Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

ČERVENÉ TEČKY NA NOHOU

OBSAH

Nemoc rukou, nohou a úst

Nemoc rukou, nohou a úst, nazývaná také Sedmá Dětská Nemoc, je běžná virová infekce. Obvykle postihuje děti, které jsou mladší 5 let, ale onemocnět mohou i starší děti a dospělí.

Prvním příznakem je často horečka. Po 1 až 2 dnech se mohou v ústech a na horním patře vytvořit bolestivé vředy. Lékaři tomu říkají herpangina. Vřídky obvykle začínají jako malé červené skvrny a běžně se objevují v zadní části úst a horního patra. Tyto skvrny mohou vytvářet puchýře a mohou být bolestivé.

Sedmá dětská nemoc často také způsobuje vyrážku na dlaních a chodidlech a někdy na kolenou, loktech a genitáliích. Většina případů je mírná a někteří lidé mohou prodělat toto onemocnění bez jakýchkoli příznaků.

Neexistuje žádná léčba, používají se volně prodejné léky ke snížení bolesti a horečky. Ústní vody a ústní spreje mohou pomoci zmírnit bolest v ústech.

Obrázky

Zde se můžete podívat na červené tečky na horním patře, způsobené nemocí rukou, nohou, úst.

Zdroj: Co znamenají červené tečky na patře?

Diskuze

V diskuzi BÍLÝ POVLAK NA JAZYKU,ČERVENÉ TEČKY A HRBOLKY V ZADU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcián.

Dobrý den, vím,že to není moc dobře poznat,ale takhle to vypadá na špičce jazyka je to jako aft,který je prasklý,ale už ne celý a má červené tečky a vedle něj jsou další červené tečky,ale nekrvácí. A bílý povlak během dne ustupuje a v noci jeho víc opět.

Děkuji Vám za čas a budu se těšit na odpověď

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marcián.

Dobrý den, včera jsem byl u nového praktického doktora a registroval jsem se u něho. Proběhla vstupní prohlídka a po mých slovech mi prohlédl jazyk i hrdlo,ale nic dle něj znepokojujícího nenašel.Pak si prohlédl mé zdravotní zprávy a řekl mi že v jednom minulém odběru krve se našel marker na to mi nechal mi udělat odběr krve z prstu během pár minut měl výsledky v počítači a vše bylo v pořádku infekce v těle tedy není. Znovu si prohlédl jazyk po mých dalších slovech a na boláky vzadu po straně jazyka řekl,že by to mohli způsobovat bakterie ze zubů.Na bílé malé fleky v krku řekl,že by se mohlo jednat o zaschlou rýmu.Dohodli jsme se,že v březnu uděláme stěr jazyka,výtěr z krku a polikací akt. Po celkovém vyšetřením na zubním to budeme dále řešit. Cítím z toho nějáký posun vpřed,jelikož se to musí zjistit co nejdřív.

Zdroj: diskuze Prosim o radu

Streptokoková infekce krku

Jde o infekci, která postihuje hrdlo a mandle. Za tuto infekci je zodpovědná skupina bakterií zvaných Streptococcus.

Drobné červené skvrny zvané petechie na horním patře úst jsou běžným příznakem.

Mezi další příznaky infekce streptokoky patří:

  • horečka;
  • bolest při polykání;
  • červené a oteklé mandle;
  • zduřené lymfatické uzliny na krku

Pokud máte podezření, že máte streptokoka v krku, měli byste navštívit praktického lékaře nebo specialistu na uši, nos a krk. Léčba obvykle zahrnuje léčbu antibiotiky, pití velkého množství tekutin a odpočinek.

Obrázky

Zde se můžete podívat na červené tečky na horním patře, způsobené streptokokovou infekcí krku.

Zdroj: Co znamenají červené tečky na patře?

Poradna

V naší poradně s názvem OTÉKÁNÍ NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Máchová.

Dobý den,
mé vnučce, která má 16 let, občas otékají kotníky na obou nohou. Také se jí někdy objeví na nohou červené větší skvrny Prosím o radu.
Děkuji
Máchová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takové problémy by mohly souviset s žilní nedostatečností v dolních končetinách. Doporučuji vyšetření na interně, protože se bude jednat o systémové onemocnění a na to žádné domácí mastičky nepomůžou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otékání nohou

Krvavé tečky na kůži

Petechie, červené, až fialové krvavé tečky na kůži, mohou mít řadu příčin. Objevují se náhle a rozhodně nemusí znamenat žádnou smrtelnou chorobu. Nejčastěji se ukážou na předloktí a na nohou, ale objevit se mohou i na sliznicích, případně na jiných místech těla. To, že vypadají krvavě, není samo sebou, jde totiž o drobné výronky krve z těch nejmenších cév.

Zdroj: Červené skvrny na kůži

Diskuze

V diskuzi ČERVENÉ TEČKY PO TĚLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Emilie Bártová.

Dobrý den, prosím o odpověď. Občas se mě kdekoliv na těle objeví malé červené tečky jako špendlíková hlavička, někdy o něco větší. Předtím mě to místo zasvědí, poté už ne. Časem se ztratí. Někdy se ale zvětší na hnědý flíček, který tam již zůstává. Co může být příčinou? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdeňka.

Dobrý den, také mám problémy s červenými tečkami.
Proč se ale dělají nevím. Poradíte mi? Děkuji

Zdroj: diskuze Krvavé skvrny pod kůží na paži

Svědivé červené fleky na kůži nohou

Svědivé červené fleky na kůži nohou mohou signalizovat plísňové onemocnění. Kožní plíseň (neboli tinea) postihuje nejčastěji oblast chodidel nohou. Nejprve se plíseň na nohou objeví mezi prsty a svědí. Kůže je obvykle zarudlá a oteklá.

Co s tím dělat

V léčbě příznaků kožních plísní se úspěšně uplatňují speciálně upravené produkty, například takzvaná chytrá houba. Doporučována je i jednoduchá koupel ve speciálních solích na nohy (soli z Mrtvého moře).

Zdroj: Červené nohy

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVENÉ FLEKY NA NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Pácal.

Dobrý den, prosím o radu,
manželka má červené fleky na nohou ohraničené a pálí. Už je to sedm roků a stále se zvětšují.
Chodí na kožní a doktorka ji předepsala mast beloderm a flucinar. Používání masti nepomáhá.

Děkuji za odpověď.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejspíše to bude stasis dermatitida (lat. statis dermatitis), nazývaná též gravitační dermatitida, gravitační ekzém, hypostatický ekzém, varikózní ekzém či dermatitida ze stázy. Je to zánětlivé kožní onemocnění, které nejčastěji vzniká jako následek chronické žilní insuficience. Léčba se může skládat z aplikace krémů na bázi steroidů (Beloderm) a používání kompresních punčoch. Flucinar je lék na kožní plíseň a v tomto případě je neúčinný. Doporučuji změnit lékaře a místo na kožní jít s tímto problémem na kardiologii.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červené fleky na nohou

Co znamená bílý jazyk a červené tečky

Bílý jazyk a červené tečky mohou signalizovat počínající infekci. Na jazyku se nacházejí celkem 4 typy výstupků (papil), jedny z nich jsou drobné a červené, jiné zase delší, nitkovité (řasovité). Při nachlazení nebo horečnatém onemocnění se mohou oba typy papil zvýraznit a jazyk může být bělavě povleklý. Je to zcela obvyklá reakce organismu na onemocnění. Pomoci lze čištěním jazyka kartáčkem, dostatkem tekutin, ideálně pitím bylinkových čajů.

Zdroj: Červené pupínky na jazyku

Poradna

V naší poradně s názvem BÍLÉ TEČKY V KOUTKU OKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Dobrý den, před několika dny jsem objevil bílé tečky v koutku oka, v té červené části.Tak se chci zeptat, z čeho to asi může být ?
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Petře, tohle vypadá na nějaké polypy. Doporučuji zajít v Kroměříži na oční, aby se ti na to mrkli. Obvykle to spraví antibiotické kapky - nejčastěji Maxitrol. Recept na Maxitrol dostaneš od očního.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bílé tečky v koutku oka

Červené tečky na jazyku

Červené tečky na jazyku mohou signalizovat slintavku. Onemocnění lidí označované lidově jako „slintavka“ nemá se skutečnou slintavkou a kulhavkou zvířat nic společného. Jde o virové onemocnění, které většinou postihuje děti ve věku do deseti let a vyvolává je kmen viru Coxsakie. Tato choroba se snadno šíří především v dětských kolektivech (školkách a školách). Nemoc se projevuje nejen bolestivými červenými puchýři na jazyku a v jiných částech úst, ale také kožní vyrážkou na dlaních, chodidlech, nohou a prstech. Puchýřky se po několika dnech změní na vřed. Onemocnění se přenáší slinami, kýcháním, kašlem a infikovanou stolicí. Časté mytí rukou, důkladné čištění špinavých ploch, dětských hraček a zašpiněného prádla je nejlepší obranou proti tomuto viru. Léčba zahrnuje odpočinek, hydrataci a užívání léků na úlevu od bolesti. Proti nemoci není specifický lék, ale nemocní jej ani nepotřebují, protože choroba obvykle po týdnu sama odezní.

Zdroj: Červené pupínky v ústech

Diskuze

V diskuzi RAKOVINA JAZYKA PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Paters.

Uz dlhsie sa mi robia na jazyku te gulicky co to ?
Prosim rychlo odpovede na mail

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Mám na jazyků byli povlak a červené tečky až dnes se mi udělaly puchyrky, vůbec sem neměla horečky nic jen me bolelo v krku asi ccca 2dní. Je to vážný neboj se jedná o něco ?
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Rakovina jazyka příznaky

Co značí černé tečky na jazyku

Černé tečky na jazyku mohou být způsobeny konzumací tekutin nebo potravinami, které zbarví chuťové pohárky. Také tento projev, pokud je dlouhodobý, může signalizovat závažnější onemocnění.

Zdroj: Červené pupínky na jazyku

Diskuze

V diskuzi ČERVENÉ FLEKY NA NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Pácal.

Dobrý den, prosím o radu,
manželka má červené fleky na nohou ohraničené a pálí. Už je to sedm roků a stále se zvětšují.
Chodí na kožní a doktorka ji předepsala mast beloderm a flucinar. Používání masti nepomáhá.

Děkuji za odpověď.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Daša.

Dobry den také mne trápilo veliké otoky na obou nohou,horkost nohou a zvětšujici se červené fleky na nohou.lékaři si mne předhazovali jako bych měla lepru či co,až kožni mi dala Aescin Teva a dělanou chladivou mast vypadá to jako pudr.prvni prašek mne dostal na wc a musela jsem si lehnou,ale po probuzeni otoky se zmenšily a skvrny ustoupily a to za jediny den.Užívám to druhy den a jsem jako znovuzrozená.Jistě se ptáte co to je za nemoc? Krvaceni nohou a to jen proto že jsem brala 2x deně anopiryn.lék na ředěni krve.Snat jsem timto někomu pomohla Daša

Zdroj: diskuze Červené fleky na nohou

Červené fleky na chodidlech

Červené fleky na chodidlech ve tvaru kruhu nebo půlkruhu na ploskách nohou mohou souviset s kapilárním prokrvením, tedy s koncovými cévami. Nejvíce se tento defekt objevuje u dětí, kdy se vytvoří červené mapy, které po masáži na chvilku zmizí a opět se objeví.

Příčiny

Příčinou je špatné kapilární prokrvení plosek nohou.

Co s tím dělat

Ve většině případů se nejedná o závažný defekt. Pokud se objeví bolestivé případy, může se jednat o zánět a v tomto případě je nutná lékařská pomoc.

Zdroj: Červené nohy

Diskuze

V diskuzi ČERVENÉ SKVRNY PŘI OTOKÁCH NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Adamcová.

Při několika hodinových cestách autobusem mi otečou nohy v kotnících a výše a naskákají mi červené skvrnky převážně nad kotníky. Trvá skoro týden než zmizí. Co s tím pomůžou kompresní podkolenky? Toto se mi stává jen přicestování. Děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Červené skvrny při otokách nohou

Příčiny

Otékání nohou je nepříjemný problém. Nejde pouze o estetickou stránku věci, ale otoky mohou předznamenávat i vážnější zdravotní komplikace. Červené oteklé nohy jsou obvykle způsobené žilní hypertenzí nebo žilní nedostatečností (červené skvrny na kůži nohou, bolestivé červené fleky na nohou).

Hypertenze a žilní nedostatečnost jsou obvykle způsobeny jedním z následujících faktorů:

  • obstrukce žil, které mohou být způsobeny nádorem nebo žilním trombem;
  • zhoršení funkce žilních chlopní, které způsobuje městnání krve v dolních končetinách a neschopnost vytlačit krev zpět;
  • trombóza (ucpání cév krevní sraženinou) nebo jiné cévní onemocnění;
  • srdeční selhání.

Zdroj: Oteklé nohy a červené fleky

Pojem petechie

Pojmem petechie se označuje drobné tečkovité krvácení do kůže či sliznic. Projevuje se jako červené tečky na kůži, popřípadě sliznicích. Jedná se v podstatě o drobné krevní výrony, mnohočetné petechie se označují také jako purpura. Petechie se mohou vytvářet kdekoliv na těle, často pozorujeme tyto výronové tečky na nohou či na předloktí.

Petechie se mohou objevit u zdravého člověka při nedostatku vitamínu C, po alergické reakci, po záchvatu silného kašle, zvracení nebo pláči, kdy se objevují v obličeji, a to zejména kolem očí. Obvykle během několika dnů vymizí. Petechie mnohdy souvisejí s řadou onemocnění, jako jsou například metabolické poruchy, autoimunitní onemocnění, infekční horečnaté nemoci a nemoci cév; často bývají způsobeny poruchami krevní srážlivosti při nedostatku krevních destiček. Mohou se projevit v souvislosti s kožními nádory a jinými vážnými nemocemi. Proto je vždy důležitá konzultace s lékařem a odborné vyšetření, které určí, zda se jedná o běžnou vyrážku, nebo o projevy související s jinými zdravotními problémy, které je třeba okamžitě řešit.

Zdroj: Petechie – červené skvrny na kůži

Diskuze

V diskuzi ČERVENÉ SKVRNY NA NOHOU. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vera.

Dobry den
Delaji se mi cervene skvrny na nohou pazich okolo bricha kolem celeho pasu take mi nekdy otykaji i nohy poradite mi o jakou nemoc by se mohlo jednat prikladam foto
Dekuji s pozdravem

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Červené skvrny na nohou.

Svědění nohou večer

Svědění nohou večer, jak již bylo popsáno výše, může způsobovat svrab. Svrab je infekční kožní onemocnění, které způsobuje roztoč jménem zákožka svrabová a jde o relativně častou dermatózu.

Zdroj: Svědění kůže na nohou

Fyzické zranění

Jedním z nejčastějších důvodů červených skvrn nebo vředů na patře úst je akutní zranění, jako je říznutí, škrábnutí nebo popálenina. K tomu může dojít v důsledku pití něčeho příliš horkého nebo tvrdého ostrého jídla, které způsobuje modřiny při kousání nebo žvýkání.

Další stavy, které by mohly vést k fyzickému zranění v ústech, jsou:

  • zubní protézy, které již správně nesedí;
  • okraj zlomeného zubu;
  • nerovnoměrné zubní výplně nebo zlomené korunky nebo můstky;
  • citlivost nebo alergická reakce na některé složky některých zubních past nebo ústních vod.

Doporučuje se počkat 2 týdny, aby se poškozená tkáň zahojila. Pokud červené skvrny přetrvávají, doporučuje se kontrola u zubaře, aby diagnostikoval stav.

Obrázky

Zde se můžete podívat na červené tečky na horním patře, způsobené fyzickým zraněním.

Zdroj: Co znamenají červené tečky na patře?

Prevence

S otoky nohou se častěji setkávají obézní lidé nebo těhotné ženy. Příčina otoků nohou v tomto případě spočívá v nárůstu váhy. V těle dochází k hromadění vody, se kterou se organismus hůře vypořádává. Důležité je zařadit do svého režimu pravidelný pohyb, především chůzi, a střídat různé polohy nohou.

Prevence otoků nohou:

  • měňte polohu nohou (ve vlaku, v letadle, při sledování TV);
  • pijte dostatek tekutin;
  • hýbejte se s rozumem (pravidelné procházky, jízda na kole, plavání);
  • pozor na příliš vysoké teploty (dochází při nich k rozšiřování cév, což podporuje vznik otoků)
  • udržujte si optimální váhu;
  • kupte si vhodnou a zdravotně nezávadnou obuv;
  • dopřejte si masáž nohou nebo studenou koupel, žilní potíže pomáhá léčit takzvaná Kneippova lázeň.

Zdroj: Oteklé nohy a červené fleky

Příčiny petechie

Příčinou petechie jsou nejčastěji poruchy krevní srážlivosti. Jedná se například o stavy spojené se sníženým množstvím krevních destiček (například idiopatická trombocytopenická purpura, trombotická trombocytopenická purpura, snížené množství krevních destiček může provázet i leukémie) či s poruchami jejich funkcí (například Bernardův-Soulierův syndrom, Glanzmannova nemoc, Heřmanského-Pudlákův syndrom). K dalším příčinám purpur patří zánětlivá onemocnění cévní stěny, takzvané vaskulitidy (například Henochova-Schönlinova purpura, polyarteriitis nodosa a jiné). Krvácivé projevy mohou být taktéž vedlejším účinkem některých léků (například některých antidepresiv). Akutně vzniklé petechie mohou být rovněž příznakem meningokokové infekce. Příčina vzniku petechie by měla být zjištěna, neboť petechie mohou být doprovodným projevem uvedených systémových onemocnění:

  • infekce;
  • endokarditida (únava, pocení, teplota, zvětšení jater, sleziny, bolest hlavy, kloubů, svalů, záněty cév, červené tečky na kůži a pod nehty, krvavé podlitiny, krev v moči);
  • porucha srážlivosti krve (krvácení z dásní, nosu, časté modřiny, krev v moči nebo stolici);
  • zánět cév (únava, teplota, nechutenství, bolest kloubů, červené tečky na kůži, skvrny pod nehty, otoky nohou, krev v moči, až zánět ledvin);
  • leukémie, rakovina krve (únava, zvětšení uzlin, sleziny, jater, pocení, teplota, nechutenství, hubnutí, bolest kloubů, kostí, anémie, snížená imunita, krvácivost);
  • lupus erythematodes (únava, bolest kloubů, na hrudi, červená vyrážka, pupínky, padání vlasů, světloplachost, zvýšená krvácivost, nedostatek dechu, krev v moči).

Zdroj: Petechie – červené skvrny na kůži

Moučnivka neboli orální kandidóza

Je to kvasinková infekce, kterou způsobuje houba Candida. Téměř každý má Candidu přítomnou v trávicím traktu nebo na kůži, ale za určitých podmínek se houby množí a způsobují infekci.

Některé specifické faktory zvyšují riziko moučnivky v ústech:

  • zubní protézy;
  • pravidelné kouření;
  • neléčené HIV nebo AIDS;
  • cukrovka;
  • rakovina;
  • některé léky na sucho v ústech nebo na astma.

Mezi běžné příznaky moučnivky patří:

  • bílé nebo červené skvrny na vnitřních tvářích, jazyku, horním patře úst a hrdla;
  • červené skvrny, které bolí;
  • ztráta chuti;
  • vatový pocit v ústech;
  • bolest při jídle a polykání.

Pokud máte podezření, že máte moučnivku, můžete se o svých příznacích poradit se svým praktickým lékařem nebo zubařem. Lékař může moučnivku obvykle diagnostikovat vyšetřením úst. V některých případech může požádat o ústní výtěr z úst nebo hrdla, aby se na to podíval pod mikroskopem.

Obrázky

Zde se můžete podívat na červené tečky na horním patře, způsobené moučnivkou.

Zdroj: Co znamenají červené tečky na patře?

Afty

Afty jsou malé vřídky, které se tvoří na patře nebo uvnitř úst. Vředy vypadají jako vředy s šedým, žlutým nebo bílým středem a plochým červeným okrajem. Začínají červenou skvrnou nebo hrbolkem a mají tendenci se během několika dní zvětšovat.

Přesná příčina vředů zůstává neznámá, ale některé rizikové faktory zahrnují:

  • genetickou predispozici;
  • únavu;
  • emoční stres;
  • některé potraviny, které způsobují podráždění (často to bývají rajčata).

Na rozdíl od oparů, které způsobuje orální herpes, afty nejsou nakažlivé a hojí se 7 až 10 dní. V této době můžete zmírnit nepohodlí používáním volně prodejných lokálních krémů, gelů a antimikrobiálních ústních vod.

Obrázky

Zde se můžete podívat na červené tečky na horním patře, způsobené afty.

Zdroj: Co znamenají červené tečky na patře?


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP