Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

ZVYSENE LEUKOCITY A JEJICH PRICINA

OBSAH

Správné hodnoty bílých krvinek

Bílé krvinky jsou stálou součástí krve, ale jejich množství poměrně výrazně kolísá – v 1 mm krychlovém (1 mikrolitr) se u zdravého dospělého člověka pohybuje přibližně od 4 500 do 10 000 bílých krvinek bez ohledu na jejich konkrétní typ. Průměrný počet bílých krvinek na jeden mikrolitr krve se u člověka uvádí 7 400 na 1 mm krychlový, tedy 7,4 x 10 na devátou na litr krve. Z celkového objemu lidské krve (cca 4,5 litru) zaujímají bílé krvinky pouhé 1 %, zatímco červené krvinky představují asi 45 %. Koncentrace bílých krvinek je poměrně proměnlivá, mnohem více než počet červených krvinek. Je ovlivněna denní dobou (ráno méně, odpoledne více), fyzickou aktivitou (počty stoupají po fyzickém výkonu), ale více bílých krvinek v těle je i během horkého počasí, za intenzivního slunečního záření, při sníženém množství kyslíku v ovzduší a podobně. Pohlaví má minimální vliv na normu krvinek.

Zjištění přesného zastoupení jednotlivých typů leukocytů v krvi (takzvaný diferenciální rozpočet leukocytů, často označovaný jako diferenciál) je často důležité pro stanovení diagnózy, neboť změněné poměry mohou být příznakem infekčních onemocnění (tyfus, AIDS a mnoha dalších). U člověka je v krvi nejvíce neutrofilů (tvoří až 2/3 všech bílých krvinek), na druhém místě jsou různé druhy lymfocytů. Ostatní leukocyty ve srovnání s těmito dvěma buněčnými typy jsou spíše vzácné.

Leukopoéza je tvorba bílých krvinek v těle, která je nezbytná k udržení stabilního počtu imunitních buněk v těle. Je zpravidla součástí širšího procesu krvetvorby. V určité části těla živočicha se zpravidla nachází zásoba kmenových buněk, které se pravidelně dělí, a část jejich potomstva se specializuje (diferencuje) na určitý buněčný typ krevních buněk, jako jsou červené krvinky, krevní destičky nebo právě bílé krvinky. Leukopoéza se u člověka odehrává především v kostní dřeni a v brzlíku.

S bílými krvinkami je úzce svázáno několik onemocnění. Běžně se používá několik termínů. Leukopenie: popisuje stav, kdy dojde k poklesu počtu bílých krvinek v těle. Obvykle dojde k poklesu jen určité skupiny bílých krvinek a k tomu se používají termíny jako:

  • lymfocytopenie = málo lymfocytů
  • neutropenie = snížené množství neutrofilů
  • eozinopenie = snížené množství eozinofilů
  • bazopenie = snížené množství bazofilů

Opačný problém představuje leukocytóza, při níž je v krvi přítomno zvýšené množství bílých krvinek. Opět se rozlišuje:

  • lymfocytóza = zvýšené množství lymfocytů
  • neutrofilie = zvýšené množství neutrofilů
  • eozinofilie = zvýšené množství eozinofilů
  • bazofilie = zvýšené množství bazofilů

Další termíny

Leukostáze = koagulace bílých krvinek

Leukémie = souhrnné označení pro několik akutních a chronických nádorových onemocnění, která vznikají rakovinným bujením tkáně, v níž vznikají bílé krvinky.

Pokud jde o onemocnění bílých krvinek, je stanovení správné diagnózy složité a musí se při něm brát v úvahu veškeré informace, které se získávají z krevního obrazu, morfologie, imunologické fenotypizace a dalších diagnostických testů.

Zdroj: Bílé krvinky a jejich správné hodnoty

Diskuze

V diskuzi PÍŠTĚL PERIANÁLNÍ ...ZVÝŠENÉ LEUKOCITY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pepa .

Dobrý den je možné že by kvůli perianální Píštěl mohli bejt zvýšené leukocity v krevním obraze? Nebo je to nesmysl? Děkuji za Vaši odpověď

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Píštěl perianální ...zvýšené leukocity

Co znamenají zvýšené leukocyty v moči u dospělých

Příčinou (příčina) výskytu bílých krvinek v moči bývají zánětlivá onemocnění cest močových, prostaty, intersticiální nefritidy. Dále je lze pozorovat u malformací močopohlavního ústrojí, při urolitiáze, u nádorů močových cest a močového měchýře.

Zdroj: Zvýšené leukocyty v moči

Diskuze

V diskuzi ZVÝŠENÉ BÍLÉ KRVINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Stoklasová.

Od března chodím k obvodní lékařce na kontrolní odběry krve,protože leukocity mi pořád drží hodnotu 10,někdy 11 i 14 jsem měla.Tento měsíc opět hodnota něco přes 10,tak si mě paní doktorka opět pozvala na odběr za měsíc.Je možno,po tak dlouhé době na nic nepřijít proč?Dnes jsem jí popsala,že má únava je čím dál horší.Když mám volno dokáží prospat i 17 hodin,pokud né,tělo mě nutí spát,jsem prostě grogy.Před rokem mi dělali přepážku a čistili dutiny v čele.Od té doby,pokud vykonávám činnost hlavou dolu,mi vyhrkne nějaká tekutina,tak normálně přes rty až na bradu.Když je to dlouho,tekutiny je víc štípe mě nad posledním obratlem v hlavě,štípe mě kloub palce u pravé ruky.Byla jsem na vyšetření mozkoviční mok to není.Hlava mě bolí častěji a častěji,jde to přes spánky do očí a pak se nemůžu dočkat,až dojedu z práce domú a spím a spím.Nemám energii a mám pocit,že vše stojí za starou bačkoru.Nebyla jsem taková,měla jsem energii,chuť pořád něco dělat a podnikat a teď myslím jen na to,jak si zdřímnout.Má to souvislost s těma bílýma krvinkama?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jindra.

Celiakie?????

Zdroj: diskuze Zvýšené bílé krvinky

Trombocyty v krvi zvýšené

V případě vyššího počtu krevních destiček lze odhalit riziko zvýšené srážlivosti, odborně trombotických stavů. Zvýšené trombocyty v krvi podléhají předčasné a zvýšené destrukci v důsledku různých příčin (vlivy toxické, poruchy imunity, alergie a podobně).

Trombocytóza – zvýšené množství krevních destiček – způsobuje srážlivost.

Zdroj: Trombocyty

Poradna

V naší poradně s názvem ZVÝŠENÉ ONKOMARKRY SLINIVKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iva Zálešáková.

Mám zvýšené onkomarkry CA 19-9, bolesti nemám, na rakovinu slinivky zemřel otec.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zvýšená hladina CA 19–9 v séru se vyskytuje především u pacientů nemocných s karcinomem pankreatu a dalších nádorů zažívacího traktu, jater a mucinózních nádorů ovaria. Jeho koncentrace pak dosahují až více než 100 násobku normálních hodnot. Nepíšete jakou hodnotu vám v laboratoři zjistili, ale někdy se stává, že hodnoty CA 19-9 zvyšuje i mírná cholestáza, která může způsobit výrazné zvýšení CA 19–9 koncentrace v séru. Z dalších onemocnění jsou zvýšené hladiny nalézány u benigních (nezhoubných) a zánětlivých onemocněních žaludku, střeva, pankreatu a jater. V benigních pankreatických cystách se pohybují hladiny CA 19–9 obvykle do 100 kU/l, výjimečně až do 2000 ku/l.
Při vaší rodinné anamnéze je zvýšení hodnot onkomarkeru CA 19-9 rozhodně varovný signál a mělo by se provést důkladné vyšetření břicha prostřednictvím CT nebo magnetické rezonance.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zvýšené onkomarkry slinivky

Co značí zvýšené leukocyty a erytrocyty v moči

Zvýšené leukocyty a erytrocyty v moči mohou naznačovat přítomnost onemocnění různých orgánů. Přítomnost zvýšeného množství erytrocytů může naznačovat onemocnění ledvin, močové trubice, prostaty, močového měchýře. Zvýšenými erytrocyty a leukocyty se mohou projevovat močové kameny, cystitida, pyelonefritida, nefróza, hypertenze, urolitiáza či nádory.

Zdroj: Co znamenají zvýšené leukocyty v moči

Poradna

V naší poradně s názvem ZVÝŠENÁ KYSELINA MOČOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Božena Zemanová.

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat jestli se hodnoty kyseliny močové měří na lačno, nebo je to jedno? A proč mám někdy kyselinu močovou zvýšenou a někdy zase nízkou.Dodržuji pořád stejný jídelníček, dá se říci dietní /dia/.

Děkuji Zemanová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kyselina močová se zjišťuje z krve a není třeba ji odebírat nalačno. Výkyvy hodnot kyseliny močové jsou způsobeny jednak stravou a pak aktuální funkcí ledvin. Nedostatečná funkce ledvin je právě primární příčina zvýšené kyseliny močové v séru.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zvýšená kyselina močová

Co znamenají zvýšené leukocyty v moči u dětí

Zvýšený počet leukocytů v moči u dětí je možný ze dvou důvodů (příčina). Tím prvním je pochybení při sběru a analýze patogenních procesů v těle. Druhou příčinou je patologický stav. V raném věku bývá zjištěn přebytek bílých krvinek například u vyrážky. Podobný výsledek byl pozorován při záměrném zpoždění aktu močení. Pokud děti mají vydržet dlouhou dobu bez močení, povrch močového měchýře je podrážděný a jsou pozorovatelné emise leukocytů.

Existují také vážnější důvody, jako je cystitida, pyelonefritida nebo zánět vyvolaný nedostatečnou hygienou v okolí močového a pohlavního ústrojí. Někdy se může jednat o odchylky ve vývoji urogenitálního systému, může se objevit zpětný tok moči, takzvaný vezikoureterální reflux. To je patologický stav vedoucí k chronické pyelonefritidě a hydroureteronefróze u dětí.

Zdroj: Zvýšené leukocyty v moči

Diskuze

V diskuzi ZVÝŠENÁ MOČOVINA U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jirka.

Hodnota močoviny u psa 7.7 je úplně normální- nejde o zvýšené hodnoty. O zvýšené hodnoty jde až pokud je močovina 10 a více.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivka.

Ano, může, zánět v tlamě způsobí, že bakterie se dále roznášejí krevním oběhem, takže ledviny pak jsou více zatížené. A také polykáním se bakterie dostávají do trávicího traktu, takže se mohou vyskytnout trávicí obtíže.
Alespo%n takto mně to vysvětlil náš veterinární lékař.
Proto je důležité dbát na hygienu dutiny ústní.

Zdroj: diskuze Zvýšená močovina u psa

Jak snížit zvýšené jaterní testy

U postižení jater bývají všechny 4 enzymy zvýšené. Důležité je dodržovat dietu, úplnou abstinenci alkoholu, dlouhodobý šetřící režim a užívat podpůrné preparáty. Tyto léky jsou bylinného původu a pomáhají regenerovat játra. Patří sem Lagosa nebo Esenciale forte.

Zdroj: Játra

Diskuze

V diskuzi ZAKRSLI KRALIK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomas smidek.

dobry den deti maji zakrsliho kralika beranka a najednou mu zaclo neco tect z oci jak to lecit a pricina dekuji predem

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zakrsli kralik

Jaterní testy

Jaterní testy jsou biochemické vyšetření prováděné rozborem krve nemocného. Slouží ke zjištění aktivity některých jaterních enzymů a ke zjištění hladiny bilirubinu. Buňky konkrétních orgánů obsahují enzymy (látky, které zprostředkovávají chod různých chemických reakcí), které jsou pro daný orgán typické. Pokud se hladina těchto enzymů v krvi zvýší (enzymy opustily buňky orgánu z důvodu narušení jejich stěny), lékař může usuzovat na poškození orgánu a pátrat po jeho příčině.

Do sady jaterních testů standardně patří zjištění aktivity tří enzymů:

  • alaninaminotransferázy (ALT),
  • aspartátaminotransferázy (AST),
  • gamaglutamyltransferázy (GMT).

Bilirubin je odpadní produkt štěpení krevního barviva, který je upravován v játrech a následně vylučován z těla močí a stolicí. Zvýšená hladina bilirubinu svědčí o neschopnosti jater bilirubin zpracovávat nebo o zvýšené nabídce bilirubinu při hemolytických onemocněních (nadměrný rozpad krevních buněk a barviva).

Zdroj: Zvýšené jaterní testy u psa

Poradna

V naší poradně s názvem STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rudolf jurecek.

zapach stolice po acetonu pricina dekuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zapáchající stolice po acetonu je způsobena přítomností nestrávených cukrů ve stolici. Zápach po acetonu může mít několik příčin. První a nejčastější je přemíra alkoholu. Další příčinou může být cukrovka. Zkuste si dát na týden dietu, méně masa, více vlákniny, žádný alkohol ani kávu a uvidíte, jestli se to spraví. Pokud ne, tak budete muset navštívit svého praktického lékaře, aby vám udělal několik diagnostických odběrů krve, moči a případně i stolice.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Stolice

Vyšetření jater

Při diagnostice jaterních onemocnění jsou kromě anamnestických údajů a klinického vyšetření velmi nápomocné zobrazovací metody. Rentgenový snímek zobrazí velikost a tvar jater. Ultrasonografické vyšetření navíc odhalí jejich vnitřní strukturu či krevní zásobení. Nezastupitelnou roli také hraje hematologické a biochemické vyšetření krve. Při podezření na infekční původ onemocnění se navíc provádějí serologické testy, například pro diagnostiku leptospirózy.

Zdroj: Zvýšené jaterní testy u psa

Poradna

V naší poradně s názvem MODRE RTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Kavkova.

Jiz delsi dobu mam modre rty. Ale jen spodni a zevnitr. Jako by tam byly vystouple zily. Prosim o radu,jaka je pricina. Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejčastější příčinou bývá hypoxie, což je nedostatečné okysličení organismu, jenž může být zaviněno několika faktory a každý z nich vyžaduje jinou léčbu. Přesné určení může provést buď praktický lékař a nebo lékař internista. Zastavte se proto v ordinaci některého z nich a zkonzultujte možné příčiny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Modre rty

Zvýšené erytrocyty v krvi

Jsou stavy, při nichž se mění množství erytrocytů oproti normálnímu stavu. Počet erytrocytů v krvi se buď zvyšuje, což se nazývá polyglobulie, nebo může počet erytrocytů v krvi klesat, pak mluvíme o anémii, česky chudokrevnosti.

Vyšší počet erytrocytů se objeví jako reakce na nedostatek kyslíku v krvi. Hladinu kyslíku monitorují ledviny, které při poklesu začnou tvořit více hormonu erytropoetinu, který stimuluje tvorbu červených krvinek v kostní dřeni. Do oběhu se tak vyplaví větší množství erytrocytů. Z toho vyplývá, že ke zvýšené produkci erytrocytů může dojít i fyziologicky, například ve vyšších nadmořských výškách, kde je menší obsah kyslíku ve vzduchu. V takovém případě se tedy jedná o prostou adaptační reakci organismu. Příčina zvýšení počtu červených krvinek může však spočívat také v krevním onemocnění, takzvané primární polycytemii, kdy se v kostní dřeni nadměrně množí krevní buňky.

Z patologických (chorobných) situací jsou to například chronická plicní onemocnění, stavy s poruchou transportu kyslíku (kuřáci), srdeční vada typu pravolevý zkrat. Příčinou výše uvedeného nadbytku erytropoetinu může být i nádor ledvin, hematom ledvin, polycystóza (větší množství cyst). Polyglobulií mohou být postiženi také pacienti s chronickým ledvinovým selháním.

Zdroj: Erytrocyty

Diskuze

V diskuzi ZVYSENE JATERNI ENZYMY ALT,GGT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Honza.

Dobry den,chci se zeptat,mam dlouhodobe zvysene jaterni enzymy alt-1.3,a ggt-1.5,asi pred rokem jsem prodelal infekci ve svalu leve ruky,nejprve lecenou na dnu obvodnim lekarem,ktery me lecil asi mesic antibiotiky a injekcemi,az po neuspesne lecbe jsem byl odeslan na chirurgii,kde odebranim vzorku tekutiny odsavane z otoku zjistili jiz zminovanou infekci,a byl jsem behem tydne uspesne dolecen dalsimi antibiotiky,zrejme temi spravnymi.Je mozne,ze leceni teto infekce ma po roce vliv na jaterni testy?
Dekuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zvysene jaterni enzymy alt,ggt

Leukocyty v moči 11–20

Takovéto množství bílkovin v moči se vyskytuje například po námaze u sportovců.

Zdroj: Zvýšené leukocyty v moči

Diskuze

V diskuzi JAK LÉČIT ZVÝŠENÉ JATERNÍ TESTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Nosková.

Dobrý den,

prosím o radu jak léčit zvýšené jaterní testy. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Michal.

Použijte Ostropestřec mariánský.

Zdroj: diskuze Jak léčit zvýšené jaterní testy


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP