Mgr. Antonie Mačingová žije na Slovensku v Košicích, vystudovala UPJŠ, obor andragogika, a již několik let se zabývá účinkem stravy na lidský organismus, jejím ozdravujícím a očistným efektem. Často pořádá na toto téma přednášky a školení. Ve svých knihách se snaží jednoduchou formou přiblížit způsob, který odbourává mýtus o tom, že se lze podkožního tuku zbavit pouze snižováním množství přijaté stravy.
Ve svém příspěvku SEMAFOR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Rapanová.
Ráda bych se zeptala na několik typů snídaní, po detoxikaci začínám ,, semaforem ,, jsem kravní skupina O, A také zda je vhodné pití rozpustné kávy se sojovým mlékem.Za případné typy moc děkukuji.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
V naší poradně s názvem ANTONIE MAČINGOVÁ 28 DENNÍ JÍDELNIČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olga Vedralová.
Dobrý den měla bych zájem o knihu Antonie Mačingová 28 denní jídelniček potřebovala bych zhubnout a díki tomu že jsem přibrala mám zvýšení cukr .děkuji Vedralová TE: 736433536
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Knížku od Antonie Mačingové s názvem Zhubněte jednou provždy je možné koupit v těchto prodejnách: http://www.zbozi.cz/vyrobek…
Potraviny jako je brokolice, hrách a česnek se dají nahradit květákem, čočkou nebo cizrnou a česnek můžete vyřadit úplně, pokud ho nemůžete.
Mgr. Antonie Mačingová žije na Slovensku v Košicích. Vystudovala UPJŠ, obor andragogika, a již několik let se zabývá účinkem stravy na lidský organismus, možnostmi jejího ozdravujícího a očistného efektu. Často pořádá na toto téma přednášky a školení. Ve svých knihách se snaží jednoduchou formou přiblížit způsob stravování, který odbourává mýtus o tom, že se lze podkožního tuku zbavit pouze snižováním množství přijaté stravy.
Sami posuďte, zda je detoxikace podle Mačingové vhodná i při onemocnění dnou. Určitě ani vy nepřijdete na jednoznačnou odpověď, zda ano či ne. Vždy je důležité přihlédnout k aktuálnímu stavu daného jedince.
Semafor je barevně rozdělen: zelená znamená „volno“ – tyto potraviny bychom si měli vybírat nejčastěji; oranžová znamená „pozor“ – tyto potraviny můžeme jíst, ale v omezeném množství; červená znamená „stop“ – těmto potravinám bychom se měli raději vyhýbat.
Zelená barva znamená volno, to jsou potraviny, které se mohou jíst libovolně, téměř bez omezení. Potraviny zeleně označené jsou z hlediska snižování tělesné hmotnosti ty nejvhodnější. Mají nejvíce vitamínů a minerálů, většina z nich také obsahuje velké množství vlákniny. Obsahují málo nasycených tuků a cholesterolu, obvykle také málo soli. Nejvíce potravin, které denně jíte, by mělo být tedy ze zeleného kruhu.
ZELENÁ – tyto potraviny by měly tvořit většinu našeho jídelníčku, jedná se o sacharidy a patří sem: mandlové mléko, ovoce (nemůžeme se zeleninou, jen s mrkví), kakao, sójová smetana, sójové mléko, tofu, celozrnné pečivo, jáhly, pohanka, všechny obiloviny, luštěniny, brambory, rýže, bílé maso, olivový olej.
Oranžová barva znamená pozor. Tyto potraviny můžeme jíst, ale ne bez omezení. Potraviny v oranžové barvě se řadí mezi potraviny vhodnější. Většinou ale neobsahují tolik vitamínů a minerálních látek a často mají méně vlákniny. Mohou obsahovat nasycené tuky a cholesterol, stejně tak přidaný sodík, hlavně ve formě kuchyňské soli. Tyto potraviny se mohou jíst, ale pozor, aby nepřevládaly nad těmi z vnitřního zeleného kruhu.
ORANŽOVÁ – nic se nesmí přehánět, tedy jen málo a občas, jedná se o neutrální potraviny a patří sem: zelenina, koření, sůl, olej, mandle, med, sójová omáčka, hřiby, žampiony, hlíva ústřičná, hovězí maso, vepřové maso, bílé pečivo, bílá rýže, olej.
Červená barva znamená stop. Těmto potravinám se raději vyhýbejte. Potraviny červeně označené obsahují hodně volného cukru, nezdravých nasycených tuků anebo soli. Můžete si dát malou porci 1 nebo 2 potravin z červené barvy.
ČERVENÁ – nevhodná jídla, která je lépe vypustit, jedná se o bílkoviny a patří sem: jogurt, sýry do 30 %, smetana, tvaroh, zakysaná smetana, máslo, maso, ryby, vejce, mozzarella, smažená jídla, uzeniny, sladkosti, chipsy, máslo, mléčné výrobky s vysokým obsahem tuku
Kombinujeme červenou a žlutou, nebo zelenou a žlutou – nikdy červenou a zelenou! Žádná dieta nemůže fungovat bez předešlé detoxikace!
V naší poradně s názvem MAČINGOVÁ ( ČERVENÁ ŘEPA) se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.
Mohla, ale změní se tím výživové hodnoty v neprospěch celé kůry. Zavařovaná řepa bývá často slazena a okyselena. Také sterilace zbaví řepu části vitamínů a bioflavonoidů, prospěšných pro organismus. Pokud můžete, použijte červenou řepu čerstvou nebo mraženou.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Barbora Vlachova.
Dobrý den, můžu řepu upéct? Moc nemusím vařenou, ale pečená mi nevadí.
Mgr. Antónia Mačingová žije na Slovensku v Košicích. Vystudovala UPJŠ, obor andragogika, a již několik let se zabývá účinkem stravy na lidský organismus, jejím ozdravujícím a očistným efektem. Často pořádá na toto téma přednášky a školení. Ve svých knihách se jednoduchou formou snaží přiblížit způsob, který odbourává mýtus o tom, že se lze podkožního tuku zbavit pouze snižováním množství přijaté stravy. Publikovala v několika časopisech pro ženy, občasnících zdravotních pojišťoven, je častým hostem televizního vysílání na Slovensku. Její nejnovější publikací je kniha „Zhubněte jednou provždy 2“.
Antónia Mačingová získala významné ocenění: Český bestseller 2013 v kategorii Zdraví a životní styl za knihu Zhubněte jednou provždy.
Knihy Antónie Mačingové
Zhubněte jednou provždy
Schůdková metoda hubnutí
Harmonie zdraví, krásy a vitality
Zhubněte jednou provždy 1
Zhubněte jednou provždy 2
Kroky k přeměně
Pro trvalou přeměnu potřebujete posílit:
Zodpovědnost: My sami jsme zodpovědní za to, jak vypadáme a jak se cítíme.
Štěstí a radost: Proces přeměny tyto pocity urychlí.
Přistupujte k sobě s láskou: Pokud něco porušíte, nevyčítejte si to, přijměte to a prostě pokračujte dál, není kam spěchat.
Odpusťte si: Nezlobte se na sebe, když něco pokazíte.
Informace: Čtěte knihu a webové stránky A. Mačingové, jsou plné zajímavých informací, které vám pomohou.
Buďte aktivní: Jídlo si připravujte sami, připravujete ho pro sebe a to, jakou energii do něj vložíte, se vám zúročí a jako třešnička na dortu bude ohodnocení stravy vaší rodinou.
Vydržte: I když občas zhřešíte, vaše tělo bude naprogramované tak, že si s touto dietní chybičkou velmi snadno poradí.
Snahou Mačingové je změnit pohled lidí na výběr a přípravu pokrmů, které jim následně zabezpečí dlouhý a kvalitní život.
V naší poradně s názvem MAČINGOVÁ ( ČERVENÁ ŘEPA) se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.
Mohla, ale změní se tím výživové hodnoty v neprospěch celé kůry. Zavařovaná řepa bývá často slazena a okyselena. Také sterilace zbaví řepu části vitamínů a bioflavonoidů, prospěšných pro organismus. Pokud můžete, použijte červenou řepu čerstvou nebo mraženou.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.
Dd, moc díky za tak brzkou odpověď , moc mi to pomohlo..
Děkuji L.
Mgr. Antónia Mačingová žije na Slovensku, vystudovala UPJŠ, obor andragogika, a již několik let se zabývá účinkem stravy na lidský organismus, jejím ozdravujícím a očistným efektem. Ve svých knihách se snaží jednoduchou formou přiblížit způsob, který odbourává mýtus o tom, že se lze podkožního tuku zbavit pouze snižováním množství přijaté stravy.
Běžné stravování a nevhodný způsob smýšlení o sobě mají za následek, že jsme lehkou kořistí farmaceutického průmyslu a drahých, často neúčinných výživových doplňků. Jedinou překážkou, která nám brání být spokojenými a šťastnými lidmi, jsme my sami. Jo-jo efekt se neprojeví, pokud se nevrátíme k původním stravovacím a myšlenkovým návykům. V publikaci A. Mančingové najdou mnoho receptů i ti, kdo nekonzumují maso. Co dodat? Pouze „Dobrou chuť!“.
Ingredience: 200 g kuřecího masa, 1/4 celeru, 1 vejce, 1 lžička kurkumy nebo kari koření, 2 polévkové lžíce oleje, sůl, pepř, mletý kmín
Postup: Kousky kuřete marinujeme nejlépe přes noc v oleji se lžičkou kurkumy nebo kari koření. Maso před použitím vyndáme a necháme okapat, pomeleme a umeleme i čtvrtku celeru, přidáme žloutek, sůl, pepř, mletý kmín. Vypracujeme směs a tvoříme karbanátky, které opečeme na oleji, v němž jsme maso marinovali. Jako přílohu, si můžeme dát zeleninový salát.
Antónia Mačingová je spisovatelka, odbornice na zdravou výživu, která se zabývá touto problematikou. Mimo jiné napsala knihu „Zhubněte jednou provždy“. V této knize naleznete návod, jak detoxikovat své tělo. Program trvá 28 dní a na tuto dobu je vypracován jídelníček, podle kterého se stravujete. Celý program je určen na celkovou detoxikaci těla. Za čtyři týdny dojde k očistě od toxinů, očistí se játra, ledviny, močové cesty, trávicí systém, lymfatický systém, dýchací cesty a pokožka. Detoxikační plán má za cíl tělo odkyselit a očistit a zároveň mu dodat potřebné živiny a antioxidanty. Nejedná se o dietu, ale o transformaci myšlení a změnu stravovacích zvyklostí.
Slovenská expertka na zdravou výživu sestavila kompletní 28denní detoxikační plán, jehož cílem je tělo očistit a zbavit škodlivin, které se v něm nashromáždily. Základem je odstranit překyselení organismu, čímž dosáhnete harmonizace vnitřního prostředí. Nejen že můžete snížit svou hmotnost a velikost oblečení až o jedno číslo, ale především vrátíte tělu energii. Díky očištění těla se můžete zbavit i dalších neduhů, které způsobily usazené jedy v těle, například únavy, bolestí hlavy, alergií a podobně.
Detoxikační program vznikl podle vlastních zkušeností autorky Antónie Mačingové a zkušeností jejích známých, a protože výsledky byly tak znamenité, rozhodla se autorka podělit s návodem na očistu psychickou, fyzickou a zhubnutí přebytečných kilogramů ve své knize. Mačingová slibuje ve své knize zbavení se přebytečných kilogramů a vnitřní očistu, při níž se organismus očistí od toxinů a dalších látek, které nemají příliš příznivý dopad na lidské zdraví. Stejně jako při jiných změnách stravy, tak i při detoxikaci A. Mačingové je zapotřebí začít u sebe v hlavě. Detoxikací můžete svůj problém vyřešit, nebo taky ne. To už záleží na vašem přístupu, jestli zůstanete v „tukové ulitě“, nebo budete pokračovat v odbourávání tuku a zmenšování počtu tabletek na tlak. Detoxikace je sestavena tak, aby samo jídlo požíralo tuk a pomohlo nastartovat mnohdy zaseklý metabolismus. Po absolvování této detoxikace by měl být organismus v psychické i fyzické rovnováze, očištěný od toxinů, bez hladu, bez chuti na sladké a vedle zrychlení metabolismu by již nemělo dojít k jo-jo efektu, pokud budete dodržovat i následující kroky.
Detoxikace podle Mačingové spočívá v konzumaci předepsaného jídla dle 28denního jídelníčku. Nemusíte cvičit ani vynaložit jinou fyzickou aktivitu, stačí se pouze držet jídelníčku a receptů, které definovala Antónia Mačingová. Tento přístup ocení velké množství žen, které hledají cestu nejmenšího odporu a nechtějí se předvádět v posilovně nebo pobíhat po městě. Hubnout můžete v klidu doma a bez větší pozornosti. Množství jídla není vůbec omezené, takže můžete jíst zcela do sytosti. Zkonzumované jídlo samo o sobě „požírá“ tuk, který je nahromaděn v oblasti břicha a dalších problematických partií, které trápí podstatnou část populace. Také je nutné pít velké množství tekutin, nejlépe vody. Dostatek tekutin – 3 až 4 litry denně – udržuje metabolismus v chodu a to je to, co je pro hubnutí důležité. Prožijete kompletní očistu, oddálíte riziko cukrovky, zmenšíte riziko infarktu a jiných zdravotních problémů. Po 28denní detoxikaci vaše tělo omládne o řadu let a budete se cítit dobře.
Je důležité naučit se jíst pravidelně a nebýt hladový. Pro zahnání hladu mezi jídly sáhněte po mandlích nebo rozinkách. Stravování dosyta zamezí i stavu dát si něco na zub. Nejen proto má dieta podle Mačingové výsledky. Po ukončení detoxikace následuje druhý krok
Druhý krok – Semafor ve stravě
Určitě si již kladete otázku „Kolik zhubnu?“. Na tuto otázku však neexistuje jednoznačná odpověď. Každý má jiné tělo, jinou minulost, sportování, dřívější dietářství a podobně, a proto nelze stanovit přesný úbytek na váze. Existují však zřejmé důkazy, že tento způsob stravování pomohl ubrat i desítky cm v pase bez většího úbytku váhy. Jednoznačným cílem této diety tedy není úbytek váhy, ale zlepšení fyzického a psychického stavu. Otázka z knihy „Chcete raději zhubnout 12 kg, nebo 3 cm v pase?“ je tedy naprosto zásadní pro pochopení úspěšnosti diety. Ne vždy je lepší ubrat váhu.
Po ukončení 28denního programu
Po ukončení 28denního programu z knihy Zhubněte jednou provždy je doporučeno stravování podle takzvaného semaforu. Stravování podle semaforu je velmi jednoduchý systém stravování, jedná se o dělenou stravu, kdy jídla jsou rozdělena do základních skupin a barev na sacharidové, bílkovinové a neutrální. Sacharidové jídlo má v knize zelenou barvu a není je možné kombinovat s bílkovinovým jídlem, které má červenou barvu semaforu, ovšem neutrální jídlo, v knize označeno oranžovou barvou, se dá jíst dohromady se sacharidovým i bílkovinovým jídlem. V knize je uvedena ještě jedna barva, a to hnědá. Touto barvou jsou označeny pamlsky, které si můžete dát jednou za čas jako samostatný chod. Nikdy si nedávejte sladkost po kompletním obědě, jak je zažitým zvykem. Po této konzumaci následuje stav ospalosti, překyseleného žaludku a následné chuti na něco sladkého.
Červená barva znamená stop. Těmto potravinám se raději vyhýbejte. Potraviny červeně označené obsahují hodně volného cukru, nezdravých nasycených tuků anebo soli. Můžete si dát malou porci 1 nebo 2 potravin z červené barvy.
Oranžová barva znamená pozor. Tyto potraviny můžeme jíst, ale ne bez omezení. Potraviny v oranžové barvě se řadí mezi potraviny vhodnější. Většinou ale neobsahují tolik vitamínů a minerálních látek a často mají méně vlákniny. Mohou obsahovat nasycené tuky a cholesterol, stejně tak přidaný sodík, hlavně ve formě kuchyňské soli. Tyto potraviny se mohou jíst, ale pozor, aby nepřevládaly nad těmi z vnitřního zeleného kruhu.
Zelená barva znamená volno, to jsou potraviny, které se mohou jíst libovolně, téměř bez omezení. Potraviny zeleně označené jsou z hlediska snižování tělesné hmotnosti ty nejvhodnější. Mají nejvíce vitamínů a minerálů, většina z nich také obsahuje velké množství vlákniny. Obsahují málo nasycených tuků a cholesterolu, obvykle také málo soli. Nejvíce potravin, které denně jíte, by mělo být ze zeleného kruhu.
Znamená delší proces odbourávání podkožního tuku. Účinky schůdkové metody se projeví na zlepšení života a zdraví. Schůdková metoda je složena ze 3 fází:
fáze: 28denní detoxikace
fáze: Semafor
fáze: Udržování hmotnosti 5 : 2
Fáze 1
Fáze 1: začíná se 28denní detoxikací podle přesně stanoveného jídelníčku. Při 28denní detoxikaci se tělo zbaví překyselení a škodlivin. Slovenská expertka na zdravou výživu sestavila kompletní 28denní detoxikační plán, jehož cílem je tělo očistit a zbavit škodlivin, které se v něm nashromáždily. Základem je odstranit překyselení organismu, čímž dosáhnete harmonizace vnitřního prostředí. Nejen že můžete snížit hmotnost a velikost oblečení až o jedno číslo, ale především vrátit tělu energii. Díky očištění těla se můžete zbavit i dalších neduhů, které způsobily usazené jedy v těle, například únavy, bolestí hlavy, alergií a podobně.
Tělo je zdravější po kompletní očistě, oddálí se riziko cukrovky, zmenší se riziko infarktu a jiných zdravotních problémů. Po detoxikaci tělo omládne o řadu let a budete se cítit dobře. 28denní detoxikaci můžete zopakovat i dvakrát po sobě. Poté byste získanou změnu měli udržet tříměsíčním semaforovým stravováním.
Fáze 2: 3 měsíce se stravujete podle takzvaného semaforu. Stravování podle semaforu je velmi jednoduchý systém stravování, jedná se o dělenou stravu, kdy jídla jsou rozdělena do základních skupin a barev na sacharidové, bílkovinné a neutrální. Sacharidové jídlo má v knize zelenou barvu a je neutrální, není možné je kombinovat s bílkovinným jídlem, které má červenou barvu semaforu, ovšem neutrální jídlo, v knize je označeno oranžovou barvou, se dá jíst dohromady se sacharidovým i bílkovinným jídlem. V knize je uvedena ještě jedna barva, a to hnědá. Touto barvou jsou označeny pamlsky, které si můžete dát jednou za čas jako samostatný chod. Nikdy si nedávejte sladkost po kompletním obědě, jak je zažitým zvykem. Po této konzumaci následuje stav ospalosti, překyseleného žaludku a následného hladu po něčem sladkém.
Tyto dvě fáze se opakují, dokud nedojde k požadované hmotnosti.
Fáze 3
Fáze 3: Udržení požadované váhy v poměru 5 : 2. Pět dní v týdnu se stravujete podle semaforu a dva dny v týdnu si můžete dát to, na co máte chuť. V dalších pěti dnech tělo toxiny přijaté v těchto dvou dnech odbourá. Tento systém stravování nevytváří tlak na vaši psychiku.
Autorka Antónia Mačingová v této knize vysvětluje jednoduchý princip přechodu od běžného stravování ke stravování, které je správné a prospěšné. Běžné stravování a nevhodný způsob smýšlení o sobě mají za následek, že jsme lehkou kořistí farmaceutického průmyslu a drahých, často neúčinných výživových doplňků.
Najdete zde i mnoho receptů pro ty, kdo nekonzumují maso. Rovněž nechybí ukázka netradičního vánočního menu a zajímavý příběh Simonky, žačky Antónie Mačingové. Simonka je jedna z vás. Uvidíte proměnu jejího fyzického těla a také to, jak se změnila v kreativní mladou ženu tím, že se zbavila zděděných i získaných návyků. Pochopila, že jedinou překážkou, která nám brání být spokojenými a šťastnými lidmi, jsme my sami. Jo-jo efekt se neprojeví, pokud se nevrátíte k původním stravovacím a myšlenkovým návykům.
Autorka vypracovala čtyřtýdenní stravovací program, který lidem pomáhá získat ztracenou energii, vypadat dobře a hlavně – vyléčit se. Spolu se zlepšením krevního obrazu se zvyšuje aktivita vnitřních orgánů, zvyšuje se bazální metabolismus, a navíc ubývají kila. Její filozofií je nesoustředit se na hubnutí. Pozornost věnujte výběru potravin s vysokou hodnotou živin a vaše tělo se vám odmění zlepšením zdraví a snížením podílu tuku. Jen zdravý organismus může bojovat s následky předchozích prohřešků. Vždyť svoboda a nezávislost mají základ ve znalostech, které dokážeme využít k vlastnímu vývoji. Osvoboďte se od médií a reklam, přestaňte být závislí na produktech, které vám slibují rychlý účinek, vždy je v tom nějaký háček. Jak uvádí Mačingová: „Jasno v hlavě rovná se pořádek na talíři.“
Jídelníček na snížení kyseliny močové by měl být pestrý a nutričně vyvážený. Vždy mějte na paměti, že byste měli omezit potraviny s vyšším obsahem purinů, které uvádíme níže, ale vše je individuální.
Problematické potraviny:
ovesné vločky – nemělo by se konzumovat více než 2/3 šálku nevařených vloček denně;
pšeničné otruby, pšeničné klíčky – nemělo by se konzumovat více než 1/4 šálku v suché formě denně;
houby, zelený hrášek, sušený hrášek, fazole, špenát, chřest, květák, fazole, čočka – nemělo by se konzumovat více než 1/2 šálku denně;
červené maso (hovězí, jehněčí, vepřové, telecí), drůbež, ryby a měkkýši – nemělo by se konzumovat více než 1/2 šálku denně.
Mezi další potraviny s vysokým obsahem purinů patří droždí, tedy i kynuté pečivo, dále čokoláda, kakao, ostré koření a hořčice.
Jak již bylo popsáno výše, větší množství purinů obsahují luštěniny, jako je čočka, hrách, fazole, ale podle odborníků jsou vhodnou náhradou masa a jejich občasná konzumace tak při onemocnění dnou neškodí.
Ráda bych se zeptala na několik typů snídaní, po detoxikaci začínám ,, semaforem ,, jsem kravní skupina O, A také zda je vhodné pití rozpustné kávy se sojovým mlékem.Za případné typy moc děkukuji.
Dobrý den měla bych zájem o knihu Antonie Mačingová 28 denní jídelniček potřebovala bych zhubnout a díki tomu že jsem přibrala mám zvýšení cukr .děkuji Vedralová TE: 736433536