Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

OBŘÍZKA CHLAPCŮ

OBSAH

Obřízka

Mužská obřízka (cirkumcize) se řadí mezi malé chirurgické zákroky. Je to zákrok, při kterém je amputována předkožka – kožní řasa, která překrývá žalud penisu. Rozlišuje se obřízka částečná a úplná. Na celém světě je obřezána asi čtvrtina všech mužů, tento podíl se však v jednotlivých zemích velmi liší. Obřízka je zcela běžná v afrických zemích a z náboženských důvodů u židovských chlapců, kde je symbolickou smlouvou člověka s Bohem. Bůh uložil Abrahámovi, aby se na znamení smlouvy obřezal. Od té doby je tak činěno všem židovským chlapcům. Zákrok, při kterém se provádí obřízkachlapců, se nazývá brit mila. Také muslimští chlapci a muži jsou obřezaní.

Zdroj: Obřízka penisu

Diskuze

V diskuzi OBŘÍZKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenek.

To je právě ono. Velmi často se v diskuzích nediskutuje, ale vnucuje se osobní názor. Kdyby byl alespoň trochu podložen alespoň drobnou znalostí problému a mohl do diskuze něco přinést tak fajn. Ale tohle. Kdybyste Kamilo viděla reprezentativní vzorek neobřezaných penisů například pubertálních chlapců či klientů domů pro seniory, pak byste věděla, co je FUJ TAJBL. Jinak Design je věc vkusu, to není na diskuzi, masturbace po obřízce problém není. A to nemluvím o zdravotních benefitech pro obě pohlaví, více pro ženy.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamila.

Nevím, co podle vás představuje reprezentativní vzorek neobřezaných penisů pubertálních chlapců či klientů domů pro seniory, ale pokud máte na mysli jejich záněty, tak tyto komplikace souvisejí se špatnými hygienickými návyky, nikoliv s přítomností předkožky. Neobřezaný penis vyžaduje více péče než penis obřezaný. Přirozené je mít penis s předkožkou - neobřezaný.
Obřízka je nevratný zásah, který již nemá zdravotní opodstatnění. Dříve se obřízka obhajovala jako prevence před nákazou HPV viry a následnou rakovinou penisu a dalších struktur, ale na to dnes existuje vakcína, která ochrání mnohem lépe muže i ženy bez invazivních nevratných zákroků.
Obřízka je bolestivý zákrok, který hyzdí penis! Obřízka je historický přežitek, který nemá v moderní společnosti co dělat. V USA je obřízka záměrně prováděná většině chlapců a to proto, že syn má být stejný jako otec (jak zaostalé). Obřízku tam provádění novorozencům, protože ti ještě nedokáží verbalizovat svou bolest a utrpení z tohoto zákroku. V dospělosti pak tito obřezaní jedinci litují, že si nemohli vybrat, jestli obřízku chtějí nebo nechtějí.
Neobřezaný penis je penis od přírody normální. Obřezaný penis je nevratně zohavený.

Zdroj: diskuze Obřezaný penis

Ženská obřízka video

Zde můžete vidět video s ženskou obřízkou.

Zdroj: Dámská obřízka

Je to móda, nebo nutnost?

Obřízka je drobný chirurgický zákrok, který má za cíl odstranit kožní řasu, která překrývá špičku penisu. Tento úkon představuje víceméně běžný postup v mnoha zemích, z nichž se v některých jedná o jakousi povinnost, a to především kvůli náboženskému vyznání. Běžně se obřízka provádí u černochů v afrických státech. Obřízka rovněž představuje jakýsi náboženský symbol, respektive smlouvu člověka s Bohem, na jejíž počest je obřízka tradičně prováděna u židovských a muslimských mužů či chlapců. Po jejím podstoupení je hygiena daleko snazší, sex se stává jiným (výraznějším), na žaludu ani v jeho okolí se už neobjevují žádné záněty. Vzhled je trochu nevšední. Obřízka prý chrání proti pohlavně přenosným chorobám – to ovšem není tak úplně pravda. Pouze snižuje riziko nakažení. Bolest rány několik hodin po operaci není nic příjemného, stejně jako tření žaludu o spodní prádlo (to může také vyvolávat až bolestivé podměty).

Zdroj: Mužská obřízka

Diskuze

V diskuzi OBŘEZANÝ PENIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamila.

O čem by se mělo diskutovat? Přece o tom, že obřízka penisu ho nenávratně zohyzdí. Pokud obřízka není nutná kvůli fimóze, tak by se vůbec neměla provádět. Odstraněním předkožky muž přijde o miliony citlivých nervových zakončení, která jsou právě v předkožce. Nehledě na ztíženou možnost přirozené masturbace. Dobrovolná obřízka penisu je FUJ TAJBL!!!!!!! Obřezaný penis je doslova hnusný.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdenek.

To je právě ono. Velmi často se v diskuzích nediskutuje, ale vnucuje se osobní názor. Kdyby byl alespoň trochu podložen alespoň drobnou znalostí problému a mohl do diskuze něco přinést tak fajn. Ale tohle. Kdybyste Kamilo viděla reprezentativní vzorek neobřezaných penisů například pubertálních chlapců či klientů domů pro seniory, pak byste věděla, co je FUJ TAJBL. Jinak Design je věc vkusu, to není na diskuzi, masturbace po obřízce problém není. A to nemluvím o zdravotních benefitech pro obě pohlaví, více pro ženy.

Zdroj: diskuze Obřezaný penis

Fotografie a video

Zdroj: Obřízka penisu

Diskuze

V diskuzi OBŘÍZKA CHRÁNÍ ŽENU PŘE HPV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

V článko o obřízce je dost nesmylů. Muži s obřízkou kvasinkovými infekcemi netrpí, protože po ůplné obřízce není nikde na penisu vlhký prostor, kde by se množili. Taky obřezaní muži nepřenáší HPV viry způsobující rakovinu děložního čípku www.obriezka.sk/hpv-… .
Tady výtah ze odborné studie o HPV virech:

If the man had had 6 or more sexual partners and was
uncircumcised his monogamous female partner was 5.6 times
more likely to have cervical cancer than was the case for such
‘‘high-risk‘‘ men who were circumcised

Přeloženo: Jestliže neobřezaný muž měl alespoň 6 sexuálních partnerek, tak jeho současná partnerka má 5,6x VYŠŠÍ pravděpodobnost na rakovinu dělož. čípku (HPV viry) než kdyby pohlavně žila s OBŘEZANÝM mužem se sexuálně vysoce rizikové skupiny (= mnoho rizikového sexu s muži i ženami).
Celé je to podrobně tady: minus.com/lk4kHOOlWxsWE
(po stažení do PC je to ostřejší) a stačí se podívat se na str. 4 (předkožka=brána pro viry) a pak na str. 7 „Cervical cancer“.

A navíc Obřízka v dospělosti nenarušuje sexuální uspokojení ona.idnes.cz/obrizka…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Obřízka chrání ženu pře HPV

Ženská obřízka fotky

Zde můžete vidět fotografie týkající se tématu dámské obřízky.

Zdroj: Dámská obřízka

Diskuze

V diskuzi OBŘEZANÝ PENIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Můj manžel je od malička obřezaný a nemá předkožku.díky své matce,která mu to zařídila.Tak nějak to dopadlo i u našich dvou synů,obřízku mají od 2 let.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdenek.

Jo a ještě. Neříkám, že má být obřízka povinná pro všechny chlapce v porodnici. Ale také to není žádný problém a nějaké výhody to nesporně nese. A holek se taky nikdo neptá, zda jim smí nevratně zohavit uši. Moje dcera je třeba rozpíchané nemá. Ale o takovou diskuzi asi paní co ji založila nestála. Ptal jsem se, o čem by chtěla diskutovat.

Zdroj: diskuze Obřezaný penis

Jak se obřízka provádí?

Obřízka je malý chirurgický zákrok, který se provádí na urologii nebo plastické chirurgii v celkové anestezii. Existuje mnoho různých technik k odstranění předkožky. Šití kůže na vrchu penisu se provádí pomocí slizniční výstelky pod hlavou penisu. Použité stehy jsou vstřebatelné a nepotřebují odstranění. Tady jsou videa, na kterých je vidět obřízka penisu.

Zdroj: Obřízka

Poradna

V naší poradně s názvem AMPUTACE PENISU A JEHO NAHRAZENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Absolvovat obřízku v dospělém věku je holý nesmysl a na svém případu vidíte následky takové hloupé volby. Obřízka je nepřirozený zásah do lidského těla, ať se udělá v jakémkoliv věku. Pokud není indikována fimózou, tak je její provádění absolutně proti přírodě a hyzdí mužské penisy.
Náhrada ztracené předkožky není možná, protože není z čeho brát potřebnou tkáň, kterou by se nahradila původní předkožka. Vaše představa uříznout kus vašeho obřezaného penisu a nehrazení za penis někoho jiného, nebo jinou tkání z vašeho těla, je volba hodná šíleného masochisty, která nepovede k ničemu jinému, než k úplné ztrátě penisu a jeho sexuální funkčnosti.
Buďte rád, že vám penis dobře stojí a vše funguje a nesnažte se si ho více poničit dalšími chirurgickými zásahy.
Pokud máte na žaludu bílé fleky, tak je potřeba vyšetřit jejich příčinu, protože obřízka jako taková nemá vliv na jejich vznik. Domluvte se s lékařem v kožní ambulanci na optimálním řešení vaší situace.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milan Lhoták.

Obřízka mého penisu nebyla jaksi s frajeřiny, ale ze zdravotních prblémech.

Zdroj: diskuze Amputace penisu a jeho nahrazení

Nevýhody a rizika zákroku

Při provádění obřízky u novorozenců může dojít k poškození žaludu penisu s následným znetvořením, nebo ke srůstům. U starších chlapců (2 až 15 let) je obřízka indikována v podstatě jen z lékařsky nevyhnutelných důvodů, častěji se provádí částečná obřízka, která ve většině případů k řešení dostačuje. Vlastní zákrok provedený pod anestetiky není bolestivý, ale bolest se objevuje následně a přetrvává po dobu několika dní, obvykle do opadnutí otoku. Někdy přetrvává při erekci i déle. Úplná cirkumcize snižuje u mužů citlivost žaludu, což bývá u mladších mužů vnímáno pozitivně jak muži samotnými, tak i jejich partnerkami. Později se ale může tato situace zvrátit, protože může být dosažení orgasmu v přiměřené době obtížné, což obtěžuje partnerku a muže frustruje. Je jasné, že by měl zákrok provádět chirurg s dostatečnou erudicí a na přiměřeném pracovišti. Kromě výše popsaných nedostatků může vést nekorektně vedený zákrok k vážným komplikacím, počínaje velkou ztrátou krve přes zánětlivé procesy, které mohou vést k deformacím penisu, konče gangrenózními stavy, které vedou v lepším případě k amputaci penisu, v horším ohrožují život.

Zdroj: Obřízka penisu

Diskuze

V diskuzi OBŘÍZKA PENISU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav Chlubna.

Dobrý den mám diabetes 2 stupně. Urolog mě léčil antibiotiky a masti s antibiotiky. Mám věčně záněty. Doporučil mě obřízku. Už trpím přes rok. Jak dlouho trvá léčba než budu moc opět do práce.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Obřízka penisu

Dorost

  • Ve věku kolem 18 let je krevní tlak průměrně kolem 120/70 mm Hg a u chlapců je systolický krevní tlak asi o 10 mm Hg vyšší než u dívek.
  • Ideální krevní tlak u dorostu je do hodnoty 125/70 mm Hg.
  • Hodnoty vysokého krevního tlaku u dospívajících jsou vyšší než 140/90 mm Hg (naměřeno opakovaně, minimálně při dvou různých měřeních).
  • Pokud je vám méně než 18 let a trápí vás hypertenze, narůstá u vás riziko vzniku srdečních chorob do 50 let až čtyřnásobně.
  • Hodnoty nízkého krevního tlaku bývají u dospívajících dívek méně než 100/60, u dospívajících chlapců méně než 100/70 mm Hg.

Zdroj: Krevní tlak podle věku

Doporučení

Rodiče mohou své dítě doma pravidelně vážit a měřit a tyto výsledky předávat lékaři. Velikost a hmotnost dětí je jiná u chlapců a u dívek, každé pohlaví má své vlastí měřítko.

Zdroj: Co dělat, když moje dítě málo roste

Diskuze

V diskuzi GENITALNI BRADAVICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Dobrý den, byl jsem na abrasy (odstranění bradavic) a používal jsem krém wartec. Krém mi vůbec nepomohl, bez jakékoliv změny a bradavice se mi postupně vracejí. Prosím o pomoc a případně o kontakt na někoho kdo se tímto problémem specializovaně zabývá. Děkuji mockrát.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karel.

Měl jsem na předkožce opakující se problémy. Po dvou letech jsem se rozhodl pro úplnou obřízku. Od té doby jsem naprosto bez potíží.
S obřízkou jsem spokojen a to nemyslím jen po zdravotní stránce ;-) I partnerka říká, že obřízka je super. Na doporučení známého jsem si vybral obřízku těsnou - napnutou a jsem překvapen, že pocity při sexu jsou lepší než před ní.

Zdroj: diskuze Genitalni bradavice

Historie obřízky

V historických dobách bývala obřízka rozšířeným způsobem, jak kontrolovat sexualitu muže. Dokonce i židovské náboženské texty říkají, že obřezáni musí být i otroci a obřízka má určitou formou omezovat materiální požitky a nadřadit duchovní. Předkožka je sama o sobě vysoce senzitivní tkáň, a jelikož je dobře známo, že muž by si do svého penisu záměrně nenechal řezat, představují děti nejvhodnější příležitost k provedení tohoto zákroku.

  • Fimóza – předkožka je natolik zúžená, že ji nelze přetáhnout přes žalud, a nepomohlo ani uvolnění pomocí kortikoidních mastí nebo mastí obsahujících steroidy. Rozlišujeme jednoduchou a relativní fimózu. Za relativní fimózu označujeme stav, kdy předkožku v erekci nelze volně stáhnout s žaludu. Relativní fimóza je častým důsledkem léčby steroidními mastmi, kdy se předkožku podaří díky masti přetáhnout, ale při erekci fimóza zůstává.
  • Parafimóza – předkožku sice lze přetáhnout přes žalud, ale je natolik úzká, že ho zaškrtí, což zamezí jeho zásobování krví. Tento stav je nutné okamžitě odstranit, jinak může dojít k velmi vážným zdravotním problémům, vedoucím až k odumření tkání. Parafimózový stav vzniká i jako vedlejší důsledek léčby steroidní mastí, a to zejména u chlapců v pubertě. Mast uvolní předkožku jen natolik, že ji lze stáhnout za žalud, ale jen na neztopořeném penisu. Obnažení žaludu však často způsobí erekci a úzká předkožka pak začne žalud zaškrcovat. Jde tedy v podstatě o následek násilného přetažení předkožky. Není-li tento nebezpečný stav řešen během několika hodin, může vyústit v amputaci žaludu nebo penisu.

Zdroj: Obřízka penisu

Diskuze

V diskuzi ÚHRADA OBŘÍZKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan Jakubkovič.

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat jestli by mě byla hrazena obřízka ze zdravotních důvodů.
Jsem 4 roky po úplném odstranění prostaty ( roboticky). Samovolnou erekci nemám, tudíž pokud chci souložit musím používat vakuovou pumpu a erekční kroužek. Při použití pumpy mě nabyde i předkožka do větších rozměrů. V klidovém stavu je předkožka asi 1,5cm před žalud. Uzdičku mám odstraněnou, takže předkožka je na žaludu volná.
Děkuji za odpověď.

S pozdravem Milan

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdenek.

Dobrý den, ano obřízku je u Vás jistě možné provést i na pojišťovnu. Všechno jde, když se chce. Zajděte za svým urologem.

Zdroj: diskuze Úhrada obřízky

Jak vypadá obřezaný penis

Zdroj: Obřízka

Bude moje dítě v dospělosti malé?

Hodnocení stavu růstu dítěte ve vazbě na jeho růstový dědičný potenciál představuje základní východisko růstové diagnózy, kterou v rámci preventivních prohlídek od narození do osmnácti let praktičtí lékaři pro děti a dorost provádějí. Růstový dědičný potenciál limituje cílovou výšku, která se stanovuje podle pohlaví a upravené střední tělesné výšky jeho rodičů.

Do dvou let věku zdravé dítě zaujme svojí výškou v percentilovém grafu místo, které je předurčeno růstovým potenciálem zděděným po rodičích. Porodní délka zdravých chlapců činí 50,4 + 2,9 cm, dívek 49,7 + 2,9 cm. Porodní hmotnost zdravých chlapců činí 3 390 + 464 g, dívek 3 244 + 460 g. V roce s nejvyšší pubertální růstovou rychlostí vyroste dívka průměrně 9 cm/rok, chlapec průměrně 10 cm/rok. Růst končí průměrně v 15 letech u dívek, v 17 až 18 letech u chlapců.

Zdroj: Co dělat, když dítě málo roste

Bolest varlat u dítěte

Příčinou bolestí varlat u chlapců může být úraz, jízda na kole, tříselná kýla nebo také příušnice. Příušnice obvykle proběhnou jako lehké onemocnění, ve vzácných případech se však mohou objevit komplikace, především zánět mozkových blan, zánět slinivky břišní, zánět varlat nebo zánět vaječníků. Zánět varlat může postihnout buď jedno, nebo obě varlata a může ve vzácných případech vést až k neplodnosti, buď dočasné, nebo i trvalé. Komplikace v podobě zánětu varlat je možná v jakémkoli věku, ale u chlapců do 10 let se vyskytuje jen velmi vzácně. V každém případě, pokud u svého dítěte zjistíte bolestivost, citlivost nebo abnormality, navštivte pediatra.

Zdroj: Bolest varlat

Jak časté jsou testikulární nerovnosti a otoky?

Varikokéla neboli křečové žíly na varlatech jsou poměrně časté, postihují jednoho ze sedmi mužů. Varikokéla se nejčastěji objevuje v pubertě (kdy tělo sexuálně zraje), protože v této době jsou již varlata zcela vyvinutá a zvyšuje se průtok krve do postižených žil.

Hydrokéla má vliv na jednoho nebo dva novorozence mužského pohlaví ze 100 narozených. Může se objevit i u starších chlapců nebo mužů po úrazu či nemoci.

Epididymální cysty se vyvíjejí v jakémkoli věku, ale nejčastější jsou ve středním věku, zasahují až třetinu mužů.

Testikulární torze se obvykle objeví u chlapců ve věku od 13 do 17 let, ale může také nastat u mužů, kterým je více než 20 let.

Zdroj: Testikulární hrudky a bulky na varlatech

Kdy je vhodné udělat obřízku

Fimóza je stav, kdy je předkožka natolik zúžená, že ji nelze přetáhnout přes žalud a nepomohlo ani její uvolnění pomocí kortikoidních mastí. Rozlišujeme jednoduchou a relativní fimózu. Za relativní fimózu označujeme stav, kdy předkožku v erekci nelze volně stáhnout z žaludu. Relativní fimóza je častým důsledkem léčby steroidních mastí, kdy se předkožku podaří díky masti přetáhnout, ale při erekci fimóza zůstává.

O parafimóze se hovoří, když předkožku sice lze přetáhnout přes žalud, ale je natolik úzká, že ho zaškrtí, což zamezí jeho zásobování krví. Tento stav je nutné okamžitě odstranit, jinak může dojít k velmi vážným zdravotním problémům vedoucím až k odumření tkání. Parafimózový stav vzniká i jako vedlejší důsledek léčby steroidní mastí, a to zejména u chlapců v pubertě. Mast uvolní předkožku jen natolik, že ji lze stáhnout za žalud jen na neztopořeném penisu. Obnažení žaludu však často způsobí erekci a úzká předkožka pak začne žalud zaškrcovat. Tento nebezpečný stav, není-li řešen během několika hodin, může vyústit v amputaci žaludu nebo penisu.

Zdroj: Mužská obřízka

Náboženský význam ženské obřízky

Podle WHO se ženská obřízka praktikuje v 28 zemích západní, východní a severovýchodní Afriky, v částech Středního východu a v některých společenstvích imigrantů v dalších zemích. WHO odhaduje, že s následky procedury dnes žije asi 140 milionů žen a dívek po celém světě, z toho asi 92 milionů v Africe. Panuje mezinárodní shoda, že ženská obřízka je porušením lidských práv včetně práv žen a dívek, že je odrazem hluboce zakořeněné nerovnosti mezi pohlavími a že je formou diskriminace žen. Téměř vždy se provádí na dětech, čímž se porušují práva dětí. Zákrok je také porušením práva na zdraví, bezpečí a osobní integritu, práva nebýt mučen a podroben nelidskému nebo ponižujícímu zacházení a v případě fatálních následků zákroku také práva na život. Rezoluci o tom schválila v listopadu 2012 OSN.

Zdroj: Dámská obřízka


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP