Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

KOPŘIVA

OBSAH

Detoxikace a kopřiva dvoudomá

Kopřivový čaj je při jarní detoxikaci velice prospěšný, ale nesmí se to s ním „přehánět“. Kopřivový čaj se může pít nejdéle 5 až 7 dnů, protože jinak by mohlo dojít k odvápnění organizmu a vzniku osteoporózy. Tak silné má kopřivový čaj účinky!

Dále kopřiva v sobě přináší mnoho dalších užitečných vlastností i když se konzumuje její zelená část. Kopřivový špenát totiž pomáhá snižovat vysoký krevní tlak, dále zastavuje krvácení, podporuje látkovou výměnu a trávení a také snižuje hladinu cukru v krvi. Kojící maminky mohou využít vlivu kopřivy na tvorbu mléka. Kopřiva se také používá proti chudokrevnosti. Při zevním použití (obklady) je kopřiva prospěšná díky vysokému obsahu chlorofilu. Právě díky vysokému obsahu chlorofilu kopřiva působí protizánětlivě, urychluje regeneraci pokožky a hojení ran a účinná je takto i proti vypadávání vlasů.

Zdroj: Jarní očistná kůra

Diskuze

V diskuzi KOPŘIVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Kunova.

Prosím o sdělní kolik šálku denně mohu vypít děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kopřiva

Výroba domácího bylinkového šamponu

K přípravě domácího bylinkového šamponu budeme potřebovat nastrouhané olivové nebo tekuté marseillské mýdlo, dále také 150 mililitrů vody, esenciální olej a hrst sušených bylinek vybraných podle typu vlasů (například kopřiva, heřmánek, listy břízy). Ve 150 ml převařené vody necháme rozpustit dvě lžičky olivového nebo marseillského mýdla, přidáme dvě kapky esenciálního oleje a necháme do druhého dne odstát. Druhý den přidáme do směsi vybrané bylinky a necháme alespoň 2 hodiny louhovat. Poté domácí šampón přecedíme do čisté lahvičky a můžeme začít používat.

Tip: Vhodnými bylinkami jsou například heřmánek, který zklidňuje pokožku hlavy a zvyšuje lesk vlasů, kopřiva podporující růst, lesk a zamezující vypadávání, nebo bříza, která omezuje tvorbu lupů, mastnoty a brání vypadávání vlasů.

Zdroj: Recepty na kopřivový šampon

Diskuze

V diskuzi JAK SNÍŽIT KYSELINU MOČOVOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dobroslav.

Najrýchlejšia a naj EFEKTÍVNEJŠIA cesta ako znížiť kys.močovú, a zvýšiť krvotvorbu, prečistiť krv, odstrániť prekyslenie a mnoho ďalšieho napríklad pomoc pri opuchu -vode v nohách (silné prírodné diuretikum) je KONZUMÁCIA ŽIHĽAVY A MARHULÍ. - KOPŘIVA A MERUŇKA. Jednoducho v mixéri s vodou.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Renata Červená.

Dobrý den beru varfarin a mám kyselinu močovou v krvi jak ji mohu snížit

Zdroj: diskuze Jak snížit kyselinu močovou

Kopřiva v potravinách

Kopřiva je výborná jako příloha se špenátem, cibulí, česnekem a kořením. Používá se i k dochucení olivového oleje, piniových oříšků a parmezánu. Do salátů se většinou používají jen mladé výhonky a listy. Kopřivová polévka je také známá. Ostatně tuto rostlinu můžete přidávat do jakéhokoliv jídla, protože obsahuje spoustu vitamínů a minerálů. Na trhání kopřiv je vhodné mít gumové rukavice, zejména na jaře a v létě, kdy mladé výhonky extrémně pálí. V některých oblastech je kopřiva tradičním jídlem.

Zdroj: Léčivé účinky kopřivy dvoudomé

Diskuze

V diskuzi OTEC PLESKAČ KONTAKT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Náplavová.

Vážený otče
mám na Vás prosbu o pomoc při odstranění vody v těle která se tvoří
mému 94 letému tatínkovi. Dle lékařů je to důsledkem srdce ,které již v jeho
věku tak dobře nepracuje. Na odvodnění mu předepsal pan doktor furon a
na ředění trombex . Tento lék dostal po lehké mozkové příhodě. Jinak je tatínek
zdráv a ráda bych mu nějak pomohla. Vařím mu čaj z kopřiva a přesličky ale
moc to nezabírá.
Moc Vám děkuji za radu .
Pán Bůh ať Vám žehná.
Marie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Božena.

Vážený otče,

minulý rok v červenci jsem prodělala virozu nebo něco takového.Brala jsem

antibiotika a čtyři týdny jsem se z toho nemohla dostat. Od té doby jsem ztratila

chuť a čich, ale úplně. Moc Vás prosím,poraďte, jde s tím něco dělat?


Děkuju za odpověď.

Božena

Zdroj: diskuze Otec pleskač kontakt

Pálí, ale mají důvod!

Jejich žahavé „chlupy“ - odborně bychom řekli trichomy - mají svůj smysl. Kopřiva je prý tak úžasná, že kdyby se nechránila svou pálivostí, zvěř i zájemci z hmyzí říše by ji úplně zlikvidovali. Tak třeba jeleni před říjí spásají velké množství kopřiv, aby se zásobili na vysilující boje o samice.

Zdroj: Kopřiva pro zdraví a jak na ni

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladislav Flouma.

Dá se přiužívání Warfarinu pít kopřivoví a medunkoví extrkt.Nebo se nedají pít byliny žádné.Děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kopřiva a Warfarin spolu můžou reagovat v neprospěch účinků Warfarinu. Nadzemní části kopřiv obsahují velké množství vitaminu K. Vitamin K je v lidském těle používán k podpoře krevní srážlivosti. Warfarin se používá ke zpomalení krevní srážlivosti. Když se kopřivy konzumují celé, tak snižují účinky Warfarinu. Kolik vitamínu K je obsaženo ve vašem extraktu není známo a proto bude lepší nechat si změřit srážlivost krve po započetí jeho užívání. Na postupu začátku společné léčby se dohodněte se svým lékařem, od kterého dostáváte recept na Warfarin.
S meduňkou je to podobné. Zelené nadzemní části obsahují vitamín K a kolik ho je v extraktu není známo.
Takže používání s Warfarinem ano, ale jen s kontrolou srážlivosti krve u lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a co nejíst při jeho užívání

Čaj z kopřivy a pampelišky

Pampeliška je skvělá bylina. Z mladých listů si můžete připravit salát nebo čaj. Pampeliška podporuje trávení, čištění jater, žlučníku a žlučovodů. Bývá součástí čajových směsí k detoxikaci organismu.

A jak jsme již psali, tak i kopřiva je zdraví prospěšná bylina, která se doporučuje při jarních očistných kúrách, je močopudná a působí stimulačně. Tudíž pampeliška a kopřiva tvoří ideální dvojici pro očistu organismu.

Zdroj: Čaj z kopřivy

Poradna

V naší poradně s názvem KOPŘIVOVÝ ČAJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Coufalova.

Dobrý den otče. Prosím,jsou teď ještě kopřivy pořád dostatečně obohacující? Prosím o objasnění délky louhování při sušených a čerstvych. Děkuji Vam

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kopřivový čaj, užívaný jako lidový lék po tisíce let, nyní zaznamenává opětovnou popularitu díky vysokému obsahu živin a schopnosti bojovat proti zánětům.
Pití kopřivového čaje má několik výhod. Mezi jeho tradiční použití patří léčba senné rýmy a sezónních alergií, zvládání zánětů a bolestí kloubů a ochrana proti infekcím močových cest.
Čaj ze sušených kopřiv vs. Čaj z čerstvé kopřivy: Co potřebujete vědět?
Ať už si na výrobu čaje zvolíte sušenou nebo čerstvou kopřivu, obě formy nabízejí zdravotní výhody. Sušený kopřivový čaj je užitečný, protože ho můžete skladovat a používat po celý rok.
Čaj z čerstvé kopřivy na druhé straně nabízí trochu jinou chuť a může mít vyšší hladiny určitých živin. Vše záleží na osobních preferencích.
Pokud se ptáte, jaký je rozdíl mezi sušenou kopřivou a čerstvou kopřivou a kterou nejlépe použít na přípravu kopřivového čaje. Obě varianty mají své vlastní vlastnosti:

Sušená kopřiva : Sušené listy kopřivy mají hlubokou, výraznou chuť. Proces sušení koncentruje přírodní chutě kopřivy, výsledkem je bohatší a plnější čaj. Sušené listy lze přidat přímo do horké vody a jsou k dispozici po celý rok.

Čerstvá kopřiva : Čerstvé listy kopřivy poskytují jasnou, živou chuť, která je často vnímána jako jemnější a „zelenější“ než koncentrovanější, robustnější chuť sušených listů.

Kopřivu je nejlepší sklízet na jaře, kdy jsou listy ještě mladé a měkké. V pozdějším létě se vyplatí vzrostlé zdřevnatělé rostliny posekat a z sklidit nově rašící mladé výhonky v příštích týdnech.

Vaření kopřivového čaje je jednoduchý proces. Ať už použijete kopřivy čerstvé nebo sušené, nejdůležitější je dopřát čaji dostatek času na louhování, abyste do šálku dostali všechny výhody kopřivy. Postupujte podle těchto jednoduchých kroků a uvařte si dokonalý šálek kopřivového čaje a užívejte si zdravotních výhod, které kopřiva nabízí.

Přiveďte vodu k varu. Ujistěte se, že používáte kvalitní vodu, nejlépe filtrovanou.
Vezměte lžičku sušeného kopřivového čaje a přidejte ji do konvičky nebo hrnku. Můžete také použít sítko na čaj, pokud nechcete mít v čaji volné lístky.
Lístky v konvici nebo hrnku opatrně zalijte vroucí vodou. Celé to nechte asi 5 minut louhovat, aby se plně uvolnila chuť a léčivé vlastnosti kopřivy.
Pomocí čajového sítka odstraňte z čaje lístky kopřivy.
Nalijte kopřivový čaj do svého oblíbeného šálku a vychutnejte si uklidňující vůně a chutě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kopřivový čaj

Kopřivy na zahrádce?!

Dřív by mi bylo stydno, kdybychom měli na zahrádce kopřivy. Dnes si někde v rohu rozhodně nějakou nechám. Kopřiva dvoudomá latinský název Urtica dioica je výborná zásobárna křemíku a jiných důležitých látek. Dokonce ji někteří označují za český ženšen.

Mladé kopřivy nebo vrchní lístky i těch starších exemplářů se dají výborně schovat do pokrmu, takže nikdo nemá námitky a jídlo získá více výživných látek. Do špenátu, ale i do nočků.

Zdroj: Kopřiva pro zdraví a jak na ni

Diskuze

V diskuzi ZKOUŠKA Č. 1 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

Dobrý den, po hledání na internetu a snaze najít co nejjednodušší recept na domácí šampon jsem se rozhodla vyzkoušet tuto variantu:
- 3 lžíce nastrouhaného 100% olivového mýdla
- hrst sušených kopřiv, hrst sušené meduňky a špetka dubové kůry

po rozvaření mýdla ve 200ml vody z kohoutku jsem přidala suroviny a cca 5min dohromady povařila. Nechala odstát a louhovat do druhého dne. Po umytí byly moje vlasy ještě mastnější než před tím a byly suché a zároveň mastné, jakoby křehčí a lámavé. Možná je to typem vlasů či použitím nevhodných ingrediencí, ale tento recept na domácí šampon totálně zklamal. V hodně receptech je základní surovina povařené mýdlo - nicméně po umytí vlasů pouze mýdlem (dětským) je to velmi podobné - vlasy suché a zároveň mastné, křehké a bez lesku. Přemýšlím jak to dělávaly naše pra pra pra babičky, kdy snad ještě nebyla žádná chemie. Buď měly nějakou speciální vychytávku a nebo si nezakládaly na vzdušných a perfektně umytých vlasech bez mazu...
Zde bych se ráda zeptala, co jsem mohla udělat špatně, či co v mém pokusu chybělo za ingredience? předem děkuji, a přeji všem experimentátorům hodně zdaru!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marta.

Prvni chyba při výrobě šamponu je použití mýdla a sody na výrobu je potřeba použít tenzidy SCI-sodium cocoyl isethionate nebo SCS-sodium coco sulfat můžete oba klidně dohromady A jak na výrobu uplně jednoduše-tenzidy dáte do vodní lázně klidně 100g nebo víc záleží na vás,přidáte výluh z bylin např kopřiva medunka levandule atd mnozství aby vám vznikla kašička a dál je to na vás které oleje použijete mnozství odhadem každého oleje asi asi půl čajové lžičky dávám asi šest různých olejů nebojte se vlasy nebudou mastné právě naopak vám poděkují dále můzete přidat bylinné pudry dávám kopřivu a lopuch můžete dát bambucké máslo nebo mango máslo je to taková alchymie která vás bude určitě bavit.Vše pořádně promichejte budete mít takovou hustší kašičku pokud se vám bude zdát moc řídká přidejte tenzid,ale podle mě zbytečné.Dejte do formiček třeba na muffiny,pokud nemáte kupte papírové bohatě stačí dejte tak na deset minut do mrazáku a pak nechte do druhého dne v ledničce,můzete začít používattomuto šamponu se říká šampuk,protože je silně koncetrovaný a neobsahuje vodu.Tenzidy si objednávám v shopu Nature Store beru tam i oleje a další suroviny další shop Mýdlový svět, je jich samozřejmě víc ale tyto mám nejradši.Přeji hodně radosti při výrobě

Zdroj: diskuze Zkouška č. 1

Kosmetické výrobky z kopřivy

V kosmetice se užívá zejména v extraktech na vlasy, často je obsažena v šamponech. Nejvhodnější je při péči o suché vlasy. Masírování pokožky hlavy kopřivovými extrakty je účinné proti vypadávání vlasů.

Potenciál kopřivy jsme však výše uvedeným zcela nevyčerpali – používá se v zahradnictví, v barvení a také při výrobě látek. V ekologicko-organickém zahradničení se používá roztok z kopřivy k zavlažování, protože rostliny posiluje a zabraňuje škůdcům. Po dlouho dobu se používala kopřiva k barvení vlny. Tkaniny z kopřivy, známé jako mušelíny, byly považovány za obyčejné mužské oblečení. V Německu se za druhé světové války používala kopřiva k výrobě armádního oblečení. Dnes je mušelín používán místo bavlny. Kopřiva je bohatá na chlorofyl, proto se užívá k průmyslové výrobě zeleného barviva.

Zdroj: Léčivé účinky kopřivy dvoudomé

Diskuze

V diskuzi VODOVÉ PUCHÝŘKY NA CHODIDLECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JK.

Dobrý den,
vodové puchýřky bývají často diagnostikované jako druh lupénky v důsledku jejich časté recidivy. Příčin může být mnoho, např. i příležitosná konzumace alkoholu, příliš tučná, mastná, slaná či kořeněná jídla, mnoho sacharidů, ale i podráždění pokožky (nadměrné vysušení). Může však jít také o konzumaci potravin např. jablka, rajčata, okurky .... , které rovněž mohou zpouštět projev onemocnění. Významnou roli tu hrají orgány trávicího systému (mj. játra) a orgány vylučovací (ledviny). Při podráždění se na pár dnů objeví drobné puchýřky na chodilech anebo na dlaních a po nasazení "diety" opět mizí. Výborným pomocníkem při vážnějších stavech je odvar z měsíčku lékařského. Stačí zhruba na 30 minut ponořit nohy do odvaru a puchýřky se vstřebají, kůže nesvědí a celkově je ozdravena. Na noc se aplikuje sádlo s obsahem extraktu z měsíčku.

Samotný problem, jak již bylo uvedeno výše, tkví ve funkci jater a ledvin. Pomůže zvýšený pitný režim (čistá voda, nikoli minerálky), dále bylinkové čaje (kopřiva, máta, měsíček, heřmánek). K podpoře funkce jater však výborně poslouží aloe vera (nejlépe Activ aloe - ve dnech problému zvyšte dávku na 25 - 50 ml denně), případně chlorella anebo mladý ječmen. Dobře působí také doplněk stravy - lněný olej, olej z pupalky dvouleté anebo brutnákový olej, který je dražší, ale také vzácnější na důležité látky. Onemocnění nelze vyléčit, ale je možné kontrolovat recidivu a zmírňovat příznaky.

hezky den, Jk

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Majka.

Dobrý den,
také mám tento problém, ale byla doba kdy se mi rozlezly i po rukách, většinou mezi prsty a na konečcích prstů kolem nehtového lůžka... pitný režim dodržuji a jím spíše zeleninu a ovoce, klasické sádlo jsem již zkoušela a nic moc nepomohlo...
Puchýřky se vždy vrátí v létě kdy chodím v sandálech a nohy prakticky pořád větrají... žádné ponožky... mořský písek taky nezabral... měsíček lékařský trochu... Nevím si s tím rady.. večer po koupeli je vždy namažu lékařskou vazelínou ale nad ránem bych se uškrábala... zkoušela jsem různé krémy ale vazelina pomáhá nejvíce...

Zdroj: diskuze Vodové puchýřky na chodidlech

Kopřivový čaj na akné

Kopřiva je výbornou bylinkou na pleť, pomáhá ke zdravému a krásnému vzhledu, přičemž ji můžeme využít můžeme více způsoby. Jednou z možností je vyrobit si kopřivovou pleťovou masku, která prospívá zejména suché pokožce. Šťávu z čerstvých kopřiv smícháme s medem, naneseme na obličej a dekolt, necháme působit 20 minut a poté opláchneme vlažnou vodou. Na pleť trpící akné je taktéž vhodná kopřiva. Obličej pravidelně omýváme vlažným odvarem z listů kopřivy. Proti akné je zároveň dobré doplnit toto omývání pleti i pitím kopřivového čaje.

Zdroj: Čaj z kopřivy

Diskuze

V diskuzi STÁLE VYSOKÁ KYSELINA MOČOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš Bařina.

Dobrý den,
cca před měsícem mi byla naměřena vysoká hladina kyseliny močové (480) od té doby jsem ihned začal dodržovat dietu, ale stále se mi hodnota pohybuje kolem 580 umol, měřeno ráno na lačno, při tom minimálně 3 dny před měřením jsem jedl opravdu minimálně. Kupříkladu včera pouze jogurt-dušená zelenina s bramborem-amarantové bezlepkové lupínky-kousek melounu v podvečer 1 housku se sníženým obsahem sacharidů s lučinou. . Do toho 2x čaj proti dně, kopřivový a třešňový čaj a samozřejmě voda a ráno ještě šťáva z aloe vera. Nemyslím si, že bych mohl v dietě ještě víc ubrat potravin. Zajímalo by mě, co dělám špatně a také na jakou lékařskou ambulanci bych se mohl nejlépe obrátit, jako na specializované pracoviště, resp. Kde by mi nejlépe mohli poradit s mým problémem. Jsem z Frýdku-Místku a vůbec netuším na jaké oddělení ve zdejší nemocnici bych se mohl dostavit. Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.alternativni.

Dobrý den, přidejte 1/4 litru vody na lačno ráno i večer, do které rozmícháte půl lžičky jedlé sody Bicarbony. Dlouhodobě užívejte. Pokud snesete i aromatické bylinky, doporučím Himálajský čaj SHALARI (čaj na snížení kyseliny močové, podporu kloubů) stojí kolem 105 Kč, prodejny zdravé výživy. Hodně pít vodu, nepít pivo, ani víno (také obsahuje kyseliny, které mohou zvyšovat hladinu močové kyseliny v krvi)
Dále pak z jídelníčku vyřaďte tuky, rafinovaný cukr, nadbytek bílkovin, vnitřnosti, ančovičky,veškeré uzeniny, červené a kuřecí maso, luštěniny, špenát, chřest, květák, brokolici, houby.
Čaj z kopřivy dvoudomé zbavuje tělo nadbytku kyseliny močové. Dejte 2 čajové lžičky sušené kopřivy na 200 ml vroucí vody, 10 minut vyluhujte a pijte 3x denně po dobu 5 týdnů. Můžete provádět i čajovou koupel postiženého místa.
Naše babičky při dně používaly močopudné byliny: smíchejte 25 g kořene (či natě) pýru plazivého, 20 g natě pampelišky (smetanky lékařské) a 20 g natě rdesna ptačího. Přelijte 2 lžíce této směsi 0,5 l vroucí vody a přikryté nechte 15 minut vyluhovat. Přeceďte a pijte 3x denně, pokaždé třetinu výluhu.
Při zánětu kloubu použijte směs bylin: smíchejte 30 g kořene a listu pampelišky (smetanky lékařské), 30 g listu břízy bělokoré, 20 g řebříčku obecného, 30 g listu kopřivy dvoudomé a 20 g přesličky rolní. Vrchovatou lžíci směsi zalijte 250 ml vroucí vody a nechte 15 minut vyluhovat. Pijte 3x denně po dobu 4 týdnů.
Pokud nemáte alergii na pyl břízy, můžete aplikovat perorálně nebo k obkladům -
Tinkturu z březových pupenů, kterou zakoupíte v obchodě s bylinami nebo si ji můžete sami vyrobit, kapejte do vody 3x denně po dobu 6 týdnů.
K potírání bolestivých kloubů použijte 50 g březových pupenů z břízy bělokoré na 0,5 l lihu, 3 týdny vyluhujte, sceďte. Bříza bělokorá působí podobně jako kopřiva dvoudomá na látkovou přeměnu purinů, a napomáhá tak vylučování močové kyseliny.
Mějte na paměti, že opatření jsou dlouhodobá, a dodržujte je proto systematicky, zhubněte, hýbejte se, dávejte si koupele, parní lázně a zázvorové nebo skořicové zábaly, které klouby prohřejí. A tím i uvolní bolesti kloubů.

Zdroj: diskuze Stále vysoká kyselina močová

Kopřiva a recepty na její přípravu

Za pár korun můžete mít krásné a zdravé vlasy díky kopřivě a zde uvedeným receptům.

Zdroj: Nežádoucí účinky kopřivy dvoudomé

Kopřiva dvoudomá

Kopřiva dvoudomá je léčivá celá, od oddenku přes stonky a listy až po květy. Už ve starověku si lidé této byliny velmi vážili. A například Albrecht Dürer, který žil v letech 1471–1528, namaloval anděla, který vzlétá k trůnu Nejvyššího s kopřivou v ruce.

Účinky této léčivé rostliny jsou opravdu mnohostranné. Kopřiva má pozitivní vliv na pročištění krve a krvetvorbu. Má též dobrý vliv na slinivku břišní, proto se kopřivou snižuje i obsah cukru v krvi. Léčí i nemoci a záněty močových cest a chorobné zadržování (zástavu) močení. Protože současně vyvolává dobrý průběh stolice, je velmi vhodná na očistné jarní kúry.

Doporučuje se provádět čtyřtýdenní čajovou kúru, a to jak na jaře z mladých výhonků, tak i na podzim po otavě, kdy se všude znovu objevují mladé kopřivy. Pijte čaj z kopřivy dvoudomé ráno na lačno půl hodiny před snídaní jeden šálek a přes den opět jeden až dva šálky po doušcích. I před snídaní pijte čaj po doušcích, zvyšuje se tím jeho účinek. Čaj nemá špatnou chuť a pije se bez cukru. Kopřivy se pouze spaří, aby se zachovaly cenné účinné látky. Preventivně se pije denně jeden šálek čaje po celý rok. Je rovněž vydatným pomocníkem při virových a bakteriálních onemocněních. V tomto případě je vhodná sušená kopřiva. Sušenou kopřivu dostanete v každé lékárně anebo v obchodě s bylinkami nebo si můžete sami kopřivu natrhat a nasušit do zásoby.

Zdroj: Čaj z kopřivy

Jak dlouho pít kopřivový čaj

Čaj z kopřivy pijte maximálně 14 dní, poté jej vyměňte za jiný bylinný čaj. Kopřiva je velmi silná bylina, působí na ledviny doslova jako drátěnka, neměla by se tedy užívat dlouhodobě.

Zdroj: Čaj z kopřivy

Jaterní kúra

Ingredience: 2 lžíce listů kopřivy dvoudomé, 2 lžíce listů pampelišky, 1 lžíce máty peprné, 1 lžíce kořene lopuchu

Postup: Ingredience smíchejte a nechte vylouhovat v horké vodě 5 až 10 minut. Užívejte 3x denně do vyčištění.

Zdroj: Kopřiva

Kopřivová kúra

Volně žijící kopřivy jsou bezpečné ke konzumaci. Obsahují nesčetné množství živin, které slouží jako vynikající jarní životabudič, jemně stimulují lymfatický systém a odvádějí přebytečný odpad z ledvin. Mohou být konzumovány syrové nebo v podobě šťáv. Hojivé a čisticí vlastnosti se dají podpořit i lehkým povařením. Kopřivy jsou bohaté na železo, mají vysoký obsah vitamínu C, který pomáhá absorbovat železo obsažené v kopřivách. Kopřivy obsahují i vitamín K, který zmírňuje porodní bolesti a zvyšuje laktaci u kojících matek. Je výborným detoxem pro játra. Pokud jsou játra oslabena, dochází k pomalejšímu zpracování estrogenu, což má za následek vyšší hladiny estrogenu v těle, které mohou způsobit a zhoršit premenstruační syndrom. Kopřivovou detoxikací se tělo zbavuje metabolických zplodin, dochází k revitalizaci a obnovení energie. Dále je kopřiva přírodním antihistaminikem a má antirevmatické vlastnosti.

Zdroj: Kopřiva

Účinky

Všem jedincům, kterým padají vlasy, se doporučuje používání kopřivového šamponu. Nejen že podle každé správné kadeřnice je tento šampon na vlasy nejlepší, ale také nepodléhá snad žádným reklamám. Jeho cena je na rozdíl od propagovaných a reklamou doporučovaných produktů velmi znát. Litr šamponu se dá koupit za třicet korun! Nepodléhejte tlakům z reklam a používejte přípravky, které fungují. A kopřivový šampon na růst vlasů opravdu pomáhá.

Kombinace extraktu z kopřiv a výživných esenciálních olejů dalších rostlin poskytuje zklidnění pokožky hlavy a působí proti tvorbě lupů. Kopřiva dvoudomá je léčivá bylina, která má mnoho pozitivních účinků na zdraví člověka. Nejsilnější účinky se týkají podpory imunitního systému, snížení hladiny glykemického indexu, urychlení trávení a pročištění orgánů, jako jsou játra, ledviny a dýchací cesty. Kopřiva obsahuje vitamíny A, B, C a minerální látky.

Zdroj: Kopřivový šampon

Složení

Obsah složek v jedné dávce:

  • Palma trpasličí, extrakt z plodu - 320mg;
  • Kopřiva dvoudomá, extrakt z kořene - 50 mg;
  • Slivoň africká, extrakt z kůry - 40 mg;
  • Vitamín E, DL- α-tokoferyl-acetát - 12 mg (100 % denní dávky);
  • Zinek, laktát zinečnatý - 10 mg (100 % denní dávky);
  • Selen, selenomethionin - 55 µg (100 % denní dávky);

Zdroj: Prostatex recenze

Kopřivový čaj pro děti

Kopřiva obsahuje vitamíny C, A, B2, betakaroten, vápník, hořčík a železo, glukoniny (snižují hladinu krevního cukru), třísloviny (zastavují krvácení), kyseliny šťavelovou, mravenčí (protirevmatické účinky), octovou, pantotenovou (B6), křemičitou a má spoustu dalších ctností. Rozpouští hleny v těle, vyplavuje kyselinu močovou, stimuluje krevní oběh, pomáhá při artritidě, revmatismu a dně, působí protiprůjmově, antivirově, podporuje činnost vaječníků a tvorbu mateřského mléka. Je vhodná při chudokrevnosti, akné a ekzémech. Uvolňuje ucpané dýchací cesty, pomáhá při alergiích.

Kopřiva však není vhodná pro děti do dvou let, během těhotenství, při alergii na kopřivu, při nedostatečné činnosti srdce nebo ledvin, jež je provázena otoky.

Příprava čaje je jednoduchá. Jednu čajovou lžičku bylinky přelijeme šálkem horké vody, 10 minut necháme luhovat a poté scedíme. První šálek vypijeme ještě před snídaní. Pijeme 3x denně maximálně po dobu šesti týdnů. Za tuto dobu vyplavíme veškeré zimní nánosy na těle i na duši a doplníme chybějící vitamíny a minerály.

Zdroj: Čaj z kopřivy


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Hanka Synková

Mgr. Marie Svobodová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP