Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

KONZUMACE TVAROHU

OBSAH

V současné době připadá v České republice na 100 tisíc obyvatel zhruba 75 případů rakoviny konečníku. Riziko roste s věkem, pozor by si měli dávat hlavně lidé po padesátce. Výskyt rakoviny tlustého střeva a konečníku je u obou pohlaví zastoupený ve stejné míře.

Zdroj: Rakovina konečníku

Poradna

V naší poradně s názvem DIABETES - MED se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olda.

konzumace včelího medu při diabetu 2

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Med, stejně jako cukr obsahuje velké množství sacharidů - látek zvyšujících hladinu krevního cukru. Med má ale na rozdíl od cukru výhodu, že zároveň zvyšuje produkci inzulínu a tím zabraňuje náhlému zvýšení krevního cukru po požití medu. Pro diabetiky je med nejzdravější, když se konzumuje ráno ihned po probuzení jedna polévková lžíce. Jedna lžíce medu denně je doporučené zdravé množství.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Diabetes - med

Konzumace tekutin

Minimální příjem tekutin denně činí 2 litry. Nejlepší je kvalitní pitná voda, vhodné bylinné a ovocné čaje a ovocné džusy. Doporučená dávka konzumace kávy i čajů je maximálně 3 šálky denně, protože látky v nich obsažené se samozřejmě dostávají do mateřského mléka, které dítě pije.

Zdroj: Správná strava při kojení

Poradna

V naší poradně s názvem LNĚNÝ OLEJ A TVAROH DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Svatka.

Dobrý den-užívám olej,tvaroh a ln.semínko už měsíc a mám pocit že se mi zhoršily kožní problemy(asi lupenka na loktech a kotnících- nikdy jsem nekonzumovala tak pravidelně a často tvaroh,olej... Nevím jestli je to následný projev tohoto užívání nebo mám zastavit toto užívání. dík Svatka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zvýšená obměna kůže, která vypadá jako lupenka, může souviset s vyšším příjmem bílkovin, které jsou obsaženy v tvarohu. Zkuste na měsíc vysadit a pak znovu začněte s poloviční intenzitou než máte nyní.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lněný olej a tvaroh diskuze

Tvarohový zábal při horečce

Rovněž tvarohový zábal má chladivý efekt a je pomocníkem při horečce nebo při otoku.

Účinky

Tvarohový zábal vytahuje z těla horkost, proto je účinným pomocníkem při přirozeném snižování horečky. Tvarohový zábal pomůže všude tam, kde je zánět, horkost, otok, svědění, zarudnutí a bolest. Tudíž můžete obklad z tvarohu použít na otok kotníku, na bolest v koleni, na průdušky, na krk a podobně.

Jak udělat zábal z tvarohu

Na obklad z tvarohu použijte nízkotučný tvaroh. Obklad můžete aplikovat ve formě zábalu na lýtka nebo se tradičně používá také tak, že se tvaroh přiloží na plosky nohou. Tvaroh lze přímo vložit do ponožek nebo nanést na plátno, nohy omotat a pak obléct ještě suché teplé ponožky. Tvaroh má být především na šlapkách nohou. Necháme působit cca 20 minut, pokud je třeba, opakujeme každou hodinu. Zábal nebo obklad nechte působit 20 až 30 minut, možno i déle. Někdy je vhodné ponechat zábal na postiženém místě celou noc.

Více se o této problematice dozvíte zde.

Zdroj: Octový zábal

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SNÍŽIT KYSELINU MOČOVOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zbynek.

Můžete mi prosím zodpovědět otázku zdali je možná konzumace pistáciových oříšků děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ořechy obecně mají vysoký obsah mono a polynenasycených tuků, které mají protizánětlivé účinky. Mandle, makadamové ořechy, pekanové ořechy, pistácie a vlašské ořechy také snižují LDL (špatný cholesterol). Při dně můžete jíst 1 polévkovou lžíci ořechů obden.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dna dieta výše purinů v potravinách

Tvarohový krém na zdobení

Ingredience: 250 g měkkého tvarohu, 1/2 kelímku šlehačky, ztužovač, 90 g moučkového cukru, 30 g másla, potravinářské barvivo dle potřeby, kakao na vaření

Postup: Máslo s cukrem vyšlehejte a poté postupně přidávejte tvaroh. Jestli chcete mít barevný krém, přidejte barvivo nebo kakao.

Zdroj: Tvarohový krém do dortu

Diskuze

V diskuzi DNA BLUMY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina matyskova.

Je vhodná konzumace blum na dnu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Filip.

Přestan jíst maso vejce ryby jez jen ovoce a zeleninu a třeba se uzdravíš že?
hare KršnA hARE kRŠNA KRŠNA KRŠNA HARE HARE HARE RAMA HARE RAMA RAMA RAMA HARE HARE

Zdroj: diskuze Dna blumy

Tvarohový krém se zakysanou smetanou

Suroviny:

  • 500 g tvarohu
  • 250 g zakysané smetany
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr

Postup přípravy:

Do mísy si dáme tvaroh, kysanou smetanu, vanilkový cukr a moučkový cukr, vše společně smícháme a vytřeme do hladkého krému. Takto máme krém hotov.

Zdroj: Tvarohový krém

Diskuze

V diskuzi POTRAVA PRO ČIVAVU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Svetlana Balazsová.

Dobrý den,


chci se zeptat čím mám krmit čivavu. Momentálně dostava ráno 3 pištoty, granule Brit Care Dog Show asi 100 g, na oběd asi 1/4 konzervy GIMDOG PURE DELIGHT kuřeci s jehněčím nebo hovězím k tomu vařenou rýží a večer opět granule. V průběhu dne nějakou dobrůtku. Třeba tyčinku HU BAMBO. Nevím jestli dělám dobře. Jsou mu 4 roky a váhu má 3.80 kg. Mám z ní potíže. V noci mněl velkou stolici řidší a vyzvracel jídlo potom, žaludeční šťavu. Dost často asi jednou do měsíce jsem z ním na veterině kvůli průjmu nebo křečím na bříšku. Dostane antibiotika na 2 dni a potom je dobrý. Chci Vás požádat o radu jak správně a čím krmit pejska. Má neustály hlad a myslím že mu dávám moc jídla.


Děkuji předem za radu.

S pozdravem
Balazsová

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Linda.

Dobrý večer, já nejsem odborník, ale jak čtu množství vašeho krmení, tak jsem dost vedle. Mám foxteriéra, 9 kg, 7 let , který dostává denně :1 denta tyčinku na zuby ráno, 110 gramů kvalitních granulí na den rozděleno do dvou dávek, denně kousek papriky a jablka, občas trochu tvarohu, občas trochu vařené kořenové zeleniny. Je zdravý, veselý a pořád by žral, ale má smůlu. Zdravím.

Zdroj: diskuze Potrava pro čivavu

Tvarohový krém na cupcakes

Suroviny:

  • 250 g tvarohu
  • 4 lžíce cukru
  • 120 ml smetany na šlehání
  • 1 vanilkový cukr

Postup přípravy:

Tvaroh dáme do mísy a vyšleháme ho společně s cukrem a vanilkovým cukrem dohladka. Potom začneme postupně přidávat smetanu ke šlehání. Začínejte šlehat na nižších otáčkách a postupně přidávejte. Šlehejte do požadované hustoty. Poté nechte odpočinout v lednici.

Zdroj: Tvarohový krém

Poradna

V naší poradně s názvem KONZUMACE MISO PASTY PŘI ZVÝŠENÉ KYSELINĚ MOČOVÉ. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Dobrý den,
ráda bych věděla,jestli je vhodná konzumace miso pasty při zvýšené kyselině močové.Zvýšeni je patrně v důsledku oslabené funkce ledvin.Hodnoty 388.
Děkuji za odpověd a přeji pěkný den.
Ivana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Miso je pasta ze sóji, používaná v japonské kuchyni jako ochucovadlo. Vyrábí se ze sójových bobů, které se uvaří, smíchají s mořskou solí, naočkují se kulturou houby kódži a nechají se několik měsíců až let pomalu kvasit. Existují dva druhy pasty miso: červená a bílá. Z pohledu diety při kyselině močové je miso pasta celkem vhodná potravina a může se konzumovat i při dně. Co se týče obsahu purinů, tak o malinko horší je ta červená pasta, která ale i tak patří mezi potraviny s nízkým obsahem purinů. Puriny jsou látky, které zvyšují množství kyseliny močové v krvi. Bílá pasta miso je na tom trochu lépe a řadíme ji k potravinám s velmi nízkým obsahem purinů. Konkrétní hodnoty obsahu purinů v pastě miso jsou:
- bílá 48,8 mg purinů na 100 gramů pasty
- červená 63,5 mg purinů na 100 gramů pasty
Pro srovnání například 100 gramů listu špenátu obsahuje 51,4 mg purinů, 100 gramů brokolice obsahuje 70 mg purinů a 100 gramů petržele obsahuje 288,9 mg purinů. Oproti tomu 100 gramů kuřecích prsou obsahuje 141,2 mg purinů, ale 100 gramů hovězí svíčkové jen 98,4 mg purinů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zvýšená kyselina močová

Tvarohový krém na buchtu

Suroviny:

  • 500 g tvarohu
  • 2 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 lžíce cukru
  • 4 lžíce mléka
  • troška rumu

Postup přípravy:

Do mísy dáme tvaroh, dvě vejce, cukr, vanilkový cukr, mléko, trošku rumu a vše vyšleháme do hladkého krému, který můžeme ihned použít na jakoukoliv buchtu.

Zdroj: Tvarohový krém

Poradna

V naší poradně s názvem POMELO A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Slava.

Konzumace Pomelo a warfarin

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pomelo je největší citrusový plod a je předchůdcem grapefruitu. Šťáva z grapefruitu i z pomela interaguje s mnohými léky nejčastěji tak, že zvyšuje koncentraci léku v krvi a prodlužuje jeho odbourání v játrech. Mezi tyto léky patří i Warfarin. Nejhorší účinky v tomto pohledu má šťáva z tohoto ovoce. Když jíte celé pomelo, tak velkou část jeho objemu zaujímá vláknina, takže konzumace celého ovoce není tolik nebezpečná, jako čistá šťáva. Přesto byste měli dbát opatrnosti a při léčbě Warfarinem byste neměli konzumovat ani grepy ani pomelo. Warfarin je lék, který vám byl předepsán, aby vám prodloužil život a je tedy velmi důležité, aby ho nic neovlivňovalo v jeho účincích.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pomelo a warfarin

Tvarohový krém Míša

Suroviny:

  • 250 g tvarohu
  • 1 pomazánkové máslo
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce rumu

Postup přípravy:

Do mísy si dáme tvaroh, pomazánkové máslo, vanilkový cukr, moučkový cukr a lžíci rumu. Vše společně smícháme a vytřeme do hladkého krému. Takto je krém hotov a můžeme jej začít používat na dorty nebo zákusky.

Zdroj: Tvarohový krém

Poradna

V naší poradně s názvem CHIO SEMÍNKO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Soňa .

Dobrý den,pomůže mi konzumace chia semínek k odvodnění ?Mohu je konzumovat,když mám crohnovu chorobu?Děkuji za odpověď Herčíková.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Chia semínka neodvodňují. Při crohnově chorobě je konzumovat můžete.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Chio semínko

Tvarohový krém z másla

Suroviny:

  • 250 g tvarohu
  • 1/2 másla
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce cukru
  • troška rumu

Postup přípravy:

Změklé máslo dáme do mísy a vyšleháme ho společně s cukrem a vanilkovým cukrem, poté přidáme tvaroh a rum. Vše společně vyšleháme na hladký krém. Ten pak můžeme třeba namazat na připravený korpus, ozdobit ovocem a přelít želatinou. Je to jednoduchý a rychlý zákusek k nedělní kávě.

Zdroj: Tvarohový krém

Poradna

V naší poradně s názvem LÉČBA WARFARINEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Vobrová.

prosím, mohu užívat při léčbě warfarinem olej z vlašských ořechů,cholin bitartrát, ořešák černý.......mockrát vám děkuji....

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, můžete, ale jen s vědomím lékaře. Je to proto, že vámi zmíněné věci ovlivňují účinky Warfarinu a bude potřeba zkontrolovat srážlivost krve po započetí jejich konzumace.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bylinky a Warfarin

Tvarohový krém do potahovaného dortu

Ingredience: 2 tvarohy, 3 šlehačky, 1 zakysaná šlehačka, 2 polévkové lžíce cukru moučka, 4 vanilkové cukry, 1,5 až 2 želatinové ztužovače

Postup: Ingredience smíchejte dohromady. Můžete přidat čerstvé nakrájené jahody, mražené lesní ovoce, maliny. Tvarohový dortový krém je vhodný na dort o průměru 26 cm. Potáhněte Smartflexem.

Tip: Uvařte 2 vanilkové pudinky v 500 ml mléka, přidejte 500 g tvarohu, 250 g másla, cukr a vanilkový cukr dle chuti.

Zdroj: Tvarohový krém do dortu

Poradna

V naší poradně s názvem ZOLADEX + LNĚNÝ OLEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena.

Dobrý den, neruší konzumace lněného oleje - fytoestrogenu účinky Zoladexu (1 injekce za 3 měsíce) při léčbě rakoviny prostaty? Děkuji za odpověď. Irena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Podle mého názoru lněný olej a fytoestrogeny v něm obsažené působí podobně jako Zoladex, jen s menšími nežádoucími účinky. Fytoestrogeny z lněného oleje mají na karcinom prostaty tlumivý efekt, protože inhibují uvolňování jednoho hormonu hypofýzy, takzvaného luteinizačního hormonu. Díky nedostatku luteinizačního hormonu pak klesá tvorba testosteronu a snižuje se tak růst rakovinových buněk prostaty. Nejsilnější účinky mají v tomto ohledu sójové boby. Takže společné užívání lněného oleje a Zoladexu se vzájemně podporuje.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zoladex + lněný olej

Tvarohový krém do dortu

Suroviny:

  • 500 g tvarohu
  • 250 g másla
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr

Postup přípravy:

Máslo vyšleháme do pěny společně s moučkovým cukrem. Poté postupně přidáváme tvaroh a vyšleháme v hladký krém. Pokud chceme, můžeme si část krému oddělit a přichutit kakaem, strouhanou čokoládou, kokosem nebo tím, na co máme zrovna chuť. Umíchaný krém dáme vychladit a ztuhnout do lednice. Množství krému vám vystačí na celý dort.

Zdroj: Tvarohový krém

Slazené nápoje

Konzumace nealkoholických nápojů slazených cukrem či fruktózou je u mužů silně spojena se zvýšeným rizikem dny. Riziko může také zvýšit ovoce a ovocné šťávy bohaté na fruktózu.

Zdroj: Co neobsahuje puriny


Autoři obsahu

Gabriela Štummerová

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP