Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

ORGÁNOVÉ HODINY

OBSAH

Orgánové hodiny pro ledviny

V čase mezi 17. a 19. hodinou jsou v činnosti ledviny. Velmi potřebné je vyloučit vše, co jim škodí, tuky, cukr, sůl, limonády, chemikálie, káva, alkohol, chlad, stresy. Vydatně pít.

Zdroj: Orgánové hodiny

Diskuze

V diskuzi PES ORGÁNOVÉ HODINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Javůrková.

Po selhání ledvin, je pes 1,5 roku na přísné vet.dietě. Má vliv na ledviny doba krmení?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pes orgánové hodiny

Kniha Orgánové hodiny – snadno a srozumitelně

V knize Orgánové hodiny představuje autor funkce jednotlivých orgánů a jejich spolupráci v lidském organismu. Pojem orgánové hodiny se opírá o tradiční čínskou medicínu. Vychází z předpokladu, že v lidském těle dochází ke každodennímu koloběhu energie. Jako známe střídání dne a noci, tak také každý orgán, a dokonce i každá buňka, se řídí vlastním časovým harmonogramem. V určitou denní dobu panuje v orgánových systémech obzvlášť silná aktivita, kterou později vystřídá důležitá klidová fáze. Pokud na tyto skutečnosti dbáme a respektujeme je, podporujeme tím své zdraví. Rytmus těla můžeme efektivně využívat také v práci a v soukromí, ale i při hubnutí, načasování podávání léků nebo absolvování jiných nejrůznějších terapií.

Zde můžete vidět cenu knihy Orgánové hodiny.

Zdroj: Orgánové hodiny

Diskuze

V diskuzi SALINICKÉ KLYZMA A JEHO UŽITI PŘED VYŠETŘENÍM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Richard.

Jak dlouho před vyšetřením (rektoskopie) si mám salinické klysma aplikovat, když pak musím jet 1,5 hodiny do nemocnice a tam třeba ještě čekat. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petr.

Stačí vzít 2 hodiny předem?

Zdroj: diskuze Salinické klyzma a jeho užiti před vyšetřením

Akupresura a orgánové hodiny

Akupresura je určena jako profylaktická metoda v přístupu k lidskému zdraví. Reguluje a vyrovnává proudění v energetických drahách, čímž pozvolným způsobem bez použití léků upravuje stav vnitřních orgánů, které jsou z nějaké příčiny ve stavu snížené funkce. Důvodem je optimální termín z hlediska možnosti nejvyšší účinnosti působení na jednotlivé dráhy za současného využít přírodních rytmů, fází měsíce a orgánových hodin každého klienta (tedy cirkulace bioenergie lidským tělem). U umění akupresury vše začíná a končí dotekem. Přesný dotek mění bioenergetické proudění, navozuje vnitřní klid a startuje v těle samoozdravné procesy.

Zdroj: Orgánové hodiny

Diskuze

V diskuzi JAK NA ČERVOTOČE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Paolo.

Mám menší skříňku, napadenou červotočem. Vzal jsem ji na dvě hodiny do sauny a vypádá to, že bude od těch potvor klid.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdenka.

Pořídila jsem si dřevěnou komodu z tmavého dubu, a zjistila jsem že je zezadu napadena červotočem . prosím o radu jak postupovat ,a čím.

Zdroj: diskuze Jak na červotoče

Biologické hodiny v těle ženy

Biologické hodiny v těle ženy vyjadřují její schopnost otěhotnět. Biologické hodiny neodpovídají vždy skutečnému věku. Každopádně každá žena by měla své biologické hodiny poslechnout, protože by mohlo dojít i k té skutečnosti, že už nikdy tato žena nebude mít možnost otěhotnět.

Zdroj: Biologické hodiny

Diskuze

V diskuzi BIOLOGICKÉ HODINY VNITŘNÍCH ORGÁNŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kaňková Šárka.

Dobrý den,
prosím vysvětlit pojem "obal srdce" a krev, není to srdce jako takové, co je to ten obal. Tělo by mělo mít od 19 hod do 21.hod večer aktivní právě obal srdce a krev, co se děje v našem těle. Od 21. hodiny jsou v provozu tzv. ohřívače těla. Co to znamená. Mám přítele, kterému se po 9 hodině večerní začlo ozývat srdce, zvýší se mu tlak na 170/91 /a zvýší se mu hodně tep. Už byl u kardiologa a srdce má prý v pořádku. Děkuji Š.Kaňková

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Biologické hodiny vnitřních orgánů

Biologické hodiny lidského těla

Biologické hodiny ukazují dobu, kdy je v činnosti, nebo naopak „odpočívá“ ten který orgán našeho těla. Je proto důležité znát tyto hodiny, abychom orgán, který má právě odpočívat, zbytečně nezatěžovali.

Zdroj: Biologické hodiny

Diskuze

V diskuzi DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bališa.

dnes se mně asi na půl hodiny stalo,že jsem viděla jakoby přes vodu a měla mírný tlak v oku.........nemá s tím někdo zkušenost? díky

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dotaz

Hřebíček v těhotenství

Bylinky v těhotenství a celkově bylinky, jakožto i farmaceutické léky obsahují účinné látky a působí na různé orgánové systémy lidského těla. Větší množství bylinek může v těhotenství svým účinkem působit negativně na matku nebo plod, může ovlivňovat tvorbu mateřského mléka a jeho chuťové vlastnosti. Některé bylinky v těhotenství je tedy potřeba užívat s mírou. Mezi ně patří i hřebíček vonný, který má dezinfekční a místně znecitlivující účinky. V těhotenství se dříve využívala jeho schopnost vyvolávat kontrakce.

Zdroj: Jak se dá použít hřebíček

Diskuze

V diskuzi KOŽNÍ KARLOVO NÁMĚSTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina.

Musím se objednat na vyšetření nebo mohu dojet bez obědnání.prosím jaké máte ordinační hodiny.Děkuji Beyerová jiřina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiřina.

Berete pacienty bez objednání? Pokud objednáváte tak objednat co nejdříve jsem osypaná a moc to svědí.Prosím o ordinační hodiny.tel723O25339

Zdroj: diskuze Fakultní nemocnice karlovo náměstí kožní ambulance

Biologické hodiny u muže

V případě mužů se biologické hodiny ozývají o něco později, nejčastěji mezi pětatřicátým a čtyřicátým rokem. To je muž na jakémsi komplexním vrcholu sil – je ještě dostatečně potentní, nechybí mu fyzická síla na výchovu dítěte a zároveň má v této době většinou už vybudované určité zázemí, stabilní zaměstnání a příjem, tudíž může roli otce plnit po všech stránkách.

Zdroj: Biologické hodiny

Diskuze

V diskuzi BIOLOGICKÉ HODINY A STÁRNUTÍ. CO NÁS ČEKÁ A NEMINE? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Junek.

:LY: :LY:Jsem rad že mohu vám říc že starí je takove jak se cít :oD

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: Biologické hodiny a stárnutí. Co nás čeká a nemine?

Biologické hodiny a touha po miminku

Tikání biologických hodin je přirozený jev, který přiměje ženu mít dítě v ten správný čas, je to jev, který zajišťuje přežití lidstva. U většiny žen se biologické hodiny ozvou někdy mezi dvacátým a třicátým rokem. V tomto období je žena nejvíce plodná a zároveň má dost sil na náročnou péči o miminko. Jsou také ženy, jejichž biologické hodiny mlčí, i když dávno překročily třicítku, nemá to však nic společného s tím, že by nemohly prožít plnohodnotný a krásný život podle svých představ, nebo že by s nimi nebylo něco v pořádku.

Zdroj: Biologické hodiny

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Dobrý den, mám se děsit? Objevila jsem to dnes z něčeho nic. 2 dny zpět jsem asi půl hodiny chodila v těsných botech
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Děsit se nemusíte, žádné nebezpečí z toho nehrozí, ale když budete dále nárazově používat těsné boty, bude se to opakovat a může se vám pod nehtem usadit plíseň, která by pak mohla zdevastovat vaše zdravé nehty.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom na nehtu

Orgánové hodiny – cviky

Harmonizační sestava cviků k aktivaci jednotlivých drah vychází z Makko-Ho cviků. Procvičování celé sestavy je nejvhodnější, protože přispívá k celkové harmonizaci. Tato cvičení se provádějí tak, že zaujmeme popsanou polohu a protáhnete se v ní, jak nejvíc můžete. Setrváte v protažení a pokusíte se v něm uvolnit. Čím více se uvolníte, tím více se protáhnete. Prodýchejte a pomalu se vracejte do výchozí polohy.

Meridián Plíce: Tento cvik se může cvičit i ve stoje. Za zády zaklesněte palce do sebe, co nejvíce se snažte zapažit s nataženýma rukama. V tomto protažení setrvejte a uvolněte se v něm. Soustřeďte se na nádech do hrudníku, prociťte naplnění plic i celého těla. Prodýchejte dráhu z hrudníku po vnitřní straně paže k palci.

Meridián Tlusté střevo: Za zády propleťte prsty a propněte ukazováky, v předklonu zapažte ruce co nejvýše. Soustřeďte se na výdech a uvolnění v horních i dolních končetinách. Kdo nemůže zpočátku provádět předklon, protahuje paže co nejvíce do zapažení, zvedá je nahoru a současně se protahuje do hrudního záklonu. Důležité je propnutí paží v loktech.

Meridián Žlučník: Posaďte se s nataženýma nohama co nejvíce rozkročmo, a proveďte úklon se zapažením. Horní rameno tlačte dozadu. Prociťujte tah po straně těla.

Meridián Játra: Sedněte si roznožmo s nataženýma nohama co nejdále od sebe, záda rovně. Dle možností rovný předklon, prociťujte tah na vnitřní straně končetin.

Meridián Žaludek: Pro začátek je důležité procítit tah na přední straně těla i dolních končetinách. K protažení pro pokročilé slouží sed mezi paty, chodidla vytočit ven a položit se na předloktí.

Meridián Slezina: Kolena od sebe, ruce za záda, zakloňte se dle svých možností, vytrénovaní jedinci se položí až na záda, bedra i kolena na zemi.

Meridián Močový měchýř: V sedu natáhneme nohy, předkloníme se a chytíme rukama shora za chodidla, kolena zůstávají natažená. Zůstaneme v krajní poloze a prodýcháme. Prociťujeme svaly (dráhu) podél páteře a na zadní straně dolních končetin.

Meridián Ledviny: Záda srovnáme, hlava je rovně v prodloužení páteře, ruce na vnitřní straně chodidel, malíky směřují vzhůru (pokud to jde, je malík v bodě L1). Prociťujeme vnitřní stranu nohou a přední stranu trupu.

Meridián Srdce: V sedu, plosky nohou k sobě a paty přitáhneme co nejblíže k tělu. Prsty rukou obejmeme chodidla. Propneme paže a narovnáme páteř, prociťujeme vnitřní stranu paží k malíku.

Meridián Tenké střevo: Chodidla dáme dále od těla, hluboce se předkloníme. Prociťujeme a prodýcháme oblast lopatek a vnější stranu paží až k malíku.

Meridián Ochránce srdce: Sedneme si do tureckého sedu, narovnáme páteř a povytáhneme hlavu. Upažíme, dlaně vpřed a mírně nahoru. Prociťujeme vnitřní stranu paží až k malíku.

Meridián Trojitý ohřívač: Turecký sed, překřižte paže před tělem, dlaně položte na kolena a hluboce se předkloňte. Tlačte kolena proti dlaním. Prociťujte tah na vnější straně horních končetin od ramen k prsteníku.

Zdroj: Orgánové hodiny

Poradna

V naší poradně s názvem SVRAB, SEŽERE VÁS ZA ŽIVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mates.

Dobrý den někde jsem četl že svrab umře při teplotě 50° do 10 minut. Chci se teď zeptat pomohlo by k úplnému doléčení jít třeba na půl hodiny do 45° sauny???
Předem díky za odpovědi

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bohužel nepomohlo. Svrab sice nepřežije teploty nad 50 stupňů celsia, ale termoregulace vaší pokožky nedovolí její ohřátí na více než 40°C a to svrab nezabije, protože přežívá hluboko v kůži. Když se pokožka prohřeje na více než 40°C, tak dochází ke kolapsu a smrti. Takže v tomto případě by svrab přežil o něco déle než vy. Sauna opravdu na vyléčení svrabu nestačí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ako sa zbavit svrabu

Moučnivka v ústech

Moučnivka neboli soor je formou kvasinkové infekce, která postihuje ústní dutinu. Původcem tohoto onemocnění je kvasinka Candida albicans, která vyvolává i ostatní formy kandidóz, a to jak kožní, tak slizniční, případně orgánové. Soor se často objevuje u novorozenců a kojenců do jednoho roku života. Podstatnou roli ve vzniku této nemoci hraje imunitní systém, který mají právě nenarozené děti nedostatečně vyvinutý, rovněž chroničtí dospělí pacienti mívají imunitní systém oslabený.

Zde můžete vidět, jak vypadá moučnivka v ústech.

Na kvasinku Candida albicans zabírá látka vyráběná v ČR od roku 1950, a tou je nystatin. Nystatin má velkodistributor v ČR na skladě, ale v lékárnách jej nenajdete. Recept na tento přípravek vám musí předepsat lékař, s receptem jděte do lékárny a trvejte na tom, aby pro vás Nystatin objednali. Kdo jezdí do okolních zemí, může si Nystatin v lékárně koupit tam.

Zdroj: Moučnivka

Poradna

V naší poradně s názvem CARBOFIT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan.

Zdravím. Prosím, jak se má užívat Carbofit? Množství a kolikrát denně to vím, ale jde mi o to, zda s jídlem, po jídle nebo před jídlem, eventuálně s jakým předstihem? Děkuji.Milan.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Pro očistu těla dospělí užívají Carbofit 2 tablety denně, přičemž první tableta se užije 2 hodiny po snídani a další jídlo - oběd nebo svačina následuje hodinu po spolknutí Carbofitu. Druhá tabletka se užije dvě hodiny po obědě a další jídlo - svačina nebo večeře nasleduje hodinu po spolknutí tabletky Carbofitu. Při polykání Carbofitu by mělo být v žaludku prázdno. Tablety Carbofitu se zapíjejí čistou vodou bez bublinek v množství 300 ml.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Carbofit

Zavařování zabijačkové polévky

Tuto silnou polévku procedíme a horkou plníme do plechovek nebo předehřátých sklenic. Ve sklenicích necháváme 2 cm volné. Litrové sklenice sterilujeme 1 a 3/4 hodiny, 2 litrovky 2 a 3/4 hodiny. Spotřebováváme do 2 až 3 měsíců. Polévku můžeme zavařit rovnou i s kroupami, potom necedíme.

Zdroj: Zavařování vývaru

Lov podle východu a západu slunce

Doba zvěře je u nás dána zákonem. Lov je povolen od jedné hodiny před východem slunce do jedné hodiny po západu slunce. Netýká se to ale zvěře škodné z myslivosti a černé zvěře. U nich je lov povolen i během noci.

Zdroj: Východy a západy slunce

Za jak dlouho Fortrans působí

Účinek roztoku se dostaví během 1 hodiny.

Zdroj: Fortrans před kolonoskopií

Biologické hodiny vnitřních orgánů

Biologické hodiny ovlivňují i aktivitu jednotlivých tělesných systémů nebo orgánů našeho těla v průběhu celých 24 hodin.

  • 23.–1. hodina – začíná pracovat žlučník
  • 1.–3. hodina – aktivují se játra
  • 3.–5. hodina – vrcholí činnost plic, ledviny jsou v klidu, prakticky přestávají vylučovat; dochází k maximální spotřebě kyslíku, látkové výměně, sycení mozku
  • 5.–7. hodina – v nejvyšší činnosti je tlusté střevo
  • 7.–9. hodina – dostává se do činnosti žaludek
  • 9.–11. hodina – v činnosti je slinivka břišní a slezina, kolem 11. hodiny nastává dopolední výkonnostní vrchol
  • 11. –13. hodina – doba aktivní činnosti srdce; kolem 13. hodiny dochází k náhlému pocitu únavy a poklesu výkonnosti
  • 13.–15. hodina – v nejvyšší činnosti je tenké střevo, začíná se zvyšovat fyzická aktivita
  • 15.–17. hodina – nejvíce pracuje močový měchýř
  • 17. –19. hodina – v činnosti jsou ledviny
  • 19. –21. hodina – nastává druhá perioda činnosti našich orgánů; do činnosti se dostává obal srdce a krev
  • 21.–23. hodina – doba činnosti ohřívačů těla, tělo se připravuje na spánek

Zdroj: Biologické hodiny

Pěstování in vitro

Rostlinný materiál lze mimo přirozených podmínek pěstovat také v různých umělých podmínkách. Jednou z těchto možností je kultivace za specifických podmínek v uzavřených (nejčastěji skleněných) nádobách, umožňující mimo pěstovaní celistvých rostlin také pěstovat jejich oddělené části. Odtud pocházejí i názvy těchto kultur. Kultury in vitro se pěstují ve skle. Podle stupně organizovanosti lze rozdělit tyto kultury na orgánové (kultivované kořeny, stonky, listy, části květenství), tkáňové (soubory buněk) a buněčné (jednotlivé buňky, buněčné suspenze).

Možnost takto kultivovat rostlinný materiál vychází z faktu, že rostliny disponují vysokou regenerační schopností, která souvisí s možností obnovit buněčné dělení i u buněk somatických. Díky těmto vlastnostem se mohou rostliny vegetativně množit anebo nahrazovat poškozené orgány. Tato schopnost je založena na totipotenci rostlinné buky. Téměř každá živá buňka rostlinného těla (i buňka plně diferencovaná) totiž obsahuje kompletní genetickou informaci, kterou je potenciálně schopná realizovat.

Takto pěstované rostliny zaručují, ž si do akvária nedonesete žádné škůdce, plísně, řasy ani šneky.

Zdroj: Šípatkovec jemný

Biologické hodiny

Během života prochází lidské tělo různými etapami. Víte, co se děje v organizmu když je nám 20, 30 a nebo 70 let? A proč někdo ve čtyřiceti vypadá o dvacet let starší a naopak, někomu byste v padesáti hádali o deset let méně? Jinými slovy – všichni stárneme rozdílným způsobem, ale za mnohé si můžeme i sami. Někteří vědci se domnívají, že organizmus je jen živá schránka pro přenos a odevzdání genetické informace našim potomkům a naše pocity a touhy jsou jen vedlejším „neužitečným“ produktem. Což znamená, že pro naši planetu je důležité jen zachování života. Není právě tohle důvod, abychom si život opravdu užili?

Zdroj: Dokonalý manévr: biologické hodiny u žen a mužů


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Fábryová

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Michal Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP