  • Zlepšuje trávení.
  • Má protirevmatické účinky.
  • Příznivě ovlivňuje činnost srdce, celkový stav cév a funkci krevního oběhu.
  • Povzbuzuje mozkovou činnost.
  • Příznivě působí při kožních chorobách.
  • Má protisklerotické účinky.
  • Zlepšuje tvorbu krve a přispívá k normalizaci krevního obrazu.
  • Má prokazatelné antibiotické účinky proti bakteriím.
  • Zlepšuje stav vaziva.
  • Je výživou chrupavčitých tkání a posiluje tvorbu nového kloubního mazu.
  • Zlepšuje stav sliznic a očního sklivce.
  • Prohlubuje činnost žláz s vnitřní sekrecí, včetně žláz pohlavních.
  • Zlepšuje činnost základních smyslů.
  • Podporuje regeneraci nervové soustavy.
  • Zlepšuje stav a funkci prostaty.

Zdroj: Kombucha

Diskuze

V diskuzi VIZÍN NA ČERVENÉ OČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Macek.

Mám dotaz, jestli má vizín na červené oči nšjaké negativní účinky , pokud by se používal častěji než 2 x denně ? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Markéta.

Jsem oční lékařka a Visine při dlohodobém nebo častém používání oko spíše vysušuje a dochází tak opět ke zhoršení situace s červenáním nebo pálením oka při jeho používání. Zkuste se raději několikrát dobře vyspat, nezdržujte se v zakouřeném nebo prašném prostředí a oko se srovná samo.

Zdroj: diskuze Vizín na červené oči

Dávkování

Nejčastěji se doporučuje vypít dvě nebo tři sklenice denně (pokud se uživateli zdá samotný nápoj příliš silný, doporučuje se naředit džusem nebo zeleným čajem, může se dochucovat například i medem, citrónem), nelze ovšem určit jednotnou dávku, záleží na jednotlivci. Je vhodné dělat v pití přestávku (1 týden za 1–3 měsíce nebo 1 měsíc za 6 měsíců), jinak si organismus navykne a nápoj ztratí na účinku.

Zdroj: Kombucha

Poradna

V naší poradně s názvem TIBETSKÁ HOUBA NEGATIVNÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Zajímá mě zda je možné dělat kefír z tibetské houby v sojovém mléce.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Ze sójového mléka kefír dělat nejde. Vznik kefíru je závislý na laktóze a tu sojové mléko nemá.

Zdroj: diskuze Tibetská houba negativní účinky

Další využití kombuchy

Jak nápoj, tak samotná kombuchová kultura mají mnohostranné využití.

Nápoj – Pokud necháme kombuchu kvasit déle než tři týdny, získáme kombuchový ocet. Můžeme ho používat stejně jako normální ocet. Při vyrážkách, kožních onemocněních, popáleninách, spáleninách od slunce nebo ekzémech se doporučuje připravit si obklad z kombuchy. Alternativou obkladu je koupel. Voda musí mít maximálně 35 °C, vyšší teplota by účinné látky v kombuše zlikvidovala. Doba koupání by měla být cca 30 minut. Kombucha se dá použít i k masáži – pomáhá při bolestech svalů, je účinná například i proti celulitidě. Má rovněž příznivé účinky na pleť a vlasy, proto je možné nápoj používat místo pleťové vody nebo v kombinaci se smetanou jako pleťovou masku, nebo si s ním oplachovat vlasy. Údajně působí proti lupům, svědění hlavy a vypadávání vlasů. Z kombuchy můžeme také připravit nesčetné množství koktejlů nebo polévek. Kvasinky, které se usadí na dně nádoby při výrobě nápoje, se dají použít jako přísada do pečení.

Kultura – Přemnožená kultura se dá použít jako velmi výživné hnojivo pro rostliny nebo do kompostu. Nakrájená nebo rozmixovaná kultura se dá použít jako pleťová maska. Podle některých zdrojů je údajně možné kulturu jíst, některé tvrdí, že je lehce toxická. Faktem zůstává, že většinu kultury tvoří celulóza, kterou trávicí ústrojí člověka nedokáže zpracovat.

Zdroj: Kombucha

Diskuze

V diskuzi TIBETSKÁ HOUBA NEGATIVNÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Tahle kefírová kultura skutečně žádné negativní účinky nemá. Jenže existuje další tibetská houba s názvem Cordyceps, která negativní účinky má. Z Cordycepsu se nedělá kefír, ale konzumují se přímo houby Cordycepsu, které mají výrazný blahodárný účinek na organismus. Mimo tyto přednosti v sobě tibetská houba skrývá i nebezpečí v podobě negativních účinků. Při užívání hrozí riziko krvácení, například při říznutí nebo při operaci. Tento účinek může být dále posílen léky proti srážení krve - anticoagulanty. Tibetská houba Cordyceps totiž zpomaluje srážlivost krve. Dále hrozí rozbouření autoimunitních onemocnění jako je například lupus, roztroušená skleróza, revmatoidní artritida. V těchto případech by se neměla tato tibetská houba užívat.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Tibetská houba negativní účinky

Nežádoucí účinky při zevním použití

U zevního použití mají kortikoidy minimální nežádoucí účinky a působí v místě použití, ale i zde mohou mít nežádoucí účinky:

Používání kortikoidů v oblasti obličeje: Při delším podávání kortikoidů v oblasti obličeje může dojít k přivyknutí kůže na podávané přípravky. Po jejich vysazení se pak může na pokožce objevit výsev červených drobných pupínků okolo úst, jedná se o takzvanou periorální dermatitidu. Komplikací lokální léčby kortikosteroidy může být také kontaktní alergie na tuto účinnou součást zevní terapie.

Zdroj: Negativní nežádoucí vedlejší účinky kortikoidů

Diskuze

V diskuzi TIBETSKÁ HOUBA NEGATIVNÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

zdravím, já mám doma tibetskou houbu a dělám si z ní kefír jen v sojovém mléce a nemám s tím žádný problém

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

Dobrý den,mohla byste mi prosím napsat,jak děláte kefír ze sojového mléka?moc Vám děkuji Lenka

Zdroj: diskuze Tibetská houba negativní účinky

Zázvor při kojení

Zázvor nemá žádné negativní účinky na laktaci. Při užívání zázvoru by nemělo dojít k narušení produkce mléka. Naopak bylo zjištěno, že konzumace zázvoru má pozitivní vliv na laktaci, zvyšuje produkci mléka u kojících matek.

Zdroj: Nebezpečí při užívání zázvoru

Poradna

V naší poradně s názvem TIBETSKÁ HOUBA NEGATIVNÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Schneiderová Alena.

Dobrý den,chtěla bych se zeptat,zda mohu užívat tibetskou houbu,když užívám Warfarin na ředění krve.Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Otázkou je zdali máte na mysli tibetskou houbu na výrobu kefíru a nebo sušenou houbu Cordyceps. Tu první - kefírovou společně s Warfarinem můžete používat. Tu druhou - sušenou raději s Warfarinem neužívejte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tibetská houba negativní účinky

Výroba nápoje

Uvaříme čaj (obvykle zelený nebo černý; někdy se doporučují i bylinkové čaje, v jiných zdrojích se píše, že tyto čaje nevytvářejí pro kulturu správné prostředí), přidáme 90 g cukru (na 1 litr) – nejlepší je použít normální cukr bílý, jiné cukry (třtinový, hnědý, med, melasa a podobně) nedokáže kultura správně rozložit a zpracovat. Přelijeme do skleněné nádoby a necháme vychladnout. Přidáme 1 dcl hotového nápoje s ombuchovou kulturu, překryjeme kusem čisté látky a upevníme gumičkou (aby se do nápoje nedostaly nečistoty). Necháme 7–10 dní ve stínu v místnosti, kde se nevaří, nekouří, nepoužívá voňavka a podobně. Potom přecedíme a proces opakujeme. Hotový nápoj se uchovává v ledničce.

Zdroj: Kombucha

Poradna

V naší poradně s názvem CHLORELLA A JEJÍ NEGATIVNÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Habrová Milena.

Přeji hezkýden

užívám walfarin ,můžu užívat k tomu Chlorellu.V lékarně mě jí prodala, ale jestli jí můžu nebo né, to neuměla odpovědět, díky za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Já bych chlorellu společně s warfarinem nedoporučoval. Může vám po chlorelle zhoustnout krev a mohla byste z toho mít trombózu, infarkt nebo mrtvici. Zkuste na detoxikaci raději nějakou osvědčenou detoxikační dietu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Chlorella a její negativní účinky

Tribulus a alkohol

Zajímavostí je kombinace tribulusu a alkoholu. Selským rozumem bychom řekli, že bude negativní. Je to ale právě naopak. Pokud jste to večer a popíjením alkoholu přehnali, zkuste si ráno namísto šumivé tabletky uvařit čaj z kotvičníku. Uvidíte, jak vaši kocovinu zažene. A když ne zcela, tak ji alespoň velmi podstatně zmírní. Další variantou je prokládat přímo popíjení alkoholu právě tímto čajem.

Zdroj: Kotvičník a jeho účinky

Negativní účinky při vnitřním užívání

Jejich účinek je velice široký a hlavním využitím je především tlumení imunitního systému člověka na mnoha úrovních. Kortikoidy dokážou zablokovat například silnou autoimunitní nebo alergickou reakci, například u astmatu nebo u výskytu atopického ekzému na kůži.

Kortikoidy se mohou využívat v podobě tablet, mastí nebo i inhalačních kortikoidních léků.

Pokud se kortikoidy podávají v tabletách, vstřebávají do krve v miligramových dávkách a mívají nežádoucí účinky na celou látkovou výměnu organismu.

Dávky inhalačních kortikoidů jsou mikrogramové a vstřebávají se minimálně do krve, takže jsou svými nežádoucími účinky prakticky neškodné. Působí jen v tom místě, kde je to žádoucí, a na zbytek těla nemají prakticky žádný vliv, pokud je jejich dávkování v odpovídajícím množství.

Kortikoidy jsou na jednu stranu velice účinné, ale na druhou stranu velmi zrádné léky. Užívá-li pacient kortikoidy dlouhodobě a pak je náhle vysadí, může dojít až k jeho ohrožení na životě. Nadledviny člověka dlouhodobě užívajícího kortikoidy, je totiž přestanou přirozeně vyrábět. Vysazování musí proto probíhat postupně.

Jedním z nežádoucích účinků kortikoidů je celkové utlumení imunitních reakcí organismu, člověk se tak stává náchylnějším k různým infekcím a ke vzniku nádorových onemocnění.

Zdroj: Negativní nežádoucí vedlejší účinky kortikoidů

Negativní účinky

Kočičí dráp je obecně dobře snášen a považuje se za netoxický. Vzhledem k tomu, že silně stimuluje imunitní systém, nedoporučuje se však osobám s transplantací jakéhokoliv orgánu. Osoby s autoimunitním onemocněním by neměly užívat kočičí dráp dlouhodobě, i když nejsou k dispozici studie potvrzující negativní vliv. Také těhotné a kojící ženy a děti do 6 let by kočičí dráp neměly užívat.

Čaj z kočičího drápu je silnou přírodní antikoncepcí. Ještě jednou proto zdůrazňujeme, že se vnitřní užívání kočičího drápu v žádném případě nedoporučuje ženám, které chtějí otěhotnět, nebo ženám těhotným. Indiáni Cashibo v Peru Vilcacoru dodnes používají jako antikoncepci. Za tímto účelem se vaří kořeny rostliny Uncaria tomentosa a odvar se pije po dobu tří měsíců. Tato antikoncepční kúra údajně způsobuje 3–4 letou sterilitu. Nemusíte se však obávat toho, že by vám způsobila sterilitu trvalou.

Zdroj: Kočičí dráp

Jak se bránit vedlejším účinkům

Závažnými poruchami způsobenými užíváním kortikoidů jsou ohroženy především malé děti, rovněž u těhotných žen je nutné tyto prostředky aplikovat velice opatrně. Kortikoidy by měly být užívány v takové dávce a formě, aby způsobovaly co nejmenší škodu. Každý lékař si musí si být vědom možných vedlejších účinků těchto léčiv, a pokud pacienta těmto účinkům vystaví, pak k tomu musí mít důvody. U každého pacienta se tato situace řeší individuálně. Při užívání kortikoidů je však vždy konzultace s lékařem nutná. Ten zváží, zda pozitiva takovéto léčby převládnou nad možnými negativy.

Samotná léčba kortikoidy nestačí. Je důležitá změna životního stylu a stravovacích návyků. Pokud pacient toto neakceptuje, tak mu nepomůže ani sebelepší terapie.

Zdroj: Negativní nežádoucí vedlejší účinky kortikoidů

Nežádoucí účinky

Cushingův syndrom: Nadměrný příjem kortikoidů způsobuje pro organismus vedlejší nežádoucí účinky, které se nazývají Cushingův syndrom. Tento syndrom samozřejmě může nastat i nadměrnou funkcí nadledvin.

Cushingův syndrom se projevuje těmito nežádoucími účinky:

  • Obezita a nerovnoměrné přerozdělení tuku v těle člověka: Tuk se hromadí v těle nerovnoměrně, a to především v oblasti břicha, vzniká tak velké tučné břicho s úzkými končetinami, tuk se rovněž typicky hromadí v oblasti obličeje a vzniká tak typický obézní měsíčkovitý obličej.
  • Zvýšení hodnoty cukru v krvi: Zvýšenou hladinou cukru v krvi se zvyšuje i riziko vzniku cukrovky druhého typu.
  • Poškozování kůže: Kortikoidy, a to zejména ty v tabletové formě, mívají negativní vliv na tvorbu kolagenu, který se v kůži nachází. Kůže tak poté začíná praskat a dochází ke vzniku strií – prasklin, typicky na břiše. Tyto strie bývají temně fialového zbarvení. Spolu s těmito problémy se objevuje také pomalé hojení ran.
  • Potlačení vlastní obranné reakce kůže: V průběhu terapie léčby kortikoidy se u člověka mohou častěji objevit bakteriální, houbové nebo virové infekce projevující se nejen na kůži. Při intenzivní dlouhodobé léčbě kortikoidy může docházet k atrofii kůže, tedy k jejímu ztenčení, jemnému řasení a prosvítání cév. Kůže je potom mnohem zranitelnější. Kortikoidy také způsobují stažení krevních vlásečnic. Pokud se k ošetření pokožky používají přípravky s obsahem hormonů pravidelně a dlouhodobě, ztrácejí stěny vlásečnic svoji pružnost, zůstávají trvale rozšířené a snadno praskají.
  • Zvýšení krevního tlaku: Vysoký krevní tlak má negativní vliv a dopady na rozvoj aterosklerózy (kornatění tepen, které vzniká v důsledku ukládání tukových látek do stěny tepny) a její komplikace.
  • Žaludeční vředy: Kortikoidy mají schopnost blokovat ochranný hlen žaludku, který žaludek chrání před účinky kyseliny chlorovodíkové. Samotné kortikoidy nemají na vznik žaludečních vředů vliv, pokud však zkombinujeme kortikoidy a nesteroidní antirevmatika, pak je riziko vzniku žaludečních vředů poměrně vysoké.
  • Osteoporóza: Kortikoidy mají vliv i na stavbu kostí a jejich dlouhodobé užívání způsobuje projevy této nemoci.
  • Zhrubnutí hlasu: Trvalé užívání kortikoidů v jejich inhalační formě může změnit hlas kvůli ovlivnění sliznice hlasivek.
  • Negativní vliv na produkci přirozených hormonů kůry nadledvin: Vstřebané kortikoidy působí tlumivě na produkci přirozených hormonů kůry nadledvin. To se projeví jako akutní neschopnost organismu reagovat na zátěž a stres.

Zdroj: Negativní nežádoucí vedlejší účinky kortikoidů

Léčebné účinky

Kotvičník zemní vykazuje vysoký obsah rostlinných steroidů, které souhrnně označujeme jako fytosteroly. Dále obsahuje sapogeniny, alkaloidy, třísloviny, pryskyřice, oleje a mnohé další. Najdeme v něm i vitamín C. Listy a nať obsahují bílkoviny, sacharidy, tuk, vlákninu a minerální látky.

Léčebné účinky kotvičníku jsou opravdu široké. Již staří Číňané ho využívali při léčbě jaterních, ledvinových či kardiovaskulárních onemocnění. Zvyšuje totiž sekreci žaludečních šťáv a vylučování žluči, napomáhá rozpouštění močových kaménků, pročišťuje močové cesty a ledviny. Má schopnost rozšiřovat cévy, s čímž souvisí snižování krevního tlaku, normalizuje krevní srážlivost. Dále zlepšuje střevní peristaltiku, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, má tonizující a regenerační účinky zvláště po těžkých nemocech, pomáhá při některých poruchách zraku nebo můžete čaj kloktat při zánětech v dutině ústní.

Kotvičník je také označován za přírodní afrodisiakum, jehož užívání zvyšuje sexuální libido. U mužů nad 40 let zvyšuje hladinu testosteronu a tím potenci, dále navyšuje objem svalové hmoty na úkor tuku, napomáhá obnovení mladické vitality a elánu. U žen má svůj význam v menopauze, kdy zvyšuje hladinu estradiolu. Přispívá ke zvýšení sexuálního apetitu a zároveň zmírňuje negativní klimakterické příznaky. Snižuje vnitřní napětí, deprese, potlačuje nespavost a stejně jako u mužů redukuje tělesný tuk.

Zdroj: Kotvičník a jeho účinky

Tibetská houba - negativní účinky

Cordyceps je bezpečný potravinový doplněk pro většinu lidí, pokud je užíván vhodně ústy a v krátkodobém horizontu. Pozor si dejte v těchto případech:

  • Pro užívání cordycepsu během těhotenství a kojení není dostatek spolehlivých informací o bezpečnosti. Takže pokud jste těhotná nebo kojíte, tak se raději cordycepsu vyhněte.
  • Autoimunitní onemocnění jako je roztroušená skleróza (MS), lupus (systémový lupus erythematodes, SLE), revmatoidní artritidy (RA) a další může cordyceps vyprovokovat k větší aktivitě. Cordyceps by mohl zhoršit příznaky autoimunitních onemocnění. Máte-li jednu z těchto nemocí, je nejlepší se vyhnout používání cordycepsu.
  • U krvácivých stavů může cordyceps zpomalit srážlivost krve. Užívání cordycepsu může zvýšit riziko krvácení u lidí s poruchami krevní srážlivosti. Pužití cordycepsu může zvýšit riziko krvácení během operace. Přestaňte užívat Cordyceps 2 týdny před operací.

Zdroj: Tibetská houba cordyceps


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Ing. Romana Šebková


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP