Kombucha obsahuje množství zdraví prospěšných látek. Nejvýznamnějšími z nich jsou:
kyselina glukuronová – pročišťuje organismus, povzbuzuje správnou funkci imunitního systému a látkovou výměnu, napomáhá odbourávání cholesterolu, je stavební látkou mnoha důležitých polysacharidů, které tvoří například vazivo nebo chrupavku;
kyselina mléčná – údajně brání vzniku rakoviny;
vitamíny – B1, B2, B3, B6, B12, C;
kyselina listová – metabolismus bílkovin, tvorba červených krvinek, zlepšuje vstřebávání železa, podporuje přeměnu některých aminokyselin a syntézu nukleových kyselin, preventivní účinky proti rakovině a dalším nemocem;
mnohé další jako kyselina citronová, kyselina jablečná, kyselina uhličitá, kyselina usnová, kyselina glukonová.
Kromě výše zmíněných chorob a obtíží by kombucha měla působit i proti dalším nemocem, například cukrovce, zánětům, kožním onemocněním, nemocem kloubů, zažívacím obtížím, pomáhá proti migrénám, menstruačním bolestem, vysokému tlaku, obezitě a podobně a měla by příznivě působit i na psychiku.
V příběhu KEFÍROVÁ HOUBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Maru.
Může se dávat kefírová houbička i do běžného,,ošetřeného"mléka z obchodu?
Děkuji za odpověď.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jan.
Ano v krabicovém pasterizovaném mléku vyrobíte také kefír ale, houbičky se zvětšují jen mírně. Používám na výrobu kefíru pouze plnotučné mléko a na zvětšení houbičky farmářské nepasterizované plnotučné mléko. Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.
Nejčastěji se doporučuje vypít dvě nebo tři sklenice denně (pokud se uživateli zdá samotný nápoj příliš silný, doporučuje se naředit džusem nebo zeleným čajem, může se dochucovat například i medem, citrónem), nelze ovšem určit jednotnou dávku, záleží na jednotlivci. Je vhodné dělat v pití přestávku (1 týden za 1–3 měsíce nebo 1 měsíc za 6 měsíců), jinak si organismus navykne a nápoj ztratí na účinku.
Zvláště vysoká hladina vitamínu B5 (kyseliny pantothenové) je obsažena v mase (vnitřnostech), celozrnných obilovinách, vejcích, ořeších, rýži, melounu, mléku a kvasnicích. Díky pestré každodenní stravě může dojít ke zvýšení vitamínu B5, a tím i dostatečnému přísunu životně důležitých látek.
V naší poradně s názvem ŽALUDEČNÍ KŘEČE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela Řezníková.
Několik let občas /dříve třeba jednou za rok či dva, v poslední době cca jednou za měsíc,,mně postihne křeč . myslím, že v žaludku. Cítím tíhu a jakési sevřené - moje lékařka mi dala Nospu, která zabere během pěti, max. deseti minut. Cítím, jak se křeč uvolňuje ..... a mohu jíst následně cokoliv. Zatím jsem nevypozorovala, zda to mám po nějakém jídle, ale někdy se mi zdá že po mléku, jindy po syrové cibuli...... Alergie na cokoliv nebyla zjištěná, kolonoskopii jsem absolvovala cca před třemi lety, nezvracím, mám žlučníkový kámen, ale netrpím záchvaty.
Poradí mi někdo, kdo má stejný problém? Díky.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Podle toho co píšete to vypadá, že u vás dochází k náhlým kolikám ve žlučovodu. Váš žlučníkový kámen se zvětšuje a dráždí okolní tkáně, proto tyhle problémy přicházejí čím dál častěji. I to, že vám na to pomáhá lék No-Spa, svědčí pro tuto hypotézu. Doporučil bych vám, abyste se zaměřila na svůj žlučník a nechala se vyšetřit alespoň ultrazvukem, nejlépe pak magnetickou rezonancí. Dobré by bylo takto vyšetřit celou dutinu břišní. Podle výsledků bych pak doporučoval se všeho nepotřebného v těle zbavit, tedy i toho kamene ve žlučníku. O zmíněné vyšetření můžete požádat u svého praktického lékaře nebo u specialisty gastroenterologa.
V naší poradně s názvem KOMBUCHA - TIBETSKÁ HOUBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Drahomíra Kühnelová.
Dobrý den, prosila bych o informaci jaký je rozdíl mezi Kombuchou a Tibetskou houbou. Je-li vůbec nějaký. Děkuji za odpověď . Přeji pěkný den Drahomíra Kühnelová
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Kombucha i kefírová (tibetská) houba jsou známé jako tibetská houba. Pravděpodobně kvůli svým legendárním zdravotním výhodám, pro které se obě tyto kvašené potraviny vyrábějí. Kombucha také hláskována jako kombu-cha, či přeložena z japonštiny jako kombu (mořské řasy) a Cha (čaje), je často zaměňována s japonskými vodními krystaly (Tibi) nebo Tibicos, které jsou velmi podobné oné kefírové houbě. Japonská vodní zrna jsou normálně fermentována ve vodě (nebo v džusu) a cukru no a kefírová zrna naopak v mléce. Kombucha také kvasí ve vodě, čaji a cukru a nikoliv v mléce. Každý z těchto zástupců nabízí jedinečné účinky na lidské zdraví a chutný nápoj a přesto jsou odlišné.
Ingredience: 20 kusů rohlíků, 3 vejce, 100 ml mléka, 1 svazek nasekané petrželky, špetka muškátového květu, špetka soli
Postup: Rohlíky nakrájíme na kostky, přidáme vejce rozkvedlané v mléku, muškátový květ a jemně nasekanou petrželku. Promícháme a tvarujeme větší kuličky. Vaříme v páře asi 20 minut, poté vyzkoušíme, zda je knedlík uvnitř hotový, ale neměl by se převařit.
V naší poradně s názvem TABULKA POTRAVIN PODLE OBSAHU PURINŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marian Beran.
Dobrý den, mám v té tabulce nesrovnalosti pivo tam je psáno kolem 20mg/l což z něj dělá asi nejvíce dietní věc tj při vypití 10ti piv se teprve dostanu na nežádoucí hranici. Ale ve článku Alkohol a dna píšete že pivo má 160mg/l. Tak jak to tedy je. Dále všude se uvádí že při dne je nejhorší červené maso přitom podle tabulky to vypadá že kuřecí je ještě horší a luštěniny až strašné.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Pivo a dna neoddělitelně patří k sobě. Sice se nedá říci, že když budete pít mnoho piva, tak že onemocníte dnou, ale platí, že když už dnu máte a pijete pivo, tak se nevyhnete záchvatům dny. Pivo obsahuje vysoké množství purinů díky pivovarským kvasnicím, které mají až trojnásobně vyšší množství purinů, než ty pekařské. Navíc pivo a všechen ostatní alkohol způsobuje horší vylučování kyseliny močové ledvinami, která se pak vrací zpět do krevního oběhu a ukládá se v kloubech.
Nyní k vašim poznatkům. Hodnotu, kterou uvádíte pro pivo je pro množství 100 gramů piva. Druhou hodnotu, se kterou to srovnáváte, je hodnota pro množství jeden litr piva. Dále zmiňujete, že kuřecí maso je z pohledu purinů lepší než to ostatní. Není. Puriny korelují s obsahem bílkovin, čím více bílkovin, tím více purinů. Maso je plné bílkovin, červené však produkuje více kyseliny močové. To samé platí pro luštěniny. Luštěniny jsou plné bílkovin.
Jak se tedy orientovat v dietních doporučeních pro zvládnutí dny? Svůj jídelníček založte na zelenině a mléku včetně výrobků z něho vyrobených. Jednou za dva dny si můžete dát jednu porci masa a v jiném dni sklenici nealko piva. Pokud nechcete dodržovat tato dietní opatření, tak existují léky na dnu, které vám pomohou lépe vylučovat kyselinu močovou z těla a pak můžete jíst normálně vyváženou stravu.
Probiotika jsou ve střevě považována za takzvaně dobré bakterie. Tyto prospěšné živé mikroorganismy jsou první obrannou linií proti všemu, co spolknete. Probiotika chrání všechny orgány v těle před nákazou přicházející ze střev prostřednictvím krevního oběhu. Mezi potraviny bohaté na probiotika patří jogurt, kefír, kombucha, miso a zelí. Při doplňování probiotik by jídlo mělo být vždy na prvním místě. Pokud se z nějakého důvodu rozhodnete vzít probiotický doplněk, tak se ujistěte, že obsahuje skutečně tělu prospěšné bakterie.
Uvaříme čaj (obvykle zelený nebo černý; někdy se doporučují i bylinkové čaje, v jiných zdrojích se píše, že tyto čaje nevytvářejí pro kulturu správné prostředí), přidáme 90 g cukru (na 1 litr) – nejlepší je použít normální cukr bílý, jiné cukry (třtinový, hnědý, med, melasa a podobně) nedokáže kultura správně rozložit a zpracovat. Přelijeme do skleněné nádoby a necháme vychladnout. Přidáme 1 dcl hotového nápoje s ombuchovou kulturu, překryjeme kusem čisté látky a upevníme gumičkou (aby se do nápoje nedostaly nečistoty). Necháme 7–10 dní ve stínu v místnosti, kde se nevaří, nekouří, nepoužívá voňavka a podobně. Potom přecedíme a proces opakujeme. Hotový nápoj se uchovává v ledničce.
Heřmánkové čistící mléko (pro suchou a citlivou pleť)
1/4 hrnku smetany
1/4 hrnku mléka
2 polévkové lžíce heřmánku
Ingredience povařte zhruba 30 minut, ale nedovolte mléku přijít do varu. Vypněte a nechejte 2 hodiny odležet. Držte v chladném místě, v lednici. Aplikujte vatovými tampony. Variance: namísto heřmánku můžete použít květy černého bezu, sladkou fialku, květy lípy.
Pití kombuchy není v zásadě omezené ani věkem, ani zdravotním stavem člověka – je vhodná prakticky pro každého. Negativní účinky se objevují hlavně u lidí, kteří s pitím kombuchy začínají. Nejsou nijak vážné, obvykle jde o nevolnost, pálení žáhy či střevní problémy. Příčin může být několik – důsledky pročišťování organismu, přílišná stimulace imunitního systému nebo překyselení žaludku. Těmto potížím se dá zabránit vyšším příjmem tekutin, pitím menšího množství kombuchy nebo pitím nápoje zároveň s jídlem. Jednou z možností je ale také alergická reakce. Jinak se kombuše nic vytknout nedá, jedině snad poměrně vysoký obsah kofeinu v zeleném nebo černém čaji, ze kterého se nápoj vyrábí.
Ingredience: 2 dl mléka, 400 g másla, 150 g cukru krupice, 25 g pudinkového prášku
Technologický postup: Polovinu mléka dáme ohřát s cukrem. Zbytek mléka promícháme s pudinkem a dobře promíchaný pudink přidáme již k vroucímu cukrovému mléku. Pudink společně povaříme, sundáme z plotny, a jakmile je vlažný, přidáme do něj nakrájené máslo o pokojové teplotě. Máslový pudinkový krém dobře promícháme (nejlépe rozšleháme pomocí mixéru) a používáme do různých dortů a zákusků.
Jak nápoj, tak samotná kombuchová kultura mají mnohostranné využití.
Nápoj – Pokud necháme kombuchu kvasit déle než tři týdny, získáme kombuchový ocet. Můžeme ho používat stejně jako normální ocet. Při vyrážkách, kožních onemocněních, popáleninách, spáleninách od slunce nebo ekzémech se doporučuje připravit si obklad z kombuchy. Alternativou obkladu je koupel. Voda musí mít maximálně 35 °C, vyšší teplota by účinné látky v kombuše zlikvidovala. Doba koupání by měla být cca 30 minut. Kombucha se dá použít i k masáži – pomáhá při bolestech svalů, je účinná například i proti celulitidě. Má rovněž příznivé účinky na pleť a vlasy, proto je možné nápoj používat místo pleťové vody nebo v kombinaci se smetanou jako pleťovou masku, nebo si s ním oplachovat vlasy. Údajně působí proti lupům, svědění hlavy a vypadávání vlasů. Z kombuchy můžeme také připravit nesčetné množství koktejlů nebo polévek. Kvasinky, které se usadí na dně nádoby při výrobě nápoje, se dají použít jako přísada do pečení.
Kultura – Přemnožená kultura se dá použít jako velmi výživné hnojivo pro rostliny nebo do kompostu. Nakrájená nebo rozmixovaná kultura se dá použít jako pleťová maska. Podle některých zdrojů je údajně možné kulturu jíst, některé tvrdí, že je lehce toxická. Faktem zůstává, že většinu kultury tvoří celulóza, kterou trávicí ústrojí člověka nedokáže zpracovat.
Aby nebyl detoxikační systém těla přetížen odumřelými patogeny, je nutné začít stříbro dávkovat pomalu a pít dostatečné množství tekutin.
Při koncentraci 10 až 20 ppm, začínáme s cca 8 ml/den (obsah víčka od lahve) pro prvních 7 dní. Po dalších 7 dní zvýšíme na 16 ml/den. Celkové množství rozdělíme do dvou dávek, tedy 8 + 8 ml, například ráno a večer. Posledních 7 dní užíváme 24 ml/den. Toto množství rozdělíme do tří dávek, tedy 8 + 8 + 8 ml (nejlépe ráno, v poledne a večer).
V průběhu kúry ale neužívat „živé“ potraviny a potravinové doplňky, jako jsou například jogurty, kyška, kefír, plísňové sýry, kombucha, probiotika a tak dále.
Další léčebné kúry mohou být prováděny buď pomocí vyšší koncentrace koloidního roztoku, nebo jeho větším množstvím. Vždy je ale nutné vědět proč a jakou koncentraci užívat a po jak dlouhou dobu.
Změňte svou stravu – eliminujte například zpracované potraviny či umělá sladidla a zařaďte do jídelníčku celistvé potraviny, vytvářejí základ pro odstranění lipomů.
Vyhýbejte se v jídle přídavným a konzervačním látkám, pesticidům, bílé mouce a mléku.
Detoxikujte své tělo.
Nekonzumujte nasycené tuky a rafinované oleje.
Každé ráno vypijte 1 sklenici vlažné vody s čerstvou šťávou z 1 citronu.
Přidejte do stravy omega-3 mastné kyseliny, které pomáhají rozpouštět lipomy.
Přidejte do stravy čerstvé výhonky rostlin, například pšeničné klíčky.
Sama Kleopatra používala tuto koupel, díky které byla krásná. Koupel v mléku a medu je skvělý způsob, jak získat jemnou, vláčnou pokožku po celém těle. Protože kyselina mléčná je velmi exfoliační a med změkčuje, hydratuje a zároveň zkrášluje. Klíčem k úspěchu je použití plnotučného mléka, nebo sušeného, a čistého medu, protože plnotučné mléko odlupuje kůži, ale zároveň hydratuje. Jak udělat mléko-medovou lázeň: nalijte 1-2 šálky mléka a ½ šálku medu do tekoucí teplé vody, všechno promíchejte a můžete do lázně. Toto můžete opakovat podle své potřeby. Pro plný efekt této lázně použijte kartáč, kterým budete dělat krouživé pohyby po těle.
Lidé, jejichž tělo si neumí nebo nemůže z nějakého důvodu vyrábět taurin, musí tuto látku tedy získávat prostřednictvím stravy nebo potravinových doplňků. Doplňování je například důležité u dětí, které nejsou kojené, protože jejich schopnost produkovat taurin nebyla dosud vyvinuta a v kravském mléku taurinu není dostatečné množství. Tato látka je tedy často přidávána do produktů pro kojence. Přebytek taurinu je vylučován ledvinami. Někteří lidé užívají taurinové doplňky jako prevenci srdečního selhání, na vysoký krevní tlak, jaterní onemocnění (hepatitida), vysoký cholesterol a cystickou fibrózu. Dále se využívá při epilepsii, autismu, poruchách pozornosti, hyperaktivitě (ADHD), očních problémech (poruchy sítnice), diabetu a alkoholismu. Pomáhá také ke zlepšení duševní výkonnosti a jako antioxidant. Antioxidanty chrání buňky těla před poškozením, které způsobují některé chemické reakce.
Kombucha i kefírová (tibetská) houba jsou známé jako tibetská houba. Pravděpodobně kvůli svým legendárním zdravotním výhodám, pro které se obě tyto kvašené potraviny vyrábějí. Kombucha také hláskována jako kombu-cha, či přeložena z japonštiny jako kombu (mořské řasy) a Cha (čaje), je často zaměňována s japonskými vodními krystaly (Tibi) nebo Tibicos, které jsou velmi podobné oné kefírové houbě. Japonská vodní zrna jsou normálně fermentována ve vodě (nebo v džusu) a cukru no a kefírová zrna naopak v mléce. Kombucha také kvasí ve vodě, čaji a cukru a nikoliv v mléce. Každý z těchto zástupců nabízí jedinečné účinky na lidské zdraví a chutný nápoj a přesto jsou odlišné.
Ano v krabicovém pasterizovaném mléku vyrobíte také kefír ale, houbičky se zvětšují jen mírně. Používám na výrobu kefíru pouze plnotučné mléko a na zvětšení houbičky farmářské nepasterizované plnotučné mléko.
Několik let občas /dříve třeba jednou za rok či dva, v poslední době cca jednou za měsíc,,mně postihne křeč . myslím, že v žaludku. Cítím tíhu a jakési sevřené - moje lékařka mi dala Nospu, která zabere během pěti, max. deseti minut. Cítím, jak se křeč uvolňuje ..... a mohu jíst následně cokoliv. Zatím jsem nevypozorovala, zda to mám po nějakém jídle, ale někdy se mi zdá že po mléku, jindy po syrové cibuli...... Alergie na cokoliv nebyla zjištěná, kolonoskopii jsem absolvovala cca před třemi lety, nezvracím, mám žlučníkový kámen, ale netrpím záchvaty.
Poradí mi někdo, kdo má stejný problém? Díky.
Dobrý den, prosila bych o informaci jaký je rozdíl mezi Kombuchou a Tibetskou houbou. Je-li vůbec nějaký. Děkuji za odpověď . Přeji pěkný den Drahomíra Kühnelová
Pivo a dna neoddělitelně patří k sobě. Sice se nedá říci, že když budete pít mnoho piva, tak že onemocníte dnou, ale platí, že když už dnu máte a pijete pivo, tak se nevyhnete záchvatům dny. Pivo obsahuje vysoké množství purinů díky pivovarským kvasnicím, které mají až trojnásobně vyšší množství purinů, než ty pekařské. Navíc pivo a všechen ostatní alkohol způsobuje horší vylučování kyseliny močové ledvinami, která se pak vrací zpět do krevního oběhu a ukládá se v kloubech.
Nyní k vašim poznatkům. Hodnotu, kterou uvádíte pro pivo je pro množství 100 gramů piva. Druhou hodnotu, se kterou to srovnáváte, je hodnota pro množství jeden litr piva. Dále zmiňujete, že kuřecí maso je z pohledu purinů lepší než to ostatní. Není. Puriny korelují s obsahem bílkovin, čím více bílkovin, tím více purinů. Maso je plné bílkovin, červené však produkuje více kyseliny močové. To samé platí pro luštěniny. Luštěniny jsou plné bílkovin.
Jak se tedy orientovat v dietních doporučeních pro zvládnutí dny? Svůj jídelníček založte na zelenině a mléku včetně výrobků z něho vyrobených. Jednou za dva dny si můžete dát jednu porci masa a v jiném dni sklenici nealko piva. Pokud nechcete dodržovat tato dietní opatření, tak existují léky na dnu, které vám pomohou lépe vylučovat kyselinu močovou z těla a pak můžete jíst normálně vyváženou stravu.