Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

OTCOVÉ PONOŽKY

OBSAH

Octové ponožky

Octové ponožky jsou účinné na vysoké horečky u dětí (39 °C a více). Octové zábaly se mohou použít i při medikaci.

Návod na přípravu

Vlněné ponožky namočte do studeného octového roztoku (šest lžic octa na půl litru vody). Ponožky vyždímejte a oblékněte si je. Přes ně si natáhněte suché ponožky a jděte si lehnout. Asi po dvaceti minutách zábal vyměňte. Ponožky jsou výborné i pro malé děti, u kterých se moc nedoporučují zábaly.

Na zábaly lze použít obyčejný ocet nebo jablečný 5% ocet. Vhodný je také bezinkový ocet: Utrhnete 2 –4 kusy bezinkových květů, dáte je do 1 litru jablečného 5% octa a pevně zavřete. Necháte „uzrát“ na sluníčku asi 14 dní.

Jak dlouho ponožky nosit

Po 20 minutách působení zábal vyměňte.

Efekt

Snížení horečky o jeden stupeň.

Zdroj: Zábaly proti horečce

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOCI PODLE NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza Petakova.

Hezky den, po odstraneni gel laku jsem si vsimla na palci hnede skvrny. Nevite co by to mohlo byt? Nutno podotknout ze sportuji a take chodim v pohorkach ale toto jsem jeste nemela. Dekuji za radu! Tereza
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Shodou okolností se vám při některém z výletů nashromáždila ponožka do prostoru, který máte mezi palcem a druhým prstem. Poté při chůzi docházelo k otlakům v neobvyklých místech, kde na to nejsou připraveny jemné žilky a ty popraskaly a vyteklo z nich trošičku krve. Krev se časem srazila a obarvila prostor tak, jak to nyní vidíte. Zamyslete se nad materiálem, ze kterého máte své ponožky do pohorek. Vybírejte ponožky tip top a volte umělá vlákna.
Nyní bude třeba počkat, než dojde ke vstřebání a tím zmizí i skvrna pod nehtem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tmavy pruh pod nehem

Vyhřívané ponožky

Vyhřívané ponožky vydrží hřát nohy až 16 hodin. Jsou teplé, měkké a prodyšné. Vybrat si můžete dle ceny a velikosti ze stovky nabídek.

Zdroj: Vyhřívané oblečení

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁPACH VLASŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Elen.

Dobrý den,
mám vlasy po trvalé ondulaci, bohužel se nedokážu zbavit zápachu na vlasech. Mokré vlasy smrdí jak stuchlé ponožky!
Prosím o radu.
Děkuji Elen

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Po trvalé ondulaci někdy ve vlasech zůstanou malé škvírky, ve kterých se pak hromadí kožní tuk, zbytky chemikálií po trvalé a úlomky vlasového stvolu. Tento substrát po navlhčení ožije a začne se tvořit zápach. Zkuste vlasy umýt jedlou soudou rozmíchanou v malém množství vody a po opláchnutí aplikujte kvalitní balzám na vlasy, který už neoplachujte.

Zdroj: diskuze Zápach vlasů

Recept na octový zábal

Postup:

  • Připravte si studený octový roztok – z 0,5 l vody a 6 polévkových lžic octa.
  • Nachystejte si pravé vlněné ponožky.
  • Naložte ponožky do octového roztoku.
  • Nechejte ponožky v roztoku alespoň 20 minut.
  • Vyjměte a vyždímejte ponožky.
  • Nasaďte si octové ponožky a přetáhněte přes ně obyčejné suché.
  • Nechejte si obklad cca 30–40 minut.
  • Poté stejným postupem připravte druhý a třetí obklad.

Tři série octových zábalů na nohy by měly stačit. Ocet je tradiční a velmi účinné antiseptikum, působí silně protizánětlivě a příjemně chladivě.

Zdroj: Octový obklad na otok

Poradna

V naší poradně s názvem PUCHYRE NA CHODIDLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenek.

Dobry den ,

mam dotaz,
jsem diabetik na inzulinu a pred tremi dny jsem si na plazi u more protrel chodidlo az se vytvoril dost velky puchyr ktery praskl ...
je lepsi ranu ocistit, namazat masti a nasledne zalepit a nebo nechat otevrenou na vzduchu ?
bohuzel si ted nemohu dovolit delasi dovolenou, takze potrebu poradit co je lepsi moznost, kdyz nohy musim pouzivat ... Diky za radu Zdenek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Udržujte poranění v čistotě a v suchu. Pod náplastí by se to pařilo a vznikaly by zde choroboplodné mikroorganizmy. Pečlivě vyměňujte ponožky a kontrolujte stav hojení. Kdyby se to zanítilo, tak použijte višněvského balzám a lehce to ofačujte. Když se to do 10 dnů nezahojí, tak běžte na kožní.

Zdraví Cempírek

Zdroj: diskuze Puchyre na chodidle

Drdol z ponožky

Z ponožky vykouzlíte pomůcku na romantický drdůlek. Potřebujete 1 vyšší froté ponožku. U ponožky ustřihnete špičku, zhruba 1/3. Takto připravenou ponožku srolujete do kroužku. Tento kroužek použijete jako podložku pro drdol. Na culík natáhnete kroužek z ponožky, rozprostřete vlasy po ponožce a upevníte je slabou gumičkou. Přebývající vlasy otočte okolo drdolu, připněte sponkou a upevněte k hlavě vlásenkami. Celý účes zafixujte. Vlasy na kovové drátěnce velmi dobře drží.

Zdroj: Návod, jak udělat drdol

Diskuze

V diskuzi POCENÍ NOHOU A ZÁPACH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Georg.

Je to hloupost, co zde popisujete-reklama na výrobky a útok na Vaše kapsy.
V mládí jsem měl problém stejný a řešení je pouze v uvažování člověka a změnách v životním stylu.

- změna ponožek pouze bavlněné či froté a žádné (PES i silon) jsou neprodyšné a zvyšují pocení. Při fyzické zátěži používám silné frote/zimní do kterých vsypávám dětský pudr.

- změna obuvi-žádná China, ale semiš či kůže se stélkami odvádějícími vlhko

- nejdůležitější je výměna ponožek několikrát za den např. ráno/odpoledne po práci či koupeli v zaměstnání a doma při relaxaci s manželkou po zaměstnání

- dodržovat základní hygienické návyky a koupel (žijeme v 21. století a ty zvyky chlapů co musí smrdět-odmítám/žijeme s manželkami (princeznami) a ty si zaslouží naší lásku a ohleduplnost svědomím, že nežijí s čuníkem.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel ZlatoX.

Je pitomost myslet si, že když někdo trpí nadměrným pocením nohou, tak ho spasí ponožky z jiného materiálu. Pokud chcete pocení vyřešit, potřebujete něco opravdu účinného jako např. Electro Antiperspirant, viz www.iontoforeza.cz/n…

Zdroj: diskuze Pryč s pocením nohou

Octové obklady na teplotu

Do obyčejné chladné vody kápněte trochu octa (je to vlastně kyselina, tak radši menší koncentraci, přidat se dá vždy), v roztoku vymáchejte ponožky, trochu je vyždímejte a navlékněte, to samé proveďte i s rukama. Když ponožky převezmou horkost, znovu je vymáchejte v roztoku a navlékněte.

Ocet je tradiční a velmi účinné antiseptikum, působí silně protizánětlivě a příjemně chladivě. Stejně jako tvarohové zábaly snižují také „octové ponožky“ horečku. Za dvě hodiny se tělesná teplota díky zábalu sníží přibližně o jeden stupeň.

Zdroj: Octový zábal

Diskuze

V diskuzi POPRASKANÉ PATY BABSKÉ RADY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Richard.

Popraskané paty nemám protože o svoje chodidla se starám celkem pečlivě ale
v rámci prevence lehce namažu svoje paty klasickým měkkým lehce roztíratelným taveným sýrem a navléknu silikonové ponožky na paty a nosím asi půl dne. Potom chodidla opláchnu vodou a natřu hydratačním krémem na nohy.Napsal jsem svůj příspěvek jak to třeba dělám já tak že se mnou tady nemusí nikdo souhlasit.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Popraskané paty babské rady

Octové ponožky

Octové ponožky jsou starou radou našich babiček na vysoké horečky (39 stupňů a více). Používají se tehdy, pokud jste podali dávku léku a další dávku léku je možné dát až po několika hodinách, a horečka mezitím znovu stoupne nebo neklesá.

Účinky

Octové ponožky vytahují horkost z těla.

Návod

Ponožky namočíme do octa, vyždímáme a navlékneme na nohy. Tento postup je vhodný u malých dětí, u nichž se nedoporučují zábaly. Lze použít obyčejný ocet, případně jablečný 5% ocet. Vhodný je také bezinkový ocet.

Jak často používat

Octové ponožky používejte pouze u vysoké horečky, která po podání léků neklesá anebo stoupá. Nevystavujte malé dítě dlouhodobému působení vysokých teplot. Pokud horečka neklesá, okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc.

Jak dlouho je používat

Octové ponožky nebo octový obklad slouží ke krátkodobému použití. I tak mějte na paměti, že kvasný ocet odvápňuje kosti, takže všeho s mírou a nenechávejte zábal moc dlouho.

Zdroj: Octový zábal

Diskuze

V diskuzi TVRDÉ PATY DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena.

Já si přes léto velmi často na paty naplácám jakýkoliv krém, např. za 40 kč z Penny celkem velká kulatá krabička. Ne jen namazat, ale udělám slabou vrstvu, překryju gázou a natáhnu ponožky. Paty mám do rána jak mimino. Přes zimu udržuju, tak jednou za 3-4 dny. Pokud Vám už paty praskají, můžete si za to sama. Na to, aby jste měli paty hezké, nejsou potřeba žádné drahé speciální masti a okrajovátka, stačí si o paty pečovat, jako o obličej a ruce.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Tvrdé paty diskuze

Co je testosteron

Testosteron je hormon, který se tvoří v mužských varlatech, kde stimuluje produkci spermií, podporuje mužskou sexuální touhu, a také pomáhá budovat svalovou a kostní hmotu. Produkce tohoto hormonu přirozeně klesá s věkem, ovšem jen velmi pozvolna. Za posledních dvacet let mužům testosteronu výrazně ubývá. Vědci netuší proč, ale dnešní mladí muži ho mají v krvi mnohem méně, než ho měli ve stejném věku jejich otcové. Na homosexualitu výška hladiny testosteronu nemá vliv. Jinými slovy, to, že má muž málo testosteronu, neznamená, že má homosexuální sklony.

U žen je testosteron produkován vaječníky, v nadledvinách a v periferních tukových tkáních. Jeho koncentrace v séru u žen je desetkrát nižší než u mužů. Obdobně jako u mužů, i u žen se testosteron v séru vyskytuje především ve formě vázané na SHBG (sex hormone binding globulin).

Zdroj: Jak snížit hladinu testosteronu u žen

Diskuze

V diskuzi RECENZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Používal jsem omega forte již před dvěma roky.Nejdříve po sprchování mně svědilo celé tělo.Když jsem přestal kapsle brát tak svědění přestalo.Po nějaké době se mi na nohách objevily tmavší ohraničené pruhy (jako ponožky) které postupovali směrem vzhůru.Po čase se mi rozptýlily po celém těle.Na rukách od dlaní k loktům mám tmavé fleky které po přiložení ruky pálí.V tříslech a v pase mám tmavě hnědé pásy.Nevím tedy co je na tomto rybím tuku dobré.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milena.

Mám stejné zkušenosti jako pan Petr ze dne 5.3.2019. Proto tuku OmegaMarine Forte +nevěřím!

Zdroj: diskuze Omega marine forte diskuze

Ponožky proti pocení nohou

Na trhu se objevují stále nové a nové ponožky. Novinkou jsou ponožky s nanočásticemi stříbra, které má prokazatelné antibakteriální účinky. Tyto ponožky dokážou vstřebávat pot, likvidovat bakterie a eliminovat zápach nohou i po celodenním nošení. Zároveň slouží jako prevence plísní, mykóz a ekzémů. A navíc zbavují člověka pocitu studených nohou.

Opravdový komfort zaručí například „hybridní ponožky KEEN“. Dokonale izolují chodidla, vysoušejí boty, tlumí došlap a zabraňují otlakům. Perfektně anatomicky padnou, jsou od paty až po palec bezešvé a mají speciální změkčené zóny.

Absolutní novinkou a spíše vtipem jsou vyhřívané ponožky vyrobené z vlněné tkaniny, která je vyztužená vodivými nekovovými vlákny. Jimi proudí elektřina z baterií umístěných v botě, takže ponožka je skutečně vyhřívána. Zásoba energie však stačí maximálně na čtyři hodiny.

A co vy, jaké máte vychytávky na pohlcení potu a pachu nohou?

Zdroj: Pocení nohou

Poradna

V naší poradně s názvem NEUROPATIE KONČETIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel PETR HRANICKÝ.

Dobrý den.Mám cukrovku již 20let,je mi 67 let a trápí mě nohy.Mám pocit jako bych měl malé ponožky,při chůzi mě bolí spodky nohou a mám u kotníku prasklinu,která bolí.Nohy každý den mažu zvláčňující emulzí a mám je pořád suché.Na levé noze mám na kůži fleky ze kterých mi mokvá lymfa.Když si to zavážu,tak za chvíli je obvaz mokrý.Teď docházím i na nefrologii,hrozí mi dialýza.Mám i dotaz,zdali bych měl i nárok na ZTP,jedná se mi jen o parkování,nebo v nemocnici kam jezdím je to daleko pěšky a já mám problém s chůzí.Děkuji.Hranický

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

O průkaz OZP (osoba se zdravotním postižením) můžete zažádat na pobočce Úřadu práce. Tam k tomu mají formulář, který vám pomohou vyplnit a rovněž vás poučí o dalším postupu. O rozhodnutí vám přijde vyrozumění na vaši adresu. Na průkaz OZP-TP byste mohl mít nárok z důvodu podstatného omezení funkce dolní končetiny. Tento stav lze považovat za podstatné omezení schopnosti pohyblivosti a orientace na úrovni středně těžkého funkčního postižení pohyblivosti a orientace, což jsou podmínky pro přiznání průkazu TP, který opravňuje parkovat na vyhrazeném parkovacím stání pro invalidy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Neuropatie končetin

Prevence puchýřů

  • Ujistěte se, že užíváte vhodnou obuv.
  • Chraňte nohy pomocí kvalitních ponožek nebo tejpů.
  • Pokud nosíte boty do terénu, ujistěte se, že jsou všechny švy v botě ploché. Pečujte o boty a nenechávejte je na radiátorech nebo v blízkosti topných těles, protože teplo způsobuje zmenšení boty a vyčnívání švů.
  • Udržujte nohy v suchu, protože mokré boty a ponožky způsobují puchýře mnohem rychleji.
  • Pravidelně měňte ponožky a používejte na nohy krém proti pocení.

Zdroj: Zarudlé puchýře na nohou

Poradna

V naší poradně s názvem PROPADLÁ KLENBA NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den, na rehabilitaci, kam dochazim po operaci karpalniho tunelu mi řekl, že mohu mít propadlou klenbu, ráda bych věděla jestli existuje jiné řešení, než operace. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Propadlá klenba nohy se dá kompenzovat pomocí ortopedických vložek do bot. Ortopedické vložky do bot jsou vyrobeny na míru, přesně podle otisku chodidla. Na tyto vložky přispívá i zdravotní pojišťovna, když na ně dostanete předpis od ortopeda. Další a neméně účinné jsou cviky na zpevnění klenby, například obléknutí ponožky bez rukou, jen s pomocí druhé nohy. Nebo psaní písmen tužkou zastrčenou mezi prsty u nohou a s oporou na patě. Taktéž masáž chodidel pomocí šlapání na tenisový míček. Poraďte se o tom se svým lékařem - ortopedem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Propadlá klenba nohy

Vyhřívané ponožky pro dospělé na alkalické AA baterie

Vyhřívané ponožky jsou na AA baterie. Vyhřívané ponožky se hodí na mnoho použití. Pro zimní sporty, pro turisty, lovce, vojáky, členy bezpečnostních agentur, kteří musí stát v chladu na jednom místě a podobně. Ponožky nejsou logicky vhodné pro dlouhé pochody, kdy se člověk zahřeje pohybem, ale spíše pro aktivity, kdy stojí na místě nebo nehýbe nohama.

Vyhřívané ponožky jsou pratelné, bezpečné, disponují 3D stereoskopickým vyhříváním s infrazářením, jsou pružné a pevné. Mají kapsičku na baterii, která je snadno dostupná, kdykoliv můžete vyhřívání zapnout i vypnout. Napájecí vodič je uschován ve vodicím tunelu, takže jej ani neucítíte. Vytápěcí element je zapuštěn v látce. Vytápění je soustředěno na nejdůležitější místo, a to do oblasti prstů.

Velikost je univerzální pro dospělé – od paty po špičku je to 23,5 cm, od paty směrem k holeni pak 30 cm. Ponožky jsou z pevného, ale pružného materiálu: 80% bavlna, 17% PE, 3% Spandex, zevnitř s froté strukturou.

Vyhřívané ponožky se velmi dobře hodí pro zimní sporty, pro jedince, kteří pracují v chladném prostředí, vojáky, nebo ty kteří musí stát v chladu na jednom místě a podobně.

Vyhřívané ponožky na AA baterie – správné použití:

  • Vyhřívané ponožky mají udržovat nohu v příjemném teple, nikoliv horku, potom může dojít k přílišnému pocení nohou, a to není žádoucí.
  • Používejte vytápění jen v mrazivém či hodně chladném počasí, když cítíte zimu.
  • Maximálního efektu dosáhnete častým zapínáním a vypínáním ponožek.
  • Nohy nepřehřívejte.
  • Mějte po ruce náhradní baterie.
  • Při nazouvání ponožek postupujte opatrně, netahejte za obrubu.
  • Perte v ruce v teplé vodě s trochou mýdla.
  • Jemně vymačkejte vodu – neždímejte.
  • Neperte v pračce.
  • Nechte řádně vyschnout.
  • Do každé ponožky patří 2 alkalické AA baterie (jsou součástí balení). Nové alkalické baterie vydrží vyhřívat ponožky cca 3 hodiny.
  • Nabíjecí baterie můžete také použít, ale délka používání se snižuje.

Obsah balení: 1 pár ponožek (2 kusy), 4x tužková baterie AA

Zdroj: Vyhřívané oblečení

Diskuze

V diskuzi PLÍSEŇ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milada.

Tak mohu říci, že dodržuji veškerá hygienická doporučení a rozhodně s nikým nesdílím boty a ponožky - to mě i trochu rozesmálo, a přesto se mi plísně pořád vrací. Mastičky mám vyzkoušené snad všechny možné na trhu, zabírají dobře, ale jen na léčbu, ne jako prevence. Ptala jsem se taky na prevenci a doktor mi doporučil, že si mám koupit výživu na nehty, že by měla nehty i lůžka posílit a měly by být odolnější. Koupila jsem si teda donnu nails, protože mi v lékárně tvrdili, že je jedniná jen na nehty a je to opravdu lepší. Ještě nejsem úplně vyléčená, ale beru je teprve chvíli, ale i tak je to mnohem lepší.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel HonzazMoravy.

Kup si borax na fichema.cz, užívej vně i vnitřně. Vygoogluj boraxová konspirace. Zdraví H.

Zdroj: diskuze Plíseň

Recept na octový obklad

Na horečku I: Smíchejte stejné množství studené vody a octa a do takto připravené tekutiny namáčejte kapesníky. Nemocnému je přiložte na plosky nohou a na dlaně a přikryjte je dalším kusem látky. Nechte obklady působit několik minut a poté je znovu namočte. Postup můžete opakovat několikrát denně.

Na horečku II: Vlněné ponožky namočte do studeného octového roztoku, který připravíte ze šesti lžic octa a půllitru vody. Ponožky vyždímejte a oblékněte si je. Přes ně natáhněte suché ponožky a lehněte si. Po dvaceti minutách zábal vyměňte.

Na otok: Smíchejte jeden díl teplé vody s jedním dílem octa a do tohoto roztoku namočte čisté kousky látky. Vymačkejte z nich tekutinu a přiložte je na kotníky a zápěstí. Obklad nechte působit. Tuto proceduru opakujte, dokud otok neustoupí.

Zdroj: Octový obklad

Co pomáhá proti pocení

Větší potivost chodidel způsobuje přemnožení bakterií, které vydávají nepříjemný zápach, podobný jako při výrobě sýrů. Častější mytí nohou pocení alespoň krátce zažene, ale ne vždy je možné se tak často umývat. Proto je zde několik základních pravidel:

  • Střídejte ponožky (klidně několikrát za den, můžete si několik párů s sebou nosit do práce, na výlety, do školy).
  • Noste bavlněné ponožky, ne z umělých materiálů.
  • Nenoste v teplém počasí silonové punčochy a ponožky.
  • Pokud je teplo, snažte se nosit neuzavřené boty.
  • Noste koženou obuv a boty často střídejte.
  • Kupte si do bot vložky s aktivním uhlím.
  • Nestříkejte do bot žádné voňavky a deodoranty, pach se pouze smísí.
  • Vyzkoušejte některé z přírodních oplachů chodidel, například z kamence, hypermanganu, černého čaje, bezu, mateřídoušky, dubové kůry, případně octové vody.
  • Používejte zásypy (dbejte na to, aby byl zásyp aplikován pouze na suchou, nikoli zpocenou nohu).
  • Pokud je to možné, vyperte boty občas v pračce.

Samozřejmě je možné zkusit i spreje a různé masti na nohy, ale z reakcí v diskusích vyplývá, že tyto přípravky nejsou příliš efektivní. S vložkami do bot s aktivním uhlím jsou naopak vesměs zkušenosti dobré. Vyzkoušet můžete i speciální ponožky s částicemi stříbra, které mají eliminovat vlhkost.

Zdroj: Pocení nohou

Rady na snížení horečky

  • Ke snížení vysoké teploty zkuste použít studené zábaly. Tělo zabalte do mokrého prostěradla, přes to suchou osušku a překryjte peřinou. Po chvíli osprchujte, osušte a opět uložte do postele.
  • Ve čtyřech litrech vody vařte 10 minut hrst dubové kůry. Přidejte 2 lžíce soli a v odvaru koupejte 20 minut nohy.
  • Těstíčko z režné mouky a vody natřete na čtvercovou látku a zabalíte do něj chodidla až po kotníky. Většinou Když těstíčko vyschne a drolí se, je už většinou horečka pryč.
  • Možno použít i octový roztok, do kterého namočíte plátýnko a jím obalíte kotníky a zápěstí.
  • Bavlněný šátek namočený do studené vody vyždímejte a oviňte kolem lýtek. Ničím nepřikrývejte, jinak by se teplo hromadilo. Asi po 30 minutách je zábal tak teplý, že ho můžete vyměnit za nový.
  • Pro snížení horečky si přikládejte na hlavu a plosky nohou tvaroh, který horkost vytáhne.
  • Vlněné ponožky namočte do studeného octového roztoku (šest lžic octa na půl litru vody). Ponožky vyždímejte a oblékněte si je. Přes ně si natáhněte suché ponožky a jděte si lehnout. Asi po dvaceti minutách zábal vyměňte. Ocet je velmi účinné antiseptikum, působí silně protizánětlivě a příjemně chladivě. Stejně jako tvarohové zábaly, snižují také octové ponožky horečku. Za dvě hodiny se tělesná teplota díky zábalu sníží přibližně o jeden stupeň.

Zdroj: Rady jak na horečku

Jak se vyhnout plísni nehtů na nohou

Pokud jste trošku zruční a informovaní o plísni nehtů, tak jste dobře připraveni k léčbě plísňové infekce. Zde je pár dobrých tipů, jak se dá zabránit plísňové infekci:

  • Při návštěvě bazénu nebo sauny vždy používejte proti plísni nehtů pantofle.
  • Nezapomeňte na důkladné osušení pokožky mezi prsty, tím se dá také zabránit vzniku plísně na nehtech.
  • Pro zničení plísně perte ručníky, rohožky z koupelny, ponožky při teplotě nad 60°C.
  • Proti plísni nehtů používejte vhodné a pohodlné boty, které mají prodyšný materiál, aby nevznikala akumulace tepla a vlhka.
  • Proti plísni nehtů noste ponožky z přírodních materiálů a každý den je měňte.
  • V létě choďte v otevřených botách na boso, protože to zajišťuje dobrý krevní oběh a udržuje pokožku v suchu, což zabraňuje výskytu plísní.
  • Aby se neudělala plíseň pod nehtem, tak je důležité nehty pravidelně stříhat a čistit alespoň jednou do týdne.

Zdroj: Jak bojovat s plísní nehtů na nohou

Jak to dělají Kluci v akci

I když „kluci v akci“ v televizních pořadech navařili spoustu zajímavých jídel, recept na hovězí líčka v originální podobě na internetu nenajdete, je zde jen množství modifikací. K použití uvádíme originál od Romana Pauluse.

Kluci v akci je zábavný seriál o vaření, který se vysílal od září 2005 a vůbec se za tu dobu neokoukal. Mezi televizními diváky byl velmi populární, a to hlavně díky jeho protagonistům, zručným kuchařům Filipu Sajlerovi a Ondřeji Slaninovi. Za těch 10 let jsme díky nim mohli u televizní obrazovky vidět spoustu zajímavostí, a nešlo vždy jen o kulinářské zážitky. Třeba při cestování po krásných místech naší země nebo při návštěvách mnoha exotických zemí. Tam všude vařili, předávali nám své kuchařské zkušenosti, nechali nás nahlédnout do chutí a vůní exotických jídel. Nebo jsme se mohli inspirovat monotematickými cykly z české kuchyně, například Domácí pečení, Česká klasika, Úsporné vaření, Vánoční sladkosti a mnoha dalšími.

Filip Sajler má za sebou kromě jiného praxi ve špičkových restauracích v České republice, USA, Německu a Singapuru. Získal řadu ocenění z mezinárodních kuchařských soutěží, v průběhu českého předsednictví EU v Bruselu vařil pro významné evropské politiky, evropské premiéry a v neposlední řadě vařil nebo připravoval catering pro známé hvězdy showbusinessu a sportu, jako je třeba Madonna, John Malkovich, Tiger Woods, David Copperfield a další.

Ondřej Slanina vystudoval Školu hotelnictví a gastronomie hotelu International, pracoval v prestižních restauracích jako šéfkuchař a od roku 2003 sbírá medaile a kuchařská ocenění u nás i ve světě. Oba jsou i přes své mládí v kulinářském světě velmi úspěšní. V soukromí jsou dnes již oba otcové rodin, ve volném čase sportují, věnují se golfu, automobilům.

Zdroj: Jak dělají hovězí líčka na červeném víně Kluci v akci

Octové obklady na teplotu

Octové obklady se používají běžně. Jedná se o postup, který se předává z generace na generaci. Dítě má vysokou teplotu a my přemýšlíme, jak nejrychleji zakročit. Vzpomeneme si, co nám dávala maminka, potažmo babička – přece octový zábal nebo „octové ponožky“. A ve většině případů to zabralo.

Zdroj: Octový zábal


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP