Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

KOŘENÍ DO PERNÍČKŮ


Blíží se advent a s ním i pečení cukroví. Mnozí z vás si určitě neumí představit, že by mezi vánočním cukrovím chyběly perníčky. Ti, co to ještě jako každoroční rutinu nemají, by nad tím mohli zauvažovat. Vždyť nejen že si na perníčcích můžete pochutnat vy i vaše rodina a hosté, ale můžete je použít jako dekorativní prvek, ať už na vánoční tabuli, vánočním stromečku, nebo na různé adventní věnce či vazby. Další věc, kterou vám perníčky mohou přinést, je potěšení vašich dětí, protože vám určitě rády pomohou jak při vykrajování, tak pak při zdobení. Povedlo se mi vás přesvědčit a vyzkoušíte je? Tak teď si jen vyberte recept, který vám bude vyhovovat. Moc s tím neotálejte a zbytečně pečení neodkládejte, protože až na výjimky se perníčky musí asi tak 3 týdny rozležet, aby změkly.

Zdroj: článek Zdobené perníčky několikrát jinak

Poradna

V naší poradně s názvem KUSKUS OBSAH PURINŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Nenašla jsem nikde obsah purinů v koření. Jako kmín, pepř , paprika, majoránka, alespoň. Zda normální kapusta ano, když růžičková ne Zda glutamát škodí také.... existují teorie, že je to uznávaná pátá chuť, i že je neutrální.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Obsah purinů v koření není důležitý, protože koření je použito k dochucení pokrmu jen v malém množství. Proto jeho obsah purinů nijak neovlivní celkový denní příjem.

Zdroj: příběh Kuskus obsah purinů

Zdobení měkkého perníčku

Zdobení perníčků má u nás dlouholetou tradici, perníčky se zdobí na Vánoce, Velikonoce a na svatební hostiny.

Zdroj: článek Recepty na perníčky, které jsou hned měkké

Příběh

Ve svém příspěvku SKOŘICE. MAGICKÁ LÉČIVÁ ROSTLINA ČI SVĚTOZNÁMÉ KOŘENÍ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Magie.

:-P super, hodí se mi to na referat :-)

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Re: Skořice. Magická léčivá rostlina či světoznámé koření?

Hned měkoučké perníčky

U těchto perníčků neplatí, že je potřeba je péci alespoň 3 týdny před Vánocemi, aby změkly, jsou měkké hned po upečení a vychladnutí, takže pokud už máte na rozležení málo času, volte určitě tento skvělý recept. Aby vám perníčky zůstaly měkoučké po celou dobu, skladujte je v uzavíratelné plastové nádobě.

Ingredience:

  • 250 g moučkového cukru
  • 200 g másla
  • 6 lžic medu
  • 600 g hladké mouky
  • 3 vejce
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1 balení kypřicího prášku do perníku

Postup:

Mouku prosejte na vál, přidejte pokrájené změklé máslo, moučkový cukr, med, vejce, kakao, skořici, perníkové koření a kypřicí prášek. Vypracujte hladké těsto, které vložte do fólie a nechte alespoň 24 hodin v lednici odpočinout.

Odpočaté těsto rozválejte na pomoučeném vále na 5 mm silný plát, vykrájejte požadované tvary, přendejte na papírem vyložený nebo vymazaný plech a dejte do předem vyhřáté trouby na 170 °C a pečte asi 5 až 7 minut. Po vyjmutí z trouby ihned potřete rozšlehaným vejcem pro lesklý vzhled perníčků. Přendejte na kuchyňskou mřížku a před zdobením nechte úplně vychladnout.

Zdroj: článek Zdobené perníčky několikrát jinak

Příběh

Ve svém příspěvku STŘEVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katty.

Dobrý den, a kde mám vzít kajenský pepř sůl bez jodu, všude ji prodávaj s jodem. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martin.

Sůl mořskou bez jodu koupíte v albertu a kajenský pepř kdekoli v marketu, kde prodávájí koření od Vitany.

Zdroj: příběh Střeva

Z čeho je perníkové koření

Obvyklý poměr perníkového koření: 10 g badyánu, 5 g nového koření, kůra z 1 ks bio citronu, 10 g anýzu, 5 g hřebíčku, 0,25 ks vanilkového lusku, 5 g fenyklu, 5 g skořice

Jak na to: Navážíme si všechno koření. Skořici, hřebíček, nové koření, anýz, fenykl, badyán a kousek vanilky. Perníkové koření velmi jemně utlučeme v hmoždíři a následně je prosejeme přes sítko. Nakonec roztlučené koření smícháme s jemně nastrouhanou kůrou z jednoho dobře vydrhnutého bio citronu.

Tato dávka perníkového koření je určena na půl kilogramu mouky.

Zdroj: článek Čím nahradit perníkové koření

Poradna

V naší poradně s názvem DIETA PRI PODRÁŽDĚNĚ SLINIVCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Slabenakova.

Dobrý den, manžel je po slabším zánětu slinivky, dieta bez problémů, jen nevím, jak koření, spec. Skořice. Diky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Skořice se používá jen jako dochucovadlo, takže se jí zkonzumuje jen malé množství. Malé množství skořice nemá na slinivku žádný vliv.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Dieta pri podrážděně slinivce

Čím nahradit perníkové koření

Klasické perníkové koření si můžete připravit doma. Doma připravené koření je vždy čerstvé a nádherně voňavé.

Ingredience

  • 5 g fenyklu,
  • 5 g nového koření,
  • 5 g hřebíčku,
  • 10 g anýzu,
  • 1 bio citron,
  • 5 g skořice,
  • 10 g badyánu,
  • 1 vanilkový lusk.

Postup

Navážíme si všechno koření. Skořici, hřebíček, nové koření, anýz, fenykl, badyán a kousek vanilky. Perníkové koření velmi jemně utlučeme v hmoždíři. Pak koření prosejeme přes sítko. Roztlučené koření smícháme s jemně nastrouhanou kůrou z jednoho dobře umytého bio citronu. Tato dávka perníkového koření je určena na půl kilogramu mouky.

Vedle perníků a jiného kořeněného pečiva můžete směs perníkového koření přidat i do zavařenin, pečených čajů a kompotů.

Zdroj: článek Perníkové koření

Příběh

Ve svém příspěvku SKOŘICE. MAGICKÁ LÉČIVÁ ROSTLINA ČI SVĚTOZNÁMÉ KOŘENÍ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Dobrý den všem, skořice se dá sehnat na http://www.prodejbylin.cz/s… . Také jsem si ji zde zakoupila ;-)

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Skořice. Magická léčivá rostlina či světoznámé koření?

Kde se dá koupit

Perníkové koření je dostupné ve všech obchodech s potravinami. Snad nejznámější perníková koření jsou do firmy Vitana a Kotányi. Aktuální nejlevnější ceny můžete vidět zde: perníkové koření cena.

Zdroj: článek Perníkové koření

Příběh

Ve svém příspěvku ZKVAŠENÝ MED se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kája.

Samozřejmě, že med může zkvasit a také kvasí a jedná se o velmi kvalitní med pouze od včel aniž by kdokoli cokoli přidával. Stačí když má obsah vody vyšší než 20%. Záleží jen na včelaři kdy odebírá a vytáčí plásty a jestli odebírá zavíčkované. Nebo vytočí med se správným obsahem vody, ale je špatně uskladněný ( zavřený např. ) a jelikož je hydroskopický, tedy absorbuje vodu z prostředí, tak si když si ji natáhne víc než 20%, tak přirozeně začne kvasit. Takový med se stále dá využít, buď na medovinu nebo nechat vypálit na kořalku. Ale nejlepší způsob je zadělat ho do perníčků nebo zkrátka koláčů a moučníků, místo cukru. Nic se nikomu nestane.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jirka.

Myslel jste hygroskopický samozřejmě.

Zdroj: příběh Zkvašený med

Bezlepkové perníčky

Ingredience:

  • 120 g medu
  • 130 g moučkového cukru
  • 60 g másla
  • 400 g bezlepkové mouky
  • 2 vejce
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 vejce na potření perníčků

Postup:

Med mírně zahřejte, přidejte máslo, aby se rozehřálo, a odstavte z tepla. Do této směsi ještě vmíchejte vejce. Na vále smíchejte mouku, perníkové koření, skořici, sodu a nastrouhanou citronovou kůru. Na závěr přidejte směs z medu, másla a vajec a vypracujte důkladně hladké těsto, které zabalte do fólie a nechte v lednici alespoň 2 hodiny odpočinout.

Odpočaté těsto vyválejte na pomoučeném vále na plát o síle 5 mm, vykrájejte požadované tvary, přendejte na plech vyložený pečicím papírem nebo vymazaný a vložte do předem vyhřáté trouby na teplotu 170 °C. Pečte asi 10 minut, hned po vyjmutí z trouby potřete perníčky rozšlehaným vajíčkem, aby se leskly, a přendejte je na kuchyňskou mřížku, kde je nechte vychladnout. Po vychladnutí můžete zdobit.

Zdroj: článek Zdobené perníčky několikrát jinak

Poradna

V naší poradně s názvem PAPRIKA ZHOŘKNE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František.

Babičky bramborový guláš


rád bych věděl proč ta paprika zhořkne. do osmažené cibulky dám papriku a chviličku
míchám do 10. vt. a hned zalévám připravenou horkou vodu. vložím maso a dusím atd . nic nezhořkne!!!!

fanda

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Paprika zhořkne, když ji budete delší dobu smažit. Ostatnímu koření to nevadí, ale sušená mletá paprika při vyšších teplotách mění chuť a hořkne.

Zdroj: příběh Paprika zhořkne

Prášek do perníku

Perníkové koření obsahuje s výjimkou kypřicího prášku veškeré koření potřebné k přípravě klasického perníku. Výrobci jako Vitana a Kotányi vesměs používají podobný obsah koření. Jedná se o koriandr, skořici, badyán, hřebíček, muškátový ořech, nové koření, anýz, fenykl, pomerančovou nebo citronovou kůru. Obsah balení je cca 30 g. Cena se různí dle obchodů a můžete ji vidět zde.

Zdroj: článek Čím nahradit perníkové koření

Poradna

V naší poradně s názvem KATALPA NANA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Diana.

Dobrý den, na podzim jsme zasadili katalpu a letos na jaře ještě neobrazila. Mám o ni strach. Je to v pořádku, teprve koření a obrazí příštím rokem ? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Asi jste o katalpu přišla. Letošní zima zahubila mnoho stromů. Zkuste provést test vitality tak, že na kmínku obnažíte kousek kůry až na dřevo, čímž vizuálně můžete zjistit jestli je kmínek živý či nikoliv.

Zdroj: příběh Pestovani katalpy

Co je to perníkové koření

Perníkové koření je směs voňavého koření, které se používá především do vánočního pečiva. Perníkové koření můžete koupit již namíchané v obchodě, nebo si jej můžete připravit doma. Výhody domácích směsí koření jsou jasné. Přesně víte, co do směsi dáváte, přizpůsobíte si je vlastní chuti, připravíte si přesně takové množství koření, jaké potřebujete, a zbytečně ho doma neskladujete. U sáčků v obchodě nikdy nemáte jistotu, jak dlouho leží ve skladu, v regálu, jak dlouho je koření umleto. Vždycky je lepší koupit si celé koření a doma si umlít (ideálně ručním mlýnkem) pouze takové množství, které co nejdříve (nejlépe hned) spotřebujete. Míchání a poměr ingrediencí při přípravě domácího perníkového koření jsou však vždy tak trochu alchymií.

Zdroj: článek Perníkové koření

Příběh

Ve svém příspěvku CUKETOVÁ POLÉVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Čámská.

Vždy jsem ráda vařila a sbírala recepty. Mám jich doma dost, ale ted musím vařit dietně, takže uvažuji jak na takovou cuketovou polévkou - bez koření.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Cuketová polévka

Recept na domácí perníkové koření

Ingredience: 50 g celé skořice, 20 g sušeného zázvoru, 15 g celých hřebíčků, 15 g vyloupaných zrníček kardamomu, 10 g nastrouhaného muškátového oříšku, 10 g nového koření, 5 g celého pepře, 5 g anýzu (celé hvězdičky)

Postup: Skořici nakrájíme na menší kousky. Nové koření, pepř, hřebíček a anýz zpracujeme v hmoždíři. Dáme si záležet na tom, aby hřebíčky byly dostatečně podrcené, jsou dost tvrdé a mohly by poškodit nože v mlýnku. Podrcené části z hmoždíře přesypeme do mlýnku na kávu, přidáme i skořici a pomeleme. Postupně přidáváme zázvor. Přendáme do misky a pomleté koření společně promícháme. Na 1 kg mouky použijeme 3–4 polévkové lžíce koření.

Zdroj: článek Čím nahradit perníkové koření

Perníkové koření Vitana

Obsahuje vyváženou směs mleté skořice, badyánu a hřebíčku, sestavenou podle originální receptury, která se výborně hodí k přípravě perníku. Používejte ji i k dochucení sladkého pečiva (medové perníčky, vánoční cukroví, buchty, koláče a další).

Perníkové koření Vitana můžete koupit zde.

Zdroj: článek Perníkové koření

Perníčky z Hery

Ingredience: 75 dkg hladké mouky, 20 dkg moučkového cukru, 20 dkg medu, 15 dkg Hery, 3 vejce, 3 lžíce kakaa, 1 lžíce koření do perníku, 1 lžička skořice, 1,5 lžičky sody (můžete nahradit kypřicím práškem do perníku)

Postup: Ručně nebo v elektrickém robotu si ze všech surovin vypracujte těsto. Může se vám zdát trochu lepivé, ale nebojte se, při vykrajování už vás trápit nebude. Pozor, dodržujte množství medu v receptu a výrazně ho nepřidávejte, mohlo by to ohrozit výsledek.

Takto připravené těsto je nutné nechat alespoň do druhého dne rozležet v lednici. Rozhodně nepodlehněte návalu euforie a nevrhněte se do pečení hned. Opravdu těstu dejte čas, aby se v něm rozleželo veškeré koření.

Po odležení těsto klasicky vyválejte na silnější plát (cca 0,5 cm), už by vám nemělo lepit. Vykrájejte perníčky a šup s nimi do trouby předehřáté na 180 °C. Stačí péct 8 minut, aby se nevysušily a neztvrdly. Po vytažení z trouby je hned ještě horké můžete potřít bílkem, budou se pak krásně lesknout. Vychladlé, pokud vám je rodina nesní, ozdobte dle své fantazie bílkovou nebo cukrovou polevou.

Jeden tip na originální perníčky: Červené potravinářské barvivo namíchejte do bílku, kterým část horkých perníčků po upečení potřete. Bílé zdobení na červeném podkladu vypadá opravdu skvěle a věřte, že budete originální.

Zdroj: článek Recepty na perníčky, které jsou hned měkké

Co je nové koření

Původní obyvatelé Střední Ameriky znali toto koření dávno před příchodem evropských dobyvatelů. Kořenili jím například čokoládu. Pěstuje se především ve všech oblastech tropické Ameriky, zejména na pobřeží ostrova Jamajky. Nové koření má palčivou, ale příjemně kořennou chuť. Prý v sobě spojuje chuť a vůni nejoblíbenějších koření: pepře, hřebíčku, skořice i muškátového ořechu. Do střední Evropy se toto koření dostalo poměrně pozdě, až počátkem 17. století. Bylo tedy oproti již dříve známým druhům exotických koření nové a přišlo také z Nového světa, proto se mu u nás dostalo názvu „nové koření“. Pro jeho velkou oblibu v Anglii se mu také často říká „anglické koření“, nebo podle země původu též „jamajský pepř“. Nové koření se používá do uzenin, při konzervaci masa, v kuchyni do omáček a do polévek, při marinování ryb, do směsí celého i mletého koření, tvoří aromatizující esenci v likérnictví, parfumérii i v lékařství.

Zdroj: článek Bobkový list

Historie dobrého provensálského koření

Provensálské koření je směs bylinek, ať už čerstvých, nebo sušených, které běžně rostou v Provence. Tato asi nejznámější a nejoblíbenější bylinková směs obvykle obsahuje rozmarýn, bazalku a tymián, někdy také majoránku, dobromysl, saturejku, estragon, v americké variantě se přidává i levandule. Přesné složení provensálského koření bylo definováno v roce 1970 obchodníky s kořením (například firma Ducros). Koření může být pro větší trvanlivost naloženo v oleji nebo v octě. Používá se zejména pro ochucení dušené zeleniny, grilovaného masa (kuřecího, králičího, jehněčího a skopového), ryb, omáčky, těstovin, sýrů, do hořčic, jídel z rajčat a tak dále. Provensálské koření se hodí na veškeré úpravy masitých i bezmasých pokrmů. Provensálské bylinky zjemní a zvýrazní chuť pomazánek připravených na máslovém, sýrovém či tvarohovém základu.

Zde můžete vidět cenu provensálského koření.

Zdroj: článek Provensálské koření

Perníková srdíčka

Perníková srdíčka nejsou tradičními a typickými zdobenými perníčky, to ale neznamená, že by jejich chuť nebyla perníková. Třeba budete mít zrovna chuť vyzkoušet něco trochu jinak.

Ingredience:

  • 250 g medu
  • 250 g hnědého cukru
  • 150 g másla
  • 400 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 100 g mletých mandlí
  • 1 lžička mleté skořice
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 1 lžička kakaa
  • 1 lžička jedlé sody
  • kůra z 1/2 citronu

Postup:

V hrnci zahřejte med, cukr a máslo, dokud se cukr nerozpustí. Poté hmotu nechte vychladnout. Na vál prosejte mouku, přidejte mandle, vejce, kakao, skořici, perníkové koření, jedlou sodu, citronovou kůru a nakonec vychladlou hmotu z medu, cukru a másla. Vypracujte hladké těsto, které zabalte do fólie a dejte alespoň na 12 hodin odpočinout do lednice.

Z těsta vyválejte na pomoučeném vále plát o síle 5 mm, vykrájejte srdíčka o rozměru asi 5 až 7 cm, přendejte na papírem vyložený nebo vymazaný plech a vložte do trouby předem vyhřáté na 180 °C. Nechte péct asi 10 až 15 minut, přendejte na kuchyňskou mřížku a nechte úplně vychladnout.

Poleva na srdíčka

Ingredience:

  • 150 g moučkového cukru
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce smetany ke šlehání
  • 100 g čokoládové polevy

Postup:

Moučkový cukr utřete v misce s citronovou šťávou. Touto připravenou polevou potřete celou vrchní stranu perníčků, nechte chvíli zaschnout a přetřete smetanou ke šlehání. Perníčky rozložte na studený plech, rozehřejte si čokoládovou polevu a cákanci jedním směrem srdíčka dozdobte. Nechte úplně ztuhnout, poté můžete přendat do papírové krabičky.

Zdroj: článek Zdobené perníčky několikrát jinak

Autoři obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Nina Vinšová


blokada prvniho krcniho obratle
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
co pomahá na tenisový loket
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
příběhy k tématu

Palivé koření a hubnutí

Pavlína

Slyšeli jste o používání pálivého koření při hubnutí pro lepší spalování?
Já během poslední diety používala hodně http://www.asijske-potravin… a schodila jsem o 5 kilo víc než obvykle.
Máte s tím nějaké zkušenosti?

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Kuskus obsah purinů

Milda

Obsah purinů v koření není důležitý, protože koření je použito k dochucení pokrmu jen v malém množství. Proto jeho obsah purinů nijak neovlivní celkový denní příjem.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Re: Skořice. Magická léčivá rostlina či světoznámé koření?

magie

:-P super, hodí se mi to na referat :-)

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Střeva

Martin

Sůl mořskou bez jodu koupíte v albertu a kajenský pepř kdekoli v marketu, kde prodávájí koření od Vitany.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Dieta pri podrážděně slinivce

eva Slabenakova

Dobrý den, manžel je po slabším zánětu slinivky, dieta bez problémů, jen nevím, jak koření, spec. Skořice. Diky

Počet odpovědí: 2 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Skořice. Magická léčivá rostlina či světoznámé koření?

Dana

Dobrý den všem, skořice se dá sehnat na http://www.prodejbylin.cz/s… . Také jsem si ji zde zakoupila ;-)

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Zkvašený med

kája

Samozřejmě, že med může zkvasit a také kvasí a jedná se o velmi kvalitní med pouze od včel aniž by kdokoli cokoli přidával. Stačí když má obsah vody vyšší než 20%. Záleží jen na včelaři kdy odebírá a vytáčí plásty a jestli odebírá zavíčkované. Nebo vytočí med se správným obsahem vody, ale je špatně uskladněný ( zavřený např. ) a jelikož je hydroskopický, tedy absorbuje vodu z prostředí, tak si když si ji natáhne víc než 20%, tak přirozeně začne kvasit. Takový med se stále dá využít, buď na medovinu nebo nechat vypálit na kořalku. Ale nejlepší způsob je zadělat ho do perníčků nebo zkrátka koláčů a moučníků, místo cukru. Nic se nikomu nestane.

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Paprika zhořkne

Kamča

Paprika zhořkne, když ji budete delší dobu smažit. Ostatnímu koření to nevadí, ale sušená mletá paprika při vyšších teplotách mění chuť a hořkne.

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Pestovani katalpy

Diana

Dobrý den, na podzim jsme zasadili katalpu a letos na jaře ještě neobrazila. Mám o ni strach. Je to v pořádku, teprve koření a obrazí příštím rokem ? Děkuji

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Cuketová polévka

Helena Čámská

Vždy jsem ráda vařila a sbírala recepty. Mám jich doma dost, ale ted musím vařit dietně, takže uvažuji jak na takovou cuketovou polévkou - bez koření.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Obsah purinů v česneku

Milada

Často používám česnek jako přírodní lék i jako koření do jídel. Zároveň trpím dnou a ráda bych se dozvěděla jestli česnek snižuje kyselinu močovou.

Počet odpovědí: 3 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Kde koupit pragandu a smes na salamy

Kamča

Pragandu i kořenící směsi do salámů můžete koupit na internetu v mnoha obchodech. Jejich seznam je uveden zde:
- praganda: https://www.zbozi.cz/hledan…
- koření: https://www.zbozi.cz/hledan…

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Cukrovka - jídelníček na 7 dnů

heřman chromy

Vážená paní Světluše,¨

zajímala by mě u týdenního jídelníčku gramáž jednotlivých porcí a při přípravě hotových jídel gramáž soli, případně jiných koření, a to i obecně řečeno. Děkuji Vám za odpověď. Srdečně děkuje Heřman Ch

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Medvědí česnek a warfarin

Kamča

Společně s Warfarinem můžete používat jak normální, tak i medvědí česnek. Tyto česneky se používají jako dochucovadla, respektive jako koření, takže se jich nepotřebovává kvanta a v tak malém množství vůbec neovlivňují funkci Warfarinu.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Škumpa

Honza

Výborný článek, a především i množství informací - studuji tuto "bylinu" stále intenzivněji.
Koření = sumah přidávám již do každého jídla - vždy chuť zvýrazní / vylepší a další využití v ekoživotě (chemie/léčivé atp.) mě nepřestává fascinovat - myslím, že je to jedna z nej!!! bylin. - díky moc za další info.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvacetosm.