Hovězívývar lze považovat za chloubu každého kuchaře. Je voňavý, silný, posilující, …, téměř léčivý. Tento klasický pokrm si sice klade nároky na čas, ale ve výsledku se nám odmění skvělou chutí a nádhernou vůní. Dobrý hovězívývar je čirý, bez sraženin krve a jiných nečistot, s malou vrstvou tuku na povrchu a s jemnou chutí po divokém koření, zelenině a hovězím mase. Se zeleninou to však nepřehánějte (po mrkvi je totiž vývar sladký a zabarví se do oranžova, celer je zase hodně aromatický).
V naší poradně s názvem WWW.HOVĚZÍ POLEVKA-ČISTIT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Trvalová Dagmar.
Jak vyčistit hovězí polévku.Mám vývar z hov. kostí a je bílý,Jak ho vyčistit i když jsem pěnu odebrala. Děkuji.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Hovězívývar vyčistíte tak, že do horkého vývaru rozmícháte vaječný bílek bez žloutku. Bílek na sebe naváže všechny drobné nečistoty a jde pak dobře vychytat přes cedník. Výsledkem je průzračný vývar.
Omyté maso dáme do hrnce a zalijeme studenou vodou. Necháme vařit zhruba hodinu. Pak přidáme očištěnou celou mrkev, celer a petržel, nebo je pokrájíme na větší kousky. Takto vaříme ještě asi půl hodiny. Vytvořenou pěnu na hladině průběžně odebíráme lžící. Před dovařením osolíme, opepříme a dochutíme vegetou. Podáváme s rýží nebo nudlemi.
Ingredience: 500 g hovězích žeber, 1 kus mrkve, 1 kus petržele, 1 kus květáku, 1 kus pórku, 1 cibule, 10 kuliček pepře, 1 kus masoxu, 1 lžička vegety, maggi, špetka šafránu, sůl, petrželová nať, libeček.
Technologický postup: Maso dáme do studené vody (tím bude vývar silnější) a vaříme. Chceme-li maso do omáčky, vložíme ho do vařící vody (maso se zatáhne a zachová šťavnatost). Když začne maso měknout, přidáme pepř, sůl, nasekanou cibuli, nakrájenou mrkev, celer, petržel, květák, pórek a masox a vaříme do měkka. Ke konci přidáme špetku šafránu, maggi, sůl a nasekanou petrželku s libečkem. Na závěr zavaříme do polévky malou zavářku.
Hovězívývar představuje zdroj kvalitních bílkovin (zejména přidáte-li i pokrájené maso), vitamínů a minerálů (ze zeleniny). Kromě toho obsahuje i sacharidy a tuky, tudíž se jedná o kompletní výživu. Hovězívývar podporuje trávení a je vhodný nejen při nechutenství.
Jestliže upřednostňujete opravdu silný vývar, vkládejte maso do studené vody. Pokud dáváte přednost šťavnatému masu, dávejte ho až do vody vroucí (maso se zatáhne a nepustí tolik chuti a šťávy do tekutiny).
Držíte-li redukční dietu, před podáváním seberte z povrchu polévky přebytečný tuk. Místo klasických nudlí můžete použít nudle celozrnné a přidat i více zeleniny. Taková polévka pak může být i dobrou, lehkou a kompletní večeří.
Jedna porce hovězího vývaru (0,33 l) obsahuje 12,9 g bílkovin, 14,6 g sacharidů a 5,4 g tuků. Energetická hodnota jedné porce vývaru je 160,35 kcal.
Hovězí zadní kýtu můžete použít na mnoho způsobů. Hodí se na dušení, pečení v celku, rolády, ale i k omáčkám.
Dušená hovězí zadní kýta se zeleninou
Suroviny:
500 g hovězí zadní kýty
250 g kořenové zeleniny – celer, petržel
150 g mrkve
1 cibule
2 stroužky česneku
hovězívývar
1 dcl červeného vína
1 lžíce rajského protlaku
olej
sůl, pepř
1 bobkový list
špetka tymiánu
3 hřebíčky
3 kuličky pepře
Postup:
Nakrájíme cibuli na drobno, dáme do hrnce s rozehřátým olejem a osmahneme dozlatova. Poté přidáme rajský protlak, červené víno, hovězívývar a zamícháme. Přihodíme hovězí maso pokrájené na větší kousky, přidáme koření, prolisovaný česnek a osolíme. Přiklopené dusíme do měkka. Ve volné chvíli si očistíme celer, petržel a mrkev. Pokrájíme na kousky, tak jak máme rádi, a přihodíme ke změklému masu. Dusíme ještě chvilku, než zelenina změkne. Dochutíme solí a pepřem. Podáváme s rýží, bramborem nebo čerstvou bagetou.
Technologický postup: Morkové kosti omyjeme, vložíme do nepřilnavého pekáčku a dáme je zezlátnout do trouby (cca 20 minut při teplotě 220 °C). Pekáček můžeme lehce vymazat olejem. Mezitím si oloupeme zeleninu, pokrájíme ji na kusy a orestujeme na troše másla do zlatova. Do hrnce vložíme zeleninu, koření, lehce vychladlé kosti a vše zalijeme studenou vodou (asi 1,8 litru – něco se během vaření odpaří). Táhneme na mírném ohni, dokud nás to bude bavit. Čím déle tím lépe (minimálně 3 hodiny). Pak přecedíme.
Ingredience: 500 g hovězího masa, 250 g hovězích kostí, 1 cibule, 2 stroužky česneku, voda, sůl.
Technologický postup: Dobře oprané kosti a lehce naklepané maso zalijeme studenou vodou, osolíme, zakryjeme poklicí, zvolna přivedeme k varu a pozvolna vaříme 2–3 hodiny, až je maso měkké. Polévku scedíme a osolíme. Cibuli a česnek nakrájíme na drobno, přidáme do scezené polévky a povaříme asi 10–15 minut.
V příběhu CO JIST A PIT. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Bouška.
dobry den čekam na operaci močoveho kamene mam 78roku a stale hledam na internetu co mužu jist pit a jakou zeleninu a všude pišou jinak napřiklad špenat kuřeci mrkev vyvar mandarinky kruti maso hovězi hrach čočka a jine. Každy piše jinak i na jidelnich listkach pro dnu a močove kameny. neni to stejna nemoc. děkuji za odpověd bouška jiři.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel HK.
Dobrý den. Ředím krev po operaci srdeční chlopně warfarinem, mohu si dat mísu LASAGNÍ?
Postup: Maso uvaříme doměkka a nakrájíme na kostičky. Na pánev dáme olej, česnek, jarní cibulku, cukr, bílé víno, sójovou omáčku, vývar a nakrájené maso. Po pěti minutách maso vyjmeme, přidáme čínské zelí a bambusové výhonky. Zahustíme solamylem. Jako přílohu podáváme rýžové nudle.
V příběhu KOLAGEN V POTRAVINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela.
Hovězí maso není zrovna nejlepší! Možná, že hovězí kližka má velký obsah kolagenu, ale také má velký obsah transmastných kyselin, které způsobují infarkt nebo mrtvici. Tady je článek o tom, jak je hovězí maso jedovaté: https://www.ceskenemoci.cz/…
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vanda.
tento doplněk stravy jsem již vyzkoušela. Opravdu pokožka se stává hebčí díky přísunu kolagenu. I zdravá strava kolagen postrádá a proto mi pomohl k hebčí pokožce tento doplněk stravy.Kolagen FORTE se vstřebává snadněji.Osvědčil se mi kolagen FORTE od rosenpharmy, je běžně dostupný v lékárnách
Ingredience: 500 g hovězí kýty, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 100 g anglické slaniny, hrst hub, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce másla, 500 ml hovězího vývaru, mletý pepř, sůl
Technologický postup: Nadrobno nakrájenou cibuli osmahneme dohněda. Přidáme nadrobno nakrájenou slaninu, zlehka orestujeme. Přidáme na kostičky nakrájené hovězí maso, podlijeme vývarem, přidáme houby a dva stroužky česneku a dusíme doměkka, podle potřeby přidáváme vývar. Před dokončením dochutíme solí a pepřem, můžeme přidat pár lžic smetany, zahustíme jíškou (z másla a mouky), povaříme 10 minut a můžeme servírovat. Servírujeme nejlépe s rýží nebo knedlíkem.
V naší poradně s názvem POLÉVKY. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva..
Můžu polévku kuřecí vývar z ní.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Jestli myslíte kuřecí polévku při léčbě Warfarinem, tak samozřejmě můžete. Kuřecí maso obsahuje jen zanedbatelné množství vitamínu K, který ovlivňuje účinky Warfarinu. Ani vývar z kuřecího masa nebude obsahovat vitamín K.
Ingredience: 300 g hovězího masa, 1 kus mrkve, 1/2 celeru, 1 kus petržele, 1 cibule, 350 g kořenové zeleniny nakrájené na kostičky, sůl, 5 kuliček černého pepře, 3 kuličky nového koření, 1 list bobkového listu, mletý pepř, libeček, pažitka, polévkové koření, 200 g vlasových nudlí, 2 lžíce oleje.
Technologický postup: Omyté hovězí (případně i morkovou kost) vložíme do 2 litrů studené osolené vody. Přidáme 5 kuliček celého pepře, 3 kuličky nového koření, bobkový list a snítky libečku. Vsypeme na půlky rozkrájenou čerstvou kořenovou zeleninu. Přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme, dokud maso nezměkne. Maso, kost, kořenovou zeleninu a koření vyjmeme, přidáme pokrájenou čerstvou zeleninu a pokračujeme ve vaření do jejího změknutí. Poté odstavíme. Vlasové nudle uvaříme do měkka v dostatečném množství osolené vody. Scedíme je, propláchneme studenou vodou a dáme do polévky. Do polévky vsypeme i uvařené hovězí maso nakrájené na kousky. Hotovou polévku osvěžíme nasekanou pažitkou a podáváme.
Ingredience: 1 kg hovězí kližky, 200 g mrkve, 100 g celeru, 100 g petržele, 2 cibule, divoké koření vcelku (nové koření, pepř, bobkový list), tymián, voda nebo hovězívývar na zalití, 0,75 l červeného vína, olej, mletý pepř, sůl
Postup: Očištěnou hovězí kližku prošpikujeme částí kořenové zeleniny – silnějšími proužky mrkve, celeru a petržele. Takto připravené maso svážeme motouzem, osolíme a na oleji jej opečeme ze všech stran a vyjmeme. Ve výpeku osmahneme zbytek nahrubo nakrájené zeleniny včetně cibule, přidáme koření a tymián. Zeleninu restujeme tak dlouho, dokud nezíská zlatohnědou barvu, zalijeme horkou vodou nebo vývarem a vínem, zaklopíme a dusíme doměkka. Z kližky odstraníme provázek, nakrájíme ji na porce a podáváme lehce přelité redukovaným vývarem. Doplníme tatarskou omáčkou a vařenými brambory s máslem a pažitkou.
Ingredience: 1 kg hovězího hrudí, 0,5 kg kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 1 cibule, 5 stroužků česneku, 6 kuliček nového koření, 12 kuliček celého pepře, 6 bobkových listů, olej, sůl, 2 vejce, 250 ml mléka, 150 g polohrubé mouky, tymián, máslo.
Technologický postup: Hovězí hrudí nasekáme a zeleninu nakrájíme na hrubo. Cibuli a česnek neloupeme, česnek jen rozkrojíme nebo rozmáčkneme. Vše osmahneme na oleji, přidáme koření, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Trochu osolíme, zmírníme plamen a táhneme alespoň tři hodiny. Během vaření sbíráme vzniklou pěnu. Vývar přecedíme přes jemný cedník nebo plátýnko a dochutíme solí, popřípadě mletým pepřem. Maso obereme z kostí a nakrájíme. Podáváme s celestýnskými nudlemi a na skus vařenou zeleninou.
Celestýnské nudle – technologický postup:
Vejce rozšleháme s mlékem a moukou a vytvoříme tak hladké palačinkové těsto. To ochutíme tymiánem a rozetřeným česnekem se solí, přidáme olej a necháme deset minut odstát. Na pánvi vymaštěné máslem pečeme tenké palačinky, které poté krájíme na krátké nudle (asi 5 × 0,5 cm).
Ingredience: 600 g hovězí kýty (na plátky), 100 g sušené šunky, 150 g sušených rajčat naložených v oleji, čerstvá šalvěj, 500 ml hovězího vývaru, 100 ml červeného vína, 1 lžíce smetany, kousek másla, olej, pepř, sůl
Technologický postup: Maso naklepeme, osolíme a opepříme. Poklademe plátky šunky, pokrájenými sušenými rajčaty a lístky šalvěje. Srolujeme a upevníme provázkem. Na oleji roládky opečeme ze všech stran, přidáme zbytek rajčat a pokrájené šunky, snítku šalvěje, podlijeme vínem a necháme skoro odpařit. Poté přilijeme vývar, pouze maximálně do výše masa, a dusíme doměkka. Nakonec zjemníme kouskem másla a smetanou, případně podle potřeby zahustíme dle zvyklostí a dochutíme solí a pepřem.
Hovězívývar vyčistíte tak, že do horkého vývaru rozmícháte vaječný bílek bez žloutku. Bílek na sebe naváže všechny drobné nečistoty a jde pak dobře vychytat přes cedník. Výsledkem je průzračný vývar.
dobry den čekam na operaci močoveho kamene mam 78roku a stale hledam na internetu co mužu jist pit a jakou zeleninu a všude pišou jinak napřiklad špenat kuřeci mrkev vyvar mandarinky kruti maso hovězi hrach čočka a jine. Každy piše jinak i na jidelnich listkach pro dnu a močove kameny. neni to stejna nemoc. děkuji za odpověd bouška jiři.
Hovězí maso není zrovna nejlepší! Možná, že hovězí kližka má velký obsah kolagenu, ale také má velký obsah transmastných kyselin, které způsobují infarkt nebo mrtvici. Tady je článek o tom, jak je hovězí maso jedovaté: https://www.ceskenemoci.cz/…
Já, jako zdroj kolagenu ráda používám vařené hovězí maso, konkrétně kližku. Hovězí kližka totiž obsahuje nejvíce kolagenu ve svalových přepážkách. Vařením kolagen řídne a pokrývá tak celé maso a díky svým choťovým vlastnostem jej činí také velmi chutným. Zároveň je kolagen obsažen pak i ve vývaru. Takže, kdo chce přírodní kolagen a hodnotné bílkoviny s minimem tuků, ten volí hovězí kližku - pečenou nebo vařenou.