Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

NÁDORY U PSŮ FOTO

OBSAH

Jak hemangiom vypadá 

Z hlediska vizuálního je vidět sytě červený útvar, podobný jahodě nebo malině, který se rozšiřuje buď do plochy na kůži, nebo může být pod kůží a nad ním je neporušená kůže. Roste do vnitřních struktur, které jsou vidět pod kůží. Hemangiom roste hlavně v prvních šesti týdnech, to je počáteční růst, do devíti měsíců roste velmi aktivně. Následně se do jednoho roku zastavuje jeho růst a většinou se začíná vstřebávat. Takové zkušenosti má většina rodičů. Stačí, když jejich pediatr růst hemangiomu hlídá. Léčba by v takových případech zbytečně zatížila organismus dítěte.

Fotky, na kterých je vidět hemangiom:

  • foto hemangiom jater je zde.
  • foto hemangiomy pod rentgenem jsou zde.  
  • foto hemangiom v krku a v hrtanu je zde.
  • foto hemangiomy u miminka jsou zde.
  • foto hemangiomy simplex zde.

Zdroj: Hemangiomy - nezhoubné kožní nádory

Poradna

V naší poradně s názvem TUKOVÉ NÁDORY NA HLAVĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Malár.

Jak se ošetřují višněvským balzámem tukové nádory ve vlasech.Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Nijak. Višněvského balzám tyto problémy vůbec neléčí.

Zdroj: diskuze Tukové nádory na hlavě

Kde se hemangiom objevuje

Hemangiomy jsou vůbec nejčastější nádory, se kterými se děti potýkají. Ačkoliv jsou nezhoubné, je potřeba je hlídat. Nejčastěji se tvoří v obličeji, na krku a hrudníku, mohou také vzniknout i ve vnitřních orgánech, jako jsou játra.

Zdroj: Hemangiomy - nezhoubné kožní nádory

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SE ZBAVIT TUKOVE BOULE U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta.

Našla jsem u mého pejska bulku na břichu. Zatím se hárá, tak čekám k dr., až přestane. Často ji hladím, před měsíce jsem ji stříhala a žádné, ani malé bulky jsem si nevšimla, až teď, když je velikosti menší, než koruny, tvar víc plochý, než tvar hrášku.. Obsah se dá podebrat, nebrání prstům se přes kůži vzájemně dotknout. Necítím bod bulkou žádné spojní s tělem. Ochlupení ani barva není změněna.Dá se poznat z mého popisu o jaký původ bulky jde? Díky za zodpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

I pejsci mohou mít lipomy. Zároveň ale mohou mít i podkožní nádory, které mohou být zhoubné. Lipom je psovi neškodný, může ale vyrůst natolik, že začne překážet. Zhoubné podkožní nádory jsou mnohem nebezpečnější a je třeba je odhalit včas. Proto nechte raději pejska vyšetřit veterinářem, ať máte klid.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak se zbavit tukove boule u psa

Typický věk pro vznik rakoviny krku

Výskyt rakoviny krku se týká zhruba 3 % všech případů rakoviny. Tyto druhy rakoviny jsou téměř dvakrát častější u mužů než u žen. Nádory krku jsou diagnostikovány častěji u osob nad 50 let. V celosvětovém měřítku se jedná o 5. nejčastější zhoubné nádory. Nádory slizniční (takzvané spinocelulární neboli dlaždicobuněčné) představují přes 90 % všech nádorů této oblasti. Rakovinou krku jsou nejvíce postiženi pravidelní konzumenti nikotinu a alkoholu.

Na těchto fotografiích je možné vidět, jak vypadá rakovina v krku.

Zdroj: Rakovina v krku

Příznaky a projevy

Klinické rozdíly mezi jednotlivými nádory nelze vysvětlit pouze jejich anatomickou lokalizací, ale i biologickými rozdíly. Postižena může být v různých stupních řeč, polykání, čich, dýchání a jiné významné funkce důležité pro kvalitu života a přežití. Nádory krku mohou zůstat dlouhou dobu bez klinických příznaků nebo napodobovat běžná zánětlivá onemocnění horních cest dýchacích.

Zdroj: Rakovina v krku

Poradna

V naší poradně s názvem POUŽITÍ JEDLÉ SODY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anoli.

Děkuji za odpověd, můj pejsek má na játrech dva nádory, zkouším mu dávat javorový sirup + soda. Jen nevím jestli je dostačující dávkování 2 - 3x denně.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

3 krát denně úplně stačí, protože soda působí mimo svých příznivých účinků také nepříznivě. Díky obsahu sodíku má jedlá soda nežádoucí účinky podobné jako sůl, takže zadržuje vodu a zvyšuje krevní tlak. Tím zvyšuje riziko vzniku kardiovaskulárního onemocnění.

Zdroj: diskuze Použití jedlé sody

Nádory močových cest

Nádory močových cest jsou většinou papilárního původu. Papilom je malý (do 10 mm) útvar tvořený jemnými výrůstky z fibrovaskulárního stromatu a urotelu bez polymorfie. Papilokarcinom sestává z papilárních výrůstků pokrytých větším počtem buněk s jadernou polymorfií. Grading (stanovení stupně) tumoru se provádí podle velikosti a polymorfie jader a počtu mitóz. Uroteliální karcinom metastazuje do regionálních lymfatických uzlin a později může zakládat i orgánové metastázy. Prognóza závisí na stupni nádoru, nádory s vyšším stupněm častěji recidivují a rostou invazivně do stěny.

Zdroj: Rakovina močového ústrojí

Diskuze

V diskuzi POTKAN NADORY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Denisa.

Dobry den, chtela bych se zaptat mam potkana jsou mu 2 roky a ma nejaky utvar mezi prednimi tlapickami. A stale narusta. Nemohla by jste poradit co stim?dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hela.

Také se nám to stalo.Koupila jsem tenkou inj.jehlu dezinfekci a píchla do toho.Bylo to plné hnisu.Potkance se ulevilo a je to pryč.

Zdroj: diskuze Potkan nadory

Nádory páteře a míchy

Nádory vznikají u člověka v každém věku, až do vysokého stáří, přičemž četnost výskytu stoupá s věkem. Podle biologické povahy se nádory dělí na benigní a maligní, tudíž na nezhoubný nádor na páteři a zhoubný nádor. Benigní nádory na páteři rostou pomalu a zůstávají ohraničené, nepříznivě se projeví, když tlačí na sousední orgány a vyvolají poruchy – expanzivní růst. Většinou se dají dobře odstranit. Maligní nádory na páteři většinou rostou rychle a infiltrují do okolních tkání, které rozrušují. Nejsou ohraničené a jejich odstranění je daleko obtížnější. Proto nelze hovořit o radikalitě operace, neboť i při zdánlivě radikálním chirurgickém výkonu mohou v okolí zůstat drobná ložiska.

Šíření zhoubných nádorů probíhá dvojím způsobem:

  • per continuitatem;
  • diskontinuálně, tedy metastazováním, jímž se rozumí tvorba druhotných nádorových ložisek bez topické souvislosti s primárním nádorem (metastazování krevní a lymfatickou cestou).

Podle uložení v páteři dělíme nádory na:

  1. extradurální (například hemangiom)
  2. intradurální
  • intramedulární – vyskytující se přímo v míše (například ependynom)
  • extramedulární – vyskytující se mimo míchu (například meningiom v páteřním kanále)

Zdroj: Rakovina páteře

Pseudotumory

Kromě zánětlivých útvarů mohou být za kožní nádory chybně zaměněny také např. névy a hamartomy, což jsou málo časté defekty vzniklé zmnožením normální tkáně. U psů velkých plemen se vyskytují zánětlivé útvary v oblasti míst vystavených tlaku a kloubů s názvem calcinosis circumscripta.

Zdroje informací:

  • Nemoci psa a kočky I. díl, 2. vydání (Svoboda, Senior, Doubek, Klimeš a kolektiv)
  • Obecná veterinární patologie, 2. vydání (Halouzka)
  • Systémová veterinární patologie IV. díl (Halouzka)

Zdroj: Kožní nádory u psů

Diskuze

V diskuzi KORTIKOIDY U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlastimil Dobroň.

Dobrý den,pomuzou kortikoidy když má pes rakovinu lymfatických uzlin a nádory na slezině,ktera je o dost velká než by měla být?? Děkuji Vám za odpověď.S pozdravem Vlastik.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kristina.

Dobrý den,
Omlouvám se,ale bohužel jsem nenašla odpověď na váš dotaz. I mne nyni onemocněla fenka fymfomem ,byl jí podán Prednison,a tak bych se ráda zeptala na úspěšnost této léčby,neboť ji mám moc ráda a děsí mne pouhé pomyšlení na to,že bych o ní přišla.
Děkuji moooc. Kristina

Zdroj: diskuze Kortikoidy u psa

Sekundární kožní novotvary

Jedná se o metastázy v kůži vycházející z primárního nádoru jiného orgánu. Nejsou u domácích zvířat časté a ve většině případů se jedná o karcinomy (adenokarcinom mléčné žlázy, pankreatu, karcinom plic, žaludku, aj). Nález sekundárních tumorů je prognosticky velmi nepříznivý.

Zdroj: Kožní nádory u psů

Poradna

V naší poradně s názvem NÁDOR NA LEDVINĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Turek Miloslav.

Dorý den otče Pleskač v roce 2012 mi odbrali ledvinu kvůli nádoru,
V červenci mi vyoperovali nádor na druhé ledvině byl veliký 3,5 cm
nebyl agresivní.Prosím touto cestou o radu jak se léčit aby mi
nádory se nádory netvořily.Ráno si natrhám nať cerelu,petržele
mrkev a červenou řepu naleju as 1dcl vody rozmixuji a vypiju.
Jídlo strašně málo solím,uzeniny nejím a maso jím vařené.Ještě jsem s nízkotučným jogurtem asi 2velké lžíce smíchal s pomletou čajovou lžičkou lněného semena.Nevím,jestli když jím maso v malýh porcí jestli to semeno můžu jíst.
Prosím Vás tímto o radu.

Pán Bůh zaplať za radu M.Turek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Máte velmi pěkně nastavený jídelníček. Někdy nádory vznikají bez ohledu na způsob stravování. Ovlivňují je faktory, jako například genetická dispozice, vlivy vnějšího prostředí a také kosmické záření. Vy zřejmě budete více vnímavý a náchylnější ke vzniku nových nádorů. Doporučuji zůstat v péči lékařů - onkologů a absolvovat pravidelné prohlídky. Dnešní technika dokáže nádor objevit brzy a bezbolestně. Včasná léčba cílená proti nádorům pomůže k uzdravení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nádor na ledvině


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

MVDr. Michaela Hrachová Čupová

Bc. Jakub Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP