Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

ZANĚT BOLÍ LEDVINY

OBSAH

Zánět ledvin – léčba

Léčba bolesti ledvin se odvíjí od toho, kde přesně je problém. Pokud se jedná o onemocnění ledvin, tak je důležité je co nejrychleji léčit. Neodkládejte tedy návštěvu lékaře, navštivte ho co nejdříve. Jedině on vám může předepsat vhodné léky. Nejčastěji jde o antibiotika z chinolonové, tetracyklinové, eventuálně cefalosporinové řady – ofloxacin, ciprofloxacin, deoxymykoin a podobně. Drtivá většina zánětů je tímto způsobem úspěšně doléčena a nemusí se prodlužovat doba léčby. Léčba antibiotiky trvá zhruba 10–14 dní. Nutný je také dostatečný přísun tekutin. Zánět ledvin je nebezpečný zejména u dětí, těhotných a starších osob, kde hrozí zvýšené riziko selhání funkce postižené ledviny a otrava krve. Ledvina tak může být trvale poškozena a oslabena.

Zdroj: Jak poznat že mě bolí ledviny

Diskuze

V diskuzi LEDVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Dobrý den, bojim se ze mam zánět ledvin občas mi boli konečník hodně trpím na záněty. Muže to byt od ledvin ten konečník? Děkuji Janoušková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milca milena.

Mela jsem.zanet mocoveho měchýře ten sem si vilecila ale zacali me dost bolet ledviny hrozne bolesti zasla jsem si k doktorovi a byl mi predepsan furolin ale nevim jestli tento lek je na zanet ledvin nezda se mi zanet mocoveho mechyre uz nemam ale bolesti neustoupili

Zdroj: diskuze Ledviny

Jak rozlišit bolest ledvin a bolest zad

Poznat problémy s ledvinami je někdy obtížné. Jak poznat problémy s ledvinami nebo jen namožená záda? Pokud jde o ledviny, bolest obvykle pociťujete vzadu v oblasti mezi posledním žebrem a kyčelní kostí, anebo také v boku. Pokud si na místo přitlačíte a rychle tlak povolíte, ucítíte prudší tupou bolest vycházející zevnitř. Bolest ledviny, odborně nefralgie, je charakterizována jako tupá trvalá bolest vycházející z pouzdra ledviny. Bývá nejčastěji přítomna u zánětlivých onemocnění ledvin. Bolest je lokalizována v oblasti bederní páteře, kde na postižené straně můžeme hmatat stažené svaly v oblasti nad ledvinou. Při poklepu na tuto oblast se bolest většinou zhoršuje. Někdy se zvyšuje při námaze a pohybu.

Zdroj: Jak poznat že mě bolí ledviny

Zánět zubního nervu

Zánět zubního nervu bolí. Jedná se o bolest schovanou hluboko v zubu, která pulsuje a je doprovázená brněním. Nemocný nemá chuť k jídlu a jediné, na co dokáže myslet, je, jak moc ho zub bolí. Bohužel si za takový stav může člověk v drtivé většině případů sám.

Léčba zánětu zubního nervu (pokud se k ní člověk odhodlá) má skoro pokaždé stoprocentní úspěšnost. Vždy je nutné kaz vyvrtat, nerv vyndat. Zub se umrtví, ale zároveň zachová a otvor po vrtání se zadělá zubní výplní. Existuje ruční a strojové ošetření. Obecně se doporučuje strojové, protože po ručním má zánět tendenci se vracet. Pokud vám lékař nabídne znecitlivující injekci, rozhodně neodmítejte. Přece jen se bude jednat o práci s holým nervem.

Zdroj: Zánět

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚT OKOSTICE ZUBU A ZÁNĚT DÁSNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirka.

Dobrý den už 14 dni mám zánět okostice v dasni můj zubar mi první uřízl dasen vyčistil druhý den mi zub vytrhl a třetí den jen drenoval ale bolest je nevidrženi točí se mi hlava bolí mne spánek ucho spatne se mi dícha

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zánět okostice zubu a zánět dásní

Co znamená bolest slinivky na dotek

Bolest slinivky na dotek může signalizovat akutní zánět. Akutní pankreatitida většinou začíná s postupující nebo náhlou bolestí horní části břicha, která občas vyzařuje skrz tělo až do zad. Bolest může být zpočátku mírná a zhoršovat se po najedení. Většinou ale bývá závažná a konstantní a trvá po několik dní. Člověk s akutní pankreatitidou většinou vypadá a cítí se velmi nemocně a potřebuje okamžitou lékařskou péči.

Jiné symptomy mohou zahrnovat nateklé a na dotek bolestivé břicho, nevolnost, zvracení, horečku, zrychlený pulz. Závažná akutní pankreatitida může způsobit dehydrataci a nízký krevní tlak. Srdce, plíce nebo ledviny mohou selhat. Pokud se objeví krvácení do pankreatu, může být následováno oběhovým šokem a dokonce smrtí.

Zdroj: Kde bolí slinivka

Poradna

V naší poradně s názvem ZANET ŠLACH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Ne, zánět šlach se nedá léčit višňákem. Se zánětem šlach je třeba obrátit se na ortopéda, který určí protizánětlivé léky a doporučí vhodnou rehabilitaci. Po domácku můžete zánět šlach léčit pomocí Apo-ibuprofenu a klidového režimemu.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Romana.

Dobrý den,často mě bolí ruce nebo spíš prsty na rukou,hlavně první dva články prstů, poslední čtyři dny mě začalo bolet i zápěstí a řekla bych že je i oteklé myslíte si že by to mohl být zánět žil?

Zdroj: diskuze Zanet šlach

Alkohol a ledviny

Nadměrné pití alkoholu má na ledviny neblahé účinky, způsobuje onemocnění ledvin, ovlivňuje srdce a cévy, které zároveň ovlivňují ledviny, a nadměrná konzumace alkoholu vede i k tvorbě močový kamenů.

Zdroj: Oslabené ledviny

Poradna

V naší poradně s názvem ZANET NA RTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Podlešáková.

Dobrý den, před týdnem jsem si rozsekla spodní ret zevnitř. Nejdříve se mi udělala afta, ale teď již několik dní mě to celkem dost bolí a mám tam takovou bouličku tvrdou. Mohl tam být třeba zánět a popřípadně jestli s tím mám zajít k lékaři.
Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Návštěva lékaře je vždy nejlepší řešení. Ve vašem případě zřejmě nepůjde o nic vážného a bude stačit, když budete ránu potírat dentálním roztokem Herbadent, který koupíte v lékárně. Když se situace do dvou týdnů nezlepší, tak pak navštivte lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zanet na rtu

Dřín lékařský

  • botanický název: Cornus officinalis
  • čínský název: shanzhuyu
  • užívaná část: plody
  • chuť: kyselá
  • povaha: teplá
  • podporuje: ledviny

Zdroj: Potraviny posilující ledviny

Poradna

V naší poradně s názvem KDE BOLÍ SLINIVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Hroudova.

Dobrý den,bolí mne záda vlevo,od kříže do leva . Mám občas trochu hořko v puse plus nadýmání a nucení na stolici. K tomu i hemeroidy. Může se jednat o zánět slinivky nebo jiný problém? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vaše potíže mohou být způsobeny zánětem slinivky břišní. Více ukáže vyšetření břicha a laboratoř krve. Zavolejte svému praktickému lékaři a dohodněte se s ním na odběru krve.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kde bolí slinivka

Babské rady na bolest ledvin

U zánětu ledvin je téměř nutná podpůrná léčba v podobě zvýšeného příjmu tekutin. Nejčastěji se doporučuje pití speciálních bylinných urologických čajů. K prevenci a léčbě zánětů se jako doplněk také doporučuje vitamin B6, hořčík, vitamin C, E a jinan dvojlaločný (ginkgo biloba), který působí proti zánětu a zlepšuje krevní zásobení ledvin. Je účinný také v prevenci aterosklerózy. Velmi účinné a doporučované jsou preparáty s brusinkami, dají se užívat současně s antibiotiky v případě již vzniklého zánětu, nebo preventivně. Jsou dobré i jako prevence onemocnění prostaty nebo při potížích s menstruací.

Zdroj: Jak poznat že mě bolí ledviny

Diskuze

V diskuzi ČERVENÉ FLEKY NA NOHÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Denisa.

Muzu poprosit o radu,nevite co by to mohlo byt?manzelovi se to udela vzdy kdyz je delsi dobu na nohou.Dekuji za odpoved
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Soňa.

Dobrý den. 3. března jsem byla pozitivní na covid. Středně těžký příběh. Poté stále problémy, únava, zvýšený tep tlak, píchani na levé straně u srdce.
Tento týden zánět močového měchýře, včera na pohotovosti, zjištěny zánět prave ledviny, 40 horečky. Dnes v noci se mi udělal bolestivý rudy fleky u vnitřního kotníku. Stále se trochu zvětšuje. Posílám obrázek. Můžete poradit? Děkuji.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Červené fleky na nohách

Vlašské ořechy

  • botanický název: Juglans regia
  • čínský název: hutaoren
  • chuť: sladká
  • povaha: teplá
  • ovlivňují: ledviny

Zdroj: Potraviny posilující ledviny

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁNĚT V TLAMĚ PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav ladman.

Pes bigl špatně žere a má zarudlé dásně. Díky za radu. Jar Ladman

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zarudlé dásně signalizují topické podráždění (například při žvýkání nové hračky), zánět dásní a / nebo infekci. Dásně psa bolí a proto nechce přijímat potravu. Bude potřeba podrobnější vyšetření, aby se našla příčina onemocnění dásní, a mohla se stanovit účinná léčba.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zánět v tlamě psa

Mořské řasy – kelp

  • botanický název: Laminaria japonica
  • čínský název: kunbu
  • užívaná část: tato mořská řasa se užívá celá
  • chuť: slaná
  • povaha: chladná
  • podporují: ledviny

Zdroj: Potraviny posilující ledviny

Diskuze

V diskuzi BOLEST UCHA Z DASNE( PARADENTOZOU) se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobry den,od te doby co me boli leva strana celisti ( dasne ),se projevuje silna bolest ucha take na leve strane. Nejvic me to boli v noci uz vubec nespim v noci. Bolest trva vic jak tri tydny DASNE I UCHO BOLI NAJEDNOU ,mam jit k usnimu?prvni prijde bolest dasni a pak ucha z ucha mi netece moc mazu tak normalne, citim jen takovy tlak a tukani ,boli z toho i hlava .dekuji za odpovet.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anička.

Dobrý den před 14dní jsem prodělala anginu a od té doby mě bolí "jakoby" uzlina a bolest vystřeluje přes zuby a spánek do hlavy. V noci se budím bolesti hlavy. Nemůže to být zánět trojklaneho nervu? Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Bolest ucha z dasne( paradentozou)

Schizandra čínská

  • botanický název: Schisandra chinensis
  • čínský název: wuweizi
  • užívaná část: plody
  • chuť: kyselá
  • povaha: teplá
  • podporuje: ledviny

Zdroj: Potraviny posilující ledviny

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁNĚT PO VYTRZENI ZUBU BOLI ME AZ OKO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Zubar mi vytrhl zub dostala jsem zanet daval mi dreny a po 14 dnech bolesti my nasadil antibiotika beru je uz dnes posledni den a bolest se vcera vratila zitra jdu na kontrolu a bojim se co bude dal .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lékař vám nejspíše zkontroluje ránu po vytěženém zubu, a když zjistí zánět, tak může odebrat vzorek, aby zjistil co za bakterii vám dělá tyhle potíže. Potom změní antibiotika a doléčí vás ku zdraví. Zároveň vám asi doporučí řídkou stravu a pečlivou ústní hygienu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zánět po vytrzeni zubu boli me az oko

Skořicovník čínský

  • botanický název: Cinnamomum cassia
  • čínský název: rougui
  • užívaná část: kůra
  • chuť: štiplavá, sladká
  • povaha: horká
  • posiluje: ledviny

Zdroj: Potraviny posilující ledviny

Kustovnice cizí

  • botanický název: Lycium barbarum
  • čínský název: gouqizi
  • užívaná část: plody
  • chuť: sladká
  • povaha: vyrovnaná
  • podporuje: ledviny

Zdroj: Potraviny posilující ledviny

Ledviny a alkohol

Alkohol je toxin a nadměrně přetěžuje nejen játra, ale i ledviny. Při konzumaci alkoholu ve velkém množství dochází k nadměrnému usazování kyseliny močové v ledvinových trubicích, což vede k jejich ucpání. Takové ucpání hrozí dokonce i úplným selháním ledvin. Alkohol způsobuje navíc dehydrataci, čímž narušuje normální funkci ledvin.

Zdroj: Ledviny

Lotosové semeno

  • botanický název: Nelumbo nucifera
  • čínský název: lianzi
  • užívaná část: semeno
  • chuť: sladká, svíravá
  • povaha: vyrovnaná
  • podporuje: ledviny

Zdroj: Potraviny posilující ledviny

Jak poznat zánět po vytržení zubu

Zánět po extrakci zubu bývá závažnou, ale poměrně častou komplikací a jeho řešení je většinou dlouhodobé a vyžaduje velice dobrou spolupráci pacienta. Projevuje se bolestí, otokem, hnisem a teplotou. ATB terapie a výplachy jsou v rukou stomatologa, co vy můžete udělat, je pečlivá ústní hygiena, výplach Corsodylem, ledovat postižené místo, užívat léky na snížení otoku dásně (například Aescin 2-2-2), NSA na bolest a snížení zánětu (například Ibalgin 400 mg, dle potřeby), někteří stomatologové doporučují Wobenzym.

Rána po extrakci se nesmí takzvaně vybublávat!!!

Po extrakci zubu hrozí rovněž alveolitida (zánět, suché lůžko). A kuřák by měl raději počkat s cigaretami cca 4 hodiny, aby nedošlo k rozpadu přirozeného obvazu, což je krevní sraženina (totéž způsobuje vybublávání).

Zdroj: Jak dlouho bolí vytržený zub

Jak bolí chronický zánět slinivky

Většina lidí s chronickou pankreatitidou pociťuje bolest v horní části břicha, ale někteří pacienti nemají bolesti vůbec. Bolest se může šířit do zad, zhoršovat se při jídle nebo pití a přejít až v bolest konstantní. V některých případech může bolest se zhoršující se pankreatitidou odeznít, hlavně proto, že poškozený pankreas už dále neprodukuje trávicí enzymy.

Další symptomy chronické pankreatitidy:

  • nevolnost;
  • zvracení;
  • ztráta váhy;
  • průjem;
  • olejovitá stolice.

Lidé s chronickou pankreatitidou často hubnou, i když jsou jejich chuť a stravovací návyky normální. Ztráta váhy se objeví, protože slinivka neprodukuje dostatečné množství enzymů, které jsou třeba ke správnému trávení potravy, takže živiny nejsou normálně absorbovány. To může vést až k malnutrici (podvýživě).

Zdroj: Kde bolí slinivka


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP