Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

KOSTIVALOVÁ MAST NA TENISOVÝ LOKET

OBSAH

Ortéza

Anatomicky tvarovaná ortéza na tenisový loket odstraňuje napětí podrážděného úponu šlachy, ulevuje od bolesti. Poskytuje hřejivý efekt postižené oblasti loketního kloubu a umožňuje pohyb navzdory zánětu a bolesti.

Zdroj: Tenisový loket

Diskuze

V diskuzi KOSTIVALOVÁ MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

dobry den,chci si udělat kostivalovou mast ze sádla a kořene,musi byt kořen sušeny nebo muže byt čerstvě vyryty ???

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kostivalová mast

Co to znamená mít tenisový loket?

Pod pojmem tenisový loket (epikondylitida) chápeme bolestivost zevní strany loktu způsobenou zánětlivým procesem ve šlachách svalů, které se jejich prostřednictvím upínají do této oblasti. Jedná se o natahovače (extenzory) předloktí a prstů a svaly vytáčející předloktí tak, že dlaň směřuje vzhůru (supinátory). Při jejich kontrakci je bolest nejvýraznější, ale bolestivý na pohmat je i samotný zevní hrbol pažní kosti, kam se svaly upínají. K zánětu těchto tkání dochází nejčastěji při jejich dlouhodobém a jednostranném přetěžování, avšak i když je hraní tenisu nasnadě, příčinou mohou být i jiné, zcela všední činnosti. V poslední době přibývá pacientů, jež si tenisový loket „uženou“ za pracovním stolem – loketní kloub a struktury v jeho blízkosti jsou totiž enormně přetěžovány při práci s počítačovou myší a při psaní na nevhodně umístěné klávesnici. Tenisový loket není ničím neobvyklým ani u těžce manuálně pracujících osob nadměrně namáhajících klouby horní končetiny. Epikondylitida se může rozvinout i jako následek úrazu. Za zdroj obtíží lze označit dokonce i krční páteř. Taktéž používání chytrých telefonů a ovládání jejich displejů může vést k vleklé a bolestivé epikondylitidě. Překyselení žaludku a refluxní choroba můžou podpořit vznik tenisového loktu. Často vyléčením překyseleného žaludku se vyléčí i tenisový loket.

Zdroj: Tenisový loket

Diskuze

V diskuzi OSTRUHA NA PATĚ NIC NEPOMÁHÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Koudele.

S ostruhou na patě jsem bojoval tři roky. Absolvoval jsem opichy, ozařování, rázovou vlnu a nic. Potom jsem objevil pohanku a .... Denně minimálně jedno jídlo s pohankou, kupuji si lámanku, zaleju jí jogurtem, změkne a bez problémů se dá sníst. Zkuste to, mně to po 14-ti dnech pomohlo. Ostruha je totiž zvápenatělá měkká tkáň a pohanka má tu vlastnost, že obsahuje paradoxně hodně vápníku, ale v těle urychluje jeho metabolismus a tím dochází k jeho odbourávání při nadbytku z těla.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mirka.

co se tenisových loktů a ostruh na patě týká zabírá až neskutečně kostivalová mast.
Ale používám doma vyrobenou

Zdroj: diskuze Ostruha na patě nic nepomáhá

Kostivalová mast a jak si připravit kostivalovou mast doma

Domácí výroba mastí je pro vás určitě populární téma, proto zde přinášíme návod na výrobu kostivalové masti. Pravá kostivalová mast obsahuje čerstvý kořen kostivalu. Ten se sbírá na jaře nebo na podzim.

Zdroj: Návod na přípravu kostivalové masti

Diskuze

V diskuzi TENISOVÝ LOKET DISKUSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamila.

ahojte, moje zkušenost s opichama není dobrá....bolelo to jako čert a vůbec to nepomohlo. Ba naopak mě zase trochu pomáhaly mastičky, ale nebylo to trvalé. Ale dozvěděla jsem se, že by to mohlo být překyselení organismu, že prý to může ta příčina. Začala jsem o tom něco zjištovat na netu, kde je hromada informací, jako třeba i tady bolesttela.cz/bolest… Nějakou dobu mám již upravený jídelníček, zlepšila jsem pitný režim a pozoruju zlepšení - zmírnění obtíží. Z toho mám radost, protože cpát se práškama, chodit na injekce...to není řešení. Ostatním držím pěsti ať se jim to taky zlepší.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Tenisový loket diskuse

Léčba tenisového loktu

Pokud lékař zjistí, že bolesti opravdu způsobuje tenisový loket, nečekejte, že se obtíží zbavíte ze dne na den. Léčba je poměrně zdlouhavá a vyžaduje trpělivost a disciplinovanost. Terapie začíná konzervativními prostředky – pacient si maže postižené místo protizánětlivými mastmi, šetří loketní kloub a používá ortézu či speciální epikondylární pásku, která pomáhá stabilizaci loktu a ulehčuje tím práci šlachovým úponům svalů. Lékař může předepsat i fyzioterapii (protažení a uvolnění příslušných svalů, mobilizace hlavičky kosti vřetenní) či fyzikální terapii – na tenisový loket je účinná jak magnetoterapie a elektroterapie, tak i ultrazvuk a laser, nebo termoterapie. Své místo v léčbě epikondylitidy si vydobyla i terapie tzv. rázovou vlnou, jež se zdá být velmi efektivní, avšak bohužel není dosud hrazena pojišťovnou. Dále lze injekčně podat lokální anestetikum či kortikoidy; při tomto postupu je vhodné loket znehybnit alespoň závěsem v šátku. Pokud léčba nezabírá, přistupuje se k operačnímu řešení, po němž je ruka znehybněna zhruba na dva týdny a poté následuje intenzivní rehabilitace.

Zdroj: Tenisový loket

Diskuze

V diskuzi TENISOVÝ LOKET DISKUSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamila Drábová.

moje zkušenost s opichama není dobrá....bolelo to jako čert a vůbec to nepomohlo. Ba naopak mě zase trochu pomáhaly mastičky, ale nebylo to trvalé. Ale dozvěděla jsem se, že by to mohlo být překyselení organismu, že prý to může ta příčina. Začala jsem o tom něco zjištovat na netu, kde je hromada informací, jako třeba i tady bolesttela.cz/bolest… Nějakou dobu mám již upravený jídelníček, zlepšila jsem pitný režim a pozoruju zlepšení - zmírnění obtíží. Z toho mám radost, protože cpát se práškama, chodit na injekce...to není řešení. Ostatním držím pěsti ať se jim to taky zlepší.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Tenisový loket diskuse

Mast na zánět šlach

Zanícenou šlachu i bolavé zápěstí potírejte extraktem z arniky. Výborně pomáhá také kostivalová mast.

Zdroj: Zánět šlach v ruce

Poradna

V naší poradně s názvem KOSTIVALOVÁ MAST A ALERGIE NA NÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivona.

Bolely mne kolenní klouby, je mi 69 let, tak jsem si je i v noci , když to bolelo moc mazala kolena mastí, ale uělala se mi vyrážka, okolí kolena a na koleně. Mám neuropatii a nohy necitlivé + renální insuficinci, , namazala jsem si fleky tee tree olejem a rozjela se mi vyrážka, která svědí i pod koleny , jsou to růžové fleky s pupínkama , nemůže to být reakce na kostrivalovou mast, je prý agresivní. děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Přestaňte užívat kostivalovou mast i TeaTree Oil a na bolavé klouby zkuste raději osvědčený Celadrin. Nechte vše zklidnit a alergická reakce by měla odeznít.
Na léčbu neuropatie doporučuji užívat vitamíny B komplex forte a k tomu ještě vitamín B12, calcium, kyselinu alfa-lipoovou s pozitivními účinky na nervová vlákna. Dále pak vitamín E a ginkgo biloba, jež zlepšují prokrvení dolních končetin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kostivalová mast a alergie na ní

Masti

Léčení epikondylitid je zdlouhavé, může trvat i několik měsíců. Úlevu od akutní bolesti přinese ledování loktu, protizánětlivé gely a masti (volně prodejné jsou přípravky s diklofenakem či ibuprofenem). Nejdůležitější je vyhnout se činnosti, která bolestivé místo namáhá a pravděpodobně je původcem potíží.

Zdroj: Tenisový loket

Poradna

V naší poradně s názvem BOLESTI KLOUBŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iv.

Dobrý den ,
můžete mi prosím poradit . Je mi 41 let a pracuji s tezkými břemeny až do 50 kg a teď jsem již delší dobu v pracovní neschopnosti z důvodu bolesti loktů (tenisový loket ) , zad , kyčelního kloubu a ještě se k tomu přidala bolest kolenou . Byla jsem na klinice nemoci z povolání kde mě odeslali na třífazovou gamagrafii skeletu která nepotvrdila ze se jedna o epikondylitidu . Bohužel jsou pro mě náročné i domací práce , odnést nákup apod.Podle všeho mi neuznají ani nemoc z povolání , můžete mi prosím poradit co ještě mohu udělat nebo na koho se ještě obrátit ? Opravdu si myslím , že tato práce mi zdraví zničila , ještě mohu uvést , že mé bmi je podle ortopeda 16,85 .
Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zkuste fyzioterapeuta. Pár týdnů zkuste docházet za fyzioterapeutem, který vám uvolní bolestivé svaly a zanalizuje možné příčiny. Po několika návštěvách budete vědět co máte v životě změnit a v uvolňování pak můžete pokračovat sama. Pokud jste z Prahy, tak přesně tyto služby naleznete ve sportovním areálu Jeremi www.jeremi.cz/#uvod-…

Zdroj: diskuze Bolesti kloubů

Přírodní léčba

Samotná podstata tenisového loktu a související bolesti má co do činění se zánětlivým procesem v oblasti spojení šlachy s kostí. Přírodní léčba v prvé řadě doporučuje samozřejmě omezení činností, které vedou k vyvolání bolesti. Pokud se jedná o medicínu, pak je velmi vhodná cibule. Najemno nakrájenou cibuli rozprostřeme v kapesníku a obalíme jím loket. Převážeme šátkem nebo elastickým obinadlem, tak aby obklad držel na místě, a necháme působit dvě hodiny, nejlépe večer, když už jsme v klidu.

Zdroj: Tenisový loket

Co je to epikondylární páska

Epikondylární páska je léčebná pomůcka, která slouží jako podpůrná terapie při různých onemocněních, nejvíce však při epikondylitidě (viz níže). Epikondylární páska je opatřena komfortní tlakovou pelotou s možností individuálního nastavení komprese v oblasti předloktí. Používá se například při entezopatii v oblasti lokte, což je takzvaný tenisový a oštěpařský loket. Velikost pásky je univerzální.

Zdroj: Epikondylární páska

Diskuze

V diskuzi JÍDELNÍČEK PŘI OČISTĚ ORGANISMU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

bolí mě stále loket a u kyčle trochanter
chtěla bych se očistit ,abymě to nebolelo,když
mi řekla lékařka, že mám zánětto je v tom trochanteru,
Nechci tablety a tvrdé diety.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Thea.

Nemusíš žádnou tvrdou dietu. Stačí několikahodinový postup, vyplatí se najít si na něj jednou-dvakrát do roka čas. Buď kávový klystýr nebo očistu jater olivovým olejem a citronovou šťávou (www.detoxikuj.netstr…). Je i lepší zábava, ale stojí to za to. Určitě lepší, než pilulky nebo procedury ve špitále.

Zdroj: diskuze Jídelníček při očistě organismu

Upozornění

Kostival obsahuje toxické látky, které mohou způsobit vážné poškození jater, a dokonce i smrt. Výrobky s obsahem kostivalu by neměly být použity perorálně. Toxické látky v kostivalu mohou být absorbovány kůží, proto se aktuální kostivalové přípravky používají jen krátkodobě a pod dohledem lékaře. Kostivalová mast nesmí být aplikována na otevřené rány či na popraskanou pokožku. Kostivalové krémy se nesmějí používat, pokud trpíte jaterním onemocněním, alkoholismem nebo rakovinou. Děti, starší lidé, těhotné a kojící ženy nesmějí používat žádné kostivalové výrobky.

Zdroj: Kostivalová mast

Poradna

V naší poradně s názvem NÁVOD NA PŘÍPRAVU KOSTIVALOVÉ MASTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Kostivalová mast a jak si připravit kostivalovou mast doma, zde je návod. Pravá kostivalová mast obsahuje k čerstvý kořen kostivalu. Ten se sbírá na jaře nebo na podzim.

Důležité upozornění!
Účinné látky kostivalu můžete zničit stykem s kovem!
Takže při sběru a čištění použijte keramický nůž a keramickou škrabku.

Kořen krátce ale dobře opláchneme ve slaném roztoku. Dvě hrsti kuchyňské soli na litr vody. Pak kořen necháme okapet a nakrájíme na tenké plátky nebo ho nahrubo nastrouháme na nekovovém struhadle. Ve vodní lázni v nekovové nádobě rozpustíme lékařskou vazelinu nebo sádlo v množství, které nám v tekutém stavu dovolí potopit všechen nakrájený kořen. Až se nám to rozpustí, tak přidáme nakrájený kořen. Necháme dvacet minut zahřívat ve vroucí vodě. Pak odstavíme, necháme vychladnout a při poklesu teploty pod 40*C přidáme trochu rozpuštěného včelího vosku nebo medu a do směsi dále ještě rozmáčknuté dvě kapsle vitamínu E 400mg a jednu kapsli vitamínu C (důležitý je ten obsah v kapslích), zamícháme a necháme odstát do druhého dne při teplotě kolem 20*C. Druhý den to přivedeme do tekutého stavu, ale moc to nepřehříváme, aby med, či včelí vosk, neztratily cenné látky, jež vysoké teploty ničí. Po ztekucení to přefiltrujte přes gázu nebo dětskou plenu. Získanou tukovou tekutinu nalijte do sterilních kelímků a uchovejte v chladu a temnu. Nejlépe v chladničce. Mast lze připravit případně i ze sušeného kořene kostivalu, ale sušený kostivalový kořen je třeba před přípravou rozdrtit v nekovovém hmoždíři.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Návod na přípravu kostivalové masti

Z čeho je kostivalová mast vyrobena?

Kostival obsahuje látky, které pomáhají regenerovat pleť, včetně alantoinu, rozmarýnové kyseliny a taninu. Jak jsme již zmínili, kostival však také obsahuje jedovaté sloučeniny zvané pyrrolizidin alkaloidů.

Dostupné formy kostivalu

Perorální výrobky z kostivalu byly zakázány, ale stále jsou k dispozici výrobky pro použití na kůži. Kostivalové masti obsahují 5 až 20 % kostivalu, jedná se o krémy, zábaly a masti vyrobené z čerstvé nebo sušené byliny. Nejčastěji jsou vyráběny z listů a kořenů kostivalu, doporučuje se používat raději výrobky z listů kostivalu. Také se ujistěte, že jste si koupili kostivalovou mast od společnosti, která má dobrou pověst.

Zdroj: Kostivalová mast

Diskuze

V diskuzi BOLAVÝ LOKET se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marian.

Dobrý den,jaký obklad nebo koupel by byl vhodný na golfový loket,trápí mě už skoro rok,ortoped mi už 2krát dal opich a řekl,že to přejde,ale při zátěži to zatím pořád bolí,někdy je bolest menší a někdy větší a nato prý antibiotika nebo nějaké léky nejsou,prosím o radu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Bohuslava Sekerová.

Pomohla mi jediná babská rada. Na noc namazat léčivým gelem, obložit nakrájenou cibulí, převázat potravinářskou fólií a zabalit do tepla na celou noc. Během týdne klid a už dlouho.....

Zdroj: diskuze Lze použít anopirin jako oblad na otoky

Léčba rázovou vlnou

Rázová vlna je nová moderní léčebná metoda, slouží k léčbě bolestí svalových a šlachových úponů, tzv. entezopatií. Již delší dobu je používána především ve Švýcarsku a Německu, v posledních letech je rozvíjena i v České republice. V přístroji se generuje akustická rázová vlna, která se z hlavice aplikátoru šíří radiálním směrem postiženými tkáněmi. V časovém úseku milisekund dochází k deformaci fibroblastů (buněk vazivové tkáně) a mezibuněčných prostor, následuje prokrvení tkáně, novotvoření vazivových vláken a regenerace úponu. Současně dochází k rozrušení a vstřebání kalciových usazenin. To vede v první fázi k útlumu bolestivosti často již v prvních dnech léčby. Následuje zlepšení prokrvení, uvolnění svalových spasmů, regenerace úponů, odeznění bolesti kloubů a trvalé nebo alespoň dlouhodobé zhojení problému. Rázová vlna léčí bolesti svalových úponů v oblasti loktu, tenisový nebo oštěpařský loket.

Zdroj: Tenisový loket

Použití kostivalu

V minulosti byl kostival používán také k léčbě žaludečních potíží. Tato bylina však obsahuje nebezpečné látky nazývané pyrrolizidiny alkaloidu, které jsou velmi toxické pro játra a mohou způsobit i smrt. Nebezpečné škodlivé látky z kostivalu se mohou vstřebávat do těla a hromadit se v něm. Měli byste být opatrní, pokud používáte mast obsahující kostival. Nepoužívejte kostivalovou mast, pokud máte porušenou kůži.

Zdroj: Kostivalová mast

Oštěpařský loket

Je označován rovněž jako „golfový loket“. Bolesti se objevují na malíkové straně loktu. Na tento epikondylus se upínají ohybače předloktí a zápěstí. Bolest je způsobená přetížením této skupiny svalstva, zejména v jejich úponech. Projevuje se především při ohnutí prstů a zápěstí či vnitřní rotaci v zápěstí, tedy při otáčení dlaně směrem dolů. Často ji vyvolá samotný dotyk v oblasti na malíkové straně loktu. Pro účinnou terapii, která vás zbaví bolesti a zároveň zamezí jejímu návratu, je opravdu velmi důležité vyšetřit vedle samotného bolestivého loktu rovněž funkci krční páteře a ramenního pletence. Při diagnostice a terapii se zaměřuje i na běžné denní pohybové stereotypy, jejichž špatné provádění mnohdy vede právě k přetěžování svalů a tím i jejich úponů, což má za následek bolestivé zánětlivé onemocnění úponů svalů. Zranění je typické pro hráče golfu, baseballu či oštěpaře a jiné atlety zabývající se hodem.

Zdroj: Tenisový loket

Použití na tenisový loket

Pod pojmem tenisový loket (epikondylitida) chápeme bolestivost zevní strany loktu způsobenou zánětlivým procesem ve šlachách svalů, které se jejich prostřednictvím upínají do této oblasti. Jedná se o natahovače (extenzory) předloktí a prstů a svaly vytáčející předloktí tak, že dlaň směřuje vzhůru (supinátory). Při jejich kontrakci je bolest nejvýraznější, ale bolestivý na pohmat je i samotný zevní hrbol pažní kosti, kam se svaly upínají. K zánětu těchto tkání dochází nejčastěji při jejich dlouhodobém a jednostranném přetěžování, takže i když je hraní tenisu nasnadě, příčinou mohou být i jiné, zcela všední činnosti. V poslední době přibývá pacientů, kteří si tenisový loket „uženou“ za pracovním stolem – loketní kloub a struktury v jeho blízkosti jsou totiž enormně přetěžovány při práci s počítačovou myší a při psaní na nevhodně umístěné klávesnici. Tenisový loket není ničím neobvyklým ani u těžce manuálně pracujících osob nadměrně namáhajících klouby horní končetiny. Epikondylitida se může rozvinout rovněž jako následek úrazu. Za zdroj obtíží lze označit dokonce i krční páteř.

Epikondylární páska svojí kompresí vyvíjí cílený tlak na svaly a šlachy v oblasti laterální anebo mediální. Obecně vyvíjí tlak na svaly v dolní části paže a tím odebírá tlak ze šlach v loketním kloubu. Tyto šlachy se nacházejí přesně v místě, kde pacient pociťuje bolest při tenisovém nebo golfovém loktu. Bandáž je vybavena silikonovými aplikacemi, takže snadno drží a nesklouzává ani při rychlých pohybech. Epikondylární páska se snadno nasazuje i jednou rukou, je vyrobena z neoprenu. Doporučuje se nejen na takzvaný tenisový či oštěpařský loket, ale vhodná je také jako prevence pro zvýšení výkonnosti lokte při tenisu, squashi, házené, golfu a podobně. Na našem trhu je k dostání celá škála těchto epikondylárních pásek.

Zdroj: Epikondylární páska

Dávkování

U dětí

Na dětskou pokožku by se neměly používat krémy nebo masti obsahující kostival.

Dospělý

  • Neužívejte kostival perorálně, může způsobit závažnou jaterní otravu, a dokonce i smrt.
  • Při použití této byliny, listové masti, krému a jiných produktů, je důležité dodržovat následující bezpečnostní doporučení:
  • Nikdy nepoužívejte kostival na porušenou kůži.
  • Používejte jen malé množství kostivalové masti, a to nejdéle po dobu 10 dnů.
  • Nepoužívejte žádný kostivalový produkt po dobu 4 až 6 týdnů ročně.

Zdroj: Kostivalová mast

Nežádoucí účinky kostivalu

Vzhledem k tomu, že zvyšuje riziko poškození jater, neměl by se kostival používat s jinými léky, které mohou také ovlivnit funkci jater, jako je například Tylenol. Pokud užíváte jakékoli léky, ať už jsou na předpis, nebo volně prodejné, zeptejte se svého lékaře, zda můžete použít kostivalové produkty. Společně s používáním kostivalových produktů není vhodné pít kávu nebo čaj z kozlíku lékařského, neboť jde o přípravky, které mohou navýšit jaterní problémy.

Zdroj: Kostivalová mast


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP