Pokud jsou vaše ztučnělá játra následkem pití alkoholu, tak ho nesmíte pít vůbec. Další konzumace alkoholu může vést k závažnějšímu poškození jater. Pokud máte nealkoholicky ztučnělá játra, může být v pořádku dát si drink jednou za čas, ale ne častěji než každý druhý měsíc. Nejprve se zeptejte svého lékaře.
V diskuzi DISKUZE MASAZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarda8.
Zdravím, já chodím na masáž prostaty a jsem zcela spokojen a to s prostatou problém žádný nemám. Beru to tak, že jdu za zábavou což je i fakt a taky pro prevenci. Možná je to i tím netradičním přístupem. Rád totiž zajdu sem - erotic-massage-praha…
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Janča.
Vitamin D. Nízké hladiny vitamínu D mohou hrát roli při závažnějším ztučnění jater. Vaše tělo vytváří vitamín D, když jste na slunci. Můžete ho získat i v některých mléčných výrobcích. Vyberte si nízkotučné mléčné výrobky, protože mají méně nasycených tuků.
Draslík. Nízké hladiny draslíku mohou souviset s nealkoholickým ztučněním jater. Dobrým zdrojem jsou ryby jako treska, losos a sardinky. Je také v zelenině včetně brokolice, hrášku a sladkých brambor a v ovoci, jako jsou banány, kiwi a meruňky. Mléčné výrobky, jako je mléko a jogurt, mají také vysoký obsah draslíku. Vyberte si nízkotučné varianty.
Betain. Mohl by ochránit játra před tukovými usazeninami, ale výsledky výzkumu jsou smíšené. Najdete ho v pšeničných klíčcích a krevetách.
Dobře očištěná játra nakrájejte na kostičky. Na oleji osmahněte cibulku, přidejte játra, kmín, podlijte vodou a duste doměkka. Poté přidejte sůl, drcený česnek, trošku chilli, kečup a prohřejte. Servírujte nejlépe s rýží nebo chlebem.
V diskuzi TIPY PRO SNIZENI KORTIZOLU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Luky.
Zdravim ctenare. Rad bych prispel svym novym clankem s tipy pro prirozene snizenu kortizolu. Jde hlavne o stravu a pohyb, ale take cilene vyhybani se stresovam situacim a vjemum. Podrobne v clanku na blogu Blendea zde - www.blendea.cz/jak-s… Preji hezky den :) Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Králičí játra jsou přímo delikatesa, a navíc vnitřní orgány zvířat mají vysoký obsah minerálních látek, především železa, fosforu a vápníku. Dále obsahují některé vitamíny A, B, D, C a plnohodnotné bílkoviny jako svalovina. Játra jsou v podstatě biologicky nejhodnotnější potravinou, mají nejvyšší koncentraci stopových prvků a vitaminu A a D (zejména rybí a drůbeží játra). A ještě jedna důležitá poznámka na okraj: játra solte až po tepelné úpravě, jinak by ztvrdla.
Dobře očištěná, opláchnutá játra nakrájejte na plátky, oloupanou cibuli na kolečka. Cibulku orestujte na oleji dorůžova, vložte na ni játra, mírně je opepřete a opečte po obou stranách. Přidejte máslo, játra velmi krátce poduste, mírně osolte a ihned podávejte. Jako přílohu servírujte například vařené či opékané brambory nebo rýži a salát.
Játra metabolizují tuk a ten se pak při špatné funkci tohoto orgánu usazuje v pórech a ucpává je. Játra mohou být zatížena mnoha příčinami, jako jsou plísně ve střevech, porušená sliznice střeva, přes kterou se dostává do jater hodně toxických látek. Hraje zde roli strava, psychické stresy, nejrůznější toxiny, ať už ve stravě nebo v ovzduší, ale i virové zátěže. Při léčbě je třeba zlepšit imunitu, odlehčit játrům, upravit stravu.
V diskuzi CHRONICKY ZTUČNĚLÁ JÁTRA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.
Dobrý den, ráda bych se zeptala zda se mohu oočkovat proti žloutence, když mám chronickz ztučnělá játra a vysoké hodnoty testů, letím totiž do Afriky, děkuji za odpověď
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucie.
Já mám super zkušenost co se týče podpory funkce jater s ostropestřcem, beru ho v pilulkách od www.naturevia.cz, mají mimo to i super probiotika. Měla jsem špatné jaterní testy a po další kontrole mě doktorka chválila, že mi to pomáhá.
Tmavé kruhy pod očima znamenají, že není něco v pořádku s játry, nemusí se jednat o onemocnění, ale o zatížení. Je dobré pít čisticí čaj nebo užívat tinkturu na játra. Kruhy pod očima mohou být nahnědlé, namodralé, načervenalé. Pokud byste jedli pouze zeleninu, tak jsou kruhy pod očima menší a světlejší.
V diskuzi TIP NA PREVENCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Honza.
Dobrý den,
narazil jsem nedávno na zajímavou stránku, kde jsou tipy jak předcházet a jak se starat o proleženiny, a to i s doporučenými prostředky na vlhké hojení. Zkuste se určitě podívat na www.modernihojeni.cz, je tam zdarma ke stažení brožurka
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
V kastrolu na směsi oleje s máslem osmahněte na menší kousky nakrájená králičí játra, opepřete, přidejte na proužky nakrájený pórek a pod pokličkou duste doměkka. Nakonec pokrm osolte. Vhodnou přílohou budou brambory či chléb.
V diskuzi PROC JSOU ŠPATNA JÁTRA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.
muze to byt antikoncepci
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel LussyB.
Na podporu funkce jater mi byl doporučený ostropestřec. Moje babička, kdysi užívala jako bylinku ale já bych raději něco pravidelného v tabletkách. Nemáte někdo zkušenost?
V diskuzi NEDOSTATEK TESTOSTERONU - PRIMULUS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel David.
Dobrý den,
V případě nedostatku testosteronu u mužů doporučujeme přírodní doplněk stravy vyrobený v ČR - PRIMULUS
Více informací na webu : www.primulus.cz
Tipy zdarma ke zvýšení testosteronu přírodní formou najdete na www.primulus.cz/blog
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
U postižení jater bývají všechny 4 enzymy zvýšené. Důležité je dodržovat dietu, úplnou abstinenci alkoholu, dlouhodobý šetřící režim a užívat podpůrné preparáty. Tyto léky jsou bylinného původu a pomáhají regenerovat játra. Patří sem Lagosa nebo Esenciale forte.
V diskuzi OTEC PLESKAČ WWW STRÁNKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina Jurikova.
Dobry den,
chtela jsem se zeptat, uz ctyri roky me boli leva cast obliceje-hlavne spodni.Zacalo to zanetem zubu a pak vytrzeni.Bolest trva a vsechny vysledky jsou negativni napr.neurologie,nosni.
Dekuji za odpoved
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana Krištofová.
Dobrý den, chťěla jsem si pročistit játra ostropestřem,myslela jsem že čajem ale známí tvrdí že ne že se pomele a ráno na lačno 1 lžička zapije vodou, nemůže mi to uškodit když mám ve žlučníku drť ?
Jestli je lepší čaj tak jak dlouho luhovat a jakě množství ??? Už to beru měsíc.
Moc dekuji za odpověd.
Ostropestřec mariánský podporuje růst nových jaterních buněk. Hlavní léčivou složkou této byliny jsou flavonolignany silybin, silydianin a silychristin, kterým se říká silymarin. Tyto látky chrání játra tím, že zabraňují vniknutí toxických látek do jaterní tkáně. Navíc podporují regeneraci poškozených jaterních buněk a posilují imunitní systém. Ostropestřce se užívá při poškození jater při žloutence, cirhóze či otravách alkoholem, drogami, průmyslovými jedy nebo houbami.
Technologický postup: Očištěná játra uvaříme doměkka. Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na másle a s moukou utvoříme světlou jíšku, kterou zalijeme chladným vývarem z jater. Za občasného míchání provaříme. Játra nastrouháme do hotové omáčky, prohřejeme a nepatrně osolíme. Podáváme s rýží.
Ingredience: 500 g vepřových jater, 200 g anglické slaniny, 1 cibule, 1 l hovězího vývaru, sůl, kmín celý, pepř mletý, hladká mouka
Technologický postup: Na pánvi rozpustíme nadrobno nakrájenou slaninu, nasypeme kmín, přidáme cibulku nasekanou najemno a osmažíme tak, aby byla sklovitá. Poté vložíme játra nakrájená na kostičky. Játra lehce osmahneme, podlijeme trochou vývaru, opepříme. Přiklopíme pokličkou a dusíme doměkka. Po změknutí přilijeme zbytek vývaru, játra vyndáme z omáčky a půlku z nich rozmixujeme. Omáčku přecedíme, vložíme rozmixovaná játra, dosolíme. Přivedeme k varu, zahustíme moukou s vodou a vaříme na mírném ohni za častého míchání po dobu minimálně 10 minut. Nakonec vložíme do omáčky zbytek jater a lehce povaříme, aby se játra prohřála. Pravou játrovou omáčku můžeme podávat s rýží nebo houskovým knedlíkem.
K poškození jater stačí 2 deci alkoholu denně. Přibližně 0,7 litru vína po dobu 20 let vyvolá u mužů vazivovou přestavbu jater, takzvanou cirhózu jater. U žen je to ještě o dvě třetiny méně, tedy už něco přes 2 dcl vína denně. Ochraně jater můžeme mimo zdravé a vyvážené životosprávy jednou za čas pomoci očistnou kúrou, a to užíváním preventivních přípravků ideálně kombinujících játrům prospěšné látky, jako je cholin, ostropestřec mariánský, inositol, vitamíny C a E, vápník a kyselina pantotenová.
2–3 lžíce dezertního vína Madeira nebo Portské (lze použít také jiný chuťově výrazný alkohol – koňak, brandy a podobně
olivový olej
2 krajíčky chleba (lze použít jak světlý, tak i tmavý, ale klidně i rozkrojenou bagetu)
sůl
pepř
Postup:
Omytá a očištěná játra rozkrájejte na větší kousky, česnek rozdrťte plochou stranou nože a pak nasekejte nahrubo. Na pánvičce rozehřejte olivový olej a vložte do něj rozmarýn. Po chvíli přidejte česnek, který krátce opečte, dejte však pozor, aby se vám nespálil. Do pánve vhoďte játra, orestujte je, a až budou téměř hotová, přilijte víno (nebo jiný alkohol), osolte, opepřete a ještě chvíli restujte, aby játra pěkně vstřebala chuť a vůni. Játra vyndejte na talířek, do pánve nalijte ještě trochu olivového oleje a vína, nechte je trošičku odpařit a pak na oleji opečte z jedné strany chléb. Na talíř servírujte chléb opečenou stranou nahoru, na něj rozložte játra, která ještě můžete přizdobit snítkami čerstvých bylinek (petrželka, pažitka, kopr, fenykl a jiné dle vlastní chuti a fantazie).