MÁK OMEGA a nejen to se dozvíte v tomto článku. Omega-3 mastné kyseliny (nejdůležitější EPA a DHA) jsou esenciální mastné kyseliny nezbytné pro lidské zdraví. Tělo si je však nedokáže vytvořit, takže musí být přijímány stravou. Ve větším množství jsou obsaženy zejména v tučných rybách – losos, tuňák, halibut, sardinky, makrely – nebo v ořeších. Omega-3 mastné kyseliny mají klíčový význam pro správnou činnost mozku, stejně jako pro správný růst a vývoj. Mohou snižovat riziko kardiovaskulárních chorob. Vědci prokázali, že omega-3 mastné kyseliny mají protizánětlivé účinky a mohou snižovat riziko vzniku chronických chorob, jako jsou artritidy a zhoubné nádory. V mozku byla zjištěna vysoká koncentrace omega-3 mastných kyselin, zdají se tedy nezbytné pro poznávací funkce, paměť a výkonnost mozku, také mají vliv na chování. Je potvrzeným faktem, že pokud děti během těhotenství nemají od matky dostatečný přísun omega-3 mastných kyselin, je u nich zvýšeno riziko nervových a očních komplikací po narození. Rovněž u hyperaktivních dětí byla v krvi zjištěna nižší hladina omega-3 mastných kyselin. Příznaky jejich nedostatku obvykle zahrnují únavu, špatnou paměť, suchou kůži, srdeční problémy, změny nálady, deprese.
Použití
Omega-3 mastné kyseliny se využívají u níže uvedených problémů.
Vysoká hladina cholesterolu a triacylglycerolů
Eskymáci a lidé, kteří jedí hodně mořských ryb, mají vysoký HDL cholesterol (dobrý) a nízkou hladinu triacylglycerolů (krevní tuky). Několik studií prokázalo, že suplementace rybím olejem snižuje hladinu triacylglycerolů a zlepšují poměr HDL/LDL cholesterolu.
Hypertenze – vysoký krevní tlak
Asi 17 studií potvrdilo, že příjem cca 3 g rybího oleje denně může snížit krevní tlak u neléčené hypertenze.
Srdeční choroby
Klinické zkušenosti ukazují, že příjem omega-3 mastných kyselin EPA a DHA pomáhá snížit rizikové faktory pro vznik srdečních příhod včetně hladiny cholesterolu a krevního tlaku. Ukázalo se, že rybí olej u lidí, kteří prodělali infarkt myokardu, snižuje riziko úmrtí na další srdeční příhodu, snižuje riziko mozkových příhod a vznik srdečních arytmií. Rovněž zabraňuje rozvoji aterosklerózy a vzniku plaků na cévních stěnách. Osoby, které užívají léky proti srážení krve a prodělaly hemorhagickou mozkovou příhodu by se však měly před užíváním rybího oleje obsahujícího omega-3 mastné kyseliny poradit s lékařem.
Diabetes mellitus – cukrovka
Lidé trpící diabetem mají často sníženou hladinu triacylglycerolů a HDL cholesterolu. Rybí olej může pomoci snížit hladinu krevního tuku a zvýšit hladinu HDL cholesterolu a tím zlepšit klinický stav lidí trpících diabetem. Jiný typ omega-3 mastných kyselin jako ALA (například z lněného oleje) nemusí mít stejný účinek jako rybí olej.
Alergie
Pro svůj protizánětlivý účinek jsou omega-3 mastné kyseliny vhodné u všech forem alergií – sezonní rýma, astma bronchiale, ekzémy a podobně.
Revmatoidní artritida (RA)
Většina klinických studií se soustřeďuje na problematiku revmatoidní artritidy (autoimunní onemocnění postihující klouby). Několik studií ukázalo, že rybí olej redukuje symptomy RA, tedy bolesti kloubů a ranní ztuhlost kloubů. Nebylo však prokázáno zastavení progrese onemocnění, pouze zmírnění jeho příznaků. Některé studie ukazují pozitivní vliv omega-3 mastných kyselin na artrózu (degenerativní onemocnění kloubů).
Makulární degenerace sítnice
Většina studií naznačuje, že konzumace rybího tuku (to je omega-3 mastných kyselin) má preventivní účinek na vznik makulární degenerace sítnice.
Osteoporóza
Některé studie ukazují, že omega-3 mastné kyseliny pomáhají se zvýšením hladiny vápníku v organismu a zlepšují pevnost kostí. U lidí s nedostatkem některých esenciálních mastných kyselin je tedy větší pravděpodobnost úbytku kostní hmoty.
Deprese
Omega-3 mastné kyseliny jsou účinné proti depresím, zejména snižují jejich příznaky. Tyto kyseliny jsou mnohdy účinnější než antidepresiva. Deprese je závažn
V naší poradně s názvem TABULKA POTRAVIN PODLE OBSAHU PURINŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Švábová.
Může se jíst mák mletý na dnu .
Děkuji Švábová
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Mák obsahuje vysoké množství purinů a proto pacienti léčící se se dnou, by měli mák konzumovat jen v malém množství a nebo mohou sníst normální množství, ale ten den již nesmí jíst žádné maso nebo jiné potraviny s vysokým obsahem purinů.
Dna je forma artritidy, která je způsobena příliš velkým množstvím kyseliny močové v krvi. To může být způsobeno nadprodukcí kyseliny močové (typicky z farmaceutického použití) nebo nedostatečným metabolismem kyseliny močové v těle. Existuje mnoho doplňků pro dnu, které mohou pomoci snížit příznaky a zlepšit základní příčiny dny. Některé z nejlepších doplňků pro dnu zahrnují hořčík, zinek, esenciální mastné kyseliny a vitamín C.
Mák rovněž obsahuje esenciální mastné kyseliny, doslova je nabytý esenciální mastnou kyselinou omega-6, která je nezbytná pro lidské zdraví a tělo si ji neumí vyrobit. Musíte ji přijmout v potravě. Spolu s omega-3 mastnými kyselinami hrají omega-6 mastné kyseliny zásadní roli ve funkci mozku a normálním růstu a vývoji. Jako druh polynenasycených mastných kyselin (PUFA) omega-6 pomáhají stimulovat růst kůže a vlasů, udržovat zdraví kostí, regulovat metabolismus a udržovat reprodukční systém.
Zdravá strava obsahuje vyvážený poměr omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Omega-3 mastné kyseliny pomáhají snižovat zánět a některé omega-6 mastné kyseliny mají tendenci zánět naopak podporovat. Zvýšený příjem omega-6 mastných kyselin může hrát roli ve zhoršení zánětlivých onemocnění. Typická česká strava obsahuje 14 až 25krát více omega-6 mastných kyselin než omega-3 mastných kyselin.
Mák obsahuje zejména mastné kyseliny omega-6. Jedna lžička makových semen obsahuje 2,49 gramů omega-6 ale jen 0,02 gramu omega-3. Podle této studie [1] bylo prokázáno, že vysoký poměr omega-6 : omega-3 zvyšuje riziko návratu dny. Naopak potraviny s převahou omega-3 vede ke snížení rizika následných dnavých záchvatů. Neutrální poměr omega-3 : omega-6 nemá na průběh dny žádný vliv.
Pokud trpíte dnou a rozhodnete se využít přírodní esenciální mastné kyseliny z makového oleje, tak vždy pamatujte na to, že musíte současně zkonzumovat dvojnásobné množství omega-3 buď nejlépe ve formě rybího tuku (jedna lžička makového oleje / dvě lžičky rybího tuku). Jinak si můžete pěkně rozbouřit svojí dnu.
Ve svém příspěvku MÁK A PURINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alexandra Hurbanova.
Dobry den prajem pani magistra,
som teraz zmetena a rada by som Vas poprosila o dovysvetlenie, ak je to mozne a ak samozrejme budete ochotna a mat cas.
Mak napr. pomlety ako posypka ci ako napln do kolacov sa pri chorobe DNA takmer vsade priam zakazuje ale jeho (asi) hlavna zlozka- olej sa odporuca? Cloveku ako ja- laikovi to nedava zmysel. Lebo aj pri peceni ci vareni buchiet s makom uz mak nekonzumujeme v surovom stave. Mak prejde tepelnym procesom a olej ostava v jedle.
A druha prosba- otazka: aj vy aj nespocetne navody a clanky k tejto chorobe neodporucaju konzumovat ryby, niektore druhy doslova zakazuju.
Ako je teda mozne, ze, cit.: Jedna studie [1] prokázala o 33 % nižší riziko vzplanutí dny u těch, kteří konzumovali mořské plody bohaté na mastné kyseliny nebo rybí tuk.
Mozno by som sa to docitala v tej studii, ale nie som "od fachu" aby som pochopila odborne studie (navyse je to v AJ).
Ja tuto DNU riesim preto, ze manzel mal po 1,5 roku prvu lahku recidivu a tak sa opakovane vzdelavam, co ano co trochu a co vobec pouzivat na varenie pri tejto chorobe. Dnes chcel sulance s makom...a tak som natrafila na vas clanok.
Mame obaja radi ryby aj mak, ale nedovolim si ich castejsie ako raz do mesiaca kupit. A pritom by bolo fajn ich mat 1x tyzdenne...preto potrebujem vediet, ako to vlastne je.
Vopred dakujem ak ma usmernite,
S uctou,
Alexandra Hurbanova
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie Svobodová.
Jsem ráda, že se zajímáte podrobnosti k této problematice. Podívejme se nejdříve na to, které hlavní složky mák obsahuje. 100 gramů makových semínek obsahuje 42 g tuků, 28 g sacharidů a 18 gramů bílkovin. A právě bílkoviny jsou tím, co bude po snědení přeměněno na kyselinu močovou, která zhoršuje dnu. Ve svém článku jsem upřesnila informace týkající se oleje z máku, aby bylo jasné, že samotný makový olej může dnu naopak zhoršit, ale v kombinaci s rybím tukem může být prospěšný.
Omega-3 mastné kyseliny jsou technicky také vitamíny a mohou interagovat s Xareltem. Ve formě doplňků se omega-3 mastné kyseliny někdy používají ke snížení krevního tlaku a hladiny triglyceridů (druh tuku). Užívání doplňku omega-3 mastných kyselin s přípravkem Xarelto může zvýšit riziko nežádoucích účinků přípravku Xarelto.
Před zahájením léčby přípravkem Xarelto informujte svého lékaře, pokud užíváte doplněk omega-3 mastných kyselin. Mohou vás pečlivě sledovat kvůli nežádoucím účinkům, jako je úzkost nebo únava.
Oleje s nejvyšším obsahem omega-3:
Uveden obsah ALA kyseliny alfa-linolenové, která je jediná esenciální omega 3 mastnou kyselinou.
lněný olej 57 g / 100 g;
konopný olej 22 g / 100 g;
olej z chia semínka 18 g / 100 g;
olej z vlašských ořechů 10 g / 100 g;
řepkový olej 8 g / 100 g;
sójový olej 7 g / 100 g.
Všechny tyto oleje se dají použít při přípravě pokrmů a nebo na zálivku do zeleninových salátů, v množstvích která můžou mít objem i několik desítek gramů, což například u lněného oleje může činit gramy omega-3, a to může hravě přesáhnout doporučenou denní dávku. Pouhé 3 g lněného oleje vystačí na dosažení doporučené denní dávky. Řepkového nebo sójového oleje stačí kolem 20 gramů na dosažení doporučené denní dávky omega-3.
Terapeutická dávka a doporučená denní dávka pro omega-3 je:
pro muže 1,6 g;
pro ženy 1,1 g;
pro těhotné ženy 1,4 g;
pro kojící ženy 1,3 g.
Při vysokých příjmech omega-3 může dojít k interakcím s lékem Xarelto, proto byste se měli mít vždy na pozoru při použití jakéhokoliv rostlinného oleje, zejména toho lněného.
Při užívání léku Xarelto byste měli volit tuky a oleje s nižším množstvím omega-3. Z tuků má nejméně omega-3 kravské máslo (pouhých 28 mg na 100 g). Z olejů mají nejnižší obsah omega-3 oleje slunečnicový, olivový a kukuřičný olej.
Omega-3 jsou důležitou součástí jídelníčku, i když užíváte lék Xarelto a pouze vysoké dávky omega-3 mohou znamenat určité riziko. Proto je namístě vyladit svůj každodenní příjem omega-3 s doporučenou denní dávkou, zvláště když užíváte lék Xarelto.
V naší poradně s názvem PRIPRAVA DOMÁCEHO DYNOVY OLEJE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mb121264.
Zná někdo recept na přípravu domáceho dýňového oleje ?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Ahoj, dýňový olej si děláme doma pravidleně každý rok na podzim. Většinou je to hned po tom, co dolisujeme víno, tak pak ve stejném lisu lisujeme i dýňový olej. Jsou k tomu potřeba vyloupaná dýňová semena. Ty po vyloupání a těsně před lisováním rozprostřeme na plech a zahřejeme je na 40 stupňů. Pak takto rozehřátá je nasypeme do lisu a vylisujeme z nich domácí dýňový olej. Jde o vysoce kvalitní a zdravý domácí olej, který je bohatý na vitamíny E, A, zinek, drahocenné omega kyseliny Omega 3 a Omega 6 mastné kyseliny (ale pozor, vysokým teplem se ničí!). Jeho barva je hnědo-zelená a řadí se do kategorie olejů nejvyšší kvality. Nedoporučuje se olej tepelně zpracovávat, například na smažení ani na pečení. Pro zachování jeho vyjimečných vlastností by měl být uchován v lednici.
Ideální užití dýňového oleje je za studena. Jako lék se dá konzumovat jen tak, po lžičce denně, či přidat do proteinových koktejlů. Při tomto vnitřním užití slouží bezvadně jako prevence proti zhoubnému bujení a nemocem prostaty a podpoří v růstu a pevnosti vaše nehty. Dýňový olej povzbuzuje krevní oběh a je doporučován na kazivost zubů, na lupénku, na herpes, proti akné, na potíže s trávicím traktem, na ekzémy.
Při použití dýňového oleje na pokožku využijeme jeho blahodárné hojivé a sklidňující účinky, jelikož je zdrojem organicky vázaného zinku. Při zevním použití je dále také výborný jako základ na vyživující vlasový zábal, při kterém podpruje obnovu buněk a pružnost kůže a učiní vaše vlasy krásně lesklé. Domácí dýňový olej mohu jen doporučit!
Mák patří mezi potraviny s vysokým obsahem purinů. 100 g gramů suchých semen máku obsahuje 170 mg purinů. Dna je způsobena vysokými hladinami kyseliny močové, která je zapříčiněna konzumací potravin s vysokým objem purinů, kam patří i mák.
Pokud máte dnu, tak mák byste měli konzumovat omezeně a když už si dáte makové buchty nebo šáteček s makovou náplní, tak v tom dni již nekonzumujte žádné maso ani alkohol, který brzdí vylučování kyseliny močové.
V naší poradně s názvem NAMIESTO WARFARIN INY LIEK? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Viera adamkova.
Bolo by bezpečnejsie užívať iný liek ako warfarin?5 rokov ho užívam po operácii mitralnych chlopní.a ešte otázka,môžem omega 3?Ďakujem za odpoveď.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Warfarin je skvělý lék, který prodlužuje život tím, že zabraňuje tvorbě sraženin. Když dobře zvládnete dietu, která je u tohoto léku největší nevýhodou, tak není potřeba ho měnit ani po dlouhé době.
Na vaší otázku, jestli můžete užívat omega 3 mastné kyseliny, odpověď zní ano, ale musíte podstoupit změření srážlivosti krve po prvních dvou až třech dnech této doplňkové léčby. Omega 3 mastné kyseliny, a to i rybí tuk, různé oleje (i řepkový) totiž zesilují účinky Warfarinu a hrozí zvýšené riziko krvácení.
Domluvte se se svým lékařem a dohodněte si plán, kdy začít, a kdy přijít na odběr krve. Lékař vám přizpůsobí dávkování Warfarinu a vaše doplňková léčba tak může být bezpečná. Užívat společně s Warfarinem Omega 3 mastné kyseliny jen občas jak se vám zachce není dobrý nápad. Pokud se u vás objeví neobvyklé krvácení nebo modřiny, nebo máte jiné zvláštní příznaky, například závrať, tak vyhledejte okamžitě lékařskou pomoc. Další možné nepříjemnosti, které se při této společné kombinaci mohou vyskytnout jsou: slabost; červená nebo černá, dechtová stolice; vykašlávání nebo zvracení čerstvé nebo vysušené krve, která vypadá jako káva; těžká bolest hlavy; a slabost.
Mák obsahuje vodu, tuk, vlákninu, bílkoviny, sacharidy, železo, zinek, vápník, měď, mangan, hořčík, fosfor, selen, draslík, sodík, omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny, vitamíny B, C, E, kyselinu pantotenovou a kyselinu listovou.
Mák má několik funkcí: podporuje obranyschopnost; pomáhá při prevenci chřipky, nachlazení, rakoviny a kardiovaskulárních onemocnění a při osteoporóze; eliminuje migrénu; normalizuje hladinu cukru v krvi; podporuje vyprazdňování; obnovuje střevní mikroflóru; čistí tlusté střevo; odkyseluje organismus; povzbuzuje a uklidňuje celé tělo; zkvalitňuje spánek; dodává tělu dobrý tuk; snižuje vysoký cholesterol; podporuje pevnost kostní tkáně; podporuje krvetvorbu; zklidňuje nervový systém; při vnějším použití léčí kožní onemocnění (ekzémy, vyrážky, lupénku); zlepšuje kvalitu vlasů a nehtů.
V naší poradně s názvem OMEGA 3 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,zda mohu užívat tobolky Omega Marine forte + vlastně omega 3,6,7,9 +vitamín D3 v době kojení?Nebo nemohu a musím něco jiného.Dekuji,s pozdravem Dvořáková
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Já jsem taky užívala Omega forte po i před porordem a lékaři k tomu nic nenamítali. V kapslích je obsažen především přírodní olej a na něm není nic škodlivého, ani pri kojení.
Omega-3 se nedají nahradit. Optimální poměr mastných kyselin omega-6 a omega-3 by měl být v naší stravě maximálně 5 : 1 ve prospěch omega-6. Vlivem používání olivového oleje a nízké konzumace ryb se však průměrný Čech dostává na poměr až 15 : 1. Důsledkem mohou být srdeční onemocnění, vysoký tlak a cholesterol, záněty, kožní i psychické problémy. Omega-3 mastné kyseliny působí v těle protizánětlivě, rozšiřují cévy a působí blahodárně na nervový systém. Pokud nejíte ryby, zkuste alespoň omega-3 z rostlinných zdrojů, jako je obyčejné lněné semínko, vlašské ořechy, chia semínko nebo avokádo.
Po konzultaci s lékařem je možné použití bylinek. Sto gramů čerstvých listů šruchy zelné, což je asi jeden šálek, může obsahovat 300 až 400 mg kyseliny alfa-linolenové, která je stejným druhem omega-3 jako ta, která je obsažena ve lněných semínkách. Šrucha obsahuje i malé množství omega-3 s dlouhým řetězcem (DHA a EPA), které se vyskytují hlavně v rybím mase a v rybím tuku. Mastné kyseliny omega-3 mají protizánětlivé účinky, prospívají srdci a jsou užitečné při hypertenzi, diabetu 2. typu, srdečně-cévních onemocněních a také při depresi.
Ve svém příspěvku ZDRAVÉ CÉVY, INFARKT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata Stan..
Dobrý den, paní Zdeno,
pružnost cév je dána geneticky, postupně dále oslabuje věkem. Také "diagnóza vysoký cholesterol" ještě nemusí (obvykle však představuje) znamenat problém. Odborná veřejnost se tomuto problému příliš nevěnuje a jako rychlé řešení nasazuje léky na bázi statinů. Kdo si chce najít jejich vedlejší účinky, stačí zadat do vyhledávače a připravte se na zajímavé čtení.
Obrovský vliv má strava, jenže ta musí zůstat upravená trvale, dále pohyb a celkově upravený životní styl. Z doplňků stravy je výborný Avita Vascular Healt ( https://www.zbozi-kosmetika… ), stačí porovnat složení s jinými přípravky, případně konzultujte s lékařem. Obecně však lze doporučit omega kyseliny (především Omega 3) a jako vyvážený zdroj lze považovat semínka Chia Benexia (zakoupíte v lékárnách), více informací třeba zde https://www.barnys.cz/1-/24….
Přeji hodně zdraví,
Renata
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Postup: Vejce s cukrem šleháme asi 5 minut. Pokračujeme ve šlehání a postupně přidáváme olej, poté mléko a nakonec mouku smíchanou s mákem a práškem do pečiva. Těsto nalijeme na plech s pečicím papírem a dáme do trouby předehřáté na 180 °C. Pečeme dočervena. Vystydlý makovec polijeme čokoládovou polevou nebo pocukrujeme.
Těsto: 1 vejce, 150 g hrubé krupice, 100−150 g hrubé mouky, 800 g brambor vařených ve slupce, 50 g škrobové moučky, 1/2 lžičky soli.
Postup: Brambory očistíme a uvaříme ve slupce. Brambory necháme vychladnout, potom je oloupeme a nastrouháme na vál. Osolíme je, přidáme škrobovou moučku a mouku s krupicí. Nakonec doprostřed všech ingrediencí uděláme důlek, do kterého rozklepneme vajíčko. Rukama vypracujeme vláčné a pevné těsto, jež se téměř nelepí. Těsto rozdělíme na stejné dílky a vyválíme z nich šišky. Ty vložíme do vroucí mírně osolené vody a zvolna vaříme asi 10 minut. Uvařené šišky vyndáme děrovanou naběračkou a necháme okapat (třeba na sítu). Šišky dáme na talíř a posypeme je mletým mákem, který jsme smíchali s vanilkovým cukrem. Podle chuti můžeme na teplé bramborové šišky položit plátky másla a ještě je pocukrovat. Bramborové šišky s mákem podáváme ihned po jejich přípravě jako hlavní chod.
Škubánky s mákem
Ingredience: 1 kg brambor, 300 g hrubé mouky, rozpuštěné máslo nebo sádlo, mletý mák, moučkový cukr, tvaroh na strouhání.
Postup: Oloupané a rozkrájené brambory uvaříme v osolené vodě doměkka. Vodu slijeme, brambory necháme v nádobě, zpět nalijeme pouze část vody, přisypeme mouku a necháme dojít (přibližně 15 minut). Pak brambory rozšťoucháme dohladka (můžeme ještě přilít vodu z brambor). Po 10 minutách se hmota přestane lepit (můžeme ještě trochu přisolit). V rozpuštěném másle nebo sádle namáčíme lžíci a vykrajujeme škubánky. Na talíři je posypeme mletým mákem, nastrouhaným tvarohem a cukrem a můžeme je polít máslem nebo sádlem.
Lokše s mákem
Ingredience: 700 g vařených prolisovaných brambor, špetka soli, 300 g hladké mouky, 50 g rozpuštěného sádla, švestková povidla, 100 g mletého máku, 100 g moučkového cukru.
Postup: Brambory uvařené ve slupce oloupeme, prolisujeme, přidáme sůl a mouku a vypracujeme hladké těsto. Na pomoučeném vále těsto rozválíme a&nb
Při kojení přijímejte tu nejpřirozenější potravu, která je snadno stravitelná a minimálně alergenní. Vzhledem k tomu, že mléko patří mezi časté alergeny, je vhodnější konzumovat při kojení právě mák, a to též proto, že obsahuje mnohem více vápníku než mléko, jak již bylo řečeno.
Dostatečný přísun máku je důležitý po celý život, zvláště pak ve vývinu, po padesátce a v těhotenství. Nejvíce vápníku přitom neobsahují mléčné výrobky, ale mák. Ten je z hlediska množství vápníku na prvním místě mezi potravinami (obsahuje až dvanáctkrát více vápníku než mléko). Makové koláče či buchty s mákem se proto doporučují těhotným ženám a lidem trpícím osteoporózou. Již ve 100 gramech mletého máku se nachází doporučená denní dávka vápníku, tedy přibližně 1 200 až 1 400 miligramů.
V naší poradně s názvem UŽÍT OMEGA MARINE FORTE V TĚHOTENSTVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.
V těhotenství můžete omega marine užívat bez obav. Podle výrobce obsahuje jen rybí tuk a ten je prospěšný během těhotenství i po něm.
Zdraví Cempírek!
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anna.
Dobry den , s uzitim omega 3 v tehotenstvi to není tak jednoznacne .Vzhledem k tomu , ze pracuji v lekarne jsem se timto tématem dukladne zabývala. Tehotna zena by mohla užívat omegu v pripade kdyby byl obsah EPA mensi nez DHA v produktu, což v těchto produktech není. EPA totiž vyvolava predcasne porody proto se ani nedoporucuje užívat v posledním trimestru. Proto i veskere těhotenské vitaminy obsahuji jen DHA.
Pacienti užívající lék Warfarin dostávají mnohdy mylné informace o tom, jak by měli například upravit své stravování. Dávno již neplatí, že by se měli zcela vyvarovat příjmu zeleniny kvůli obsahu vitaminu K, jehož efekt Warfarin blokuje. Důležité je, aby příjem daného vitaminu v dietě byl vyrovnaný. Účinky léku je potřeba pravidelně monitorovat pomocí Quickova testu, jehož výsledek je udáván jako INR (mezinárodní normalizovaný poměr). INR zdravých osob se pohybuje okolo hodnoty 1,0. Projevem zpomalení srážení krve je stoupající INR (při INR 2,0 se plazma sráží přibližně 2x pomaleji než u neléčeného jedince). INR je podle choroby pacienta lékařem nastaveno většinou na 2,0–3,5.
Kromě normálního fungování procesu krevního srážení se vitamin K účastní i tvorby kostní hmoty. Jako doporučený denní příjem pro dospělé se udává rozmezí 70–80 µg. Obsah vitaminu K v dietě by pak neměl překročit 250 µg denně. Příjem vitaminu K vyšší než 300 µg denně již vyžaduje přísnou kontrolu a měl by být shodný každý den, respektive každé 2–3 dny (vzhledem k delšímu poločasu účinné látky může být vyšší příjem vitaminu K jeden den napraven jeho nižším příjmem den následující). Příjem vitaminu K vyšší než 750 µg denně je již nebezpečný a velmi pravděpodobně povede k výraznému rozkolísání INR.
Problémem je, že se obsah vitaminu K v různých druzích zeleniny liší v závislosti na zralosti, způsobu a místě pěstování nebo ročním období. U hovězího a drůbežího masa jeho obsah například záleží na tom, čím byla zvířata krmena. Při krmení zelenou stravou je obsah vitaminu K v mase vyšší. Stejně tak je různá jeho dostupnost z různých zdrojů v závislosti na formě, ve které se vitamin K vyskytuje (například 100 µg vitaminu K v syntetické formě odpovídá 300 µg vitaminu K z brokolice). Velmi kolísavý je obsah vitaminu K v kysaném zelí nebo jiné kvašené zelenině. Těm je tedy vhodnější se při užívání léku Warfarin skutečně zcela vyhnout. Stejně tak je nezbytné vyvarovat se nadměrné konzumace alkoholu. Povolen je maximálně 1 alkoholický nápoj (0,5 l piva, 0,2 dl vína, 0,5 dl destilátu) denně.
V jedné lžíci máku je 0,0 mcg vitaminu K. Tudíž u léku Warfarin není kontraindikovaný.
Mák se stal neodmyslitelnou součástí jídelníčku a hraje důležitou roli i při různých lidových zvycích jako symbol bohatství a hojnosti. Obsahuje pozoruhodné množství bílkovin, vláknin, tuků, hlavně kyselinu linolovou a vitamin E. Je bohatý na železo, hořčík a především na vápník, toho obsahuje mnohem více než mléko či mléčné výrobky. Je zajímavý i jako prevence proti osteoporóze. Má zklidňující účinky a příznivý vliv na zdravotní stav vlasů, nehtů a zubů. Obsahuje všechny důležité látky pro podporu krvetvorby, působí proti anémii a stresu.
Ve svém příspěvku UŽÍT OMEGA MARINE FORTE V TĚHOTENSTVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Smykalova.
Dobry den, prosim vas mozem uzivat OmegaMarine Forte + v tehotenstve? Som v 17 tyzdni... je to pre mna velmi dolezite... dakujem vam za skore informacie. Pekny den.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Naturamed.
Dobrý den,
ano rybí tuk můžete užívat i v těhotenství. Naopak omega 3 mastné kyseliny příznivě působí na vývoj mozku plodu.
Ryby mají nízký obsah vitaminu K. Obsah vitaminu K v lososovi je uveden v μg/100 g v průměru 0,3, minimum 0,1 a maximum 0,5. Ovšem pozor na omega-3 mastné kyseliny. Při užívání warfarinu byste se omega-3 kyselinám měli raději vyhýbat. Rybí tuk, respektive omega-3 mastné kyseliny ovlivňují agregaci trombocytů a způsobují alteraci fibrinolýzy, to znamená, že mohou zvyšovat riziko krvácení. A losos, ačkoli je tučnější, rozhodně nemusí být až tak hodnotným zdrojem omega-3 kyselin (EPA a DHA). Má totiž zároveň i vysoký obsah omega-6. U divokého lososa sice omega-3 nad omega-6 převažují významněji, jejich množství je ale velmi malé, protože je nízká i celková tučnost těchto ryb. Spoléhat proto na jakéhokoli lososa z běžného obchodu jako na vydatný zdroj zdraví prospěšných omega-3 kyselin je bláhové.
V naší poradně s názvem OBSAHUJÍ DOPLŇKY OMEGA 3 KYSELINU MOČOVOU? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra Jarolímová.
Dobrý den, nikde jsem se nedočetla, jestli obsahují potravinové doplňky s rybím tukem Omega 3 kyselinu močovou a zda je vhodné je užívat při onemocnění dnou? děkuji za odpověď Petra Jarolímová
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .
Pokud je doplněk s Omega 3 vyroben z rybího tuku, tak puriny obsahuje. Rovněž je ale třeba zmínit, že kapsle obsahuje jen velmi málo tuku, obvykle 1 nebo 2 gramy, někdy i méně. Takže při užívání tohoto doplňku nevzniká vysoké množství metabolizované kyseliny močové a je tedy i při dně prospěšný. Pokud si chcete být jistá, že vám ani toto malé množství vůbec neublíží, tak kapsle zapíjejte větším množství alkalické minerální vody. Alkalická voda má pH vyšší než 7, takže reaguje zásaditě (neutralizuje kyseliny) a v organismu pomáhá lépe rozpouštět krystalky kyseliny močové.
Naše strava obsahuje 3 hlavní typy omega-3 mastných kyselin: EPA a DHA se nacházejí v mořských plodech a rybách, zatímco ALA se vyskytuje v rostlinné stravě s vysokým obsahem tuku. Omega-3 z rostlinných zdrojů neumí tělo vstřebat tak efektivně, jejich pozitivní účinky proto nejsou moc velké.
EPA (kyselina eikosapentaenová) má v těle mnoho funkcí. Má důležitou roli v mírnění zánětu. Řada studií prokázala její účinnost i v předcházení a léčbě psychiatrických onemocnění, například deprese.
DHA (kyselina dokosahexaenová) je obsažena zejména v tučných mořských rybách a v rybím oleji. Je významnou složkou buněčných membrán nervových buněk. Je to stavební kámen mozku. Důležitá je i pro oči. DHA hraje klíčovou roli při vývoji nervového systému, je tedy třeba jí přijímat dostatek i během těhotenství a kojení.
ALA (kyselina alfa-linolenová) se vyskytuje v rostlinách s vysokým obsahem tuku (vlašské ořechy, lněná semínka, chia semínka). Přestože je nejčastěji zastoupenou omega-3 mastnou kyselinou ve stravě, pro tělo není příliš výhodná. Aby byla využitelná, musí být nejprve převedena na EPA a DHA. Většina ALA se však přemění pouze na energii.
Omega-3 mastné kyseliny patří celosvětově mezi nejprostudovanější a nejvíce zdokumentované živiny. Naprostá většina studií se shoduje na jejich prospěšnosti a četných zdravotních přínosech. Pokud nekonzumujete ryby alespoň 2-3x týdně, měli byste zvážit doplňky stravy s omega-3. Je to jednoduchý způsob, jak zlepšit své fyzické i duševní zdraví a předcházet vzniku mnoha chorob.
Pozitivní vliv konzumace omega-3 mastných kyselin pocházejících z mořských tučných ryb na zdraví srdce je zcela jasně prokazatelná. Při užívání pouze dvou malých kapslí OmegaMarine Forte denně si zajistíte dostatečné množství DHA a EPA pro podporu normální funkce vašeho srdce.
Lidský mozek je tvořen převážně tukem. Tím nejdůležitějším stavebním kamenem v mozku, který hraje klíčovou roli pro udržení jeho zdraví, jsou právě omega-3 kyseliny, především DHA. DHA je esenciální omega-3 mastná kyselina, která je potřebná pro optimální funkci mozku.
Dobrý zrak a zdravé oči jsou důležité po celý život a je vědecky potvrzeno, že omega-3 mastná kyselina DHA přispívá k dobrému zraku a zdraví očí.
Omega-3 mastné kyseliny mají celkově příznivý vliv na lidské zdraví, především na srdce, mozek a oči. Dostatečný příjem této nezbytně důležité látky si zajistíte pravidelnou konzumací ryb alespoň třikrát týdně. Pokud však nejíte mořské tučné ryby tak často, doporučuje se doplňovat hladinu omega-3 kyselin konzumací vhodných doplňků stravy.
Omega-3 mastné kyseliny DHA a EPA patří mezi nenasycené mastné kyseliny, které jsou pro vaše zdraví stejně důležité jako vitamíny a musí se do stravy přidávat, protože si je tělo neumí samo vyrobit.
Produkt OmegaMarine Forte obsahuju navíc vitamín D. Přirozeným zdrojem tohoto vitamínu je slunce, v našich zeměpisných podmínkách však nemáme – zejména v zimě – tolik slunečního svitu, kolik bychom potřebovali, proto i evropské zdravotnické úřady (EFSA) vydaly doporučení dodávat pravidelně do stravy vitamín D. Většina vitamínů se v našem těle vstřebává navázáním na tuky, takže díky ideální kombinaci rybího oleje a vitamínu D je tato absorpce maximálně efektivní.
Vitamin D je důležitý pro zdravé kosti a zuby, posiluje imunitní systém, je nezbytný pro normální svalovou funkci, přispívá k normálnímu vstřebávání vápníku a fosforu, hraje důležitou roli v procesu dělení buněk.
Užitečné pomocníky můžeme nalézt mezi doplňky stravy. Dnešní doplňky stravy dobře reflektují potřeby lidstva doplňovat vzácné prvky a sloučeniny, které nelze přijmout dostatečně běžně dostupnou stravou.
Hlavním pomocníkem v této dietě je koenzym Q10. Koenzym Q10 je právě obsažen v tělech lidí s vysokým krevním tlakem mnohem méně, než u lidí, kteří hypertenzí netrpí. Koenzym Q10 se používá k léčbě vysokého krevního tlaku již od roku 1974, kdy byl v Japonsku schválen jako lék na městnavou srdeční nedostatečnost. O Koenzymu Q10 by se dalo říci, že je to jeden z nejlepších přírodních léků, který dokáže snížit krevní tlak. Koenzymu Q10 se při této dietě užívá 240 mg denně ve dvou dávkách, ráno a večer.
Dalším pomocníkem je hořčík – magnézium. Dostatek hořčíku v potravě je důležitý pro správnou činnost svalů a nervů. Hořčík pomůže zmírnit podrážděnost a nervozitu. Hořčík podporuje uvolňování energie z glukózy a správnou stavbu kostí. Magnézium udržuje v dobrém stavu oběhový systém a působí preventivně proti infarktu. Hořčík mírní deprese a přispívá ke zdravým zubům. Při dietě proti vysokému krevnímu tlaku se hořčík užívá ve formě tablet přípravku s názvem „Magnesii lactici 0,5 TBL“. Magnesii lactici 0,5 TBL se užívá 2 tablety denně, ráno a večer. Hmotnostně je to dvakrát denně 500 mg solí magnesia.
Další na řadě je vápník, který je uložen nejen v kostech a zubech, ale i v důležitých orgánech jako je právě srdce, játra, mozek, plíce, slezina nebo svaly. Vápník ve formě citrátu je nejlépe vstřebatelnou formou a díky tomu poskytuje nejefektivnější využití doplňovaného vápníku v organizmu. Nejvhodnější je tedy vápník kalcium citrát. Dávkování vápníku je 1500mg citrátu vápníku. Dávka se bere v celku večer.
Dalším důležitým pomocníkem je vitamín D3, který se užívá v dávce 2000 IU (50 µg) rozdělené na ráno a večer.
Omega-3 mastné kyseliny jsou další látkou, které vysoký krevní tlak ovlivňují. Omega 3 mastné kyseliny jsou jinak řečeno rybí olej, který je důležitý pro zdravé srdce a cévy. Rybí olej udržuje optimální hladinu cholesterolu a příznivě působí na srdce a cévy. Zároveň také omega-3 mastné kyseliny podporují zrakové funkce. Omega 3 mastné kyseliny jsou také vhodné i jako podpora duševní a fyzické pohody. Denní dávka omega-3 mastných kyselin je 3 gramy denně, užíváno najednou ráno.
Draslík, který u některých lidí může udělat pro kontrolu krevního tlaku právě tolik, jako snížení příjmu sodíku. Nedostatek draslíku se projevuje svalovou ochablostí, poruchami srdeční činnosti, poškozením ledvin a řadou dalších negativních
Suchá semena máku rozmístěte na plech a dejte na 3 minuty do trouby vyhřáté na 100 °C. Potom prohřátý mák nasypte do domácího lisu a vylisujte olej z máku. Takto získaný olej vydrží v chladu a temnu 1 měsíc. Až vám dojde, vylisujte si nový. Nikdy si nedělejte mnoho oleje do zásoby, protože olej po vylisování rychle degraduje. Pokud zůstává uložen v semenech máku, tak vydrží čerstvý až jeden rok do další sklizně.
Olej užívejte denně jednu lžíci po dlouhou dobu, co vám zásoby vystačí.
Zde se můžete podívat na vhodné lisy pro výrobu domácího leje z máku: domácí lis na olej cena.