Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

RECEPTY NA JÍDLA PODLE JIŘÍHO CINGROŠE


Zajímá vás téma RECEPTY NA JÍDLA PODLE JIŘÍHO CINGROŠE? Tak právě pro vás je určen tento článek. Co byste měli jíst se salmonelou? Zapomeňte na složité recepty. Potraviny by měly být nevýrazné, s nízkým obsahem tuku a s nízkým obsahem vlákniny. Protože tuk je pro žaludek hůře stravitelný, vyhýbejte se co nejvíce tučným jídlům. Mezi potraviny, které jsou lehčí na žaludek, patří cereálie, banány, vaječné bílky, želatina, ovesné vločky, obyčejné brambory, rýže, krekry, toasty a jablečné pyré. Čtěte dále a dozvíte se, jak si připravit vhodné jídlo při nákaze salmonelou.


Nevhodné potraviny při otravě salmonelou

Když pociťujete příznaky nákazy salmonelou, tak vaše tělo je již v útoku a odhání patogeny odpovědné za otravu jídlem. A vy nechcete dávat útočníkům další munici.

Vaší prioritou by mělo být vyhnout se potravinám, které způsobily, že jste nemocní. Okamžitě vyhoďte podezřelého viníka do odpadu a držte jej zavřený, aby kontaminované jídlo bylo mimo dosah vašich mazlíčků.

Vyvarujte se potravin, nápojů a látek, které jsou těžké na žaludek, jako je:

  • alkohol;
  • kofein, který je obsažen v nápojích, jako je cola, energetické nápoje nebo káva;
  • kořeněná jídla;
  • potraviny s vysokým obsahem vlákniny;
  • mléčné výrobky;
  • tučná jídla;
  • smažená jídla;
  • nikotin;
  • kořeněná jídla;
  • ovocné džusy

Nezapomeňte se také vyhnout jakýmkoli volně prodejným lékům na průjem jako je Smecta nebo Imodium (loperamid). Tyto léky zpomalují pohyb střev a prodlužovaly by tak dobu, kdy jsou škodlivé bakterie zadržovány uvnitř vašeho těla. Vyléčení by se tím významně protáhlo a možná i zkomplikovalo.

Postupujte podle zde uvedených jednoduchých doporučení a brzy byste se budete cítit lépe.

Zdroj: článek Salmonela dieta recepty

Poradna

V naší poradně s názvem TONZILEKTOMIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla.

Prosím.o odpověď jsem mesic a půl po tonzilektomii.vse zhojene.pouze na prave strane zbytek lymfaticke tkane co způsobuje horsi ale neprijemne polykani.tento problém časem vymizí sám?děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Po chirurgickém odstranění mandlí většina lidí dosáhne úplného zotavení přibližně za dva týdny. Celková doba zotavení ovšem závisí na několika faktorech, včetně typu tonzilektomie, kterou jste měla, schopnosti vašeho těla se hojit a zda jste zaznamenala nějaké komplikace.

Vhodná strava po tonzilektomii
Pít dostatek tekutin je klíčem k úspěšnému zotavení z tonzilektomie. Kromě toho je vhodné první týden jíst jen měkká, chladná jídla. Pevná jídla můžete zavést, jakmile vám to dovolí úroveň pohodlí, ale měla byste se vyhnout tvrdým a kořeněným jídlům, protože mohou dráždit ošetřenou oblast.
Doporučená jídla a pití béhem zotavování:

Voda, čaj a džus.
Zmrzlina.
Smoothies.
Jogurt.
Pudink.
Jablečná přesnídávka.
Vývar.
Bramborová kaše.
Míchaná vejce.
Ostatní jídla (tužší a tvrdší) je třeba rozmixovat a to do doby, než se v krku vše uklidní.
Při tak výrazném prodloužení doby rekonvalescence, jaký u sebe pozorujete, by bylo prospěšné zůstat v kontaktu s lékařem ORL a každé dva týdny si nechat krk prohlédnout.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Tonzilektomie

Recepty

Ketodieta je rozdělena do 4 částí:

  • jídla pro první krok
  • jídla pro druhý krok
  • jídla pro třetí krok
  • jídla pro ukončení diety

V 1. fázi, která trvá cca 4 týdny, pijete 5x denně bílkovinný koktejl a jíte neomezené množství doporučené zeleniny. Ve 2. fázi, která ideálně trvá 1,5násobek 1. fáze, pijete koktejl 3x denně a k tomu jíte 2 opravdová bílkovinná jídla + neomezené množství všech druhů zeleniny. Ve 3. fázi přecházíte k „normální stravě“. Tedy začleňujete do jídelníčku ovoce + sacharidy (nikoli rychlé cukry). Předpokládá se, že takzvaný racionální jídelníček budete dodržovat navždy, proto nenastane žádný jo-jo efekt. Pohyb je od 2. fáze samozřejmě žádoucí. I v průběhu diety si můžete dopřát nějakou dobrotu! Odměnit se. A nebojte, kila na vás nezačnou hned útočit.

Dietní zmrzlina

Ingredience: 1 porce KetoDiet (Element nebo Basic), 200 ml odtučněného mléka, 1 odtučněný tvaroh (250g miska), sníh ze 2 bílků

Postup: Namíchejte si KetoDiet nápoj ve 200 ml odtučněného mléka a přidejte 5 ks příchuťových tablet. Nechte alespoň 10 minut hydratovat. Nápoj poté v misce smíchejte s tvarohem a nakonec pomalu vmíchejte sníh z bílků. Směsí naplňte zmrzlinová tvořítka a dejte cca na 12 hodin do mrazničky. Samozřejmě pokud máte doma zmrzlinovač, použijte ho.

Burger

Ingredience: 1 snítka čerstvého koriandru, malý kousek čerstvého zázvoru, 2 jarní cibulky, 1 květák, 150 g mletého masa (mix hovězí a vepřové), 1 polévková lžíce olivového oleje, 1 polévková lžíce pažitky, pepř dle chuti, sůl dle chuti, 1 vejce

Postup: Mleté maso – doporučuje se v rámci diety spíše hovězí – dobře promícháme s vejcem a nasekaným koriandrem, přidáme sušený česnek a nasekanou zelenou jarní cibulku (případně pórek, pokud jste ve 2. kroku). Zázvor oloupeme a nakrájíme, případně nastrouháme najemno, a přidáme ke směsi. Osolíme a opepříme podle chuti a tvarujeme menší burgery, které následně opečeme na kapce olivového oleje, případně je můžeme připravit v troubě v pekáčku na pečicím papíře.

Květákové pyré: růžičky květáku uvaříme doměkka a rozmixujeme. Osolíme, opepříme, doladíme nasekanou pažitkou, kterou buď vmícháme přímo do pyré, nebo jí porci posypeme.

Houbová polévka

Ingredience: 200 g žampionů, 1 polévková lžíce olivového oleje, pepř dle chuti, 1 pórek, sůl dle chuti, tymián dle chuti, 0,5 l zeleninového vývaru

Postup: Pórek nakrájejte na silnější kolečka. Žampiony oloupejte a nakrájejte na kostky. Ve velkém hrnci orestujte pórek a poté přidejte nakrájené žampiony a pár lístků čerstvého tymiánu. Zalijte zeleninovým vývarem tak, aby houby byly ponořené. Jemně osolte. Vařte

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Ketodieta

Poradna

V naší poradně s názvem RECEPTY NA VŠECHNY ZDRAVOTNÍ PROBLÉMY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den.Narazila jsem na netu na očistu od Jiřího Cingroše,dost mě to zaujalo a rozhodla jsem se,že si 7 bodů očisty provedu.Jenomže ouha...Zjistila jsem,že je ale následně třeba změnit stravu na oddělenou.Je logické,že na jedné straně organismus čistit a pak znovu zanášet nemá význam.Jen prosím vás nerozumím oddělené stravě.můžete prosím poradit,pokud jste pochopil.Hledám na netu radu a zatím marně..děkuji Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jmenuje se to dělená strava a její pravidla můžete vidět zde https://www.delena-strava.cz

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Recepty na všechny zdravotní problémy

Jídelníček pro diabetiky 1. typu

Diabetes mellitus 1. typu je založen na rovnoměrném příjmu sacharidů během celého dne. Diabetik 1. typu je obvykle léčen intenzifikovaným inzulinovým režimem: tři dávky krátkodobě působícího inzulinu a dlouhodobě působící inzulin jednou či dvakrát denně. Krátkodobě působící inzuliny působí až po dobu 6 hodin, a proto jsou ke vkládání malých jídel mezi tři velká jídla hned dva důvody:

  • Zabránění hypoglykemii po odeznění efektu většího jídla za 3–6 hodin po jídle.
  • Rozložení povoleného množství sacharidů do více jídel.

Při použití inzulinové pumpy či krátkodobých analog inzulinu je význam prvního důvodu omezen a u dobře spolupracujícího diabetika lze malá jídla i vynechat.

Základní principy diety pro diabetiky 1. typu:

  • Pravidelnost v jídle – jídelníček je rozdělen do několika jídel denně. Pravidelnost v jídle by neměla být realizována za každou cenu, to znamená, že nemocný by se neměl do jídla nutit. Po určité nepravidelnosti by mělo následovat jídlo obvyklé velikosti.
  • Rovnoměrné rozdělení energie a sacharidů během celého dne, aby nedocházelo k hladovění a velkým výkyvům glykemií.
  • Povolenou dávku sacharidů, například 200 g, je nejlépe rozdělit do 6 jídel. Pacient přitom může využít svou znalost sacharidových ekvivalentů, tedy kolik jídla obsahuje 10 g sacharidů, nebo principu takzvaných chlebových jednotek, které jsou používány například v Německu.
  • Diabetes je výrazně aterogenní onemocnění, a proto musí být dieta antisklerotická – omezení živočišného tuku a nevhodné aterogenní úpravy potravin.
  • Diabetici používají náhradní sladidla. Vhodnější jsou sladidla bez energetické hodnoty, ta, která mají energetickou hodnotu, se musejí započítat do celkové doporučené hodnoty energie.

Univerzální dieta pro diabetes obou typů prakticky neexistuje a rozdíly v dietách pro diabetes typu 1 a 2 jsou následující:

  • Diabetik 1. typu je při léčbě krátkodobě působícím inzulinem nucen k velmi pravidelnému příjmu šesti jídel denně farmakodynamickým efektem inzulinových preparátů. Z tohoto hlediska je výhodné využití krátkodobých inzulinových analog. Fyziologicky se do dvou hodin po jídle hyperinzulinemie normalizuje. U diabetika je nutno v důsledku přetrvávajícího účinku aplikovaného inzulinu vložit po 2 až 3 hodinách další jídlo, aby nedocházelo k hypoglykemii. I kvůli tomu je výhodné využití krátkodobých inzulinových analog. Diabetik 1. typu má navíc zvýšenou tendenci ke ketóze, čemuž brání právě trvalý přísun malých dávek sacharidů.
  • Hyperinzulinemický diabetik 2. typu má malou tendenci ke ketóze a delší pauza mezi jídly mu nevadí. Vzhledem k neschopnosti metabol

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Jídelníček pro diabetiky

Příběh

Ve svém příspěvku RECEPTY NA VŠECHNY ZDRAVOTNÍ PROBLÉMY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří šebesta.

Nejprve si přečtěte knihu "Sám sobě doktorem" od Jiřího Cingroše. To je začátek nového života pro každého, ale musíte chtít změnit dosavadní životní styl, což není jednoduché - pro mne to však bylo jako blesk, tak mne to oslovilo, i když musím přiznat, že některé věci z té knihy jsou jen pro otrlé, až tam jsem zatím nedospěl, ale získáte úplně jiný náhled na život a budete-li se řídit jen jeho základními radami - máte vyhráno! A třeba mi někdy i poděkujete.
Jirka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den.Narazila jsem na netu na očistu od Jiřího Cingroše,dost mě to zaujalo a rozhodla jsem se,že si 7 bodů očisty provedu.Jenomže ouha...Zjistila jsem,že je ale následně třeba změnit stravu na oddělenou.Je logické,že na jedné straně organismus čistit a pak znovu zanášet nemá význam.Jen prosím vás nerozumím oddělené stravě.můžete prosím poradit,pokud jste pochopil.Hledám na netu radu a zatím marně..děkuji Jana

Zdroj: příběh Recepty na všechny zdravotní problémy

Nová kniha od Mačingové

Kniha se skládá z úvodu a deseti kapitol.

Úvod knihy se zabývá základními principy stravování podle Mačingové, vyvrací kritiky na základě přesvědčivých argumentů dle principů a filozofie stravování.

Příběh Simončiny přeměny: Zde autorka popisuje příběh Simony, její náhlou změnu. Jedná se o teenagerku, která neustále bojovala s chutí na sladké, měla nepravidelný jídelníček s hladověním a neustálé výčitky ohledně dietních chyb. K novému stravování se přidali i rodiče Simony. U nich byl přechod na stravování podle Antónie Mačingové postupný. Po absolvování první detoxikace se rodičům upravil cholesterol a váhové úbytky u otce byly 12 kg a u matky 7 kg. Nejde však o kilogramy, ale především o úbytky v centimetrech.

Něco pro vegetariány: Tato kapitola se věnuje konkrétním receptům, které jsou doplněny fotografiemi zhotovených pokrmů. Je zde 21 receptů s fotografiemi.

Sváteční menu: Jde o univerzální skladbu menu, které je vytvořeno jak pro „masožravce“, tak pro vegetariány. Jsou zde zajímavě skloubené jednotlivé chody a při pohledu na fotografie se vám začnou doslova sbíhat sliny. V této kapitole je 9 receptů s fotografiemi pokrmů.

Sladké recepty z mouky: Tato pasáž je určena mlsounům, kteří nedokážou odolat sladkému pokušení. Autorka do svých pokrmů používá žitnou mouku, sójové mléko, jáhlovou mouku a další zdravé ingredience. Když se například podíváte na recept „Šišky s ořechy“, řeknete si, že jde o zcela běžné jídlo, ale když se podíváte na fotografii pokrmu, tak neodoláte a začne ve vás hlodat červíček, co to zkusit? Tato pasáž obsahuje 11 sladkých receptů, mezi nimiž nechybí tolik populární muffiny anebo klasické koláče se švestkami či maková buchta.

Slané moučné recepty: Tuto kapitolu využijí zastánci pizzy a slaných moučníků. Je zde 12 receptů od pizzy, tortill, chleba, rohlíčků až po slané koláče. Úžasně vypadají šneky z listového těsta, které se výborně hodí na slavnostní příležitosti. Ani zde se nemusíte bát, že byste si nevybrali své oblíbené jídlo.

Těstoviny: Zde autorka využívá veškerých možností přípravy celozrnných těstovin od lasagní po klasické špagety. Je zde 5 receptů s různými ingrediencemi, které jsou velmi zajímavé.

Recepty bez masa: Tato pasáž potěší vegetariány. Najdou tady velmi lákavé špízy, zapečené rolky, brambory, květák, lívance, čočku, fazole a další. Tato část knihy se skládá z 12 receptů a nechybí zde ani klasické vegetariánské knedlo-zelo a... to je překvapení.

Recepty s masem: Skvělá kapitola pro milovníky masa. Je zde 12 receptů s jehněčím, hovězím, králičím, krůtím a kuřecím masem. Nechybí ani recept n

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Jak se projíst do štíhlosti podle Mačingové

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLUTA STOLICE A BOLEST BŘICHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata.

Dobry den chci se poradit syn má 9 let a často trpí bolesti břicha pote jde na toaletu stolice normální jde několikrát a je zbarvena do žluta až má na konec řídkou stolici stává se to k večeru. Ráno jde znova také z bolesti břicha stolice stále žluta a řídká ale to se už vyprázdní a má klid. do týdne mu to stane dvakrát ale někdy má klid i týden. U lékaře jsem sním byla a popsala jsem ji tyto problémy vzala mu moč i krev vše v pořádku , syn má nadváhu jídlo má dělené ale stále příbyra na vaze už si nevím rady lékařka říká že syn je hodně citliví na bolesti ale to přece není příčina jeho problému z břichem a stolici. Je alergicky na siry a cibuli s toho má také prujmy tak že v jídelníčku to nemá míval s toho také prujmy. Prosím o radu co navrhnout lékaři aby udělal za vyšetření aby se z jistila příčina.Předem děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zkuste zajít za jiným dětským lékařem. Prozatím můžete přizpůsobit denní režim tak, že kalorická jídla budete zařazovat na začátek dne (snídaně, svačina, oběd) a po obědě postupně snižujte množství i kalorie. Večer pak jen libové maso s malým kouskem vařeného bramboru a zeleninový salát. Žádné sladkosti ani bramborové lupínky večer nesmí jíst, zrovna tak i sladké limonády jsou špatné. Rovněž se zamyslete nad zajímavým pohybem, který by syna bavil, třeba lezeckou stěnu, vycházky do kopců, fotbal. Obezita není zdravá a souvisí s přemírou snědeného jídla. Přemíra nevhodného jídla v druhé části dne může podněcovat tyto problémy se stolicí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Žluta stolice a bolest břicha

Dieta podle krevních skupin

Každá krevní skupina je jinak náchylná na přibírání hmotnosti po různém jídle. Některé vadí mléko a mléčné výrobky, jiné třeba maso. Zjistěte si tu svou a následujte recepty Antónie Mačingové, které jsou určené vaší krevní skupině.

Dieta podle krevních skupin vychází ze skutečnosti, že každý jedinec má geneticky zakódováno, jaká strava je pro něho optimální. Optimální strava je pro něj strava jeho předků (jeho předkové jsou nejen dávní lovci mamutů). Rozdělení jídla do tří denních porcí vychází z myšlenky šetřit trávicí trakt a dát energii, která je potřebná k trávení, na jiné činnosti. Je to dobrá myšlenka, ale ne každému stačí 3 menší porce denně. Někdo dostane neovladatelný hlad a zkonzumuje obvykle ve večerních hodinách velké množství nevhodných potravin pro redukci tělesné hmotnosti, z tohoto důvodu je rozdělováno jídlo do 5–6 denních porcí. Cílem diety podle krevních skupin je změna stravovacích návyků i životního stylu, například více pohybu, nejen snížení tělesné hmotnosti. Kdo změní stravovací návyky a způsob života jen po dobu držení jídelníčku redukční diety a po zbavení se nadbytečných kil se opět vrátí k původnímu způsobu stravování a způsobu života, u toho dojde k jo-jo efektu. Kdo nechce přibrat, musí zdravě jíst a zdravě žít, to znamená dostatek vhodných tekutin, pohybu, vyhýbání se stresu, dostatek odpočinku, správná relaxace. Pohyb hraje v redukci tělesné hmotnosti i ve zdravém způsobu života velmi důležitou roli.

Strava podle krevních skupin je opravdu pročišťující a „vedlejší efekt“ hubnutí také funguje. Obsahuje jídla, díky kterým přestanete být nafouknutí, a nebudete se cítit unaveně ani přecpaně, i když sníte dvakrát větší porci. Jídla jsou především z řepy, mrkve, fazolových lusků, cukety a jiné zeleniny. Navíc je všude hodně skořice a ořechů. Naopak se snaží o vynechání pečiva, omáček, zásmažek a zmenšení přísunu masa. Zeleninu ale není problém sníst, pokud k ní přidáte dostatek cibule a nastrouhaného sýra. Navíc zelenina často nadýmá, což se díky této dietě spraví.

Pozitivní jsou dopolední a odpolední svačinky. Dopoledne můžete jíst sušené švestky s ořechy, odpoledne jogurt se skořicí, ořechy a medem. Díky tomu si dáte pauzu od zeleniny a nabažíte se sladkého. Snídaně bývají taky sladké, začíná se strouhanou mrkví, jablkem, rozinkami, ořechy a medem, ale časem se dojde i k pohankovým vločkám a jáhlám na sladko a opět i k jogurtu.

Zdroj: článek Dieta podle krevních skupin

Poradna

V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PO OPERACI REKTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav Ondráček.

Mám problémy co jíst po operaci tlustého střeva-třeba co olejovky,čokoláda margot,sušenky ,oplatky.Děkuji za názor.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Po dobu 4 až 6 týdnů od operace byste měl konzumovat jídlo s nízkým obsahem vlákniny. Tepelně neupravené ovoce a zelenina mají vysoký obsah vlákniny. Mohou být křupavé (jako mrkev) nebo vláknité (jako celer) a těžko se žvýkají na malé kousky. Mohou mít tvrdé slupky (jako jablka) nebo semena, která jsou těžko stravitelná. To vše může při hojení podráždit vaše tlusté střevo. Vyhněte se těmto potravinám na několik týdnů, až se zotavíte, a poté je pomalu zařaďte zpět do svého jídelníčku.
Po resekci střeva je běžné mít průjem. Protože vaše tlusté střevo je najednou kratší, natrávená potrava nemá tak dalekou cestu (ani tolik času, aby se zformovala do pevné stolice), než opustí vaše tělo. Některé věci mohou průjem zhoršit:
- Mastná masa
- Máslo a smetana
- Smažená jídla
- Mastné svačiny jako bramborové lupínky
Průjem obvykle po několika týdnech odezní. Pak si tato jídla můžete čas od času vychutnat znovu.
Kořeněná jídla mohou podráždit váš trávicí systém a způsobit průjem nebo nepříjemné nadýmání – zvláště když se vaše střevo hojí. Váš lékař může doporučit nekořeněnou dietu několik týdnů po operaci. A nejsou to jen pálivé věci, na které si musíte dávat pozor. Problémy mohou způsobit také bylinky a koření s drsnou texturou - jako je nasekaný rozmarýn, drcený pepř nebo kmín.
Ve fazolích je druh cukru, který není pro vaše tělo snadno stravitelný. Po jejich konzumaci můžete mít plynatost nebo se cítit nafouklí. Můžete mít také potíže s laktózou, cukrem, který se nachází v mléce a dalších mléčných výrobcích. Plynatost je normální součástí trávení, ale zatímco se léčíte po operaci střev, může to být nepříjemné nebo dokonce bolestivé.
Kofein, je stimulant. To znamená, že urychluje aktivitu ve vašem těle - včetně střev. Nápoje vyrobené s cukrem nebo umělými sladidly mohou také způsobit průjem. Bublinky v nápojích mohou způsobit plynatost a nadýmání. Proto pijte čistou vodu bez bublinek.
Alkohol může stimulovat vaše střeva a způsobit častější stolici. Vyhýbejte se tomu, dokud se vaše trávení nevrátí do normálu. Navíc většina lékařů říká, že po žádném typu operace se nemá pít alkohol. Může interferovat s vašimi léky proti bolesti a zpomalit proces hojení.
Když znovu začnete jíst pevnou stravu, můžete se zasytit rychleji než dříve. Zkuste si dát během dne několik malých jídel místo tří velkých. Snáze je strávíte a bude méně pravděpodobné, že způsobí plynatost nebo nadýmání. Jezte pomalu a každé sousto úplně rozžvýkejte – do tvaru bramborové kaše – než to spolknete.
Jakmile bude vaše trávení lepší, můžete se začít vracet k normální stravě. Přidejte jedno nové jídlo denně, jednu porci po druhé, abyste se naučil, jak vaše tělo na každou z nich reaguje. To také pomůže vašim střevům pomalu se přizpůsobit trávení více potravin s vysokým obsahem vlákniny, jako je ovoce, zelenina a celozrnné výrobky. Pijte hodně vody, abyste neměli zácpu.
Co se týče potravin, na které se ptáte, tak olejovky, čokoláda Margot, sušenky a oplatky můžete zkusit v jednom dni zař

Zdroj: příběh Jídelníček po operaci rekta

Životní styl po operaci žlučníku

Někteří lidé mají po této operaci řídkou stolici, nazývanou také průjem. Ve většině případů průjem netrvá déle než několik týdnů až několik měsíců. Pokud po odstranění žlučníku nemáte žádné zažívací komplikace, pak pro vás neexistuje žádná specifická dieta, kterou byste měli dodržovat. Existuje však několik věcí, které byste mohli zvážit.

  • Předně pomáhá, když pochopíte, proč máte průjem.
    Zdá se, že průjem po odstranění žlučníku souvisí s uvolňováním žluči přímo do střev. Původní žlučník shromažďoval a koncentroval žluč a pak ji postupně uvolňoval, když jste jedli, aby podpořila trávení tuků. Po odstranění žlučníku je žluč méně koncentrovaná a kontinuálně odtéká do střev, kde může působit projímavě.
  • Roli hraje množství tuku, které najednou sníte.
    Menší množství tuku je snadněji stravitelné. Větší množství může zůstat nestrávené a způsobit plynatost, nadýmání a průjem.
Ačkoli neexistuje žádná dieta na odstranění žlučníku, následující tipy vám mohou pomoci snížit problémy s průjmem poté, co vám byl odstraněn žlučník:
  • Pomalu si zvykejte na tuk.
    Nejméně týden po operaci nejezte jídla s vysokým obsahem tuku, smažená a tučná jídla a mastné omáčky a šťávy. Místo toho volte potraviny bez tuku nebo s nízkým obsahem tuku. Nízkotučné potraviny jsou potraviny, které nemají více než 3 gramy tuku v jedné porci. Zkontrolujte štítky a dodržujte uvedenou velikost porce.
  • Zvyšte množství vlákniny ve své stravě.
    To může pomoci k pravidelnějšímu pohybu střev. Přidejte do svého jídelníčku rozpustnou vlákninu, jako je oves a ječmen. Množství vlákniny však zvyšujte pomalu, například v průběhu několika týdnů, protože zpočátku příliš mnoho vlákniny může zhoršit plynatost a křeče.
  • Jezte menší a častější jídla.
    To může zajistit lepší smíchání s dostupnou žlučí. Zdravé jídlo by mělo obsahovat malé množství libových bílkovin, jako je drůbež, ryby nebo mléčné výrobky bez tuku, spolu se zeleninou, ovocem a celozrnnými výrobky.
  • Omezte potraviny, které mají tendenci zhoršovat průjem:
    • Kofein,
    • Mléčné výrobky,
    • Velmi sladká jídla.

Do životního stylu po odstranění žlučníku se řadí dostatečný příjem tekutin a omezení určitých typů jídel, viz níže uvedený jídelníček. Dále je potřeba omezit psychické vypětí a zvýšenou fyzickou aktivitu. Tato omezení je důležité dodržovat první 3 až 4 týdny po zákroku. Pak se můžete vrátit zpět ke stylu života, který jste vedli před výkonem. Jestliže však byl příčinou zdravotních problémů nevhodný životní styl, pak by měla být omezení dodržována nadále. Kupříkladu jedinci, který za den vypil méně než 1 litr tekutin, se doporučuje dostatečný pitný reži

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Dieta po operaci žlučníku

Poradna

V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PO OPERACI ŽLUČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiri Bouchal.

Dobrý den jsem 4 den po odstranění žlučníku měl jsem žlučníkové kameny a zánět bylo by možné poradit co mám jíst děkuju bouchal

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Po odstranění žlučníku můžete konzumovat běžnou stravu, ale velká jídla je třeba rozdělit na menší části a ty pak jíst postupně například s hodinovým odstupem. Po odstranění žlučníku se dál vaše žluč dostává do zažívacího traktu a tam normálně pomáhá trávit potravu, jako dříve se zlučníkem. Rozdíl je jen v tom, že žluč proudí do střeva stále nikoliv naráz, jako při přítomnosti žlučníku. To znamená, že když naráz sníte mnoho jídla, nebude v ten okamžik dostatek žluči a může to vést k zažívacím potížím. Proto je třeba velké porce rozdělit na menší jídla. Ale co se týče diety, tak se nemusíte nijak omezovat a můžete jíst vše na co máte chuť.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Jídelníček po operaci žlučníku

Bodová dieta recepty

SNÍDANĚ: 2–3 plátky knäckebrotu, na něj namazáno cokoli (Rama, plátkovaný sýr, mazací sýr, lučina, pomazánkové máslo aj., prostě vše, co jste zvyklí mazat na chleba).

SVAČINA: Banán, jogurt (můžete i nízkotučný), vločky do bílého jogurtu s medem, jablko atd.

OBĚD: Bez polévky. Bílé maso s rýží nebo těstovinami. Krůtí maso je výtečné a nahradí vepřové.

SVAČINA: Zelenina, můžete chroupat mrkev, dát si okurkový salát s jogurtem, směs čerstvé zeleniny, kterou najdete doma – pokrájená a posypaná tvrdým sýrem anebo zalitá jogurtem.

Večeře: Kysané zelí, celozrnný rohlík, slunečnicový chleba, doma upečený nebo jiný, salátek.

Pangasius s cuketou a žampiony

Ingredience: pangasius, cuketa, žampiony, česnek, koření na ryby, citron

Příprava: Pangasia pokapeme citronem, necháme chvilku uležet, posypeme kořením na ryby. Plátky opečeme na polévkové lžíci oleje, poté vyndáme a ve výpeku opražíme cuketu a na plátky nakrájené žampiony, přidáme rozmačkaný česnek. Směs zeleniny zalijeme mlékem, ne smetanou, a pět minut povaříme.

Zeleninová a bramborová jídla:

  • Plněná paprika s omáčkou 4
  • Plněný zelný list s omáčkou 5
  • Grilovaná zelenina 3
  • Grilované hřiby 3
  • Špenátová omáčka 3
  • Špenát s mozzarellou 3
  • Mrkvový salát 1
  • Zelný salát 1
  • Salát z řepy 3
  • Mexický salát 2
  • Bramborový salát 2
  • Vařené brambory ve slupce, 200 g 1
  • Hranolky, 150 g 3
  • Bramborová kaše, 250 g 1
  • Chipsy, 50 g 3

Těstovinová a rýžová jídla:

  • Špagety s rajčatovou omáčkou 3
  • Boloňské špagety 4
  • Špagety carbonara 4
  • Lasagne 5
  • Makarony se sýrem 3
  • Zeleninové rizoto 4

Jídla z masa a ryb:

  • Vídeňský řízek 4
  • Cordon bleu 4
  • Svíčková 3
  • Guláš 3
  • Chilli con carne 3
  • Losos v těstíčku 4
  • Krabí koktejl 2
  • Rybí filé na másle 3
  • Kalamáry, 200 g 5
  • Mušle na bílém víně 2
  • Pečená ryba 2
  • Matjesy, 1 filet 2
  • Tuňák ve vlastní šťávě 1

Poznámka: Není-li uvedeno jinak, platí jedna malá porce (150–200 g).

Chleba a obložené pečivo:

  • Chleba, 1 krajíc 1
  • Houska, 1 ks 1
  • Croissant, 1 ks 2
  • Knäckebrot, 3 krajíce 1
  • Houska s marmeládou 2
  • Houska s medem 2
  • Houska se sýrem Cottage 2
  • Houska se šunkou 3
  • Houska s kuřecím masem 3
  • Sýrová topinka 3
  • Hamburger 5
  • Cheeseburger 5
  • Fishburger 4
  • Pizza Margarita, 250 g 5

Počítejte s tím, že bodové hranice dosáhnete velmi rychle a po zbytek dne budete o hladu. Proto si jídla a jejich kombinace dobře promyslete!

Zdroj: článek Bodová dieta

Příběh

Ve svém příspěvku BÍLÉ PIGMENTOVÉ SKVRNY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den ..mám dotaz,ráda bych se zeptala, jak léčit bílé pigmentové skvrny, které mám na hřbetu ruky.
Chtěla bych se zeptat, zda někdo nemáte zkušenost,nebo radu, jak se toho zbavit.
Předem děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tomáš.

Mám kamarádku,která si bílé skvrny potírala vlastní močí,dle knihy pana Jiřího Cingroše "Urinoterapie" a knihy "Sám sobě doktorem",od téhož autora a výsledky byly skvělé.

Zdroj: příběh Bílé pigmentové skvrny

Detoxikace organismu podle Mačingové

Antónia Mačingová je odbornice na zdravou výživu a autorka knih Zhubněte jednou provždy a Schůdková metoda hubnutí. V první z nich najdete kompletně popsaný 28denní detoxikační plán včetně receptů na přípravu jídel. Ten má za cíl tělo odkyselit a očistit a zároveň mu dodat potřebné živiny a antioxidanty.

Slovenská autorka na zdravou výživu sestavila kompletní 28denní detoxikační plán, jehož cílem je tělo očistit a zbavit škodlivin, které se v něm nashromáždily. Základem je odstranit překyselení organismu, čímž dosáhnete harmonizace vnitřního prostředí. Nejen že můžete snížit svou hmotnost a velikost oblečení až o jednu, ale především vrátit tělu energii. Díky očištění těla se můžete zbavit i dalších neduhů, které způsobily usazené jedy v těle, například únavy, bolestí hlavy, alergií a podobně.

Jednou z hlavních složek jídelníčku by měl být salát z červené řepy. Mezi další hojně konzumované pokrmy by měla patřit brokolice, fazolové lusky, mrkvový perkelt, boršč, jogurt s medem a ořechy, bezvaječné těstoviny, kuře s celerem, ale i celerové hranolky s dušenými kachními stehny. Jídelníček na 28denní detoxikaci je pevně daný. Při detoxikaci by se mělo pít hodně čisté vody, alespoň 3 až 4 litry denně, naopak je nutné vynechat alkohol a omezit kofein.

Při 28denní očistě nehladovíte, nevážíte ani si neodměřujete dávky. Můžete sníst, kolik chcete, ale musíte se držet daného jídelníčku. Jíte tři jídla denně, pokud máte i přesto hlad, můžete si dopoledne dopřát švestky, ořechy a med, odpoledne bílý jogurt, ořechy a skořici. Pokud se ale do programu vrhnete, počítejte s tím, že detoxikace sice za necelý měsíc skončí, ale změna životosprávy a jídelníčku by měla být trvalá. Člověk by se měl naučit jíst jinak a k původní stravě už by se vrátit neměl.

Po detoxikaci podle Mačingové se budete cítit mnohem lépe a hlavně plní energie a nebudete hladovět. Množství zeleniny je neomezené.

Po detoxikaci dojde ke snížení cholesterolu, vysokého krevního tlaku, snížení hladiny cukru v krvi, zmírnění anémie, snížení projevů pankreatitidy, zlepšení funkce štítné žlázy, zmírnění kožních onemocnění, snížení bolesti a otoků dolních končetin, premenstruační a klimakterické potíže, zlepšení stavu nehtů i pokožky a především zhubnete.

Při tomto způsobu detoxikace nelze říct, kolik zhubnete na váze, spíše můžete očekávat, že vám budou ubývat centimetry. A budete cítit neskutečný příval energie, takže je pravděpodobné, že se vám po skončení 28denní kúry bude chtít i cvičit nebo opravdu a trvale změnit výživové návyky a zlozvyky.

Pokud se se ptáte, co bude následovat po skončené 28denní kúře

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Jarní detox

Příběh

Ve svém příspěvku PANKREATICKÁ DIETA JÍDELNÍČEK-RECEPTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr vacula.

dobry den,potreboval bych nejakou knizku nebo navody,recepty popr.rady a jidelnicek,nejlepe hotove recepty.dekuji predem a s pozdravem.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Pankreatická dieta jídelníček-recepty

Filozofie stravování podle Mačingové

První krok – Detoxikace

Detoxikace podle Mačingové spočívá v konzumaci předepsaného jídla dle 28denního jídelníčku. Nemusíte cvičit ani vynaložit jinou fyzickou aktivitu, stačí se pouze držet jídelníčku a receptů, které definovala Antónia Mačingová. Tento přístup ocení velké množství žen, které hledají cestu nejmenšího odporu a nechtějí se předvádět v posilovně nebo pobíhat po městě. Hubnout můžete v klidu doma a bez větší pozornosti. Množství jídla není vůbec omezené, takže můžete jíst zcela do sytosti. Zkonzumované jídlo samo o sobě „požírá“ tuk, který je nahromaděn v oblasti břicha a dalších problematických partií, které trápí podstatnou část populace. Také je nutné pít velké množství tekutin, nejlépe vody. Dostatek tekutin – 3 až 4 litry denně – udržuje metabolismus v chodu a to je to, co je pro hubnutí důležité. Prožijete kompletní očistu, oddálíte riziko cukrovky, zmenšíte riziko infarktu a jiných zdravotních problémů. Po 28denní detoxikaci vaše tělo omládne o řadu let a budete se cítit dobře.

Je důležité naučit se jíst pravidelně a nebýt hladový. Pro zahnání hladu mezi jídly sáhněte po mandlích nebo rozinkách. Stravování dosyta zamezí i stavu dát si něco na zub. Nejen proto má dieta podle Mačingové výsledky. Po ukončení detoxikace následuje druhý krok

Druhý krok – Semafor ve stravě

Určitě si již kladete otázku „Kolik zhubnu?“. Na tuto otázku však neexistuje jednoznačná odpověď. Každý má jiné tělo, jinou minulost, sportování, dřívější dietářství a podobně, a proto nelze stanovit přesný úbytek na váze. Existují však zřejmé důkazy, že tento způsob stravování pomohl ubrat i desítky cm v pase bez většího úbytku váhy. Jednoznačným cílem této diety tedy není úbytek váhy, ale zlepšení fyzického a psychického stavu. Otázka z knihy „Chcete raději zhubnout 12 kg, nebo 3 cm v pase?“ je tedy naprosto zásadní pro pochopení úspěšnosti diety. Ne vždy je lepší ubrat váhu.

Po ukončení 28denního programu

Po ukončení 28denního programu z knihy Zhubněte jednou provždy je doporučeno stravování podle takzvaného semaforu. Stravování podle semaforu je velmi jednoduchý systém stravování, jedná se o dělenou stravu, kdy jídla jsou rozdělena do základních skupin a barev na sacharidové, bílkovinové a neutrální. Sacharidové jídlo má v knize zelenou barvu a není je možné kombinovat s bílkovinovým jídlem, které má červenou barvu semaforu, ovšem neutrální jídlo, v knize označeno oranžovou barvou, se dá jíst dohromady se sacharidovým i bílkovinovým jídlem. V knize je uvedena ještě jedna barva, a to hnědá. Touto barvou jsou označeny pamlsky, které si můžete dát jednou za čas jako samostatný chod. Nikdy si nedávejte slad

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Stravování podle Mačingové

Poradna

V naší poradně s názvem SKLERODERMIE AKUPUNKTURA NA HUBNUTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hlavova ludmila.

Dobrý den,můžete mi poradit,zda je vhodné při sklerodermii hubnout pomocí akupunktury?Vždycky nejvíc zhubnu na pravé noze,a ne tam kde bych chtěla.Děkuji za odpověď Hlavová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ke stejnoměrnému hubnutí se doberete jen vyrovnaným pohybem a omezením jídla. Jestli máte tendence ochabovat na jedné pulce těla více, tak vám doporučuji provádět pohyb pod vedením trenéra, který ohlídá, abyste procvičovala každou část těla stejně. Co se týče jídla, tak posilněte snídaně a objedy a naopak omezte odpolední a především večerní sacharidy a jezte v tuto dobu už jen jídlo s převahou bílkovin. To je například pečené libové maso, stejky, tvarohové pomazánky, vše bez přílohy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Sklerodermie akupunktura na hubnutí

Dietní recepty

Jaká pravidla je vhodné podle lékařů dodržovat? Hodně záleží na fázi nemoci – v období takzvaného relapsu neboli vzplanutí nemoci, jsou pravidla přísnější. V klidovém stádiu, označovaném remise, si můžete dovolit více. Vsaďte na těstoviny a lehká masa. Základem jídelníčku by měly být škroby, tedy například těstoviny. Neměly by chybět ani plnohodnotné bílkoviny, není proto třeba vynechávat kuřecí a rybí maso. Tučná masa požadavkům diety příliš nevyhovují. Stejně tak smažená a grilovaná jídla. Pokud nemocný zároveň netrpí laktózovou intolerancí, měl by jíst mléčné výrobky.

Čerstvá zelenina je tabu. A také čerstvé ovoce, luštěniny a výrobky z celozrnných obilovin. Ty všechny obsahují nerozpustnou vlákninu, se kterou si zanícená střeva v akutní fázi choroby neumí poradit. Nezapomínejte na vitamíny. Hlavně vitamín C a B-komplex. Z minerálů je důležité železo a vápník kvůli prevenci metabolické nemoci kostí. Lidem s onemocněním trávicího traktu totiž častěji hrozí osteoporóza. Hlídat je třeba draslík a hořčík a doporučují se probiotika. Jejich množství se řídí mimo jiné podle četnosti vyprazdňování. Oddělte příjem tekutin od pevné stravy. Nápoje by měly být spíš vlažné. A určitě ne s bublinkami.

Zánětlivé onemocnění střev zasahuje jeho různé části. Pro chorobu jsou typické lokální komplikace, vznikají hnisavá ložiska, píštěle či stenózy neboli zúžení trávicí trubice v místě jizev po zánětech. Střevní obsah se před takovými překážkami kumuluje a může kvasit. Živiny z jídla se špatně vstřebávají. Nemoc se projevuje častými průjmy a pacienti hubnou. Konzumujte až šest pořádně rozkousaných porcí denně. Když budete své zažívání zatěžovat postupně, bude fungovat lépe. V praxi to znamená, že byste si jídlo měli rozdělit do menších porcí. Rozhodně nehltejte, dbejte na to, abyste jídlo vždy dokonale rozžvýkali. I když se nemoc dostane do klidové fáze, na dietu nezapomínejte – rozhodně však není na místě se nervovat a zbytečně omezovat. Přesně si zapisujte, jak jste se po jakém jídle cítili, to vám pomůže vytipovat jídla, která pro vás nejsou vhodná. Dieta v remisi by se neměla příliš lišit od zásad racionální stravy. To znamená, že byste se měli vyvarovat tučných a smažených pokrmů, ale zeleninu a ovoce si už můžete klidně dát.

Kuřecí prsa s broskví

Ingredience: kuřecí prsíčka, kompotované broskve (neměli by dělat potíže, protože jsou vařené), smetana nebo plátek sýra

Postup: Prsíčka nakrájíme na nudličky. Zprudka orestujeme (doporučuji titanovou pánev nebo kvalitní teflon, nemusíte použít olej), trošku osolíme a přidáme nakrájené broskve (je na vás, jestli nakrájíte na kostičky nebo nudličky), které rovněž chvilinku restujeme. Pak přidáme sm

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Crohnova choroba

Poradna

V naší poradně s názvem OPAKOVANÁ PÍŠTĚL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dand.

Jsem po zákroku více než rok a stane se,že v okollí řit.otvoru se tvoří opět píštěl,ale za dva dny se uklidní.Je na to prosím nějaká mast,která by pomohla při uklidnění (pokud jsem mimo republiku a nemám možnost navštívit lékaře)Děkuji za odpověď.Dana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zmírnit bolest nebo symptomy řitní píštěle při vyprazdňování můžete tím, že budete konzumovat stravu s vysokým obsahem vlákniny pocházející především z velkého množství ovoce, zeleniny a polévek. Je třeba se vyhnout silně pikantním potravinám, nevhodné jsou také hamburgery, pizzy, červené maso a mastná jídla. Aby se fistula úplně vyléčila, bude zapotřebí lékařské řešení. Jedním z důvodů, proč vznikají fistule, je nesprávný životní styl a nezdravé jídlo. Mnoho lidí má ve zvyku pravidelně jíst potraviny, které jsou připraveny z mouky, se spoustou cukru, koření a oleje, které jsou velmi škodlivé pro vaše zdraví. Pokud chcete léčit píštěl, tak v první řadě proveďte jednoduché změny životního stylu ve svém každodenním režimu. Vaším hlavním zájmem by mělo být pojídání potravin, které pomohou při změkčení stolice, což omezí namáhání postiženého místa při průchodu stolice. Pro tyto účely je vhodná strava s vysokým obsahem vlákniny, ovoce a zelenina. Spíše než bílý chléb, volte raději zdravější pečivo ze směsi několika druhů obilovin. Pijte teplou vodu, teplé mléko, podmáslí nebo ovocné džusy, místo čaje a kávy. Smíchejte med v teplé vodě a každé ráno vypijte v množství podle aktuální chuti. Kromě toho můžete na snídani použít papáju, ředkvičky a švestky, které jsou také užitečné pro lidi, kteří trpí píštělemi. Pro další jídla dne jsou vhodné různé saláty, ale je třeba se vyhnout jogurtům a rýži a to kvůli tomu, že zvyšují riziko kvašení a tvorby plynu, které mohou způsobit probuzení zánětlivého místa. U průchozí fistuly jogurt způsobuje zablokování kanálu, a proto se nedoporučuje.
Prvořadé je vyhnout se zácpě za každou cenu, protože jinak hrozí rozvinutí fistuly a její následná léčba za použití antibiotik nebo protizánětlivých léků na delší dobu. Účinky proti zácpě jsou prokázány u těchto potravin: polévky, strava s vysokým obsahem vlákniny a bylinné produkty z Ájurvédské medicíny, jako jsou Triphala kapsle, Trifla guggulu a na podporu trávení olej Nirgundi 2 krát denně. Součástí domácí léčby řitní píštěle je pečlivé odstraňování tvořícího se hnisu, předcházení zácpě a zabránění vzniku infekce v této oblasti. Se svým lékařem se poraďte o používání volně prodejných léků, jako je Neosporin nebo peroxid vodíku, které by mohly pomoci při akutních problémech. Při akutních stavech pomůže sedací koupel prováděná každý večer. Je to dobrý způsob, jak dostat infekci ven. Sedací koupel připravíte tak, že přidáte trochu soli nebo i kurkumu (pro její antiseptické a antibakteriální účinky) do teplé vody. Dále vám může pomoci kostival lékařský, což je léčivá bylina hojně používaná při léčbě řitního píštěle, protože rychle zavírá rány. Čínští lékaři používají kostival pro léčbu mnoha druhů kožních chorob po více než 2000 let. Allantoin, který je obsažen v kostivalu, napomáhá rychlému hojení buněk. Z kostivalu se k léčebným účelům používají listy a stonek, přičemž použit může být v různých formách, jako jsou masti, pasty, nebo také jako obklad. Obklad se připraví z práš

Zdroj: příběh Opakovaná píštěl

Zvýšená glykemie nalačno

Glykemie (hladina krevního cukru) kolísá u zdravého člověka mezi hodnotami 3,5–6,5 mmol/l. Její hodnoty lze stanovit z kapky krve. Vysoké ranní glykemie jsou základním příznakem a projevem diabetu. Měření glykemie je proto nejdůležitějším a nejčastějším vyšetřením prováděným u všech pacientů s diabetem. Podle aktuální hodnoty cukru v krvi diabetik ví, kolik si má aplikovat inzulinu či jiného antidiabetika, určí dávky jídla a v neposlední řadě má jistotu, zda jeho léčba probíhá správně, či nikoliv.

Porušená glykemie nalačno (též prediabetes) je stav, při kterém je hodnota glykemie měřená nalačno větší nebo rovna 5,6 mmol/l a menší než 7,0 mmol/l. U pacienta se zvýšenou glykemií nalačno je potřeba provést orální glukózový toleranční test, aby se odhalila případná porušená glukózová tolerance nebo diabetes mellitus.

V závislosti na čase a konzumaci jídla rozlišujeme stav před jídlem – odborně preprandiální, stav v průběhu jídla – prandiální a období po jídle – postprandiální. Čím je hladina krevního cukru vyšší a čím déle trvá, tím je stav pro člověka nebezpečnější, protože se zvyšuje riziko aterosklerózy. Aterosklerotické změny na cévách jsou příčinou infarktu srdce, cévních mozkových příhod a jiných onemocnění.

Denně má každý ukázněný diabetik proto vždy glykemii více než 7 mmol 5–10 hodin!

Neukázněný diabetik má hladinu cukru nad kompenzační hranicí podstatně více hodin a na ještě vyšší a nebezpečnější hodnotě. Toto ale diabetik bez glukometru nikdy nezjistí, pokud jeho glykemie nedosáhne extrémně vysokých hodnot, například 15–20 mmol, a může tak žít dlouhé měsíce v tragickém omylu. Jedna kontrola u diabetologa jednou za čtvrt roku, navíc nalačno, nemusí o této skutečnosti vypovídat. Diabetik může být jen takzvaně „podmíněně zdráv“, a to jen v období, kdy je kompenzován, když jeho glykemie nalačno nepřesáhne 6 mmol a glykemie 2 hodiny po jídle klesne pod 7 mmol. Pokud těchto hodnot nedosáhne, je kromě jiného narušen i jeho imunitní systém!

Jak snížit glykemii nalačno

Diabetik má poškozený metabolismus buněk (látkovou přeměnu), z čehož vyplývá důležitá informace: Dávka potravy je u diabetika strávena bez vzniku škodlivých odpadů jen tehdy, je-li tato dávka malá! Vyšší hladina cukru způsobuje vážné chemické i mechanické změny všech buněk organismu a urychluje zanášení a ucpávání cév a tepen cholesterolem.

Diabetik má mít glykemii nalačno 4–6 mmol, dvě hodiny po jídle 5–7 mmol.

Snížit glykemii lze:

  • snížením váhy: rozdělením dávek jídla do pěti dávek denně;
  • nejíst dříve než tři hodiny po předchozí dávce;
  • nejíst později než za čtyři hodiny;
  • každá dávka potravy nes

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Doporučená hladina cukru v krvi

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Otakar.

Dobrý den prosím o radu ,predepsali mi warfarin mam cukrovku 2 typ pri omezeni určitých druhu zeleniny a potravin se mi zdvihl cukr zadal sem lékaře o zamenu warfarinu a on mi to zamitl ze nesplnuji podmínky pro pojišťovnu nechápu co to je za podmínky kdyz nestačí ze mam cukr skoro porad kolem 10,a občas modriny nebo krvavé oko prosim jestli mi můžete poradit co stim.mam delat dekuji otakar

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zvýšené hodnoty cukru v krvi určitě nebudou vlivem diety nutné pro léčbu Warfarinem. Při Warfarinu musíte hlídat příjem vitamínu K. Mezi potraviny s vysokým obsahem vitamínu K patří především zelenina a ta pramálo ovlivňuje krevní cukr. Váš problém s vysokým cukrem a krvácením bude v nepochopení dietních opatření. Cukrovku snížíte tím, že omezíte sladká jídla a slazené nápoje, mlsání a pití alkoholu a budete jíst během dne jen malá jídla, ale dopřejete si je vícekrát denně. Tohle opatření nijak neovlivní účinky Warfarinu, pakliže v oněch malých jídlech nebudete konzumovat mnoho zelené zeleniny a úplně vyřadíte grepy (velký hořký pomeranč). Bylo by dobré si popovídat o svém jídelníčku se svým lékařem, ať praktickým lékařem a nebo s tím, od kterého máte recept na Warfarin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Warfarin nežádoucí účinky

Bylinky na karpální tunel

Mimo jídla (tedy 30 minut před jídlem, nebo 2 hodiny po něm)

1–2 lžičky bylinného extraktu z bezu černého a 2 lžičky bylinného extraktu z kopřivy dejte do 2–3 dl vody a pijte dlouhodobě mimo jídla 3–4x denně.

1 lžičku bylinného extraktu ze šípku dejte do 1–2 dl teplé vody a pijte mimo jídla 3x denně.

1 lžíci bylinného extraktu z hrušky GH, v níž může být rozpuštěna špetka práškového vitaminu C, dejte do 4–5 dl vody a pijte podle chuti mimo jídla 1–3x denně. Můžete případně přidat 1–2 lžičky bylinného extraktu z borůvky .

Užívejte 2x denně 1 lžíci tekutého kolagenu.

Pravidelně a dlouhodobě užívejte 4x denně přípravek Golden Yacca. Dávky zvyšujte postupně. Začněte 2 týdny 1x denně večer, 2 týdny 2x denně, 2 týdny 3x denně atd.

Popíjejte (upíjejte) rozmrzlou vodu: dopoledne 1 až 3 dl, odpoledne 1 až 4 dl, navečer 0,2 až 1 l.

S jídlem

1 lžičku bylinného extraktu z ostropestřce dejte do 1–2 dl teplé vody a pijte po jídle 3x denně.

Užívejte 3x denně 1–2 lžičky pupalkového oleje.

Zevně

Asi 3 ml bylinného oleje z měsíčku nalijte na tenkou dámskou vložku a přiložte na noc na vnitřní stranu dlaně, zápěstí a předloktí. 1–4x denně olejem mažte ruku jemně a pomalu ve směru k srdci. Později při rehabilitaci je vhodné před olejem z měsíčku mazat asi 5 minut zevním bylinným extraktem z kostivalu a teprve potom 5–15 minut olejem z měsíčku. Pokožku nakonec utřít starým hadříkem.

Recept

Ingredience: 20 tablet acylpyrinu, 5 listů aloe vera, francovku (Herba či Lesana)

Postup: Do půllitru francovky dejte luhovat 20 tablet acylpyrinu a 5 listů aloe a občas protřepte. Po necelém týdnu si můžete ruce mazat před spaním, v případě potřeby i v noci.

Zdroj: článek Babské rady na karpály

Poradna

V naší poradně s názvem OTEC PLESKAČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Bednář.

prosím,jsem tři dny po skončené radioterapii močového měchýře a mám stálé nucení na stolici a velké křeče.Ve střevech žádnou stravu nemám,ale nucení mám stále.Nevím,jestli se tomu říká průjem,ale jde ze mě nějaký hlen někdy i nepatrné stopy krve.Prý je to následek po radioterapii.Můžete mi prosím sdělit,jak dlouho tento stav potrvá a co proti tomu se dá dělat? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Váš stav se nazývá chronická radiační enteritida. Je to odborný termín pro dlouhodobé poškození funkce střev, které může vzniknout po radiační terapii. Tyto následky mohou vést k chronickému průjmu, inkontinenci a střevní urgentnosti. Často k tomu dochází po léčbě různých druhů rakoviny, které vyžadují radiační terapii do břišní oblasti. Tyto nežádoucí účinky se mohou vyskytovat měsíce nebo dokonce roky po ukončení léčby.

Následující návrhy vám pomohou zvládnout chronický průjem:

1. Pokud se jedná o nový příznak, informujte o tom svého lékaře. Váš lékař vám může pomoci určit, zda je tento váš stav léčitelný a v případě potřeby předepsat léky k jeho zvládnutí.
2. Požádejte svého lékaře, aby vás zkontroloval na infekci C. diff (Clostridium difficile). C. diff je následek přerůstání normálních GI bakterií a může způsobit vážné průjmy a křeče v břiše.
3. Každý den vypijte nejméně 3 litry (12 šálků) tekutiny, aby nedošlo k dehydrataci. Pijte tekutiny ohřaté na pokojovu teplotu a pomalu je popíjejte po celý den. Vyhněte se pití velkého množství najednou a vyhněte se sladkým nápojům, jako je džus a limonády. Ty mohou zhoršovat průjem. K pití vyzkoušejte masový vývar, kávu bez kofeinu, čaj bez theinu a vodu. Vyhněte se alkoholu a kofeinu.
4. Jezte malá, častá jídla a občerstvení. Vyhněte se konzumaci velkých jídel, která by příliš mnoho zatěžovala trávicí trakt.
5. Zaznamenejte, co a kolik jste toho snědl, ať už jsou to jídla domácí nebo z restaurace, jejich teplotu a denní dobu konzumace. Uveďte i přesné podrobnosti o příznacích, které se u vás objeví. Pak deník vezměte k lékaři a promluvte si s ním o jídle a symptomech. Lékař vám pomůže určit, co vyvolává nepříjemné příznaky. Identifikace příčin může trvat několik týdnů, takže buďte trpěliví!
6. Projděte si se svým lékařem všechny doplňkové a alternativní terapie, které používáte, jako jsou speciální čaje, vitamíny, minerály, bylinné doplňky a další živiny. Některé byliny a doplňky stravy mohou způsobit průjem.
7. S lékařem si také promluvte o možných lécích proti průjmům. Imodium nebo jiná protiprůjmová léčba umožní jíst pestřejší stravu.
8. Co nejdříve doplňte stravu psylliem, guarovou gumou, inulinem nebo jiným rozpustným vlákninovým produktem. Začněte jednou dávkou denně, podle pokynů v balení. Později pak dávku zvyšte.
9. Změňte současně pouze vždy jeden aspekt své léčby. Například změňte léky proti průjmům nebo příjem potravy, ale ne obojí najednou. To vám umožní vyhodnotit, co funguje a co ne.
10. Občerstvení můžete založit na suchých slaných jídlech, jako jsou slané sušenky nebo suchý toast.
11. Vyhněte se těžko stravitelným jídlům, jako je popcorn, hrášek, kukuřice a syrová zelenina. Patří sem brokolice, květák, zelí, růžičková kapusta, kapusta, mangold, cibule, česnek a pór.
12. Vyhněte se kořenitým jídlům, pokud zhoršují váš průjem
13. Vyvarujte se potravin bez cukru a žvýkaček a cukrovinek vyrobených z cukerných alkoholů, jako je sorbitol, mannitol a xylitol. Cukrové alk

Zdroj: příběh Dlouho trvající průjem.

Měkká dieta

Tato dieta se dodržuje v prvních týdnech po operaci brániční kýly. Tím se sníží množství práce, kterou musí váš trávicí trakt vykonat. Snižuje také možnost, že váš trávicí trakt bude podrážděný jídlem, které jíte. Jemná, nevýrazná strava je předepisována lidem se zažívacími problémy. To se liší od měkké stravy, která je předepisována lidem s problémy se žvýkáním a polykáním. Jídelníček, který vám byl předepsán, se skládá z potravin, které jsou jemné, jen mírně kořeněné a snadno stravitelné. Při této dietě nejezte smažená nebo kořeněná jídla ani syrové ovoce a zeleninu. Také nepijte alkohol.

Obecné pokyny

  • Jezte v klidné, uvolněné atmosféře. To, jak jíte, může být stejně důležité jako to, co jíte. Při jídle nespěchejte. Jídlo pomalu a důkladně žvýkejte a pomalu polykejte.
  • Jezte malá jídla často po celý den. 3 hodiny před spaním ale nejezte.
  • Při spánku vyzkoušejte podložení hlavy o 20 nebo 30 cm. Užitečné mohou být klínové polštáře, které vám umožní spát ve sklonu.
  • Nejezte žádná jídla, která způsobují nepohodlí.
  • Neužívejte NSAID (nesteroidní protizánětlivé léky), jako je aspirin a ibuprofen. Také neužívejte léky, které obsahují aspirin.
  • Na pálení žáhy používejte podle potřeby antacida. Ale mějte na paměti, že antacida obsahující hořčík mohou způsobit průjem.
  • Nekuřte.

Vhodné potraviny

  • Mléčná krupice a mléčná rýže,
  • Vařená bílá rýže,
  • Bramborová kaše a vařené brambory bez slupky,
  • Obyčejné těstoviny a nudle,
  • Jablečná přesnídávka,
  • Vařené ovoce bez slupek nebo semen,
  • Jemné ovocné šťávy, jako je jablečná a hroznová,
  • Banány,
  • Vařená nebo rozmačkaná zelenina bez stonků a semínek,
  • Vařená mrkev nebo strouhaná čerstvá,
  • Oloupaná cuketa,
  • Vařená / pečená dýně,
  • Tvaroh,
  • Jemné tvrdé nebo měkké sýry,
  • Pudink,
  • Jogurt bez semínek a ořechů,
  • Mléko (možná budete potřebovat mléko bez laktózy),
  • Zmrzlina bez semínek, ořechů, čokoládových lupínků nebo polevy,
  • Hladké arašídové máslo,
  • Vejce,
  • Ryby, krůtí, kuřecí nebo jiné libové maso, které je po uvaření umleté,
  • Tofu.

Nevhodné potraviny

  • Ořechy a semena.
  • Svačiny obsahující čokoládu, bonbóny, pečivo nebo dorty.
  • Bramborové lupínky (obyčejné, grilované nebo jiné příchutě).
  • Taco chipsy nebo nachos.
  • Kukuřičné lupínky.
  • Popcorn, popcorn dorty nebo rýžové dorty.
  • Krekry s ořechy, semínky nebo kořením.
  • Hranolky.
  • Smažená nebo tučná jídla.
  • Celozrnné pečivo, rohlíky a krekry.
  • Chleby a rohlíky s ořechy, semínky nebo otrubami.
  • Otruby a suché cereálie granola.
  • Bobule se semeny, jako jsou ja

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Dieta po operaci brániční kýly

Poradna

V naší poradně s názvem ELIQUIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana S..

Je mi 64 let a jsem důchodkyně.Beru warfarin 2 mg cca půl roku (dříve anopyrin) z důvodu arytmie a dělá mi velký problém strava.Jsem po infarktu (již 20 let),mám zvýšený cukr a cholesterol(beru na to prášky).Mám moc ráda zeleninové saláty,které mi byly doporučeny,ale nemohu je v dostatečné míře jíst,takže cholesterol a cukr jsou vyšší než bylo dřív.Už jsem z toho na nervy.Připlatila bych si klidně 1000 kč měsíčně na jiné léky (Pradaxa,Eliquis nebo Xarelto),ale 2000 kč mi už přijde moc,když si platím ještě další léky.To už bych pak na tu zeleninu a ovoce neměla.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Není třeba si připlácet za drahé léky. I levný Warfarin vám umožní jíst vaše oblíbené zeleninové saláty. Saláty sice obsahují vyšší hladinu vitamínu K, který přímo ovlivňuje účinky Warfarinu, ale dávka Warfarinu je nastavená tak, abyste mohla tato jídla normálně jíst. Za den máte přijmout potraviny s celkovým množstvím 90 mikrogramů vitamínu K a to jsou dva zeleninové saláty denně, to vám přece k uspokojení vaší chuti bohatě stačí. Ostatní jídla (maso, omáčka a knedlík nebo rýže) mají jen málo vitamínu K, takže vám již Warfarin nerozhází. Hlavu vzhůru a dobrou chuť.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Cena léku eliquis hrazená pacientem

Co nejíst

Jídelníček při cukrovce 2. typu by měl být vyvážený jak potravinově, tak kaloricky. Jídelníček diabetika by neměl obsahovat například tyto potraviny...

Bonbony, sušenky a cukrovinky

Bonbony, sušenky, ovocné sirupy a další cukrovinky obsahují nejen hodně nekvalitních cukrů, ale současně jsou také vysoce kalorické. V těle po jejich požití dochází k prudkému vzestupu hladiny glukózy v krvi, což může u diabetiků vést ke zhoršení potíží. Naučte se proto doplňovat hladinu cukru v krvi pomocí kvalitních cukrů, které najdete například v čerstvém ovoci, a na cukrovinky raději zapomeňte.

Hrozinky a sušené ovoce

Přestože sušené hrozinky či ovoce na první pohled vypadají zdravě, bohužel způsobují opět stejný problém jako ostatní potraviny bohaté na cukry – prudce zvyšují hladinu glukózy v krvi, což je pro diabetika nepřijatelné. Je mnohem lepší dát si hroznové víno v přirozené a čerstvé podobě nebo sušené hrozinky či ovoce nahradit jiným čerstvým ovocem, jako je broskev či jablko.

Palačinky s marmeládou

Není na světě snad člověka, kterému by nechutnaly palačinky s marmeládou nebo čokoládou. Bohužel diabetikům je tato pochoutka zapovězena, protože způsobuje prudký vzestup hladiny glukózy v krvi se všemi negativními důsledky. Nicméně nemusíte zoufat, existují totiž speciální marmelády pro diabetiky, které místo cukru obsahují náhradní sladidlo. Palačinky s marmeládou si tedy nemusíte úplně odepřít, jen je potřeba vybírat tu správnou marmeládu.

Bílý chléb a bílé pečivo

Na tyto tradiční potraviny v české kuchyni prostě a jednoduše zapomeňte. Při trávení se totiž chovají podobně jako cukr a negativně ovlivňují řízení hladiny glukózy v těle. Totéž platí pro rýži a všechny pokrmy obsahující bílou mouku. Rozumnou alternativou pro diabetiky je celozrnný chléb a celozrnné pečivo, i když i tyto potraviny způsobují do určité míry vzestup hladiny glukózy v krvi, proto je dobré hlídat porce a místo 2 krajíčků si dát raději jenom jeden.

Plnotučné mléko

Nasycené tuky v mléčných výrobcích mají negativní důsledky na lidský organismus (na každý, nikoli jen na organismus diabetika), protože způsobují vzestup „zlého“ LDL cholesterolu a usnadňují šíření zánětů v těle. U pacientů s diabetem však vzniká ještě jeden velký problém. Klinické studie totiž prokázaly, že nasycené tuky mohou zhoršit inzulinovou rezistenci (stav, kdy organismus není schopen reagovat na hormon inzulin, který je typický právě pro jeden typ cukrovky). Plnotučné mléko tedy ze své ledničky vyhoďte a místo něj pijte mléko nízkotučné (s obsahem tuků pod 1 %). Také se vyvarujte ostatních tučných mléčných výrobků, jako jsou neodtučněné jogurty, smetana, tavené sýry a podob

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Co nejíst při cukrovce

Poradna

V naší poradně s názvem AMOKSIKLAV A MLÉČNÉ VYROBKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena Suchanková.

Prosím, amoksiklav a mléčné výrobky- někde se uvádí výrobky vynechat, někde jen nezapíjet lék např mlékem. Uškodí mi jeden jogurt ráno? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Amoksiklav je složené širokospektré antibiotikum, které je vhodné užívat společně s trouchou jídla. Je pravda, že mléko může narušit absorpci některých antibiotik. To se ale týká jen antibiotik ciprofloxacin, doxycyklin, norfloxacin a tetracyklin, které se vážou na vápník, jenž se nachází v mléčných výrobcích, jako je mléko, sýr a jogurt. U Amoksiklavu se nemusíte v mléce a v mléčných výrobcích omezovat. Nejlepší je užít lék na začátku běžného jídla. Jogurty a ostatní fermentované mléčné výrobky jsou při léčbě tímto antibiotikem prospěšné, protože doplňují střevní mikroflóru o užitečné acidofilní bakterie, které Amoksiklav může decimovat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Amoksiklav a mléčné vyrobky

Neustálá chuť k jídlu

Nezvladatelnými chutěmi tělo naznačuje, že něco není v pořádku. Obvykle jde o výsledek akutního nedostatku nějaké konkrétní látky, kterou organismus potřebuje. Neustálá chuť k jídlu může být výsledkem psychického vypětí, negativních pocitů či únavy. Tento typ reakce je velmi nebezpečný. Pokud se člověk naučí reagovat na stresové situace zvýšenou konzumací, obvykle kaloricky velmi vydatného jídla, z dlouhodobého hlediska se tak vystavuje riziku obezity a všem zdravotním důsledkům, které z ní plynou.

Chuť na sladké ve většině případů způsobuje psychika, která je závislá na serotoninu. Konzumace sladkého dokáže nárazově prudce zvednout hladinu serotoninu, což je také důvod, proč se po jeho konzumaci cítíte tak dobře. Pokud jste v depresi nebo se cítíte vyčerpaní, vaše tělo reaguje tímto konkrétním typem chuti. Chutí na sladké také reaguje na nízkou hladinu krevního cukru. Sladká jídla dokážou krevní cukr pozvednout velmi rychle, i když na velmi krátkou dobu. Jinak je to s čokoládou. Ta je pro mnoho lidí spojená s pozitivními emocemi a přestavuje prostředek k úniku z každodenního tlaku. Kromě toho je dokonalým spojením cukru a tuku, takže po ní řada lidí sáhne v případě, že se cítí zcela vyčerpáni. U žen může být chuť na čokoládu spojená i s nedostatkem hořčíku, mědi a železa, často také s premenstruačním syndromem.

Chutí na výrazně slaná jídla vám tělo naznačuje, že by potřebovalo mnohem víc vody. Sůl reguluje množství vody v těle, a pokud se začíná projevovat dehydratace, sůl zadržuje vodu a tělo si tak snaží udržet alespoň ty zásoby tekutin, které už má. Až příště pocítíte nutkání dát si dvojitou porci hranolků, vypijte místo toho raději sklenici vody. Chuť na slané je také projevem deficitu minerálů. Sodík zvyšuje vylučování vápníku a tělo tak má pocit, že problém s jeho nedostatkem byl odstraněn. Při akutní chuti na slané vám pomůže kousek celeru nebo okurky, které vašemu tělu dodají sodík.

Pokud nemáte chuť na nic jiného než na maso, jde pravděpodobně o známku nedostatku vitamínu B12, tuku nebo železa.

Chuť na těstoviny či na pečivo je důsledkem příliš malého přísunu kalorií. Touhou po sacharidech tělo signalizuje nedostatek energetického paliva a nutnost jeho doplnění. Prázdné kalorie, jako jsou například sladká jídla, však problém nevyřeší. Soustřeďte se raději na kvalitní potraviny, které vám dodají energii a přitom se nepromění na tukové zásoby. Jezte víc bílkovin, jídel bohatých na vlákninu, čerstvou zeleninu a ovoce.

Zdroj: článek Chuť k jídlu

Princip

Nastartovat efektivní hubnutí vám pomůže přípravek VitalChrom Shake R, který dodá tělu potřebné živiny, navodí stav dlouhodobé nasycenosti a především dokáže ovlivnit působení inzulínu prostřednictvím GTF faktoru tak, aby se zbytečně nevytvářel a neukládal nový tuk.

V rámci projektu bylo nejlepších výsledků dosaženo s nízkoenergetickou náhradou stravy. Tato směs živin je zajímavá mimo jiné i tím, že obsahuje GTF faktor. Jako nejúčinnější variantou pro účinné snížení hmotnosti se prokázala náhrada alespoň jednoho hlavního jídla touto směsí. Proto byla tato směs upravena do formy umožňující pohodlnou přípravu nápoje (koktejlu) spočívající v rozmíchání určeného množství směsi ve vodě nebo v mléce. V současné době je tato směs distribuována pod výše zmiňovaným obchodním označením VitalChrom Shake R. Jedná se tedy o potravinu pro nízkoenergetickou výživu, určenou ke snižování hmotnosti a sestavenou podle trendů moderní dietologie. Připravený koktejl dodá tělu nejen všechny potřebné nutriční látky, ale především GTF faktor. Díky němu se aktivují přirozené mechanismy účinného hubnutí bez jo-jo efektu. Pro svou kvalitu a vědecky prověřenou účinnost byla směs R11 (VitalChrom Shake R) zařazena do projektu „Hubnutí s Kerbetem“ jako náhrada některého hlavního jídla.

Na webových stránkách projektu si založíte osobní kartu, která je klíčem k individuálním výživovým doporučením a k sestavení jídelníčků šitých na míru právě pro vás. Zde také naleznete recepty na vhodná jídla a kalkulačku pro výpočet energetických hodnot jídel. Stravovací režim je postaven na jídelníčcích sestavených z optimalizovaných jídel. Nabízí také varianty, kdy je nějaké hlavní jídlo nahrazeno nízkoenergetickou náhradou stravy. Výběr varianty jídelníčků je jen na vás.

Zdroj: článek Hubnutí s Kerbetem

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Marie Svobodová


recept pro kašovitá jídla
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
recepty na kasovitou stravu
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvacetosm.