Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

KOPŘIVKA U DĚTÍ FOTO

OBSAH

Kopřivka na kůži – foto

Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět kopřivku.

Zdroj: Bylinná léčba kopřivky

Poradna

V naší poradně s názvem RÝMOVNÍK PRO DĚTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak staré děti mohou využívat sirup z rýmovníku? Všude uvádíte, že je pro děti vhodný, ale nedočetla jsem se od kolika let popř. měsíců.

Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Rýmovník můžete podávat dětem starších 12 měsíců. Pro malé děti ve věku rok a více se rýmovník dává žvýkat jako celý list přímo do úst. Také se s úspěchem aplikuje jako čaj z rýmovníku, kdy se do vroucí vody o objemu 2 hrnků dají 4 lístky rýmovníku a vše se vaří do doby, než se vyvaří polovina vody. Pak se nechá trochu vychladnout, osladí se medem a nechá se dítěti popíjet.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rýmovník pro děti

Hemoroidy u dětífoto

Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět hemoroidy u dětí.

Zdroj: Hemoroidy u dětí

Poradna

V naší poradně s názvem KOPŘIVKA NA KŮŽI FOTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Našla jsem pěkné fotky, kde je dobře vidět červená kopřivka na kůži, tak vám sem posílám odkaz: www.google.cz/search…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kopřivka na kůži foto

Chronická kopřivka

Chronická kopřivka je onemocnění s urtikálními výsevy kontinuálními či recidivujícími alespoň 2x týdně po dobu delší než 6 týdnů. Tato kopřivka však může trvat i desítky let. U poloviny případů se nepodaří zjistit příčinu.

Zdroj: Kopřivka

Diskuze

V diskuzi FORMIL PRO DĚTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milka.

Používáte někdo Formil pro malé děti. CHci mít jistotu, že s tím má někdo dobré zkušenosti, že se nevyskytuje alergie u dětí na tento prací prášek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Formil pro děti

Příznaky alergií u dětí

Alergie u dětí se nejčastěji projevuje jako kopřivka, zarudnutí a pocit necitlivosti. Alergie také způsobuje svědění, bolení břicha a svědění nosu.

Zdroj: Alergické reakce u dětí

Poradna

V naší poradně s názvem KOPŘIVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den,chci se zeptat je toto kopřivka?
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejspíše je to kopřivka. Nejčastější příčina je alergie a moc velké horko. Léčba probíhá až do vymizení příznaků pomocí léků na alergii Zyrtec nebo Claritine a k tomu se užívá aktivní rostlinné uhlí (dříve známé jako živočišné uhlí). Aktivní uhlí se užívá ve vysokých dávkách 10 tablet třikrát denně rozkousat a zapít vodou. Uhlí je třeba užívat samostatně nejdříve dvě hodiny od užití ostatních léků.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz

Kopřivka ze stresu

Ač je to zvláštní, kopřivka může být i cholinergického či stresového původu. Silné emoce, jako je zlost, stres nebo rozpaky, zvyšující teplotu pokožky mohou být také příčinou kopřivky.

Zdroj: Kopřivka

Diskuze

V diskuzi MOHOU RÝMOVNÍK UŽÍVAT DĚTI? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

Dobrý den, našla jsem, že děti mohou pít čaj z rýmovníku. Tak snad jsem vám pomohla. ;)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hudec.

a mohl bych se zeptat od kolika let ho děti mohou pít

Zdroj: diskuze Mohou rýmovník užívat děti?

Vyrážka na obličeji u starších dětí

  • kopřivka
  • plísňová infekce
  • atopická dermatitida
  • alergická dermatitida

Zdroj: Vyrážka na obličeji u dětí

Diskuze

V diskuzi DIETA PŘI LÉČBĚ MONONUKLEOZY U DĚTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František Kameník.

Prosím, zda může někdo ze zkušených uživatelů doporučit knihu o dietě při léčbě mononukleozy u dětí. Budu velmi vděčen za pomoc.Zdravím a děkuji. Fr. Kameník

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dieta při léčbě mononukleozy u dětí

Je kopřivka přenosná?

Kopřivka přenosná není, a to z toho důvodu, že podstatou vzniku kopřivky (neboli odborně urticy) je alergická reakce organismu na určitou látku nebo nějaké okolnosti. Pro jiné lidi může být tato věc zcela neškodná, ale u někoho vyvolá setkání s daným podnětem přehnanou reakci, která se může kromě jiného projevit i vyrážkou na kůži.

Samotné podráždění kůže je způsobené uvolněním histaminu z buněk do jejich okolí. Dojde ke zvýšení propustnosti cév, tekutina z krve se dostane do podkoží a vytvoří se zde pupeny uskupené do různě rozsáhlých ložisek.

Nezřídka se kopřivka objevuje jako následek konzumace určitých potravin (například ořechů, jahod, rajčat, citrusů, ryb) nebo léků. Může se vyskytnout i po vystavení těla nepříjemným fyzikálním vlivům nebo po používání některých kosmetických přípravků. Velmi často se kopřivka vyskytuje u dětí.

Zdroj: Kopřivka

Diskuze

V diskuzi MOHOU RÝMOVNÍK UŽÍVAT DĚTI? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra K.

Dobrý den,
je rýmovník, resp. sirup a čaj z rýmovníku vhodný pro děti? Pokud ano, od jakého věku a v jakém dávkování?
Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Babka kořenářka.

Není zakázán, ale nedoporučuje se u dětí mladších 3let. Miminku do 1roku absolutně ne. Může zpusobit problemy se srdcem, hlavně arytmii popř.dýcháním.

Zdroj: diskuze Mohou rýmovník užívat děti?

Kopřivka v těhotenství

Totéž platí o těhotenství. Zde je namístě, aby maminka při obtížích vyhledala odbornou pomoc.

Zdroj: Kopřivka

Náhlá kopřivka v noci

Kopřivka, která se objeví náhle v noci, signalizuje akutní kopřivku. U pacienta se pozoruje prakticky každodenní výsev pomfů, tato forma kopřivky se hojí do 6 týdnů. Nebo se může jednat o kontaktní kopřivku, ta je charakterizována vznikem na kůži při kontaktu s látkou, která má schopnost kopřivku vyvolat, a to imunologickým či neimunologickým mechanismem.

Zdroj: Kopřivka

Diskuze

V diskuzi SIDELKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan sidelka.

Lidy aby nemêli to dávat dětem mast na svrab děti mají jiné %učiňte látky lékař vám ji dá zadarmo pro dospělého a děti ublížite dětem

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Sidelka

Jak se léčí kopřivka a angioneurotický edém?

Nejlepší léčbou kopřivky a angioneurotického edému je identifikace příčin a jejich odstranění. Obvykle vám lékař předepíše antihistaminika, aby se vám co nejrychleji ulevilo. Pravidelné užívání antihistaminik omezuje příznaky kopřivky. Chronická kopřivka se dokonce léčí pomocí antihistaminik nebo pomocí jejich kombinace s dalšími léky. Pokud antihistaminika neposkytují úlevu, předepisují se perorální kortikosteroidy. U těžkých případů kopřivky nebo angioneurotického edému se užívají adrenalinové injekce nebo kortizonové léky.

Zdroj: Kopřivka

Poradna

V naší poradně s názvem MŮŽOU ENTEROL DĚTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radka.

Dobrý den.. chtěla bych se zeptat jestli můžou enterol i děti ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Enterol mohou užívat i děti. Enterol se u dětí používá k podpůrné léčbě akutního infekčního průjmu. Rovněž i k léčbě a prevenci kolitidy a průjmů způsobených antibiotiky. Současně s vankomycinem a metronidazolem se používá k léčbě kolitidy způsobené bakterií Clostridium difficile. Enterol se u dětí také používá k prevenci kojeneckých průjmů a k podpůrné léčbě syndromu dráždivého tračníku.
Malé děti do 4 let užívají 1 až 2 tobolky denně. Větší děti od 4 let obvykle užívají 1 nebo 2 tobolky jednou nebo dvakrát denně (ráno a večer). Tobolky se polykají celé a zapíjejí se dostatečným množstvím tekutiny. Při podání kojencům a dětem do 3 let je třeba tobolky otevřít a jejich obsah smíchat s vodou, oblíbeným nápojem, potravou nebo s potravou v kojenecké lahvi. Enterol vysypaný z tobolky má charakteristický zápach a některé děti ho pak nechtějí polknout. Pro ně je určena náhradní forma léku - prášek pro přípravu suspenze. Enterol se nesmí zapíjet ani smíchat s velmi studeným nebo velmi teplým (nad 50°C) nápojem nebo potravou!
Pokud příznaky stále přetrvávají po více než 2 dnech léčby Enterolem, tak by tato léčba měla být přehodnocena lékařem.
Nežádoucí účinky - během léčby může dojít k žaludečním a střevním obtížím (bolesti žaludku, plynatost, zácpa) nebo se mohou vyskytnout kožní alergické reakce (svědění, zarudnutí, kopřivka), které ale nevyžadují přerušení léčby.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Můžou enterol děti

Angioneurotický edém

Angioneurotický edém trvá déle než kopřivka, ale otok by měl zmizet do 24 hodin. Vzácně se může objevit na krku, jazyku nebo plicích, čímž zablokuje dýchací cesty a způsobí potíže s dýcháním, které mohou ohrozit váš život.

Zdroj: Kopřivka

Jak se diagnostikuje kopřivka a angioneurotický edém?

Lékař vám bude klást mnoho otázek, aby mohl objevit možnou příčinu tohoto onemocnění. Neexistují totiž žádné speciální testy na kopřivku nebo související otok angioneurotického edému. Výsledek závisí na důkladném vyšetření vašeho zdravotního stavu lékařem a také na kožních testech dermatologa (provádějí se k určení alergických látek).

Zdroj: Kopřivka

Novorozenecká vyrážka

Běžná novorozenecká vyrážka se objeví brzy po porodu, většinou okolo 3. týdne života. Během několika dní sama bez léčení zmizí. Kůže novorozence je velmi citlivá, proto se na ní snadno objeví kopřivka, pupínky nebo vyrážka.

Příznaky

U dětí se může objevit po celém těle, na rukou, na zadečku pod plenkami nebo pouze na obličeji. Projevuje se tak alergie, infekční nemoci, atopický ekzém nebo pouze běžné novorozenecké akné.

Co s tím dělat

Původ vyrážky u dětí pozná spolehlivě pouze kožní lékař. I když může kůže miminka vypadat někdy děsivě, většinou nejde o závažný problém.

Obrázky

Takto vypadá novorozenecká vyrážka.

Zdroj: Dětské pupínky

Kopřivka u dětí

Pro lékaře je mnohem obtížnější určit příčinu chronické kopřivky než té akutní. Je však známo, že chronickou kopřivku vyvolává citový stres, pobyt na slunci, studená voda nebo chladné počasí a druh kvasinkové infekce zvané kandidóza.

Příznaky

Kopřivka se projevuje svědivými pupínky na kůži, které se tvoří jako reakce na látky, na něž je dítě citlivé. Tyto se obvykle vytvoří náhle, trvají několik hodin až několik dnů a pak zmizí. Jakmile se ztratí, tvoří se nové. Zduřeniny mají plochý povrch a zřetelně ohraničené okraje. Když se tvoří, obvykle svědí nebo pálí. Mohou se vyskytnout kdekoli na těle a mohou být velikosti gumy na tužce až velikosti talíře. Někdy se spojují a vytvářejí celé pláty. Kopřivka vyskytující se kolem rtů, očí nebo genitálií může způsobit nadměrné otoky, které se nazývají angioedémy. Tělo dítěte na látkové podněty reaguje uvolňováním látky zvané histamin. Akutní případy kopřivky trvají obvykle 3 až 5 dnů (ale mohou trvat až 6 týdnů), zatímco chronická kopřivka může trvat celé roky.

Co s tím dělat

Nejlepším způsobem, jak zvládnout kopřivku, je vyhýbat se látkám, které ji vyvolávají. Pokud se kopřivka hned neztratí, může lékař předepsat antihistaminika užívaná ústy. Pokud nejsou účinná, přidá kortikosteroidy, například prednisol, opět užívané ústy. Antihistaminika účinkují nejlépe, když jsou užívána pravidelně jako prevence proti tvorbě svědivých pupenů. Dítě po nich může být malátné; lze však předepsat antihistaminika, která malátnost nevyvolávají.

Jestliže má dítě oteklé oči a rty, dá mu lékař obvykle injekci adrenalinu do horní nebo dolní končetiny. Otok postupně zmizí, ale dítě bude velice obtěžovat svědění. Přikládejte mu na postižená místa studené, vlhké obklady a potírejte je tekutým pudrem.

Vykazuje-li dítě známky anafylaktického šoku nebo má potíže s dýcháním, okamžitě zavolejte lékaře nebo odvezte dítě na pohotovost. Anafylaktický šok může ohrozit jeho život. Děti trpící alergií na potraviny by měly mít vždy při sobě odměřenou dávku adrenalinu pro případ, že snědí něco, na co jsou alergické. Děti, které mají kromě alergie na potraviny ještě astma, by měly v takovém případě vždy vyhledat lékařskou pomoc.

Obrázky

Takto vypadá kopřivka u dětí.

Zdroj: Dětské pupínky


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP