Zajímá vás téma TIBETSKÉ HOUBA? Tak právě pro vás je určen tento článek. Tibetská houba je kolonie mikroorganismů, které přeměňují mléko v kefír či mléčné výrobky na způsob komerčních produktů typu Activia či Actimel. Živá tibetská houba vypadá jako želatinové hrudky, které mají bělavou barvu a jsou lehce slizké. Podle pověsti byla tibetská houba vypěstována tibetskými mnichy a přivezena jedním cestovatelem, který ji od mnichů dostal poté, co byl jimi vyléčen.
Tibetská houba – účinky
Nápoj z tibetské houby byl po staletí přísně střeženým tajemstvím dlouhověkosti. Tibetská houba se vkládala do mléka. Pro naši současnost má kefírová houba veliký význam, zejména je prospěšná po používání silných antibiotik, kdy upraví zničenou střevní mikroflóru. Pro toho, kdo trpí vleklými a těžko léčitelnými kvasinkovými infekcemi, je to neocenitelný pomocník. Patří sem gynekologické potíže, výtoky, zažívací potíže, nadýmání, průjmy, zácpa, ale i alergie, vleklá únava, migréna, kožní problémy. Dále je tibetská houba účinná tím, že zpomaluje stárnutí, stabilizuje nízký i vysoký tlak krve, léčí choroby srdce a rozkládá cholesterol v cévách, léčí slinivku, játra a slezinu, léčí žlučník, čistí žlučovody a rozpouští žlučové kameny, léčí žaludek, střeva, dvanácterník a hojí vředy, čistí ledviny a močové cesty, aktivuje obranné látky organismu, je to přírodní antibiotikum, které léčí záněty v organismu, navíc likviduje kvasinkové infekce, detoxikuje organismus, omezuje vývoj metastáz, podporuje vitalitu organismu, podporuje výživu a obnovu kloubních chrupavek, působí proti rakovině, ničí nežádoucí bakterie v organismu, reguluje obranné látky organismu, léčí nemoci nervů a choroby srdce, léčí nemoci krve, vyrážku, ekzémy, zmírňuje jaterní komplikace, pomáhá snižovat příznaky civilizačních onemocnění, stresu a depresí, zabraňuje hnití potravy ve střevech a napomáhá odkyselení organismu.
Tibetská houba je kombinace bakterií a kvasinek v bílkovinách, tucích a cukrech, vzhledem připomínající květák. Jakmile se tibetská houba zalije mlékem, působením mnoha druhů bakterií a kvasinek se spouští kvasný proces. Bakterie tibetské houby metabolizují mléčný cukr na mléčnou kyselinu, čímž vznikne kyselý, lehce perlivý, mírně alkoholický nápoj s konzistencí podobnou řídkému jogurtu, který zpravidla tolerují i osoby alergické na laktózu. Kefírový nápoj zamezuje shromažďování a hnití potravy ve střevech a odkyseluje organizmus. V trávicím traktu se dokáže vypořádat s různými nežádoucími přemnoženými kvasinkami, bakteriemi a viry a také výrazně stimuluje imunitní systém. Díky faktu, že se mléčný kefír živí laktózou z mléka, mohou ho konzumovat i osoby, které jsou na tuto látku alergické.
Ve svém příspěvku TIBETSKÁ HOUBA NEGATIVNÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.
Tahle kefírová kultura skutečně žádné negativní účinky nemá. Jenže existuje další tibetská houba s názvem Cordyceps, která negativní účinky má. Z Cordycepsu se nedělá kefír, ale konzumují se přímo houby Cordycepsu, které mají výrazný blahodárný účinek na organismus. Mimo tyto přednosti v sobě tibetská houba skrývá i nebezpečí v podobě negativních účinků. Při užívání hrozí riziko krvácení, například při říznutí nebo při operaci. Tento účinek může být dále posílen léky proti srážení krve - anticoagulanty. Tibetská houba Cordyceps totiž zpomaluje srážlivost krve. Dále hrozí rozbouření autoimunitních onemocnění jako je například lupus, roztroušená skleróza, revmatoidní artritida. V těchto případech by se neměla tato tibetská houba užívat.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Cordyceps čínský neboli housenice čínská (Cordyceps sinensis) je jako živá bytost. Je možné ho zařadit jak ke skupině flóry, tak i ke slupině fauny. Cordyceps se vyskytuje ve vysokohorské Číně: v provinciích Sečuán, Juňnan, Cinchaj a Tibet. Jeho forma existence je podivuhodně zvláštní. Ve skutečnosti je Cordyceps jako dvojjediná bytost. Je to i houba, je to i živočich, jak bylo řečeno ve starobylé čínské knize „Nová kompilace farmakologie“.
Říká se, že Cordyceps v zimním období žije v zemi jako houba ve formě kokonu. Dochází u něho k růstu podhoubí, které s příchodem letního období vyrůstá ze země ven, přičemž se Cordyceps úplně přeměňuje v houbu. V letním období vystřeluje z dceřiné cysty spóry (nebo askogonodia), které se usazují na housence motýla a začínají zde žít jako parazit. Nakažená housenka se pak zahrabává do země. V zimě houba postupně ničí vnitřní orgány housenky, ale chitinový obal housenky zůstává neporušený, takže houba postupně vyplňuje celé její tělo.
Cordyceps žije ve vysokých horách, ve výšce 3 500 m nad mořem. Housenka, na které žije Cordyceps, má extrémně vysokou schopnost přežití. Živí se oddenky vysokohorských rostlin, včetně takových jako jsou hořec, Astragal, Ofiopogon. Housenka, v níž žije Cordyceps, během dvouletého vývoje v zemi snáší dlouhé hladovění, chlad a nedostatek kyslíku. Naopak tělo houby Cordyceps je bohaté na živiny a specifické enzymy a další látky, vlastní pro rostliny vysokohorských biotopů.
V Číně je Cordyceps tradičním lékem. Stojí na stejné úrovni s takovými všeobecně známými prostředky pro upevnění zdraví a zvýšení odolnosti organismu, jako jsou ženšen a jelení parůžky.
Historie použití Cordycepsu v Číně jako prostředku k upevnění zdraví a prevence se počítá už na více než 1 200 let. Před mnoha stoletími Čínané znali Cordyceps jako „zázračné boží dílo“, jako talisman. Jak hovořili čínští lidoví léčitelé: Cordyceps pomáhá lidem zbavovat se množství chorob.
Preventivní použití přírodního Cordycepsu:
Jako vysoce efektivní prostředek k posílení a harmonizaci imunity. Regulační působení Cordycepsu se projevuje ve dvou směrech: nejenom že může zvyšovat imunitu, ale také může ve značné míře snížit nepřiměřené projevy imunitního systému (například při alergii).
Slouží jako přírodní antibiotikum. Cordyceps působí bakteriostaticky proti několika desítkám patogenních bakterií včetně takových, jako jsou pneumokoky, streptokoky, zlatý stafylokok.
Působí protizánětlivě.
V přiměřené míře rozšiřuje cévy, zlepšuje zásobování srdce a plic krví. Cordyceps může preventivně ochránit srdce před infarktem.
Chytrá houba pomáhá zeslabovat mikrobiální a chemické faktory, které podmiňují vznik aft, zánětů, bolestí dásní a parodontózy. Čeští vědci přišli s revolučním objevem – chytrou houbou, známou pod názvem Pythium oligandrum. Původně se Pythium oligandrum používalo v zemědělství při ochraně rostlin. Jeho účinky objevil doc. D. Veselý. To, že by tato houba mohla pomáhat i lidem, zjistil náhodou. Mikroskopická houba působí na nepřátelské buňky, čerpá z nich látky, které potřebuje pro svou výživu. Parazituje na plísních způsobujících choroby, když svou úlohu splní, zmizí. Za čtyřicet let výzkumu se nikdy nestalo, že by houba zůstala parazitovat na člověku, protože pro ni nepředstavuje příjemné prostředí, ve kterém by přežila. Když zneškodní parazita, uvolní prostor běžné mikroflóře a napomáhá tak hojení. Pythium má oproti klasickým lékům několik výhod. Nemá nežádoucí vedlejší účinky a dosud se neobjevily ani alergické reakce. Mohou ho používat děti i těhotné ženy. Preparáty z „chytré houby“ se zatím vyrábějí jen v Čechách.
Houba Reishi měla po staletí pevné místo v tradiční čínské medicíně jako drahocenná houba, která podporuje vitalitu a dlouhý život. V angličtině znamená její čínské jméno „houba nesmrtelnosti". Stejně jako to, že byla používána jako symbol štěstí, i toto jasně ukazuje, jak velmi ceněná tato houba zůstává i v dnešních dnech. Mnoho z jejích tradičních účinků bylo již prokázáno ve vědeckých studiích. Její bioaktivní složky zahrnují mimo jiné polysacharidy a antioxidanty. Výzkum této medicinální houby se zejména soustřeďuje na imunomodulační a protinádorové vlastnosti. Ovšem pravidelná konzumace pomáhá i při jiných obtížích.
Pravidelná konzumace Reishi:
má příznivý vliv na červené krvinky, zlepšuje cirkulaci krve
snižuje hladinu cholesterolu a triglyceridů v krvi
koriguje některé srdeční arytmie způsobené stresem
zvyšuje okysličení srdečního svalu
stimuluje imunitní systém, působí antibakteriálně, antivirově
upravuje krevní tlak
omlazuje jaterní buňky a obnovuje jejích důležité funkce
upravuje vylučování žaludeční kyseliny a tím působí jako prevence při vředech
upravuje stolici, pomáhá při zácpě a syndromu podrážděného střeva
tlumí zánětlivé projevy, tlumí alergie a posiluje imunitní systém
pomáhá napravit regulatorní funkce ledvin
snižuje úroveň cukru v krvi a má příznivý vliv na zdraví prostaty
pomáhá mírnit alergie s různými příznaky
významný podpůrný prostředek při léčbě rakoviny, chronické bronchitidě, astmatu, kardiovaskulárních onemocněních, hypertenzi
Kultury tibetské houby obdržené v zásilce propláchněte studenou vodou, vložte do skleněné nádoby, nejlépe do klasické třičtvrtělitrové zavařovací sklenice. Tibetskou houbu zalijte 200–250 ml nesvařeného polotučného či plnotučného mléka (v něm houba rychleji roste, nejlepší je vysokotučné farmářské mléko). Občas dejte houbám více „najíst“ a do mléka nebo místo mléka přidejte šlehačku – tento postup doporučuji provést hned při prvním pěstování, kdy houby obdržíte v zásilce. Houby pak rychleji narůstají. Nádobu zakryjte papírovým ubrouskem nebo několika vrstvami přeložené gázy a zajistěte gumičkou tak, aby do kultury nepadalo smetí a nelezl hmyz. Uložte sklenici s kefírovou houbou na místo s pokojovou teplotou, ale ne na přímé slunce.
Po 24–48 hodinách, když se vytvoří jogurt, opatrně zamíchejte dřevěnou nebo plastovou lžící a přeceďte přes plastový cedník nebo čisté hrubší plátno. Pokud je kultura houby hodně hustá a nejde vylít ze sklenice, můžete ji zředit trochou mléka nebo vody.
Houbu, která zůstane na cedníku, propláchněte mlékem či odstátou vodou a vraťte zpět do vymyté sklenice (horkou vodou bez použití saponátů) a postup opět opakujte. 1x–2x za měsíc houbu dobře properte v odstáté vodě, aby se na ní nevytvořila velká vrstva slizu.
Ve svém příspěvku TIBETSKÁ HOUBA DO MLÉKA - ZDRAVÁ NÁHRADA ACTIMELU ZA CENU MLÉKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlaďka Radilová.
Dobrý den, mám zájem o koupi Tibetské kefírové houby. Děkuji za info. na mejl.
Vlaďka
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alena.
Dobrý den, paní Radilová, Tibetskou houbu Vám mohu zaslat v PO, napište mi adresu a já Vám oznámím den odeslání a dodání, pěkný den Alena /jasinkocin@seznam.cz/
Nové zakoupené houbičky properte v odstáté vodě, která má pokojovou teplotu. Jemně je promněte prsty, sceďte a opakujte to stále dokola, dokud voda nebude čirá, nebo jen mírně zkalená (asi čtyřikrát), při přípravě nepoužívejte kovové věci, použijte skleněnou nádobu, plastový cedník, umělohmotnou lžičku, houby dejte do sklenice s obsahem 700 ml a do poloviny zalijte nesvařeným mlékem (7 ks hub na 300 ml mléka). Sklenici přikryjte látkou nebo papírovou utěrkou, nechte stát při pokojové teplotě, občas krouživými pohyby promíchejte, kefír je hotov za 2–3 dny. Dole ve sklenici se usadí syrovátka, houbičky s kefírem budou nahoře. Tekutinu sceďte přes plastový cedník, houbičky properte a rozdělte. Když vyrostou více než 1 cm, můžete zdvojnásobit množství mléka. Sklenice nesmí být na slunci, pouze ve stínu. Každých 14 dní houba zdvojnásobí svůj objem, rozdělte ji, darujte třeba známým. Nápoj můžete vyrábět donekonečna.
Doporučení: Mléko si obstarejte co nejkvalitnější, platí přímá úměra – čím kvalitnější mléko, tím kvalitnější kefír. Vynikající jsou bio mléka, je celkem jedno, zda je mléko plnotučné, nebo polotučné, hlavně nesmí být trvanlivé. Mléko přímo z farmy je naprosto ideální, málokdo si ho však je schopen tímto způsobem zajistit. Kravské nebo kozí, to je jedno, vyberte si, co vám chutná. Když zrovna budete chtít udělat přestávku ve výrobě kefíru, dejte houbičky do sklenice s vodou a nechte v lednici. Do týdne je properte a vyměňte vodu. Houbičky by takto měly odpočívat nejdéle 2 týdny. Čím víc houbiček dáte do mléka, tím kyselejší kefír vyrobíte. Množství regulujte dělením. Použijte asi 1 polévkovou lžíci na 1 dávku.
Připravený nápoj pijte vždy večer před spaním. Nic už potom nejezte. Chcete-li dosáhnout opravdu viditelných léčivých účinků, pijte kefír z tibetské houby po dobu dvaceti dní. Poté si udělejte desetidenní přestávku. Opakujte, dokud nepocítíte výrazné zlepšení zdravotního stavu. Během přestávky houbu dále čistěte a zalévejte mlékem. Pokud houbu zalévat nebudete, zčerná, a po třech týdnech ztratí zdravotní účinky.
V naší poradně s názvem TIBETSKÁ KEFÍROVÁ HOUBA DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav Schwarz.
Dobrý den,kefír z Tibetské houby užívám již několik let.Teď mi známí nabídl doplněk stravy Chlorella a ječmen.Mohu tyto doplňky užívat současně s kefírem?Děkuji za odpověď.S pozdravem M.Schwarz
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .
Pokud slovem současně myslíte vše během jednoho dne, tak v tom nebude problém. Společné užívání vše v jeden okamžik nebude asi rozumný nápad. U těchto doplňků stravy jsou časté vedlejší účinky. Proto očekávejte například průjem a zabarvení stolice do zelena.
Existuje mnoho potravin, u nichž byl prokázaný protiplísňový účinek: česnek, cibule, křen, extrakt z grepových jader.
Naopak omezovat by se mělo pití kávy a čaje (maté přinese lepší povzbuzující účinky než káva a má přitom protiplísňové účinky).
Důležité je také zamyslet se při léčbě kandidózy nad tím, kde všude může houba přežít, a tedy odkud si ji můžeme po vyhnání znovu do těla nasadit. Ideálními „ubytovnami“ pro candidu jsou vlhké ručníky, zubní kartáčky, houbičky na nádobí, žínky, hadry.
Novinkou v léčbě plísně nohou je takzvaná chytrá houba (Biodeur). Princip této léčby spočívá v nasazení této houby do míst, kde se plíseň vyskytuje – tato houba se totiž živí plísněmi, a tak její množství postupně redukuje. Když dojde plíseň, odejde i houba. Zní to jako ideální způsob léčby.
Pro lokální aplikaci lze také doporučit natírání extraktem z grepových jader či Tee Tree Oil (u obojího jsou známé protiplísňové účinky).
Na desinfekci prádla používejte specialní prací prostředek pro hubení candida albicans s názvem Sanytol - dezinfekce na prádlo. Tady je seznam cen desinfekce Sanytol.
Existuje mnoho potravin, u nichž byl prokázán protiplísňový účinek: česnek, cibule, křen, extrakt z grepových jader.
Naopak omezovat by se mělo pití kávy a čaje (maté přinese lepší povzbuzující účinky než káva a navíc má právě protiplísňové účinky).
Důležité je také zamyslet se při léčbě kandidózy nad tím, kde všude může houba přežít, a tedy odkud si ji můžeme po vyhnání znovu do těla nasadit. Ideálními „ubytovnami“ pro candidu jsou například vlhké ručníky, zubní kartáčky, houbičky na nádobí, žínky, hadry.
Novinkou v léčbě plísně nohou je takzvaná chytrá houba (Biodeur). Princip této léčby spočívá v nasazení této houby do míst, kde se plíseň vyskytuje – tato houba se totiž živí plísněmi, a tak jejich množství postupně redukuje. Když dojde plíseň, odejde i houba. Zní to jako ideální způsob léčby.
Pro lokální aplikaci lze také doporučit natírání extraktem z grepových jader či Tee Tree Oil (u obojího byly potvrzeny protiplísňové účinky).
Ve svém příspěvku TIBETSKÁ KEFÍROVÁ HOUBA PRODEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Šmidrkalová.
Dobrý den,
mám zájem o koupi tibetské kefírové houby. Zaslat na dobírku. Děkuji a přeji hezký den.
Adresa: Šmidrkalová Marie, Okružní 1298, 396 01 Humpolec.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alena.
Dobrý večer, zašlu Vám ji v PO 20.2.- 21.2. bude u Vás v čerstvém stavu, děkuji Alena
Prostý lid tibetskou houbu používal především jako prostředek k uchování kozího, koňského a kravského mléka v kožených vacích. Při užívání mléka s tibetskou houbou bylo objeveno, že lidé jsou minimálně nemocní a nevyskytují se u nich civilizační choroby, například problémy s vysokým tlakem, nemoci cév a srdce, problémy s trávením, a dokonce se nevyskytovala ani rakovina a tuberkulóza. Obyvatelé Kavkazu se díky tibetské houbě dožívali velmi vysokého věku.
Při přípravě kefíru z tibetské houby se doporučuje nepoužívat kovové předměty, jako je cedník nebo lžíce. Při styku s kovem houbičky ztrácejí účinek a mohou zčernat. Nesmí se pak už používat. Nevystavujte kefír vysokým teplotám a čisticím prostředkům (vymýváte-li sklenice jarem, pořádně je vypláchněte a nechte je vychladnout, než do nich nalijete kefír).
Existuje mnoho potravin, u nichž byl prokázán protiplísňový účinek: česnek, cibule, křen, extrakt z grepových jader.
Naopak omezovat by se mělo pití kávy a čaje (maté přinese lepší povzbuzující účinky než káva, a navíc má protiplísňové účinky).
Novinkou v léčbě plísně nohou je takzvaná chytrá houba (Biodeur). Princip této léčby spočívá v nasazení této houby do míst, kde se plíseň vyskytuje – tato houba se totiž živí plísněmi, takže jejich množství postupně redukuje. Když je zahubena plíseň, umře i houba – zní to jako ideální způsob léčby.
Pro lokální aplikaci lze také doporučit natírání extraktem z grepových jader či tee tree olejem (u obojího byly potvrzeny protiplísňové účinky).
Existuje mnoho potravin, u nichž byl prokázán protiplísňový účinek, například česnek, cibule, křen, extrakt z grepových jader.
Omezovat by se mělo pití kávy a čaje (maté přinese lepší povzbuzující účinky než káva a k tomu nabídne protiplísňové účinky).
Novinkou v léčbě je houba Biodeur. Princip této léčby spočívá v nasazení této houby do míst, kde se plíseň vyskytuje – tato houba se totiž živí plísněmi, a tak její množství postupně redukuje. Když dojde plíseň, odejde i houba. Zní to jako ideální způsob léčby.
Pro lokální aplikaci lze také doporučit natírání extraktem z grepových jader či tee tree oil (u obojího protiplísňové účinky).
Dr. Budwigová učinila pozoruhodný objev: rakovinové buňky jsou takové, kterým schází důležité nutrienty na molekulární úrovni. Také zjistila, že červené krvinky u pacientů s rakovinou neobsahují tukovou složku. Toto zjištění ji dovedlo k léčebné metodě, která se ukázala být úspěšnou až v 90 % případů. A je potřeba poznamenat, že mnoho jejich pacientů s rakovinou k ní bylo odesíláno až ve 4. stadiu nemoci, kdy už za sebou měli neúspěšnou léčbu operacemi nebo ozařováním. Je dokonce možné předpokládat, že pokud by její pacienti přicházeli v dřívějších stadiích nemoci a bez klasické léčby, mohla by se úspěšnost jejího léčení blížit až ke 100 %.
Dr. Budwigová doporučuje lněné semínko, to je složeno ze 42 % tuků a 28 % vlákniny, je vynikajícím zdrojem omega-3 mastných kyselin, lignanů a vlákniny. Všechny tyto tři složky jsou důležité a společně přispívají k zachování zdraví. Omega-3 jsou klíčem k využití dalších mastných kyselin v těle.
Směs Dr. Budwigové:
1–2 hrnky sýru cottage, tvarohu, kefíru, nebo jogurtu
2–5 polévkových lžic lněného oleje (panenský, za studena lisovaný)
1–3 polévkové lžíce čerstvě rozemletých lněných semínek (meleme jen krátce a do 10 minut se musí zpracovat)
Doporučovaný poměr je jeden díl oleje na tři díly sýra. V případě, že použijete jogurt nebo kefír, bude potřeba zvětšit jeho množství až na trojnásobek (poměr pak bude až 1 : 9). Pro dosažení krémovější směsi je možné přidávat i mléko.
Při léčení je vhodné začít první týden či 10 dnů s poměrem 1 : 1 a pak další týden nebo 10 dnů 1 : 2 a po stejné době dávku ustálit na 1 : 3. V případě kefíru a jogurtu 1 : 3, 1 : 6 a dávku ustálit na 1 : 9. Od počátku užívání směsi buďte přiměřeně na sluníčku, ne nutně na přímém, ale spíš pod stromem.
Gersonova terapie
Max Gerson svou metodu léčby nalezl náhodou, když experimentoval s dietami na léčbu migrén. Výsledkem pak byly metody na léčbu TBC i rakoviny. Došel nakonec ke zjištění, že výživa a detoxikace mohou být léčbou na všechny nemoci. Jeho slova, se kterými přišel už před více než 60 lety, jsou varováním, jemuž dodnes nedokážeme věnovat pozornost. Není možné zbavit naše tělo jedů, když mu nepřestáváme dodávat ve své stravě další a další. To bývá i jeden z hlavních důvodů, proč je rakovina stále na vzestupu. Ušetřit čas trávený v kuchyni je prima, avšak následky bývají hrozivé.