Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

SLANO NA RTECH

OBSAH

Prevence plísní na rtech

Na den používejte balzám na rty s ochranným faktorem. Neolizujte si rty, když je chladno, zbytečně se tím vysuší. Před spaním si rty pravidelně natírejte vazelínou, aby přes noc zůstaly vláčné.

Zdroj: Plíseň na rtech

Diskuze

V diskuzi PO OZAŘOVÁNÍ MÁM SLANO A HLENY V ÚSTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Holíková.

Prosím o radů.
Po 33 dávkách ozařování po operacích krku (2016) mám stále velké množství hlenů v krku a strašně slano v puse.Piju
šalvějový čaj,malinový čaj,kloktám vincentku - to co poradil lékař. Bohužel je to stále stejné.
Jestli měl někdo stejné potíže , prosím o radu. S pozdravem Ivana
Tel: 605168995

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Po ozařování mám slano a hleny v ústech

Příčiny plísní na rtech

Projevem plísňového onemocnění je zapaření (zapářka) nebo opruzení kůže v místech nepřístupných vzduchu. Původcem jsou houbové mikroorganismy, nejčastěji plísně nebo kvasinky. Nejrůznější plísně postihují čím dál více lidí a mají nejrůznější projevy.

Zdroj: Plíseň na rtech

Diskuze

V diskuzi SLANO V ÚSTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Sochorová.

Dobrý den,mám velký problém a to slano v ústech.Začalo to po přípravcích Energy,které jsem začala brát.Bylo to z důvodu suchého dráždivého kašle.Sice kašel se zlepšil,ale nastala stálá, slaná chuť.Ihned jsem přípravky přestala brát,ale v ústech mám slano pořád 24 hod.denně už 4 roky. Je to strašné,žádné jídlo není dobré a nic mi nechutná.Hledám informace,kde se dá,ale zatím nic.I u lékařů.
Je mi 62let a léčím se už mnoho let se štítnou žlázou a beru Letrox 100 5x v týdnu.

Prosím poraďte mi.
S pozdravem Sochorová Lenka

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Slano v ústech

Vyrážka na rtech

Za vyrážku na rtech může ekzém. Vyrážka kolem okraje úst bývá často jen důsledkem suché kůže způsobené nadměrným olizování rtů. Stačí se zbavit tohoto zlozvyku a doléčit několik dní postižené místo mastí s jednoprocentním podílem hydrokortizonu.

Zde je několik fotografií, na nichž je možné vidět vyrážku na rtech.

Zdroj: Plíseň na rtech

Poradna

V naší poradně s názvem BOLAKY NA RTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

dobry den dela se mi na spodnim rtu bolak ktery mokva a praska a tece s toho krev a hnis. dr me leci pednisonem ale ted se mi ten bolak udelal po 5 denni pauze znova. da se to lecit i necim jinym nez temi leky??? moc dekuji za radu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Boláky na rtech jdou léčit i jinak, než jen prednisolem. Lék prednizol totiž pomáhá jen tím, že tlumí alergickou reakci. A pokud berete prednisol nepřetržitě a boláky se i tak vyskytují, tak je jasné, že u vás asi nepůjde o alergii. Proto by bylo vhodné dojít na kožní a ukázat jim to i s medikací. Vaše příznaky spíše ukazují na bouřlivý průběh oparu na rtu - herpes simplex.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolaky na rtech

Pálení rtů

Pálení na rtech může být jedním z prvních příznaků výskytu herpes viru, který způsobuje opary. Do 24 hodin se začnou objevovat bolestivé puchýřky na rtech a kolem nich. Po několika dnech mohou prasknout a pak jsou nakažlivé. Proto se jich nikdy nedotýkejte, vyvarujte se líbání a nesdílejte s nikým ani tyčinku na rty. Pokud virus jednou dostanete, nikdy se jej už nezbavíte!

Zde jsou fotografie, na kterých je vidět příznaky pálení rtů.

Zdroj: Plíseň na rtech

Diskuze

V diskuzi PLÍSEŇ NA RTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Němečková,Chyšky 124, 398 53.

Stále mi praskají rty.Všechno jsem vyzkoušela -- jelení lůj,med,vitamín B.Nepomáhá nic.Je to strašně nepříjemné a k nezbavení.Děkuji za nápady.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Plíseň na rtech

Oteklé rty

Možnou příčinou může být Crohnova choroba. Je známo, že Crohnova nemoc postihuje střeva, její symptomy se však mohou odrazit i na ústech a rtech. Nemoc může u 10 % případů způsobit otoky v různých částech těla, včetně rtů.

Zde je několik fotografií, na nichž jsou vidět oteklé rty.

Zdroj: Plíseň na rtech

Diskuze

V diskuzi OPAR NA RTU BABSKÉ RADY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marika.

Dobrý večer,
pročítám tady rady jak na opary na rtech. Velmi často v poslední době se mi objevuje opar na rtech. Už nevím jak tomu předejít, protože např. teď jsem nebyla ve stresu a pod. a zase se mi udělal opar. Stačí, když jdu ve větru tak hned se mi udělá opar. Užívám hlívu ústřičnou, pojídám čerstvý rakytník a nic mě nepomáhá. Už opravdu nevím co mám dělat, protože ten opar mám každou chvíli. Poraďte mi prosím jak na opary.
Děkuji. Remešová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Irena.

Jedině aciklovir a to tablety,které napíše lékař, může i praktický,kožní,imunolog,atd.Pokud tabl.budete brát.máte pokoj,ale po skončení se zas opar může ukázat,mám s tím stejné osob.zkušenosti.

Zdroj: diskuze Opar na rtu babské rady

Moučnivka u dospělých – foto

Zde můžete vidět fotografie onemocnění moučnivkou u dospělých.

Zdroj: Plíseň na rtech

Diskuze

V diskuzi JAK NA OPARY NA RTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karolína Urbanová.

Super jdu skusit med a i citrón .

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak na opary na rtech

Slanost v ústech u dětí

Slanost v ústech u dětí může být způsobena špatnou skladbou potravin. V dětském věku by dítě mělo minimálně konzumovat uzeniny, které jsou přesolené a dětem škodí. Další možností slané chuti v ústech u dítěte může být zvracení. Slaná pachuť v ústech u dětí vzniká rovněž po antibiotikách.

Zdroj: Slano v ústech

Diskuze

V diskuzi BOLAKY NA RTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

dobry den dela se mi na spodnim rtu bolak ktery mokva a praska a tece s toho krev a hnis. dr me leci pednisonem ale ted se mi ten bolak udelal po 5 denni pauze znova. da se to lecit i necim jinym nez temi leky??? moc dekuji za radu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.

poraďte mi prosím čím mám léčit bolavé rty,dr.reumatolog mne léčí kvůli arthroze nohy-chodidla prednisonem,teď synthetickým trexanem a arthrilomem....může to mít s onemocněním rtů souvislost?

Zdroj: diskuze Bolaky na rtech

Dlouhodobé (chronické) onemocnění plísní na rtech

Dlouhodobé (chronické) onemocnění plísní postihuje velké množství lidí. Plísně se projevují různými barevnými změnami kůže. Tyto změny se nejčastěji zhoršují během zimního období. V létě se příznaky kožních plísní zmírňují. Plísním nesvědčí pobyt na vzduchu a slunci. Suché nebo popraskané rty mohou odhalit i různé nemoci. Pokud příznaky přetrvávají, je třeba se zamyslet nad vážnější příčinou a poradit se s lékařem. Příčinou popraskaných rtů nemusí být jen vysušená pokožka, ale vir nebo plíseň. Nejjednodušší a nejrychlejší cestou, jak se jich zbavit, je použít líh. Polijte jím vatový tamponek, kterým rty vyčistíte. Je to trochu drastická metoda, takže potom nezapomeňte nanést svůj obvyklý balzám na rty.

Plíseň na rtech – foto

Zde můžete vidět fotografie plísní na rtech.

Zdroj: Plíseň na rtech

Diskuze

V diskuzi TUKOVÉ BUŇKY NA RTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaelanavrc.

Ja mam doma kavovy peeling bodybescrub a jsem spokojena, mam lepsi plet i rty :-) ta pokozka je obnovenejsi a hebsi

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lejina.

Ten kávový peeling je na celé tělo? Máte nějaký odkaz kde ho sehnat?

Zdroj: diskuze Tukové buňky na rtech

Slano v ústech u dětí

Pocit slanosti v ústech u dětí může být způsoben špatnou skladbou potravin. V dětském věku by dítě mělo minimálně konzumovat uzeniny, které jsou přesolené a dětem škodí. Další možností slané chuti v ústech u dítěte může být zvracení. Slaná pachuť v ústech u dětí vzniká rovněž po antibiotikách.

Zdroj: Slaný pocit v puse

Diskuze

V diskuzi ČERVENÉ FLEKY NA RTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sabina.

Dobrý den,
poslední dobou se mi často stává, že se mi na rtech objeví červené flíčky. Nebolí to, jsou trošku vystouplé a trošku to svědí. Někdy se objeví jeden, jindy víc, jak na horním tak na spodním rtu. Napadla mě alergická reakce, ale oni se objevují když nic nejím ani nepiju a cca za 20 minut od objevení prostě zmizí. Stalo se mi to když jsem myla nádobí a nebo když sedím v práci za počítačem. Vždycky se bojím, že se z toho udělá třeba opar, ale neudělá. Na rty si zbytečně nesahám. Nevíte co by mohlo být příčinou ? Proč se to objevuje a následně hned mizí ?
Moc děkuji za odpověd´

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nicol wirknerova.

dobry den, vcera se mi na spodnim tak i hornim rtu udelali takove prouzky cervene a me nenapada z ceho by to mohlo byt. vylozene to neboli ale je to dost neprijemny, vzalo mi to pruznost a kdyz dam rty k sobe mam pocit jak kdyz si rty prezijzdim dratenkou. mam to druhy den a ledovani ani promazavani vazellinou mi nepomaha naopak to docela stipe, setkavam se s tim poprve a nevim jak dosahnout ulevi a zmizeni. budu rada za odpoved. dekuji s pozdravem wirknerova.

Zdroj: diskuze Červené fleky na rtech

Jak léčit slanou pachuť

Slaný pocit v ústech se dá vyřešit omezením solení, nahraďte obyčejnou sůl mořskou solí, výrazně snižte příjem potravin obsahujících glutaman sodný a konzervanty, omezte ochucovadla (ocet, hořčice, kečup), pijte denně aspoň 2 dcl sladkého mléka, zachovávejte pitný režim, a pokud vás zároveň trápí pocity pálení žaludku, zkuste užívat Helicid.

Zdroj: Slano v ústech

Diskuze

V diskuzi HNĚDÉ FLEKY NA RTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar.

asi před třemi roky se mi objevila první hnedá skvrnka na horním rtu-od té doby se mi jich objevilo nekolik na dolním rtu-co muže být příčinou?také mám v poslední době velmi suché rty a nekdy se suchostí olupují-je to velmi nepříjemné-rty si natírám výživnými balzámy na rty ale moc to nepomáhá

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Hnědé fleky na rtech

Co znamená slaný pocit v ústech

Slaná chuť v ústech nic speciálního neznamená. Slanost v ústech přichází buď jako projev poruchy nervového zásobení ústní dutiny, ale to je opravdu vzácné, nebo jako průvodní jev užívání některých léků či nedostatku některých vitamínů, jako jsou vitamíny skupiny B (zde se také objevují bolavé ústní koutky). Možnou příčinou je i nedostatek železa (pak jsou někdy přítomny i pálící nebo bolavé ústní koutky), případně jiné faktory včetně nedostatku tekutin, které by teoreticky vedly ke zvýšenému obsahu soli ve slinách a potu.

Slaná pachuť v ústech může být rovněž dozvukem konzumace některých aromatických jídel (koření), požívání alkoholu, kouření tabáku nebo užívání drog. Ovšem pachuť v ústech nemusí mít tyto zdůvodnitelné příčiny. Může se jednat o příznaky některé nemoci, nákazy, otravy nebo jiných nežádoucích změn v organismu.

Člověk může v ústech pociťovat různé chutě, nejen slané. Nemá-li slaná pachuť příčinu v konzumaci léků či jídla, může jít o zdravotní problém. Jestliže jste si tedy jistí, že za vaše problémy nemůže například cibule, česnek či šalotka, které mohou způsobit slanou pachuť v ústech, poraďte se se svým lékařem.

Slaná pachuť v ústech se projevuje nepříjemným slaným pocitem v dutině ústní a na rtech.

Zdroj: Slano v ústech

Labello lip butter

Toto máslo na rty se na našem trhu nevyskytuje. Labello lip butter je možné koupit v německé drogerii. Máslo je v klasickém plechovém obalu s víčkem. Je v mnoha variantách. Úžasná je varianta s vanilkou a makadamiovými oříšky. Produkt má velmi příjemnou vůni, nanáší se na rty pomocí prstu. Rty krásně hydratuje a zvláčňuje. Na rtech vydrží opravdu dlouho, dá se použít i místo lesku na rty. Máslo je bezbarvé a na rtech vypadá přirozeně. Příjemná je i cena, stojí zhruba 75 Kč.

Zde můžete vidět cenu másla na rty.

Zdroj: Labello

Duchovní příčina prasklých koutků

Duchovní příčiny nebo pověry o prasklých koutcích nejsou nijak vysvětleny. Známé jsou pouze pověry o záškubech rtů a o suchých rtech.

Pověry o záškubu horního rtu

Níže jsou uvedeny některé z mýtů týkajících se záškubů na rtech, které nemají vědeckou podporu, ale získáte je na internetu:

  • Pravděpodobně se stane něco špatného, ​​pokud zjistíte, že se vám cuká spodní ret.
  • Pokud máte záškuby v levém horním rtu, pravděpodobně budete bojovat s blízkým příbuzným nebo ztratíte přítele.
  • Pokud vám škube v pravém horním rtu, brzy dostanete spoustu peněz.
  • Přijdete o peníze v případě, že se vám škube v pravém dolním rtu.
  • Pokud máte záškuby v obou rtech, brzy se setkáte s nějakým cizincem.

Zdroj: Prasklý koutek duchovní příčina

Recept na galetky III.

Suroviny:

  • 300 g pšeničné, pohankové, nebo žitné mouky
  • 750 ml vody
  • 5 vajec
  • špetka soli
  • olej na smažení

Postup:

Nejprve smíchejte mouku se solí. Postupně přidávejte vodu a nakonec vajíčko. Těsto nechte 1 hodinu odležet. Poté z těsta na mírně rozpálené pánvi potřené olejem opečte jednotlivé placky. Galety můžete podávat na slano, například se šunkou, vejci, sýrem, špenátem, nebo na sladko, například s tvarohem, ovocem, zmrzlinou a podobně.

Zdroj: Recepty na výborné palačinky

Co s tím dělat

U pocitu slaných rtů se doporučuje návštěva praktického lékaře, ten provede základní biochemické vyšetření, které případnou poruchu odhalí. Preventivně na rty používejte labelo nebo pomádu, které vám ochrání rty před potem a pocitem slanosti na rtech.

Zdroj: Slané rty

Hlavní příčiny popraskaných koutků úst

Popraskané a zanícené koutky úst se nejčastěji objevují u dětí a mladých dospělých, kteří slintají během spánku anebo mají ortodontická rovnátka. U starších dospělých zase proces stárnutí způsobuje kožní vrásky na rtech s povrchními nebo i hlubokými linkami, které sahají od úst až dolů k bradě. Do těchto vrásek na rtech se kapilárním efektem dostávají sliny z úst a vrásky na rtech pak trpí podobně, jako koutky. Popraskané a zanícené koutky mohou být více zřejmé v zimě, kdy je chladnější počasí a sušší vzduch. Praskání koutků úst a následné jejich olizování pro udržení jejich vlhkosti, vytváří půdu pro infekce. Jakmile jsou koutky úst popraskané nebo prasklé, tak nahromaděné sliny mohou zapříčinit vznik kvasinkové infekce. Nejběžnější kvasinkovou infekci doprovázející popraskané koutky způsobuje candida albicans.

Zdroj: Časté praskání ústních koutků


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jana Válková


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP