Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

SNÍDANĚ PRO KREVNÍ SKUPINU

OBSAH

Zažívací soustava

Ten, kdo zdědil krevní skupinu B, je téměř bez žaludečních problémů.

Zdroj: Hubnutí pro lidi s krevní skupinou B

Diskuze

V diskuzi DETOXIKAČNÍ JÍDELNÍČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karlíčková Lucie.

Dobrý den. Chtěla bych poprosit jestli by šlo napsat detoxikacni jídelníček na sedum dni na každy den? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Iveta.

Dobrý den, prosím vás o 7denni detoxikační plán. Moc děkuji a ještě bych se chtěla zeptat když mám krevní skupinu O co pro mě je a není vhodné moc děkuji

Zdroj: diskuze Detoxikační jídelníček

Správný druh sportu

Pokud máte krevní skupinu A, zdědili jste ji od tvrdě pracujících zemědělců, kteří žili ve velkých společenstvích. Proto jsou pro vás vhodné především vytrvalostní sporty. Soutěživé a bojové sporty vám vyhovují méně. Ideálním sportem pro krevní skupinu A je cyklistika, plavání, jóga, aerobik, tanec, golf, gymnastika, strečink.

Zdroj: Hubnutí pro lidi s krevní skupinou A

Diskuze

V diskuzi KOKTEJL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Leona.

A co si dáváte třeba na snídaně a svačiny?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kateřina.

Já většinou mám nakoupené jídlo od Ketodiet. Jak svačiny tak snídaně, snažím se držet jejich jídelníčku.

Zdroj: diskuze Koktejl na hubnutí

Zažívací soustava

Pokud máte krevní skupinu AB, máte citlivý trávicí trakt a často trpíte zánětem žaludku.

Zdroj: Hubnutí pro lidi s krevní skupinou AB

Krevní skupiny

Zastoupení krevních skupin v populaci České republiky je zhruba takové: 36 % krevní skupina 0, 42 % krevní skupina A, 15 % krevní skupina B a 7 % krevní skupina AB. Dietu podle krevních skupin vymyslel doktor Peter D´Adamo, který tvrdí, že bychom se měli stravovat podle své krevní skupiny. Pro tělo jsou vhodné potraviny, které jedli naši předci. Ti měli v určitých částech světa jistou krevní skupinu a vykonávali specifickou činnost, podle které se stravovali.

Zdroj: Hubnutí pro lidi s krevní skupinou A

Diskuze

V diskuzi SNIDANE PRVNI TYDEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eliska.

mam problem v prvnim tydnu se snidani mam po ni za chvili hlad snist hodne nemohu ohledne cukrovky da se snidane necim nahradit poradte diky vase eliska

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Snidane prvni tyden

Krevní skupiny

Zastoupení krevních skupin v populaci České republiky je zhruba takové: 36 % krevní skupina 0, 42 % krevní skupina A, 15 % krevní skupina B a 7 % krevní skupina AB. Dietu podle krevních skupin vymyslel doktor Peter D´Adamo, který tvrdí, že bychom se měli stravovat podle své krevní skupiny. Pro tělo jsou vhodné potraviny, které jedli naši předci. Ti měli v určitých částech světa jistou krevní skupinu a vykonávali specifickou činnost, podle které se stravovali.

Zdroj: Hubnutí pro lidi s krevní skupinou AB

Poradna

V naší poradně s názvem DIETA BEZ PURINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavlína.

Dobrý den.
Chtěla bych se zeptat,jaké snídaně a svačinu doporucujete a jaká množství ?Mám kuchařku, ale jsou tam jen obědy a večeře. Děkuji za odpověď a přeji krásný den

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Snídani a svačinu můžete poskládat z těchto potravin:
- mléčné výrobky – mléko, sýry, jogurty, máslo
- vejce
- pekárenské výrobky a obiloviny s výjimkou celozrnných
- těstoviny
- ovoce a zelenina vyjma chřestu, květáku a chřestu.
Množství záleží na vašem dietním plánu (jestli hubnete, nabíráte a nebo udržujete). S přesným množstvím vám poradí výživový poradce.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dieta bez purinu

Krevní skupiny

Zastoupení krevních skupin v populaci České republiky je zhruba následující: 36 % krevní skupina 0, 42 % krevní skupina A, 15 % krevní skupina B a 7 % krevní skupina AB. Dietu podle krevních skupin vymyslel doktor Peter D´Adamo, který tvrdí, že bychom se měli stravovat podle své krevní skupiny. Pro tělo jsou vhodné potraviny, které jedli naši předci. Ti měli v určitých částech světa jistou krevní skupinu a vykonávali specifickou činnost, podle které se stravovali.

Zdroj: Hubnutí pro lidi s krevní skupinou B

Poradna

V naší poradně s názvem OVESNÉ VLOČKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bára.

Víte o tom, že ovesné vločky patří mezi tzv. potitivní potraviny? V posledním čísle časopisu Moje psychologie (s Táňou Vilhelmovou na obálce) jsem se dočetla, že praviddelná konzumace ovesných vloček působí jako sedativum a pomáhá zvládat stres a neurózy.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

No jistě! Díky přírodním vitamínům B a přítomnosti hořčíku dokáží ovesné vločky úplné divy. Když se konzumují pravidelně každé ráno, tak zlepší obranyschopnost i psychickou rovnováhu. S jogurtem je to ta nejlepší snídaně, jakou si můžete dát.

Zdroj: diskuze Ovesné vločky

Krevní skupiny

Zastoupení krevních skupin v populaci České republiky je zhruba takové: 36 % krevní skupina 0, 42 % krevní skupina A, 15 % krevní skupina B a 7 % krevní skupina AB. Dietu podle krevních skupin vymyslel doktor Peter D´Adamo, který tvrdí, že bychom se měli stravovat podle krevních skupin. Pro tělo jsou vhodné potraviny, které jedli naši předci. A ti měli v určitých částech světa jistou krevní skupinu a vykonávali specifickou činnost, podle které se stravovali.

Zdroj: Hubnutí pro lidi s krevní skupinou 0

Diskuze

V diskuzi NEJLEPŠÍ LÉKY NA VYSOKÝ KREVNÍ TLAK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva.

Dobrý den, když už mám vysoký krevní tlak, pomůže mi ho snížit nějaký přípravek z lékárny bez předpisu? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Skarlettka.

S vysokým tlakem si nezahravejte lékařskými pokusy. Ma to vždy vážný důvod a vy to nevíte. Na každou příčinu je jiný přístup.

Zdroj: diskuze Nejlepší léky na vysoký krevní tlak

Potraviny pro krevní skupinu AB

Pro tuto krevní skupinu jsou nejvhodnější potraviny, které urychlují metabolismus: tofu, ryby, zelenina, kysané mléčné výrobky, ovoce, luštěniny, ananas, mléčné výrobky, řasy.

Doporučení: mezi nevhodné potraviny patří červené maso, kukuřice, pohanka, pšenice, pomeranče. Mléko a mléčné výrobky jezte samostatně nebo jen se zeleninou. Z bylin a koření nepoužívejte: anýz, balzamikový ocet, jablečný ocet, kapary, kajenský, černý a bílý pepř, rajský protlak, vinný ocet, želatinu, worchestrovou omáčku. Z čajů nekonzumujte čaje z aloe, jetelový, diviznový, hořcový, chmelový, reveňový, list senný.

Tělesné cvičení pro krevní skupinu AB

Cyklistika, plavání, golf, tanec, rychlá chůze, aikido, taj-či, hathajóga.

Zdroj: Dieta podle krevních skupin

Poradna

V naší poradně s názvem SLINIVKA A POHYB PO ZÁNĚTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

DOTAZ:

1. Kdy lze po akutním zánětu slinivky (hospitalizace v nemocnici), začít sportovat (pouze rekreačně), běhání, plavání aj.. ??

2. Dietou se doporučuje, menší porce jídla a častěji denně, nebo klasika, ráno snídaně, oběd, večeře ?????

Děkuji za reakce

Petr

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Se sportováním je možné začít hned, jak se objeví přirozená touha po sportu a neprojevuje se žádná bolest nebo jiné nepříjemné pocity. Začíná se zlehka a postupně se přidává na intenzitě. Jídlo zachovejte v režimu vydatná snídaně, oběd a chudší večeře. Mezi hlavními jídly zařaďte ještě svačiny s poloviční vydatnostní než následující hlavní jidlo.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze SLINIVKA A POHYB PO ZÁNĚTU

Potraviny pro krevní skupinu

Jídlo má obsahovat vysoký podíl bílkovin, to znamená maso, ryby, zeleninu, ovoce. Nutné je omezit obilniny a luštěniny.

Vynechat: pšenici, fazole, čočku, květák a hořčici!

K redukci váhy u krevní skupiny 0 pomáhají mořské řasy, ryby, maso, kapusta, špenát, brokolice a vitamíny B, K, minerály vápník, jód.

Hlavním faktorem váhového přírůstku u krevní skupiny 0 je lepek, který se nachází v pšeničných klíčcích a celozrnných výrobcích. V tomto případě dochází k porušení metabolismu inzulínu a k narušení efektivního využití kalorií.

Doporučení: nekombinujte ovocné a zeleninové šťávy. Jedinou výjimkou je mrkvová šťáva. Z bylin a koření nepoužívejte ocet, kapary, černý a bílý pepř, muškátový oříšek, kukuřičný škrob.

Tělesné cvičení pro krevní skupinu 0

Intenzivní aerobní cvičení, kolo, kontaktní sporty, například tanec, běh.

Zdroj: Dieta podle krevních skupin

Diskuze

V diskuzi NEMOCE KANADSKÉHO SMRKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Endal.

máme na zahradě v obci Tehovec-Říčansko skupinu kanadských smrků stříbrných,mno let starých. Jeden krajní nám začal usychat a vypadá to,že letos uschne úplně. Letos bylo extrémní sucho. Strom dostával malé zálivky a nechal jsem k němu vytékat přepad ze sudu z okapu. Taky moc vody to nebylo. Zřžejmě ale jde o nějakou chorobu, a co s tím? Škoda ho. díky za reakci. Endal

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nemoce kanadského smrku

Krevní skupina 0 – Lovec

Dějiny moderního člověka začaly před více než 40 000 lety v Africe, a to krevní skupinou 0. Krevní skupina 0 je nejstarší lidskou krevní skupinou. Duševní schopnost druhu Homo sapiens, jeho šikovnost a schopnost používat předměty a zbraně umožnily člověku vzestup až na samý vrchol potravinového řetězce. Lov byl důležitým zdrojem potravy, maso tvořilo značnou část jídelníčku. Proto musel mít člověk takovou krev, která by si poradila nejen s živočišnými bílkovinami, ale která by také poskytla protilátky jako ochranu před mnohými původci chorob, a právě tyto vlastnosti má krevní skupina 0.

Zvláštností krevní skupiny 0 je, že nevytváří antigeny. V případě nouze je možno tuto krevní skupinu poskytnout vzhledem k její univerzálnosti všem ostatním skupinám.

Zdroj: Hubnutí pro lidi s krevní skupinou 0

Poradna

V naší poradně s názvem KREVNÍ TLAK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Holušková.

Dobrý den,
naměřila jsem manželovi krevní tlak 152/87, tep 88, druhé měření
143/85 tep 86.
Manželovi je 64 let. Poslední dny si stěžuje, že ho zebou nohy a často se potí.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Určitě zajděte s manželem na kardiologii, aby mu udělali vyšetření srdce. Předejdete tak nepříjemným překvapením.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Krevní tlak

Krevní skupina AB – Hybrid

Vývojově a historicky nejmladší krevní skupina je AB. Existuje jen 1 000 až 1 200 let a jde o vzácnější krevní skupinu. Má ji asi jen 5 % obyvatel naší planety. Vznikla v době, kdy se někdejší obyvatelé východní a střední Evropy s krevní skupinou A promísili s mongolskými obyvateli z Asie s krevní skupinou B. Krevní typ AB tedy představuje spojení znaků skupiny A a B. Pro lidi s touto skupinou se nejlépe hodí vyvážená strava. Trávicí ústrojí lidí typu AB je ovšem méně odolné vůči typické stravě skupiny A a B. Proto je zde rozhodující správná kombinace stravy. Také imunitní systém lidí krevní skupiny AB vykazuje některé zvláštnosti. Lidé s touto krevní skupinou jsou velmi dobře chráněni proti autoimunitnímu onemocnění, mají protilátky, které je dobře ochraňují před infekčními nemocemi.

V krevní skupině AB se spojila většina vlastností krevních skupin A a B. Pro tyto lidi je vhodná vyvážená smíšená strava. Většina lidí s krevní skupinou AB může jíst potraviny krevní skupiny A i potraviny krevní skupiny B.

Zdroj: Hubnutí pro lidi s krevní skupinou AB

Potraviny pro krevní skupinu A

Jedinci s krevní skupinou A mají velmi citlivý trávicí systém. Těžko tráví bílkoviny a tuky. Dobře snáší zeleninu, tofu, obilí, luštěniny a ovoce. Živočišné bílkoviny u této skupiny brzdí metabolismus. Maso u krevní skupiny A odebírá energii a koncentraci. Jedinci s krevní skupinou A nemají dostatek žaludeční kyseliny na chemické rozložení těžko stravitelné potravy.

K redukci váhy u krevní skupiny A pomáhají rostlinné oleje, které ulehčují trávení, brání zadržování vody, lépe se tráví zelenina. Další potravinou vhodnou pro tuto skupinu je ananas, který zvyšuje využití kalorií a zrychluje hybnost střev. Dalším důležitým krokem je vyřazení masa, jelikož ho tato krevní skupina ukládá jako tuk.

Doporučení: nemíchejte ovocné a zeleninové šťávy, mléko a mléčné výrobky jezte samostatně nebo jen se zeleninou. Nevhodné jsou také tyto čaje: jetelový, rebarborový, šťovíkový a čaj ze šanty. Z bylin a koření nepoužívejte balzamikový ocet, hruškový olej, jablečný ocet, kayenský pepř, černý a bílý pepř, rajčatový kečup, vinný ocet, worchestrovou omáčku, želatinu.

Tělesné cvičení pro krevní skupinu A

Je mírné – strečink, jóga, delší svižná chůze, břišní tance.

Zdroj: Dieta podle krevních skupin

Potraviny pro krevní skupinu B

Držitelé krevní skupiny B by si měli dávat pozor na pohanku, arašídy, čočku, kukuřici, sezam, pšenici, tyto potraviny narušují účinnost metabolických procesů. Jestliže dochází ke špatné kombinaci potravin, objevuje se pocit věčného hladu. Krevní skupina B reaguje zpomaleným metabolismem na lepek obsažený v pšenici a pšeničných produktech, ten se pak ukládá ve formě tuku.

K redukci váhy u krevní skupiny B pomáhají vejce, nízkotučné mléčné výrobky, maso (kromě drůbeže), zelená zelenina, čaj ze skořice.

Doporučení: mléko a mléčné výrobky jezte samostatně nebo jen se zeleninou. Nevhodné je drůbeží maso, výrobky ze sóji, brambory nekombinujte s bílkovinami. Z bylin a koření nepoužívejte: ječný slad, černý a bílý pepř, kukuřičný sirup, mandlový extrakt, rajčatový kečup, skořici, želatinu. Z čajů nekonzumujte čaje z aloe, jetelový, diviznový, hořcový, chmelový, lipový, podbělový, reveňový, list senný.

Tělesné cvičení pro krevní skupinu B

Tělesná aktivita by měla být složena ze tří nebo více dnů v týdnu věnovaných intenzivnímu tělesnému cvičení a dvou dnů relaxačních cvičení. Vybírejte aerobik, tenis, bojová umění, gymnastiku, kolo, plavání, golf, taj-či, hathajógu.

Zdroj: Dieta podle krevních skupin

Krevní tlak u mužů podle věku

Věk: 15-19 let

Krevní tlak Rozsah (v mmHg)
Minimální Průměrný Maximum
Systolický krevní tlak 105 117 120
Diastolický krevní tlak 73 77 81

Věk: 20-24 let

Krevní tlak Rozsah (v mmHg)
Minimální Průměrný Maximum
Systolický krevní tlak 108 120 132
Diastolický krevní tlak 75 79 83

Věk: 25-29 let

Krevní tlak Rozsah (v mmHg)
Minimální Průměrný Maximum
Systolický krevní tlak 109 121 133
Diastolický krevní tlak 76 80 84

Věk: 30-34 let

Krevní tlak Rozsah (v mmHg)
Minimální Průměrný Maximum
Systolický krevní tlak 110 122 134
Diastolický krevní tlak 77 81 85

Věk: 35-39 let

Krevní tlak Rozsah (v mmHg)
Minimální Průměrný Maximum
Systolický krevní tlak 111 123 135
Diastolický krevní tlak 78 82 86

Věk: 40-44 let

Krevní tlak Rozsah (v mmHg)
Minimální Průměrný Maximum
Systolický krevní tlak 112 125 137
Diastolický krevní tlak 79 83 87

Věk: 45-49 let

Krevní tlak Rozsah (v mmHg)
Minimální Průměrný Maximum
Systolický krevní tlak 115 127 139
Diastolický krevní tlak 80 84 88

Věk: 50-54 let

Krevní tlak Rozsah (v mmHg)
Minimální Průměrný Maximum
Systolický krevní tlak 116 129 142
Diastolický krevní tlak 81 85 89

Věk: 55-59 let

Krevní tlak Rozsah (v mmHg)
Minimální Průměrný Maximum
Systolický krevní tlak 118 131 144
Diastolický krevní tlak 82 86 90

Věk: 60-64 let

Krevní tlak Rozsah (v mmHg)
Minimální Průměrný Maximum
Systolický krevní tlak 121 134 147
Diastolický krevní tlak 83 87 91

Zdroj: Krevní tlak podle věku v tabulkách pro muže

Vysoký tlak v těhotenství

Vysoký krevní tlak je v těhotenství jedním z nejčastějších problémů, a proto ho měří gynekolog při každé kontrole nastávající maminky. Ve skutečnosti krevní tlak u většiny těhotných na počátku těhotenství klesá a k normálu se jeho hodnota vrací během druhého trimestru. Rizikovými faktory, které mohou zapříčinit zvýšení krevního tlaku, jsou zejména nízký věk nastávající maminky, nebo naopak věk nad čtyřicet let, cukrovka a vícečetné těhotenství. Rizikovou skupinu tvoří také ženy-kuřačky a obézní matky. Vysoký krevní tlak se objevuje častěji u prvního těhotenství. U žen, jež čekají druhé dítě, se hypertenze nerozvíjí tak často. Především těžší formy zvýšeného tlaku znamenají pro těhotnou ženu a nenarozené dítě velké nebezpečí, neboť mohou způsobit zpomalení růstu plodu, předčasný porod, předčasné odlučování placenty a někdy i potrat. Při zvýšeném tlaku dochází hlavně k potížím při přísunu kyslíku a živin do plodu, což má za následek zpomalení jeho růstu a vývoje. Zvýšený tlak samozřejmě působí problémy i nastávající rodičce, může dokonce poškodit tepny, ledviny a mozek.

Zdroj: Jak rychle snížit vysoký krevní tlak

Rady pro výživu

Z vývojového hlediska představuje krevní skupina AB nejmladší skupinu. Masa se zříkat nemusíte, vhodné druhy totiž dodávají tělu důležité vitamíny. Většinu živočišných bílkovin tělo zužitkuje téměř beze zbytku. Maso se doporučuje konzumovat třikrát týdně v malých dávkách. U drůbeže je vhodnější konzumace krůtího masa. Olivový olej je pro krevní skupinu AB vhodnější než živočišné tuky.

Zelenina by se měla stát hlavní součástí potravy. Obsahuje množství vitamínů a minerálních látek, které tělo nezbytně potřebuje k adaptaci imunitního systému. Na rozdíl od ostatních krevních skupin jsou vhodné všechny druhy zeleniny, výjimku tvoří ředkev. Tofu je u této skupiny dobře stravitelné a nezatěžuje organismus. Až na banány a pomeranče může typ AB konzumovat čerstvé ovoce několikrát denně.

Lidé s krevní skupinou AB by raději koření ani kořenící směsi konzumovat neměli. Jejich trávicí trakt je mimořádně citlivý na koření, na které reaguje nepřiměřeně silně. Také sůl by měla být používána střídmě. Pepř vůbec. Z koření je pro tento typ vhodné koření z mořských řas, jelikož posiluje imunitní systém.

Lidé s krevní skupinou AB mají oslabený imunitní systém, který by měl být stimulován bylinnými čaji, jako je ženšenový čaj nebo čaj z třepatky. K vhodným nápojům patří čistá pramenitá nebo minerální voda, zelený čaj, stolní voda. Občas je povolena sklenice piva, bílého nebo červeného vína. Také lze pít v malých dávkách kávu. Lidé s krevní skupinou AB mohou uhasit žízeň i zředěnou grepovou šťávou. Pomerančové šťávy by neměly být konzumovány, jelikož dráždí žaludeční sliznici a narušují příjem důležitých minerálních látek.

Zdroj: Hubnutí pro lidi s krevní skupinou AB


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP