Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

PUCHÝŘKY NA ZÁDECH

OBSAH

Ztráta pigmentu projevující se bílými fleky je onemocnění, při kterém se některým lidem mění barva kůže na různých místech těla, kdy zesvětlá, až je křídově bílá. Tato nemoc trápí asi 1 až 4 procenta obyvatelstva bez ohledu na pohlaví a rasu. Může vzniknout v jakémkoliv věku, ale nejčastěji to bývá v mládí. U 50 procent se objevuje do 20. roku. V dávných dobách bylo vitiligo často zaměňováno s leprou.

Zdroj: Ztráta pigmentu, bílé fleky

Poradna

V naší poradně s názvem BRADAVICE NA ZÁDECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Dobrý večer potřebovala bych poradit na zádech mám bradavici.Můj syn mi d o ní rejpl nechtem a začala mi bolet .Když ležím tak mě překáží a bolí.Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Normálně zajděte na kožní. Tam vám bolestivý útvar vyšetří a poví vám postup k odstranění. Když to překáží a bolí, tak vám odstranění uhradí vaše zdravotní pojišťovna.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bradavice na zádech

Potničky u dětí

Tím, že je kůže novorozenců, kojenců a dětí velmi jemná a citlivá, je i náchylná ke kožním projevům a snadno se na ní tvoří puchýřky či vyrážky. Povrchní drobné čiré puchýřky připomínají kapky vody a snadno praskají. Vyskytují se téměř všude, tudíž i na zádech.

Příčiny

Termoregulace a funkce potních žláz jsou u dětí snížené a funkce mazových žláz naopak zvýšená, nadto je kůže novorozenců a kojenců velmi jemná a nesmírně citlivá na zevní podněty, tudíž také snadno náchylná ke kožním infekcím.

Zdroj: Potničky na zádech

Poradna

V naší poradně s názvem PLÍSEŇ NA KŮŽI NA ZÁDECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Romana.

Potřebuji poradit s plísní na zádech. Objevila se u u mého otce, který je nyní trvale na lůžku. Bojim se, aby se mu to nerozmokvalo a netrpěl.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U ležících pacientů se tyto problémy řeší omytím mýdlem, důkladným osušením a závěrečným natřením krémem Clotrimazol AL. Při této léčbě by měly tyto problémy do tří dnů začít mizet. Je to velmi častý a obvyklý problém například u lidí po infarktu na JIP.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Plíseň na kůži na zádech

Vodnaté puchýřky na rukou u dětí

Vodnaté puchýřky na rukou dětí mohou být projevem infekce, alergie, podráždění nebo poleptání.

Příčiny

Vodnaté puchýřky na rukou často doprovázejí mykózu. Pokud tomu tak je, je lepší navštívit kožního lékaře, který zhodnotí stav dítěte a rozhodne o případné léčbě.

Léčba

Jako první pomoc můžete zkusit jednak koupel ve vodě s octem (6 lžic na 1 l vody), jednak krém Canespor. Pokud tento postup nebude úspěšný, navštivte dermatologa.

Zdroj: Vodnaté puchýřky na těle

Diskuze

V diskuzi JAK SI PORADIT SE SVĚDĚNÍM KŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan.

Dobry den mám pořád svědění těla nejvic na zádech a na nohou , sem ohlupacenej na zádech i na prsou a břiše a jednou začas si to oholim nevím jestly to muže bejt od toho děkují za odpověd

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak si poradit se svěděním kůže

Uhry na zádech

Akné na zádech může být závažnější a nepříjemnější formou, než je akné na obličeji. Zádové akné bývá často cystické, což znamená horší formu akné, která zanechává na pokožce nevzhledné jizvy. Navíc je ztížena lokální léčba, protože na zádech je problém s aplikací přípravků na akné. Obvykle je nutná asistence druhého člověka.

Akné na zádech je způsobeno zanesenými póry. Póry jsou ucpány v případě, kdy se na pokožce tvoří příliš mnoho mazu. K tomu stavu dochází v největší míře v období puberty, když se póry zanesou mazem. Akné na zádech může být obzvláště těžké, protože je na zádech více mazových žláz a kůže je silnější, což vede k vyšší odolnosti pupínků vůči léčebným prostředkům. Projevy akné na zádech mohou být způsobeny stresem, geneticky, případně díky hormonálním změnám. V každém případě hraje velkou roli psychika. V momentě, kdy se začnete pupínky velmi trápit, dojde obvykle ke zhoršení stavu. Léčba akné na zádech je prováděna pomocí léků na předpis. To vyžaduje návštěvu dermatologa a pečlivé vyšetření. U méně závažných projevů akné si vystačíte s domácí léčbou. Účinný prostředek na léčbu akné na zádech by měl obsahovat benzoyl peroxidu. Při užívání takových přípravků je však třeba mít na paměti, že zanechávají skvrny na oblečení. Při aplikaci buďte tedy velmi opatrní. Další možností domácí léčby akné na zádech jsou přípravky obsahující kyselinu salicylovou. Vzhledem k tomu, že je kůže na zádech mnohem silnější a odolnější, můžete prostředky i kombinovat. Zarudnutí či podráždění kůže v tomto případě nehrozí.

Uhry na zádech foto

Zde můžete vidět, jak vypadají uhry na zádech.

Zdroj: Uhry

Diskuze

V diskuzi AKNÉ NA ZÁDECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Zbavila jsem se akné na zádech jediné za pomoci přípravku Tercon Skin Care, nic jiného mi nepomohlo.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Akné na zádech

Doporučení

Na trhu existuje několik tradičních výrobků na léčbu akné, je tedy potřeba při léčbě vyzkoušet, které léky budou vyhovovat právě vašemu typu pleti, zjistit, který přípravek bude pro vás nejúčinnější.

Zdroj: Jak se zbavit akné na zádech

Poradna

V naší poradně s názvem PO LÉTĚ BILE FLEKY NA ZÁDECH. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bures Josef.

Dobrý den.Po létě se mi udělali bile fleky na zádech. Občas jsou mírne zarudle a svědí. Co to muže být. Díky za odpoved
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejspíše jste se nakazil kvasinkovým onemocněním s názvem pityriasis versicolor. Toto onemocnění se přenáší zejména ve veřejných akvaparcích a plovárnách. Přenos proběhne kontaktem s nemocným a nebo s povrchem, kterého se nemocný dotýkal (lehátko, ručník, křesílko, atd). Léčba není náročná, ale vyžaduje pravidelné nanášení léčivého krému Pevaryl na všechna ložiska dvakrát denně po dobu asi jednoho měsíce - do vymizení příznaků. Vyléčení je pak trvalé, dokud se znovu nenakazíte. Pevaryl krém je běžně k dostání v každé lékárně, ale jen na lékařský předpis. Předpis vám může vystavit praktický nebo kožní lékař.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Po létě bile fleky na zádech.

Potničky u dospělých – obrázky

Abyste mohli lépe posoudit, zda se u vás vyskytují právě potničky, zde je několik příkladů, jak vlastně vypadají.

Zdroj: Potničky na zádech

Poradna

V naší poradně s názvem OPALOVÁNÍ A BÍLÉ MAPY NA ZÁDECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Cesta k moři bude naopak pro vyléčení pityriázy prospěšná, protože kvasinky, které ji způsobují nesnášejí slunce a na přímém slunci, vlivem UV záření, hynou a kůže se dostává do normálního barevného a zdravého stavu. Slunce nevyvolává ani žádné vedlejší účinky u léku Micetal. Slaná mineralizovaná mořská voda v této léčbě také nesmírně a blahodárně pomůže.
Čeho se ve středomoří vyvarovat:
I přesto, že jsou přímé sluneční paprsky v tomto případě na léčbu pityriázy prospěšné, tak ve středomoří je nezbytně nutné používat krémy s ochranným faktorem SPF, podle vlastních zkušeností s vaším fototypem pokožky. Pokud máte blond vlasy, modré oči a pokožku spíše světlejší, která má sklony na sluníčku rychle zčervenat, tak před sluněním použijte ochranný faktor vyšší než 35 a každé dvě hodiny ochranný nátěr opakujte a v době od 10 do 16 hodin se na slunce nevystavujte. Pokud máte pokožku normální, která se dobře opaluje nebo jste již opálená z domova, tak používejte ochranný faktor 16, nejlépe krém DayLong a postupně, jak budete postupně hnědnout, můžete ochranný faktor snižovat až na 8. I pro normální pokožku platí, že není dobré ji vystavovat slunečním paprskům v době od 12 do 14 hodin, kdy svit slunce obsahuje nejvíce UV záření.
Po návratu domů se objednejte v diabetologické poradně a nechte si preventivně změřit krevní cukr, protože výskyt kvasinkových a plísňových onemocnění, se kterými asi máte zkušenosti i z minula, když máte doma běžně Clotrimazol, souvisí se zvýšenou hladinou cukru v krvi, což může být důležitým ukazatelem na počínající rozvoj cukrovky - diabetes mellitus a je nezbytné tuto nemoc buď vyloučit anebo ji začít rychle léčit.
Držím palce, ať se Vám dovča na Krétě bezvadně povede a vrátíte se domů svěží, šťastná a plná krásných dojmů z kolébky antické civilizace :-).

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pája.

Dobrý den,
moje plíseň po těle a nehezké bílé mapy na zádech po týdenním pobytu u moře a na sluníčku zmizely. Krásně se opálili a vyléčily :-)
Pokud tento problém někdo má, vřele doporučuji.
Hezký den. :-)))
P.

Zdroj: diskuze Opalování a bílé mapy na zádech

Komplikace

Pro většinu lidí s dyshidrózou jsou vodnaté puchýřky jen svědivá nepříjemnost. U jiných může bolest a svědění omezovat používání rukou nebo nohou. Intenzivní škrábání může zvýšit riziko rozvoje bakteriální infekce v postižené kůži.

Zdroj: Vodnaté puchýřky na nohou

Poradna

V naší poradně s názvem PUCHÝŘKY NA TĚLE DÍTĚTE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanka.

Vnučce se udělali nějake puchýře a nevím co to je od narozeni trpi na eksem ale toto nemela. Nemá někdo s timto zkušenost?
Děkuji

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na fotografii je vidět urtikaria, což je lékařský termín pro kopřivku. Kopřivka se projevuje jako červená, svědící, vyvýšená oblast pokožky. Nejčastěji je to kvůli nějaké alergii a vzhled není vždy stejný. Někdy může být kolem oblasti paže nebo nohou, jindy zas může být pouze na zádech. Velikost a tvary se také liší. U většiny případů mohou příznaky zmizet během několika dní nebo týdnů. Ale při vážném stavu to trvá i měsíce. Bližší informace o kopřivce se dozvíte zde: www.ceskaordinace.cz…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Puchýřky na těle dítěte

Potničky u dospělých

Drobné začervenalé pupínky o velikosti 1–3 mm se objevují nejčastěji tam, kde je teplé a vlhké prostředí, u dospělých i na zádech a v kožních řasách. Citlivá místa je proto nutné nechávat co možná nejvíce na vzduchu, aby kůže dobře dýchala.

Příčiny

Potničky se nejčastěji objevují:

  • při horečce;
  • po nošení nevhodného oblečení;
  • po pobytu v horkém prostředí;
  • po delší cestě autem v letních měsících;
  • v noci;
  • při zvýšené námaze.

Zda se jedná o potničky, poznáte velmi brzy, neboť se vyskytují jen krátkodobě, po vhodném ošetření mizí zhruba během 2 dnů. Máte-li pochybnosti o příčině vyrážky, navštivte lékaře, aby vyloučil jakékoliv infekční onemocnění, popřípadě ekzém.

Zdroj: Potničky na zádech

Diskuze

V diskuzi VODNATÉ PUCHÝŘKY NA NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk.

Již delší dobu se mi tvoří puchýřky které jsou podlité tekutinou která velmi často praskne a odtéká. Kožní lékařka mi doporučila na léčbu gázovým polštářkem IalugenPlus po této terapii se mi vše zhojí ale po několika dnech se zase tyto puchýřky objeví a je to velmi nepříjemné. Otékají mě kotníky na obou nohách. Mám chronickou obstrukčí nemoc, a diabetes druhého typu. Jak bych měl pokračovat v léčbě?
Zdeněk Kopeček Děkuji za kladnou odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kozlova marie.

mám nateklé nohy puchýřky které praskají a tečou

Zdroj: diskuze Vodnaté puchýřky na nohou

Léčba akné

Benzoylperoxid

Benzoylperoxid (BPO) má antibakteriální a keratolytický účinek, zároveň léčí vrchní vrstvu pokožky a poskytuje obnovu pleti. BPO působí proti poruchám keratinizace, která je způsobena pupínky na zádech. Aplikace BPO je považována za velmi perspektivní, protože nedochází ke vzniku rezistence jako u některých antibiotik. Nežádoucí účinky zahrnují mírné zarudnutí a suchost kůže. Ale na rozdíl od silnějších léků jsou tyto přípravky ještě mírné.

Při léčbě zad dochází k bělicím účinkům, proto je důležité nosit bílé oblečení, jiné barvy se nedoporučují. Přesná koncentrace léků musí být určena podle typu akné. Kůže na zádech není tak citlivá jako kůže na obličeji. Aplikace produktů BPO na záda je nabízena v krémové podobě, obsahuje i účinnou močovinu.

Differin gel

Differin gel se aplikuje přímo na poškozenou oblast s výskytem akné. Tyto léky jsou určeny k léčbě lehké a střední formy akné. Differin gel je pro léčbu akné na zádech vhodnější než benzoylperoxid, protože nemá bělicí účinky. Aktivní složkou Differin gelu je adapalene, což je retinoid. Differin je vhodný i pro léčbu otevřených pórů.

Finacea gel

Finacea gel je přípravek pro léčbu akné a pro lokální léčbu papulopustulózní růžovky (kožní onemocnění s puchýřky). Účinnou látkou finacea gelu je azelainová kyselina, která má antibakteriální účinky. Dávejte pozor, aby se tento gel nedostal do kontaktu s očima. Finacea gel je pouze na lékařský předpis.

Papulex gel

Papulex gel je rovněž určen k zevnímu použití na akné. Léčivá látka nikotinamid obsahuje vitamín B3, který je obsažen v malém množství ve svrchních vrstvách kůže. Papulex gel snižuje zánět, stabilizuje ochrannou funkci kůže a zlepšuje vzhled pleti. Papulex gel také inhibuje bakteriální reprodukci na kůži. Není na lékařský předpis.

Zdroj: Jak se zbavit akné na zádech

Diskuze

V diskuzi BABSKÉ RADY PUPÍNKY_KOPŘIVKA SVRAB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jakub eliaš.

prosim o pomoc nenužu se jich zbavit pomozte

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jakub eliaš.

mám je zadech břiše krku je to nepříjemne pomozte čim to mazzat????

Zdroj: diskuze Babské rady pupínky_kopřivka svrab

Potničky u dětí – fotografie

U dětí je někdy problematické rozlišit, zda se jedná o potničky, nebo jiné onemocnění. Zde je tedy několik příkladů, jak vypadají potničky u dětí.

Zdroj: Potničky na zádech

Poradna

V naší poradně s názvem VODNATÉ PUCHÝŘKY NA CHODIDLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek .

U plísně se nedělají puchýřky podlité vodou. Takové puchýře, které popisujete, vznikají tehdy, když dochází k mechanickému otlačení. Navštívení lékaře by bylo vhodné, ale zřejmě bude třeba využít zkušeností jednak kožního lékaře a zároveň i ortopéda, který odhalí příčiny otlaků.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zbyněk.

zapomněl jsem dodat že plísní jsem trpěl před těmito puchýřky .. tak jsem právě předpokládal že toto může být další projev plísně ..

děkuji

Zdroj: diskuze Vodnaté puchýřky na chodidle

Příznaky

Vodnaté puchýřky spojené s dyshidrózou se nejčastěji vyskytují na stranách prstů a dlaních. Někdy mohou být postiženy i chodidla. Puchýře jsou obvykle malé o šířce kolem 1 mm a jsou seskupené do shluků.

V závažnějších případech se mohou malé puchýře spojit a vytvořit větší puchýře. Kůže postižená dyshidrózou může být bolestivá a velmi svědivá. Puchýře zaschnou a odlupují se asi za tři týdny.

Dyshidróza má tendenci se poměrně pravidelně opakovat měsíce nebo roky.

Foto

Zde si můžete prohlédnout fotografie příznaků dyshidrózy: vodnaté puchýřky foto.

Zdroj: Vodnaté puchýřky na nohou

Mravenčení v zádech

Záda mají čtyři kritická místa a problémy se obvykle koncentrují do jednoho z nich. Pokud se objevuje mravenčení v okolí páteře, většinou se jedná o uskřinutý nerv. Vždy když mravenčení neustupuje, je důležité navštívit lékaře, který provede vyšetření páteře přes CT nebo magnetickou rezonanci, kde se odhalí nějaká skrytá příčina.

Zdroj: Mravenčení v těle

Puchýřky vzadu na jazyku

Fyziologický povrch jazyka je pokryt sliznicí, která nahoře vybíhá v různě velké papily, takže jazyk je drsný. Pokud máte dlouhodobě na jazyku puchýřky, mohou být signálem závažnějšího onemocnění, jako je rakovina. Ta se projevuje nejprve bílým nestíratelným povlakem, později se může sliznice vyklenout nad povrch a tvořit puchýřky vzadu na jazyku. Okolí je oteklé a samotný povrch nádoru může lehce krvácet.

Rakovina jazyka postihuje třikrát více muže než ženy a objevuje se od 40. roku života, vrcholem výskytu je věk kolem 60 let. Významným faktorem pro její vznik je kouření, konzumace alkoholu, a to hlavně destilátů, dráždění sliznice jazyka zubními implantáty, protézami, ostrou zubní výplní, významná je také nedostatečná zubní hygiena.

Pro úspěšné vyléčení je nutné, aby pacient přišel k lékaři včas. U malých nádorů je na prvním místě v léčbě chirurgické odstranění. U větších typů se tento výkon kombinuje s ozařováním.

Zdroj: Puchýřky na jazyku

Souhrn kroků vedoucích k odstranění akné nejen na zádech:

  1. Odstranit jedy a nezdravé látky na vstupu do organismu.
  2. Provést detoxikaci organizmu a očistu lymfatického systému pomocí Activ Aloe a řasy Chlorella.
  3. Vyrovnat hormony vysazením nebo změnou antikoncepce.
  4. Uklidnit se, vyrovnat svou psychiku a začít vnímat okolí pozitivně.

Zdroj: Akné, proč ho máme a jak se ho zbavit?

Folikulitida příznaky

Příznaky a symptomy se liší v závislosti na typu infekce.

Povrchní folikulitida, která má vliv na horní části vlasového folikulu, může způsobit: klastry malých červených nebo hnisem plněné hrboly, vyvíjející se v okolí vlasových folikulů. Puchýřky naplněné hnisem lze otevřít. Dalším projevem je červená a zanícená pokožka, svědění nebo citlivost.

Hluboká folikulitida začíná hlouběji v kůži okolí vlasového folikulu a celý ho ovlivňuje. Mezi příznaky patří velké oteklé boule nebo puchýřky naplněné hnisem, bolest.

Zdroj: Co je to folikulitida


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP